Talous

Uusiutuvan energian hinta jatkaa laskuaan: Aurinkosähkön hinnasta lähti seitsemässä vuodessa yli 70 prosenttia, tuulivoima kilpailee jo tosissaan fossiilisten kanssa

Vuonna 2020 kaikki nyt kaupallisesti hyödynnettävät uusiutuvan energian tuotantomuodot kilpailevat jo tuotantokustannuksissa fossiilisten polttoaineiden kanssa, uskoo kansainvälinen uusiutuvan energian järjestö.

Uusiutuvan energian tuotantokustannukset jatkoivat laskuaan viime vuonna. Teknologian kehityksen ansiosta useimpien tuotantomuotojen kustannukset ovat globaalisti jo tasolla, jolla ne kilpailevat tosissaan fossiilisten polttoaineiden kanssa, kertoo tuore raportti.

Tiedot on koonnut kansainvälinen hallitustenvälinen järjestö Irena, jonka tavoitteena on edistää uusiutuvan energian leviämistä. Sen tilastoja käytetään maailmalla laajalti.

Erityisen jyrkästi on halventunut aurinkosähkön tuottaminen. Seitsemässä vuodessa aurinkosähkön keskimääräinen tuotantohinta maailmalla on laskenut 73 prosenttia, 360 dollarista 100 dollariin megawattituntia kohden. Jyrkkää laskua selittää se, että aurinkokennojen hinnat ovat laskeneet kymmenessä vuodessa lähes 90 prosenttia.

Merituulivoiman keskimääräinen tuotantohinta on laskenut samassa ajassa 170 dollarista 140 dollariin megawattitunnilta. Maatuulivoiman hinta laski 80 dollarista 60 dollariin megawattitunnilta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vertailu perustuu tuotannon koko elinkaaren kustannuksiin.

 

Uusiutuvien tuotantokustannukset vaihtelevat suuresti alueittain.

Kaikki kolme tuotantomuotoa ovat nyt tuotantohinnaltaan tasolla, jolla ne voivat periaatteessa kilpailla fossiilisten polttoaineiden polttamisen kanssa, Irena arvioi. Analyysissä fossiilisista tuotetun sähkön tuotantokustannuksiksi arvioidaan 50–170 dollaria megawattitunnilta tuotantomuodosta ja polttoaineesta riippuen.

Uusiutuvien tuotantokustannukset kuitenkin vaihtelevat suuresti alueittain, joten keskiarvoista ei voi tehdä yksittäisiä maita tai alueita koskevia päätelmiä.

Tuulivoima osoittautui varsin kilpailukykyiseksi tuotantomuodoksi myös Suomessa, kun Lappeenrannan teknillinen yliopisto viime syksynä vertaili eri sähköntuotantomuotojen kustannuksia. Maatuulivoiman tuotantokustannukset olivat ydinvoiman ohella vertailun pienimmät.

Irenan mukaan uusiutuvien tuotantokustannusten lasku ei jää tähän. Näin kertovat tiedot tarjouskilpailuista ja huutokaupoista ympäri maailmaa.

Esimerkiksi Persianlahdella ja Latinalaisessa Amerikassa järjestetyissä tarjouskilpailuissa on tehty uusia ennätyksiä, ja siellä saatetaan rakentaa jo tänä ja ensi vuonna aurinkosähköä, jonka tuotantohinta on 30 dollaria megawattitunnilta. Olosuhteet maissa ovat otolliset aurinkosähkön tuottamiselle.

Myös merituulivoimaa on tarjottu huutokaupoissa viime vuonna ennätyksellisen halpaan hintaan, ja Irena arvioi, että vuonna 2020 keskimääräinen tuotantohinta laskee nykyisestä 140 dollarista 60–100 dollariin. Maatuulivoiman keskihinta voisi laskea nykyisestä 60 dollarista 50 dollariin.

 

Viime vuonna Euroopassa rikottiin useita merkkipaaluja.

Yhä laskevia tuotantokustannuksia ennustaa myös Kansainvälinen energiajärjestö IEA.

Kaikkiaan Irena arvioi, että vuonna 2020 uusiutuvat kilpailevat jo tosissaan kannattavuudessa fossiilisten polttoaineiden kanssa. Järjestö arvioi, että tuolloin useimpien uusiutuvan energian muotojen tuotantohinnat ovat samaa luokkaa tai jopa alemmat kuin fossiilisilla polttoaineilla.

Tuotantokustannusten lasku on edellytys sille, että uusiutuvan energian yhtiöt pääsevät irti riippuvaisuudestaan valtion tuista. Viime vuonna Euroopassa rikottiin useita merkkipaaluja tällä saralla.

Sekä Hollannissa että Saksassa järjestettiin huutokaupat, joissa energiayhtiöt tarjoutuivat ensimmäistä kertaa tuottamaan merituulivoimaa ilman valtion tukia. Britanniassa puolestaan päätettiin rakentaa ensimmäinen aurinkosähkövoimala ilman valtion tukea.

Fakta

Uusiutuvaa tuotantoa rakennetaan vauhdilla


 Uutta uusiutuvan energian tuotantoa rakennettiin vuonna 2016 ennätyksellisen paljon, 165 gigawattia.

 Eniten rakennettiin uutta aurinkosähkön tuotantokapasiteettia, jota rakennettiin 74 gigawattia. Puolet tästä rakennettiin Kiinaan.

 Ensimmäistä kertaa historiassa aurinkosähköstä tuli maailman nopeimmin kasvava energiantuotantomuoto.

 Vuonna 2017 uusiutuvan energian rakentamisen ennustetaan nousseen jälleen uuteen ennätykseen. Uutta kapasiteettia rakennettiin erityisesti Kiinaan ja Intiaan.

Lähde: IEA

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Uusiutuva energia
 • Energia
 • Tuulivoima
 • Aurinkoenergia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Seksuaalisesta häirinnästä syytetty elokuvaohjaaja Lauri Törhönen Arto Nybergin ohjelmassa Ylellä: ”Olen käyttäytynyt tyhmästi ja harkitsemattomasti”

  3. 3

   Yhdysvalloissa joka neljäs kauppakeskus saattaa sulkea ovensa lähivuosina, mutta Suomessa niitä rakennetaan jatkuvasti lisää – Voiko edessä olla pudotuspeli?

  4. 4

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  5. 5

   Tänään televisiossa: Silta-sarja päättyy – ja päätösjakso onnistuu vähän huijaamaan katsojia

  6. 6

   Venäjän varjoarmeija taistelee Syyriassa ilman että virallinen uhriluku kasvaa – asetelma sai Yhdysvallat tappamaan kymmeniä venäläisiä

  7. 7

   Vanhempia pyydettiin hakemaan lapset ”turvallisuuden takaamiseksi” aikaisin pois päiväkodista – sijaispula on äitynyt huomattavan pahaksi Helsingin päiväkodeissa

  8. 8

   Mediat: Isisin ”kalifaattiin” karannut saksalainen Linda, 17, tuomittiin vuosiksi vankeuteen Irakissa

  9. 9

   Nokian ostaman ohjelmistoyhtiö Comptelin toimitusjohtajaa epäillään törkeästä sisäpiirintiedon väärinkäytöstä

  10. 10

   Salibandyliitto tutkii: sovittiinko ottelun päättyvän tasapeliin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  3. 3

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  4. 4

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  6. 6

   Vanhempia pyydettiin hakemaan lapset ”turvallisuuden takaamiseksi” aikaisin pois päiväkodista – sijaispula on äitynyt huomattavan pahaksi Helsingin päiväkodeissa

  7. 7

   Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

  8. 8

   Ensimmäinen iso dopingkäry olympialaisissa? Venäläisen mitalistin näytteessä ”epäilyttävää”

  9. 9

   ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

  10. 10

   Vähenevä kiinnostus lastenhankintaan näkyy myös adoptiohakemuksissa – hakijat ovat niin vanhoja, että eivät voi toivoa pientä lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Viime keväänä Zakarie Ali oli töissä Sörnäisten Alepassa, kun lippispäinen mies teki kahvihyllyllä yllättävän ehdotuksen – nyt 19-vuotias suomalainen on maailman kysytyimpiä muotinäytösmalleja

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  7. 7

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  9. 9

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  10. 10

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää