Talous    |   HS-analyysi

EU-komissio julkisti massiivisen suunnitelman rahaliiton uudistamiseksi – Suomessa juhlakahvit menivät väärään kurkkuun

Jotkut komission ehdotuksista ovat Suomen hallituksen ja virkamieskunnan näkökulmasta huonoja, kehityskelvottomia ja jopa vahingollisia.

Bryssel

Kun suomalaiset valmistautuivat keskiviikkona seuraamaan Linnan itsenäisyyspäiväjuhlien pukuloistoa, Euroopan komission räätälit julkaisivat laaja-alaisen hahmotelman uudesta kokovartalopuvusta, jonka pitäisi tulevina vuosina suojata EU-maiden talouksia tuulelta, sateelta ja hirmumyrskyiltä.

Komission esittämä suunnitelma Euroopan talous- ja rahaliiton Emun syventämiseksi oli massiivinen paketti, jonka jotkut osat saivat vetämään kahvit väärään kurkkuun monissa jäsenmaissa. Myös Suomessa jotkut komission ehdotuksista ovat hallituksen ja virkamieskunnan näkökulmasta huonoja, kehityskelvottomia ja jopa vahingollisia.

Komission tavoitteena on ”korjata katto, kun aurinko paistaa”, kuten komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker totesi. Euroalueen ajatellaan voimistaneen rakenteitaan merkittävästi viime vuosikymmenen kriisin aikana, mutta työ on vielä pahasti kesken.

Komissio nosti pakettinsa päähankkeeksi ehdotuksen Euroopan valuuttarahaston (EVR) luomiseksi. Se rakennettaisiin aiemmin kriisimaita varten pystytetyn Euroopan vakausmekanismin (EVM) päälle ja ankkuroitaisiin EU:n oikeudellisiin rakenteisiin. Nykyinen EVM-järjestely on jäsenmaiden keskinäinen ja pohjautuu yksimielisyyteen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tulevaisuuden valuuttarahasto voisi komission ehdotuksen mukaan tehdä päätökset 85 prosentin vahvistetulla määräenemmistöllä, mikä voisi johtaa vaikkapa Suomen kaltaisen pikkumaan vastustamien päätösten syntymiseen.

”On ihan selvää, että tämä on ongelmallista. Yksimielinen päätöksenteko on keskeistä asioissa, jotka voivat vaikuttaa valtion vastuisiin”, toteaa valtiovarainministeriön finanssineuvos Pekka Morén.

Komission perusteluna on se, että määräenemmistöillä saadaan suuren kriisin hetkellä aikaan nopeita ja dynaamisia päätöksiä eikä jäädä yksittäisten jäsenvaltioiden oikkujen armoille. Komission mukaan suuret päätökset esimerkiksi jäsenmaiden budjetteihin vaikuttavista pääomien lisäämisistä tehtäisiin jatkossakin yksimielisesti.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok) totesi maanantaina Brysselin ministerikokouksen yhteydessä, että EVM:n seuraaja pitäisi nimenomaan tehokkuussyistä jättää jäsenmaiden väliseksi rakennelmaksi.

”Jos se siirretään EU-kehikon sisälle, päätösvalta siirtyisi myöskin Euroopan parlamentille ja EU-instituutioille. Se nopeus ja dynaamisuus, mikä on ollut hallitustenvälisyydessä, kärsisi”, Orpo totesi.

Komissio puolestaan katsoo, että sen ehdotus lisää Emun ”yhtenäisyyttä, tehokkuutta ja demokraattista vastuuvelvollisuutta” sekä takaa, että ”kansallisilla parlamenteilla ja Euroopan parlamentilla on riittävästi valtaa” Emun hallinnoinnissa.


Komissio esitti myös tiedonannon eräänlaisen supertalouskomissaariministerin pestin perustamisesta. Kyseinen henkilö olisi titteliltään Euroopan talous- ja finanssiministeri, joka olisi myös euroryhmän puheenjohtaja ja istuisi komissiossa varapuheenjohtajana.

Tämäkään hanke ei suomalaisia innosta. Valtionhallinnon muille jäsenmaille rustaamassa pohdintapaperissa todetaan yksioikoisesti, että mitään tarvetta yhteiselle valtiovarainministerille ei ole, mutta euroryhmän puheenjohtajan tehtävää voidaan nykyisestä vahvistaa.

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Brysselin-toimiston johtaja Taneli Lahti toteaa, ettei komission paketissa ollut varsinaisesti mitään ennenkuulumatonta yllätystä. Hän ihmetteli lähinnä sitä, miksi esitys saatettiin ilmoille nyt.

”Kysymys on, että oliko pakko tehdä ihan juuri nyt, kun nämä ovat kontroversiaaleja asioita jäsenmaissa”, totesi Lahti, joka toimi aiemmin keskiviikon ehdotukset esitelleen komission varapuheenjohtajan Valdis Dombrovskiksen kabinettipäällikkönä.

Lahti arvelee, että komission tavoitteena on ollut rakentaa jonkinlainen alustus myöhempää Ranskan ja Saksan kompromissia varten. Ranskan presidentti Emmanuel Macron on esittänyt hyvin samankaltaisia visioita Emun uudistamiseksi, kun taas Saksa on ollut varovaisempi ja ainakin aiemmin paljolti Suomen nihkeillä linjoilla.

Saksan tilannetta EU-uudistuksissa hankaloittaa syksyn vaalitulos, jonka pohjalta ei ole saatu hallitusta aikaan. Lahti arvioi, että muidenkin jäsenmaiden vastustelun vuoksi lopulta tuskin puoletkaan komission ajatusilmapalloista nousee ilmoille ennen poksahtamistaan.


Komission tiedonannossa yhdeksi uudeksi välineeksi tarjotaan vakautusjärjestelyä, jolla voitaisiin tukea jäsenmaiden investointivalmiutta laskusuhdanteissa. Eli jos vaikka Suomeen iskisi taantuma, EU tulisi hätiin ja tarjoaisi rahaa julkisten rakennushankkeiden jatkamiseen, mikä voisi osaltaan hillitä työttömyyden kasvua ja velkaantumista.

Komissio on tässä kohtaa piilottanut sivulauseisiin aiemmin esille nostetut ajatukset yhteisestä pahan päivän rahastosta tai yleiseurooppalaisesta työttömyysvakuutusjärjestelmästä. Niitä molempia Suomi on nimeltä mainiten vastustanut.

Ongelma investointien suojaamisessa laskukausina kilpistyy tuttuun kysymykseen: mistä rahat? Komission arvion mukaan vakautusjärjestely tarvitsisi toimiakseen budjetin, joka vastaisi noin prosenttia EU-alueen yhteenlasketusta bruttokansantuotteesta. Juuri sen kokoinen on EU:n nykyinen budjetti (noin 155 miljardia euroa vuosittain), josta valtaosa kuluu jäsenmaiden tuloerojen tasaamiseen ja maatalouteen.

Suomi, Hollanti ja muutamat muut jäsenmaat eivät halua, että EU:n budjettia kasvatettaisiin lainkaan vuoden 2020 jälkeen, kun suuri nettomaksaja Britannia on lähtenyt. Budjetin pitäisi sen sijaan pienentyä nettomaksaja Britannian EU-eron eli brexitin jättämän kolon verran.

Saksalainen budjettikomissaari Günther Oettinger totesi keskiviikon julkistustilaisuudessa, että jatkossa EU-maat eivät voi enää hirttäytyä yhden prosentin bkt-osuuteen budjettia laadittaessa.

”Brexitin jälkeen ja uusien menojen, kuten siirtolais- ja pakolaisongelman tilanteessa, yksi prosentti ei enää riitä. Ellemme sitten halua tehdä vakavaa vahinkoa ohjelmille, joista olemme päättäneet. Niinpä meidän on neuvoteltava korkeampi tulokehikko. Mutta siihen tarvitsemme yksimielisyyden”, Oettinger sanoi.


Näin ollen ajatus investointien tukemisesta osin myös EU-budjetista käsin on komission keskustelunavaus, jolla se valmistautuu tekemään ensi toukokuussa esityksensä EU:n tulevista budjeteista.

”Kaikesta mitä komissio ehdottaa, sitä olisi vaikea rahoittaa siitä yhdestä prosentista (bkt-osuutta), vaikka ottaisi kaiken muun pois. Nämä ovat koepalloja, joista katsotaan sitten lopulta, että mitkä niistä selviää”, EK:n Lahti arvioi.

Valtiovarainministeri Orpo vakuutti Brysselissä, että Suomi on innokkaasti mukana EMU:n kehittämisessä, vaikka Suomen ei-lista on moniin eurooppalaisnäkemyksiin verrattuna pitkä. Orpo laskee Suomen kuuluvan EU:n kehittämisessä samanhenkiseen joukkoon ainakin Saksan, Hollannin, Irlannin, Belgian, Slovakian, Itävallan ja Baltian maiden kanssa.

”Ei istuta todellakaan yksistään missään kerhossa”, Orpo sanoi.

Suomen Emu-linjauksia katsoessa tulee silti selväksi, että prioriteetit ovat kaukana komission keskiviikkoisista hahmotelmista. Suomen mukaan ensimmäiseksi pitää saada valmiiksi niin sanottu pankkiunioni ja sen vaikein palikka, yhteiseurooppalainen talletussuoja.

Komissio toteaa ohimenevällä viittauksella ”tiekartassaan”, että pankkien romahtamisen varalle kehitettävä talletussuoja valmistuu kesään 2019 mennessä. Suomen vaatimuksena taas on, että kunkin maan pankit saadaan tervehdytettyä ja riskit alas ennen yhteiseen talletussuojaan siirtymistä.

Orpo totesi, että Kreikassa ongelmaluottojen määrä on noin 30 prosenttia lainakannasta ja Italiassakin 15 prosentin hujakoilla. Suomessa vastaava osuus on vain runsaassa prosentissa: vaarana on joutua maksumiehiksi, mitä toisaalla kutsutaan solidaarisuudeksi.

Suomen valtiovarainministeriössä ajatellaan, että voi kestää lukuisia vuosia ennen kuin joidenkin jäsenmaiden ”pankkisektorin riskejä on vähennetty huomattavasti”. Puhutaanko vuodesta 2140?

”Tämä (riskien kartoittaminen) on se mikä pitäisi määritellä. Pitäisi olla selkeät prosessit, miten edetään”, Orpo totesi.

EK:n Taneli Lahti piti komission esitysten heikkoutena sitä, että niissä ei juurikaan puhuttu pankkiunionin ongelmakohdista.

”Se oli paketin suurin puute, että sieltä puuttuu riskien vähentäminen. Ikään kuin se olisi jo hoidossa, ja eihän se ole ollenkaan vielä.”

Suomessa ja muissa jäsenmaissa komission papereihin laaditaan tulevina päivinä kiivaasti kantoja. Ensi viikolla pidetään Emuun liittyvä EU-huippukokous, jossa Suomen näkemyksen uudistuksiin esittää pääministeri Juha Sipilä (kesk).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • EU
 • Euroalueen talous
 • Pekka Mykkänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  2. 2

   Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

   Tilaajille
  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  5. 5

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  6. 6

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  7. 7

   Toista­kymmentä tulivuorta purkautuu joka viikko maa­pallolla – eniten tutkijat pelkäävät super­tulivuoria, jotka voisivat peittää kokonaisen mantereen tuhkaan

  8. 8

   Työoloistaan valittaneiden metron­kuljettajien työpäivä on ollut vuosikaudet helpompi kuin sopimus määrää

  9. 9

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  10. 10

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  7. 7

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  8. 8

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Arvioitua useampi suomalainen tupakoi päivittäin tai käyttää runsaasti alkoholia, kertoo tuore väitös­tutkimus: ”Alkoholin suur­kuluttajia voi olla jopa puolet enemmän kuin on luultu”
  3. Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – epätavallinen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”
  4. Kaikki suomalaismiehet karsiutuivat big airin finaalista – Rinnekangas laski käsi kipsissä: ”Parempi se on kuin entinen”
  5. Tiedustelu­palvelun näytön paikka on terrorismin torjunta Tilaajille
  6. Toista­kymmentä tulivuorta purkautuu joka viikko maa­pallolla – eniten tutkijat pelkäävät super­tulivuoria, jotka voisivat peittää kokonaisen mantereen tuhkaan
  7. Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi
  8. Kahden erityis­lapsen yksin­huoltajaäiti halusi opiskella ammatin, Espoo vastasi epäämällä lastenhoidon – perheissä pelätään nyt kaupungin lopettavan ”liian hövelit” tuet Tilaajille
  9. Ensihoitajien turvallisuus­tilanne on karmea – uhkaamista ja väkivaltaa esiintyy yhä enemmän
  10. ”Onko suomalaisilla vielä pieni kankkunen päällä?” – Norjalaiset ilakoivat kaikkien aikojen mitalisaalistaan: Suomeen verrattuna se on kymmenkertainen
  11. Heräsikö EU:n päästökauppa kuolleista? Päästöoikeuden hinta on yli kaksinkertaistunut viime kesästä ja nostaa sähkön hintaa
  12. Näytä lisää