Talous

Liberan uusi toiminnan­johtaja Mikko Kiesiläinen haluaa purkaa apteekkien, Veikkauksen ja Alkon monopolit – ”Suomi on jäänyt Ruotsista tosi pahasti jälkeen”

Kiesiläinen toivoo Suomeen uudistuksia, jotka tehtiin Ruotsissa vuosia sitten.

Veikkaus, Alko, apteekit, taksit, rautatiet ja junat. Yritysten ja maatalouden tuet.

Suomessa on ollut ja on yhä paljon suojeltuja aloja, ja viime aikoina niitä on ravisteltu. Taksialaa, rautatieliikennettä ja alkoholimyyntiä on vapautettu. Apteekkeja ja yritystukia puidaan parlamentaarisissa työryhmissä.

Yksi ravistelijoista on Mikko Kiesiläinen. Hän on vähän tunnettu, mutta jos Suomen apteekkialan sääntelyä aletaan purkaa, Kiesiläinen ansaitsee mittavan osan kiitoksista – tai syytöksistä.

30-vuotias vihreiden varavaltuutettu Helsingistä vihki puoluetoverinsa Antero Vartian apteekkisääntelyn ongelmiin, minkä jälkeen Vartia juurrutti asian kansalliseen keskusteluun.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Kiesiläinen myös järjesti vuonna 2016 Porin SuomiAreenaan samalle lavalle Vartian ja Apteekkariliiton varapuheenjohtajan Sirpa Peuran. Peura saapui paikalle sateenvarjon ja vessapaperirullan kanssa ja totesi: ”Kakkaa on lentänyt Anteron suusta.”

Kommentit eivät tehneet hyvää apteekkareiden julkikuvalle.

Kiesiläinen ottaa vastaan Liberan toimistossa Helsingin Punavuoressa. Hän aloittaa markkinaliberaalin ajatushautomon toiminnanjohtajana ensi viikolla.

”Tiettyjen monopolien säilyttämisestä on tullut Suomessa itseisarvo”, Kiesiläinen sanoo.

1980- ja 1990-luvuilla Suomessa ja Ruotsissa purettiin vauhdilla markkinoiden sääntelyä. Suomessa vapautettiin kaikkea yritysten ulkomaisesta omistuksesta pankkeihin ja telealaan. OECD:n mukaan sääntelyn purkaminen oli hyvin intensiivistä.

”Jostain syystä onnistumiset tässä eivät kantaneet uudistuksia eteenpäin. Ruotsissa homma jatkui, Suomessa into laantui”, Kiesiläinen sanoo.

”Suomi on jäänyt Ruotsista tosi pahasti jälkeen. Meidän pitäisi ottaa muita länsimaita kiinni.”

Tällä hetkellä apteekkiala toimii niin, että lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea myöntää apteekkilupia tarveharkinnan perusteella.

Apteekkarilla voi olla vain yksi lupa, ja se on sidottu johonkin tiettyyn kuntaan tai kunnan osaan. Lupia tulee haettavaksi käytännössä silloin, kun apteekkari jää eläkkeelle tai saa luvan paremmalta paikalta.

Apteekit ovat paikallisia monopoleja. Hinnat on säädetty samoiksi koko maassa. Kilpailua ei ole. Se näkyy myös apteekkarien tuloissa, jotka ovat keskimäärin yli 300 000 euroa vuodessa.

Apteekkilupa on lupa painaa rahaa, Kiesiläinen sanoo. Suomalaiset maksavat hänen mukaansa vuodessa vähintään noin 100 miljoonaa euroa enemmän lääkkeistään kuin ruotsalaiset. Norjaan verrattuna luku on kaksinkertainen.

Kiesiläinen poistaisi luvilta tarveharkinnan, sallisi osakeyhtiöt ja ketjut ja asettaisi nykyhinnat enimmäishinnoiksi.

”Ruotsissa, Norjassa ja Islannissa vapautettiin 2000-luvulla apteekkiala tosi hyvin tuloksin. Suomessa on Pohjoismaiden alhaisimmat tukkuhinnat, mutta hintatasomme on silti selvästi Ruotsia ja Norjaa korkeampi.”

Sääntelyn vapauttamista on vastustettu apteekkien alueellisen saatavuuden nojalla.

”Ruotsissa apteekkien lukumäärä ei ole sääntelyn purkamisen jälkeen vähentynyt millään harvaan asutulla alueella, ja moneen harvaan asuttuun lääniin on tullut uusia apteekkeja”, Kiesiläinen vastaa.

Jos joku alue uhkaisi jäädä ilman apteekkia, sille voisi hänen mukaansa kohdistaa kiinteän tuen. Näin on varauduttu toimimaan esimerkiksi Norjassa, tosin varotoimea ei ole tarvittu.

 

”Mutta Veikkaus taas, se on oikeasti häijy monopoli.”

Entä Alko? Alkoholi aiheuttaa isoja haittoja yhteiskunnalle. Saatavuuden kasvu lisää haittoja, jos mitään muuta ei tehdä.

”On täysin perusteltua, että valtio rajoittaa alkoholin tarjontaa, koska alkoholi aiheuttaa addiktioita ja haittoja hoidetaan julkisin varoin. Mutta monopoli on siihen tosi huono keino.”

Kiesiläisen mielestä järkevämpää olisi vapauttaa myynti ja kiristää verotusta sekä tarvittaessa vaikka myyntiaikoja. Valtiolle jäisi myös enemmän verotuloja.

Alkon suurimmaksi ongelmaksi Kiesiläinen nimeää tehottomuuden, mikä näkyy hänen mukaansa esimerkiksi monopoliyhtiön toimitusjohtajan 450 000 euron vuosikorvauksessa.

”Mutta Veikkaus taas, se on oikeasti häijy monopoli.”

Suomessa on melkein kuusi kertaa enemmän peliautomaatteja kuin Ruotsissa.

”Jos monopolia perustellaan pelihaittojen vähentämisellä, Veikkaus on epäonnistunut täysin. Rahapelihäviöissä per asiakas Suomi on Euroopan kakkonen. Ja se raha tulee pääasiassa pienituloisimmilta, rahapeliongelmaisilta.”

Kiesiläisen mielestä pakollinen tunnistautuminen pelikoneisiin ja muut rajoitukset pitäisi ottaa käyttöön heti.

”On häijyä, että peliongelmainen henkilö ei voi käytännössä ostaa maitoa näkemättä pelikonetta.”

Vuosittain jaetuista Veikkauksen rahoista tulisi Kiesiläisen mielestä päättää budjetissa, niin kuin muustakin julkisesta rahasta. Nyt Veikkauksen varoja jaetaan lakisääteisesti esimerkiksi 40 miljoonaa euroa hevostalouden edistämiseen, Kiesiläinen sanoo.

Kiesiläisen suurin maalitaulu ovat kolmen miljardin euron maataloustuet. Hän luettelee tukia, joita hän kutsuu ”absurdeiksi”: asuinrakennuksen rakentaminen maatilalle, marjojen pakastustuki, sokerijuurikkaan kuljetustuki, lomitustuki.

Huoltovarmuuden kannalta nykyinen tukien taso on Kiesiläisen mielestä rajusti ylimitoitettu.

Vuonna 2014 tukien suhde maatalouden arvonlisään oli Suomessa 240 prosenttia, kirkkaasti enemmän kuin missään Euroopassa, 174 prosenttiyksikköä enemmän kuin Ruotsissa.

Kiesiläisen mielestä tuet ovat tehneet maatalousrakenteesta tehottoman ja johtaneet ylituotantoon, mikä on aiheuttanut kannattavuusongelmia.

Kiesiläisen näkemyksistä tulee ajoittain mieleen sanonta, että jos käytössä on vain vasara, kaikki ongelmat näyttävät nauloilta.

Toisaalta hän ei tarjoa markkinaliberalismia patenttiratkaisuna kaikkeen. Luonnollisia monopoleja, kuten sähkönsiirtoverkkoa, on hänen mukaansa hölmöä yksityistää. Sote-palveluissa markkinoiden vapauttaminen on paljon monimutkaisempaa kuin esimerkiksi apteekeissa.

”Pääasiassa olen esittänyt asioita, jotka on jo tehty Ruotsissa, usein yli kymmenen vuotta sitten”, Kiesiläinen sanoo.

”En itse koe niitä erityisen radikaaleina.”

Oikaisu klo 15.03: Jutussa väitettiin virheellisesti, että Veikkaus jakaa omalla päätöksellään 40 miljoonaa euroa hevostalouden edistämiseen. Vuoden 2016 jälkeen raviurheilun tukeminen on saanut lakisääteisesti neljä prosenttia koko Veikkauksen voitoista, mikä vastaa noin 40 miljoonaa euroa. Tätä ennen Fintoto tuki hevostaloutta noin 40 miljoonalla eurolla.

Jutussa puhuttiin myös virheellisesti maataloustukien osuudesta maatalouden arvonlisään. Kyse on suhteesta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Libera
 • Liberalismi
 • Paavo Teittinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Jari Sillanpää sai lähes 24 000 euron sakot metamfetamiinin käyttämisestä ja huumeissa autoilusta Helsingin ydinkeskustassa

  2. 2

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  3. 3

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  4. 4

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  5. 5

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  6. 6

   Feministinen puolue syyttää presidentin kansliaa painostavista viesteistä – kanslian mukaan Niinistöä siteerattiin väärin ja puuttuminen asiaan on luonnollista

  7. 7

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  8. 8

   Puolustusministeri Niinistö pitää kaksois­kansalaisia turvallisuus­uhkana – ”Viides kolonna on torjuttava jo rauhan aikana”

  9. 9

   Kylmän sodan ajan suomalainen äärioikeisto oli outo kokoelma univormu­natseja, suomen­ruotsalaista eliitti­äärioikeistoa, pohattoja ja koululaisjengejä

  10. 10

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  2. 2

   Olympiapaikan Suomelle hankkinut Viveca Lindfors avautui kovin sanoin häviöstä Emmi Peltoselle – Taitoluisteluliitto: ”Kriteerit olivat alusta asti selvät”

  3. 3

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  4. 4

   ”Kuukausia”, vastasi hoitaja – seuraavana yönä isäni kuoli, eikä kaikki mennyt niin kuin piti, kirjoittaa toimittaja Katri Kallionpää isänsä viimeisistä viikoista suomalaisessa sairaalassa

   Tilaajille
  5. 5

   Kymmenen vuotta sitten lyöty miljoonan dollarin veto ratkesi: Warren Buffettin passiivinen sijoitustapa oli tuottoisampi – miksi suomalaiset maksavat turhia kuluja?

  6. 6

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  7. 7

   Oululaisperhe asuu kesät talvet entisessä venäläisessä rahtilaivassa – ”Tatjana” on tiettävästi Suomen pohjoisin kelluva koti, mutta siinä asuminen on jatkuva työmaa

  8. 8

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  9. 9

   Näin toimii Suomessa ihailtu Tanskan aktiivimalli – ”koulutusta vastaavan työn” käsitettä ei tunneta ja työttömät haastatellaan kuukauden välein

  10. 10

   Minna oli niin juovuksissa, ettei voinut hakea lastaan päiväkodista – Lopulta alkoholismiaan vuosia peitellyt äiti löysi oman pohjansa ja soitti itse lastensuojeluun

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  7. 7

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  8. 8

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  9. 9

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  10. 10

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Venäjä myy nykyaikaisia hävittäjiä Myanmarille – Myanmarin asevoimien pääviholliset ovat myanmarilaisia
  3. Feministinen puolue syyttää presidentin kansliaa painostavista viesteistä – kanslian mukaan Niinistöä siteerattiin väärin ja puuttuminen asiaan on luonnollista
  4. Jari Sillanpää sai lähes 24 000 euron sakot metamfetamiinin käyttämisestä ja huumeissa autoilusta Helsingin ydinkeskustassa
  5. Koreoiden yhteinen hyvän tahdon joukkue ärsyttää Etelä-Koreassa – ”hallitus keskittyy pitämään rauhalliset olympialaiset ja sanoo ’kyllä’ kaikkeen, mitä Pohjois-Korea haluaa”
  6. Jääkiekkoyhteisö järkyttyi: USA:n olympiajoukkueen manageri kuoli kotonaan vain 53-vuotiaana
  7. Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan
  8. Järjestöt kiistelevät siitä, kuka saa kasvattaa lasta – ministeri lisäisi päiväkodin työntekijöiden koulutusta
  9. Hakaniemen kauppahallin kolmen vuoden evakko lasihallissa alkoi maanantaiaamuna – Kauppias: ”Ei niin kliininen kuin ajateltiin vaan aika viehättävä”
  10. Rouhea romesco ilahduttaa pastan parina – Aromikkaaksi paahdettu paprika-tomaatti­kastike on niin hyvää, ettei se kaipaa edes parmesaania
  11. Tunti sitten
  12. Rooman ensimmäinen nais­pormestari uhkaa häätää feministit talostaan – ja vaatii paavin raha­kirstun avaamista, jotta kaupungin talous saataisiin kuntoon
  13. Näytä lisää