Talous    |   HS-analyysi

EU-komissio julkisti massiivisen suunnitelman rahaliiton uudistamiseksi – Suomessa juhlakahvit menivät väärään kurkkuun

Jotkut komission ehdotuksista ovat Suomen hallituksen ja virkamieskunnan näkökulmasta huonoja, kehityskelvottomia ja jopa vahingollisia.

Bryssel

Kun suomalaiset valmistautuivat keskiviikkona seuraamaan Linnan itsenäisyyspäiväjuhlien pukuloistoa, Euroopan komission räätälit julkaisivat laaja-alaisen hahmotelman uudesta kokovartalopuvusta, jonka pitäisi tulevina vuosina suojata EU-maiden talouksia tuulelta, sateelta ja hirmumyrskyiltä.

Komission esittämä suunnitelma Euroopan talous- ja rahaliiton Emun syventämiseksi oli massiivinen paketti, jonka jotkut osat saivat vetämään kahvit väärään kurkkuun monissa jäsenmaissa. Myös Suomessa jotkut komission ehdotuksista ovat hallituksen ja virkamieskunnan näkökulmasta huonoja, kehityskelvottomia ja jopa vahingollisia.

Komission tavoitteena on ”korjata katto, kun aurinko paistaa”, kuten komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi. Euroalueen ajatellaan voimistaneen rakenteitaan merkittävästi viime vuosikymmenen kriisin aikana, mutta työ on vielä pahasti kesken.

Komissio nosti pakettinsa päähankkeeksi ehdotuksen Euroopan valuuttarahaston (EVR) luomiseksi. Se rakennettaisiin aiemmin kriisimaita varten pystytetyn Euroopan vakausmekanismin (EVM) päälle ja ankkuroitaisiin EU:n oikeudellisiin rakenteisiin. Nykyinen EVM-järjestely on jäsenmaiden keskinäinen ja pohjautuu yksimielisyyteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulevaisuuden valuuttarahasto voisi komission ehdotuksen mukaan tehdä päätökset 85 prosentin vahvistetulla määräenemmistöllä, mikä voisi johtaa vaikkapa Suomen kaltaisen pikkumaan vastustamien päätösten syntymiseen.

”On ihan selvää, että tämä on ongelmallista. Yksimielinen päätöksenteko on keskeistä asioissa, jotka voivat vaikuttaa valtion vastuisiin”, toteaa valtiovarainministeriön finanssineuvos Pekka Morén.

Komission perusteluna on se, että määräenemmistöillä saadaan suuren kriisin hetkellä aikaan nopeita ja dynaamisia päätöksiä eikä jäädä yksittäisten jäsenvaltioiden oikkujen armoille. Komission mukaan suuret päätökset esimerkiksi jäsenmaiden budjetteihin vaikuttavista pääomien lisäämisistä tehtäisiin jatkossakin yksimielisesti.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) totesi maanantaina Brysselin ministerikokouksen yhteydessä, että EVM:n seuraaja pitäisi nimenomaan tehokkuussyistä jättää jäsenmaiden väliseksi rakennelmaksi.

”Jos se siirretään EU-kehikon sisälle, päätösvalta siirtyisi myöskin Euroopan parlamentille ja EU-instituutioille. Se nopeus ja dynaamisuus, mikä on ollut hallitustenvälisyydessä, kärsisi”, Orpo totesi.

Komissio puolestaan katsoo, että sen ehdotus lisää Emun ”yhtenäisyyttä, tehokkuutta ja demokraattista vastuuvelvollisuutta” sekä takaa, että ”kansallisilla parlamenteilla ja Euroopan parlamentilla on riittävästi valtaa” Emun hallinnoinnissa.


Komissio esitti myös tiedonannon eräänlaisen supertalouskomissaariministerin pestin perustamisesta. Kyseinen henkilö olisi titteliltään Euroopan talous- ja finanssiministeri, joka olisi myös euroryhmän puheenjohtaja ja istuisi komissiossa varapuheenjohtajana.

Tämäkään hanke ei suomalaisia innosta. Valtionhallinnon muille jäsenmaille rustaamassa pohdintapaperissa todetaan yksioikoisesti, että mitään tarvetta yhteiselle valtiovarainministerille ei ole, mutta euroryhmän puheenjohtajan tehtävää voidaan nykyisestä vahvistaa.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Brysselin-toimiston johtaja Taneli Lahti toteaa, ettei komission paketissa ollut varsinaisesti mitään ennenkuulumatonta yllätystä. Hän ihmetteli lähinnä sitä, miksi esitys saatettiin ilmoille nyt.

”Kysymys on, että oliko pakko tehdä ihan juuri nyt, kun nämä ovat kontroversiaaleja asioita jäsenmaissa”, totesi Lahti, joka toimi aiemmin keskiviikon ehdotukset esitelleen komission varapuheenjohtajan Valdis Dombrovskiksen kabinettipäällikkönä.

Lahti arvelee, että komission tavoitteena on ollut rakentaa jonkinlainen alustus myöhempää Ranskan ja Saksan kompromissia varten. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on esittänyt hyvin samankaltaisia visioita Emun uudistamiseksi, kun taas Saksa on ollut varovaisempi ja ainakin aiemmin paljolti Suomen nihkeillä linjoilla.

Saksan tilannetta EU-uudistuksissa hankaloittaa syksyn vaalitulos, jonka pohjalta ei ole saatu hallitusta aikaan. Lahti arvioi, että muidenkin jäsenmaiden vastustelun vuoksi lopulta tuskin puoletkaan komission ajatusilmapalloista nousee ilmoille ennen poksahtamistaan.


Komission tiedonannossa yhdeksi uudeksi välineeksi tarjotaan vakautusjärjestelyä, jolla voitaisiin tukea jäsenmaiden investointivalmiutta laskusuhdanteissa. Eli jos vaikka Suomeen iskisi taantuma, EU tulisi hätiin ja tarjoaisi rahaa julkisten rakennushankkeiden jatkamiseen, mikä voisi osaltaan hillitä työttömyyden kasvua ja velkaantumista.

Komissio on tässä kohtaa piilottanut sivulauseisiin aiemmin esille nostetut ajatukset yhteisestä pahan päivän rahastosta tai yleiseurooppalaisesta työttömyysvakuutusjärjestelmästä. Niitä molempia Suomi on nimeltä mainiten vastustanut.

Ongelma investointien suojaamisessa laskukausina kilpistyy tuttuun kysymykseen: mistä rahat? Komission arvion mukaan vakautusjärjestely tarvitsisi toimiakseen budjetin, joka vastaisi noin prosenttia EU-alueen yhteenlasketusta bruttokansantuotteesta. Juuri sen kokoinen on EU:n nykyinen budjetti (noin 155 miljardia euroa vuosittain), josta valtaosa kuluu jäsenmaiden tuloerojen tasaamiseen ja maatalouteen.

Suomi, Hollanti ja muutamat muut jäsenmaat eivät halua, että EU:n budjettia kasvatettaisiin lainkaan vuoden 2020 jälkeen, kun suuri nettomaksaja Britannia on lähtenyt. Budjetin pitäisi sen sijaan pienentyä nettomaksaja Britannian EU-eron eli brexitin jättämän kolon verran.

Saksalainen budjettikomissaari Günther Oettinger totesi keskiviikon julkistustilaisuudessa, että jatkossa EU-maat eivät voi enää hirttäytyä yhden prosentin bkt-osuuteen budjettia laadittaessa.

”Brexitin jälkeen ja uusien menojen, kuten siirtolais- ja pakolaisongelman tilanteessa, yksi prosentti ei enää riitä. Ellemme sitten halua tehdä vakavaa vahinkoa ohjelmille, joista olemme päättäneet. Niinpä meidän on neuvoteltava korkeampi tulokehikko. Mutta siihen tarvitsemme yksimielisyyden”, Oettinger sanoi.


Näin ollen ajatus investointien tukemisesta osin myös EU-budjetista käsin on komission keskustelunavaus, jolla se valmistautuu tekemään ensi toukokuussa esityksensä EU:n tulevista budjeteista.

”Kaikesta mitä komissio ehdottaa, sitä olisi vaikea rahoittaa siitä yhdestä prosentista (bkt-osuutta), vaikka ottaisi kaiken muun pois. Nämä ovat koepalloja, joista katsotaan sitten lopulta, että mitkä niistä selviää”, EK:n Lahti arvioi.

Valtiovarainministeri Orpo vakuutti Brysselissä, että Suomi on innokkaasti mukana EMU:n kehittämisessä, vaikka Suomen ei-lista on moniin eurooppalaisnäkemyksiin verrattuna pitkä. Orpo laskee Suomen kuuluvan EU:n kehittämisessä samanhenkiseen joukkoon ainakin Saksan, Hollannin, Irlannin, Belgian, Slovakian, Itävallan ja Baltian maiden kanssa.

”Ei istuta todellakaan yksistään missään kerhossa”, Orpo sanoi.

Suomen Emu-linjauksia katsoessa tulee silti selväksi, että prioriteetit ovat kaukana komission keskiviikkoisista hahmotelmista. Suomen mukaan ensimmäiseksi pitää saada valmiiksi niin sanottu pankkiunioni ja sen vaikein palikka, yhteiseurooppalainen talletussuoja.

Komissio toteaa ohimenevällä viittauksella ”tiekartassaan”, että pankkien romahtamisen varalle kehitettävä talletussuoja valmistuu kesään 2019 mennessä. Suomen vaatimuksena taas on, että kunkin maan pankit saadaan tervehdytettyä ja riskit alas ennen yhteiseen talletussuojaan siirtymistä.

Orpo totesi, että Kreikassa ongelmaluottojen määrä on noin 30 prosenttia lainakannasta ja Italiassakin 15 prosentin hujakoilla. Suomessa vastaava osuus on vain runsaassa prosentissa: vaarana on joutua maksumiehiksi, mitä toisaalla kutsutaan solidaarisuudeksi.

Suomen valtiovarainministeriössä ajatellaan, että voi kestää lukuisia vuosia ennen kuin joidenkin jäsenmaiden ”pankkisektorin riskejä on vähennetty huomattavasti”. Puhutaanko vuodesta 2140?

”Tämä (riskien kartoittaminen) on se mikä pitäisi määritellä. Pitäisi olla selkeät prosessit, miten edetään”, Orpo totesi.

EK:n Taneli Lahti piti komission esitysten heikkoutena sitä, että niissä ei juurikaan puhuttu pankkiunionin ongelmakohdista.

”Se oli paketin suurin puute, että sieltä puuttuu riskien vähentäminen. Ikään kuin se olisi jo hoidossa, ja eihän se ole ollenkaan vielä.”

Suomessa ja muissa jäsenmaissa komission papereihin laaditaan tulevina päivinä kiivaasti kantoja. Ensi viikolla pidetään Emuun liittyvä EU-huippukokous, jossa Suomen näkemyksen uudistuksiin esittää pääministeri Juha Sipilä (kesk).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • EU
 • Euroalueen talous
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sisarusten ikäeron pitäisi olla vähintään kaksi ja puoli vuotta – Liian lyhyet synnytysvälit lisäävät nykyisin terveysriskejä, sanoo professori

  2. 2

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  3. 3

   Hiihtäjät kärvistelevät ilman kahviota ja palveluita Oittaalla – Espoo ei ole vieläkään päästänyt uutta yrittäjää rakennukseen

  4. 4

   Työtön pyörii turhassa byrokratia­rumbassa, mutta työnantajalle aktiivimalli on siunaus – Suomalainen Krista Paulin on kokenut Tanskan mallin sekä työnhakijana että yrittäjänä

   Tilaajille
  5. 5

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  6. 6

   Älä turhaan pelkää itkemistä: kunnon itku helpottaa oloa, mutta äkillinen itkuherkkyys voi olla hälytysmerkki

  7. 7

   Törkyiset kierrätys­astiat tursuavat kaduille ja pusikoihin Helsingin ympäristössä – muovin kierrätyksestä tuli sekasotku

  8. 8

   Rooman valtakunnassa pelattiin epäreiluilla nopilla, jotka pyörivät miten sattui – syy voi löytyä jumalista

  9. 9

   Puolueet eivät enää tee presidenttiä, ja sukupuolikin on menettänyt merkitystään – Ihanne-ehdokkaassa yhdistyvät yleensä kaksi peruskriteeriä, sanoo professori

  10. 10

   Liian moni on pikavippi­kierteessä, ja pitenevät asuntolainatkin ovat riski

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  2. 2

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  3. 3

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  4. 4

   Koulu­matkalla jäätynyt poika havahdutti Kiinassa – ”Jääpojalle” kerättiin satoja­tuhansia euroja, mutta rahojen jakaminen suututti osan lahjoittajista

  5. 5

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  6. 6

   Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

  7. 7

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  8. 8

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  9. 9

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  10. 10

   Yhden miehen firma pysäytti valituksilla satojen miljoonien rakennushankkeet Jätkäsaaressa – nyt Helsinki on keksinyt porsaanreiän, jonka avulla työt voidaan ehkä aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  7. 7

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

   Tilaajille
  8. 8

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  9. 9

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  10. 10

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Mikael Granlund nautiskeli kuin kebabkioskilla, Antti Raannalta huikea torjuntanäytös jatkoajalla
  3. Varhaiskasvatuksen uudet ruokailusuositukset: Lisää kasviksia ja kalaa, vähemmän punaista lihaa myös päiväkoteihin
  4. Tuloskausi alkaa: Vahva suhdanne piristää yhtiöiden tuloksia ja myös osinkoihin povataan lisäystä
  5. Hiihtäjät kärvistelevät ilman kahviota ja palveluita Oittaalla – Espoo ei ole vieläkään päästänyt uutta yrittäjää rakennukseen
  6. Mikä oli Euroopan vilkkain matkustajasatama vuonna 2017? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  7. Tulivuoren­purkaus ja vyörymä ravistelivat hiihtokeskusta Japanissa – ainakin yksi kuoli ja mahdollisesti 16 loukkaantui
  8. Feministi-kirjailija Simone de Beauvoirin rakkauselämä monen miehen pyörityksessä on nyt ajankohtainen – Yalen yliopisto osti hänen rakkauskirjeensä nuoremmalle rakastajalle vuodelta 1953
  9. Jari Sillanpää sai lähes 24 000 euron sakot metamfetamiinin käyttämisestä ja huumeissa autoilusta Helsingin ydinkeskustassa
  10. Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää Tilaajille
  11. Suomalaiset rakastavat musikaaleja, mutta tekijöiden koulutus on retuperällä – Nyt nimekkäät yliopistot tarttuivat toimeen
  12. Näytä lisää