Talous

Töille ei löydy tekijöitä, väittää Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen: ”Osaavien työntekijöiden pula vaivaa ympäri Suomea”

Baronan uusi toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen sanoo, että päättäjien pitäisi olla enemmän huolissaan siitä, että työpaikkoihin ei löydy työntekijöitä.

Eduskunnan säätämän työttömyysturvan aktiivimallin innoittamana Suomessa käydään parhaillaan intohimoista keskustelua siitä, miten työttömyyttä voisi vähentää.

Keskustelua on vauhdittanut tieto, ettei edes talouskasvu ole alentanut toivotulla tavalla työttömyyttä, vaikka samaan aikaan työnantajat valittavat työvoimapulaa.

Suomen suurimman henkilöstöpalveluyrityksen Baronan vuoden alussa nimitetty toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen on seurannut keskustelua kriittisin mielin.

Hän on aitiopaikalla seuraamassa työn ja työnhakijoiden kohtaamista, sillä Barona välitti viime vuonna uuden työpaikan yli 30 000 työntekijälle, joista uuteen työhön koulutettuja oli noin 3 500 ihmistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhtiöön on kertynyt paljon tietoa siitä, miksi työ ja työnhakijat eivät usein kohtaa.

Vanhala-Harmanen pitää vaarallisena, että etenkin viimeaikaisessa keskustelussa tuppaa unohtumaan se, kuinka paljon työpaikkoja jää täyttämättä.

”Hirveästi puhutaan työttömyydestä, mutta pitäisi olla huolissaan myös avoimista työpaikoista, jotka eivät täyty. Jos emme saa näitä paikkoja täytettyä, se tarkoittaa, että talouskasvu hidastuu ja pysähtyy. Ja jos kasvu pysähtyy, se vaikuttaa kaikkiin muun muassa verotulojen vähenemisenä.”

Mitkä ovat Vanhala-Harmasen neuvot, jotta edes tarjolla oleviin työpaikkoihin löytyisi työntekijöitä?

Hänen mukaansa keskeisin ongelma eivät ole suinkaan jäykästi kotiseuduiltaan lähtevät suomalaiset vaan se, että ihmiset eivät yksinkertaisesti osaa taitoja, joita yritykset hakevat.

”Meillä on 30 toimistoa eri puolilla Suomea, ja olemme huomanneet, että osaavien työntekijöiden pula vaivaa ihan ympäri Suomea. Jos Joensuussa on pula metallialan osaajista, niin Kajaanissa töitä olisi tarjolla ateriapalveluiden ammattilaisille, mutta näitä osaajia ei ole vapaana missään.”

Tämän takia hänen mukaansa kaikkein olennaisinta on oikeanlainen koulutus ja uudelleenkoulutus ihan miten tahansa hankittuna.

”Meidän pitää tässä herätä siihen, että on mietittävä koulutuspolitiikka ihan uusiksi työelämän nopean muuttumisen takia. Niin, että ihmisiä koulutetaan työuran aikana useita kertoja. Täsmäkoulutus on tässä ihan avainasemassa.”

Hänen mukaansa työnantajatkin ovat heränneet siihen, että nykyisiä työntekijöitä pitää todellakin kouluttaa, koska osaavaa työvoimaa ei ole helposti saatavilla työmarkkinoilta.

Baronaan Vanhala-Harmanen tuli rekrytointiyhtiö Opteamin toimitusjohtajan paikalta, kun Barona osti Opteamin noin vuosi sitten.

Opteamissa kehitettiin Metallimestari-koulutus, jossa oppilaitoksilta tilataan täsmäkoulutusta töihin, joista on pulaa.

Opteam toteutti viime vuonna Uudenkaupungin autotehtaan kumppanina yli 2 000 työntekijän rekrytoinnin. Tässä projektissa hyödynnettiin myös täsmäkoulutusta, mikä mahdollisti monen kokemattoman ja muualta muuttaneen työllistymisen.

Vanhala-Harmanen myös päästäisi EU:n ulkopuolelta tulevat työntekijät nykyistä helpommin Suomeen töihin.

”Me olemme huomanneet, että suomalaiset työpaikat palkkaavat aivan ensijaisesti suomalaisia työntekijöitä, mutta kun osaajia ei ole. Kaikille suomalaisille on parempi, että yritykset saavat töihin vaikka sitten ulkomailta tulleen ammattilaisen”, Vanhala-Harmanen sanoo.

 

”Eikö Lappiinkin kannata rekrytoida mieluummin työntekijät ulkomailta kuin lopettaa Lapin matkailubisnes?”

”Eikö Lappiinkin kannata rekrytoida mieluummin työntekijät ulkomailta kuin lopettaa Lapin matkailubisnes, jos Suomesta ei työntekijöitä Lapin sesonkiin löydy?”

Vanhala-Harmanen näyttää tilastoa siitä, millaisiin töihin ulkomaalaiset ovat tulleet Ruotsissa suurelta osin siksi, ettei Ruotsissa ole ollut halukkaita tai osaavia työntekijöitä.

Ruotsissa ei ole ulkomaisen työvoiman tarveharkintaa eli samanlaisia esteitä palkata EU:n ulkopuolelta työntekijöitä kuin Suomessa.

Tilaston mukaan viime vuonna Ruotsiin tuli EU:n ulkopuolelta 3 756 it-arkkitehtiä tai systeemianalyytikkoa. Toiseksi eniten saapui marjanpoimijoita ja kolmanneksi eniten erilaisia insinöörejä. Neljäntenä listalla olivat kokit ja viidentenä pikaruokaravintoloiden työntekijät.

Suomessa lista olisi todennäköisesti hyvin samanlainen, vaikka tarveharkinnasta luovuttaisiinkin, hän sanoo.

Pulaa on nimenomaan uudenlaisista tietotekniikan osaajista ja tekijöistä töihin, jotka ovat fyysisesti rankkoja mutta palkkatasoltaan varsin alhaisia, kuten kokkien tai marjanpoimijoiden työt.

Pulaa ei ole osaamisesta, jonka tietokoneet voivat korvata, kuten monet toimistotyöt.

Työntekijöitä tarvitaan kehittyneissäkin maissa tietotekniikan lisäksi lisää moninaisissa kohtaamisammateissa kuten hoitotyössä, elämysteollisuudessa, luovilla aloilla ja vaikkapa esimiehinä.

Tukimaailmasta Vanhala-Harmanen kehuu uutta liikkuvuus­avustusta, jota saa työtuloista riippumatta 700 euroa enintään 60 päivän ajan, jos muuttaa toiselle paikkakunnalle töihin.

Hänen mielestään muuttajien vuokratukea pitäisi nostaa nykyisestä, koska asuminen on yleensä iso ongelma, kun muuttaa kasvukeskuksiin töihin.

”Työstä työhön on helpompi työllistyä kuin työttömänä. Voi olla, että kun käyt vuoden tai pari toisella paikkakunnalla töissä, se voi olla syy, miksi saatkin joskus töitä omalta asuinpaikkakunnaltasi.”

Fakta

Suomen suurin henkilöstövälitysyhtiö


  Markus Oksan ja Mikko Leppäsen vuonna 1999 perustama yhtiö.

 Toimialoja muun muassa henkilöstön rekrytointi, henkilöstövuokraus, ulkoistuspalvelut, ammatillinen kuntoutus, henkilöarvioinnit ja työyhteisövalmennukset.

 Baronan toimitusjohtajaksi nimitettiin tammikuun alusta lähtien varatuomari Minna Vanhala-Harmanen.

 Suomen suurin rekrytointiyhtiö. Välitti noin 30 000 työpaikkaa viime vuonna.

 Liikevaihto noin 330 miljoonaa euroa.

 Yhtiö on osa Barona Groupia, joka toimii yhdeksässä maassa.

 Barona Group työllistää noin 7 000 ihmistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Talous
 • Politiikka
 • Työttömyys
 • Teemu Luukka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  2. 2

   Flunssa vain paheni ja muuttui viikkojen syväksi uneksi – herättyään Marjo Remes meni shokkiin, sillä hänen rinnassaan sykki vieraan ihmisen sydän

   Tilaajille
  3. 3

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  4. 4

   Pääkaupunkiseudun toimistot kaikuvat tyhjyyttään, käyttämättömiä neliöitä on yli miljoona – Nyt Helsinki haluaa ratkaista ongelman: toimistojen Airbnb otti jo ensi askeleensa

  5. 5

   ”Lapsi alkoi yhtäkkiä pidättää kakkaansa useita päiviä” – Lasten toiminnallinen ummetus on yleinen vaiva, jonka syy on pitkälti psyykkinen, näin pidätyskierre katkaistaan

  6. 6

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  7. 7

   Onko Suomi viattomuutensa vanki? Viranomaiset välttelevät vastuunkantoa turvapaikkapäätöksissä

  8. 8

   Lapsena saatu huolenpito lisää ihmisen ”kumppaniarvoa” aikuisena – Vanhempien hellimät pitivät itseään parempina puolisoina

  9. 9

   Aasialaisperhe ajoi vahingossa junalla aseman ohi – VR teki poikkeuksellisen palveluksen: perhe vaihtoi yöllä junaa keskellä metsää

  10. 10

   Naisleijonat kohun keskeltä kohti pronssipeliä: ”Eiköhän lopeteta tämä peruspohjoismainen paskankaivelupiirileikki, olen aika väsynyt teihin pikkuhiljaa”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Aasialaisperhe ajoi vahingossa junalla aseman ohi – VR teki poikkeuksellisen palveluksen: perhe vaihtoi yöllä junaa keskellä metsää

  3. 3

   Eläkeläispariskunta luuli maksavansa lomaosakkeesta, päätyi arpajaisiin – Espoon poliisin mitta täyttyi suomalaisturisteja härskisti höynäyttävistä huijareista

  4. 4

   Naisleijonat kohun keskeltä kohti pronssipeliä: ”Eiköhän lopeteta tämä peruspohjoismainen paskankaivelupiirileikki, olen aika väsynyt teihin pikkuhiljaa”

  5. 5

   Työttömiä alettiin Tampereella kuunnella yksilöllisemmin, ja näin kävi: Työttömyys väheni, byrokratia tehostui ja asiakkaiden syvä ahdistus paljastui

  6. 6

   Raju maanantain vastainen yö Helsingin Kruununhaassa: viisikymppinen mies löi nuorta naista nyrkillä kasvoihin, väki raivosi keskellä katua

  7. 7

   Vuosia jatkuneesta työpaikka­kiusaamisesta epäilty Helsingin asuntotuotanto­päällikkö palkittiin kunniamerkillä – Tiedote ”ansiokkaasta toiminnasta Suomen hyväksi” katosi vaivihkaa työnantajan sivuilta

  8. 8

   Nainen putosi asemalle saapumassa olleen metrojunan eteen Kampissa – kuljettaja ehti jarruttaa, myös laiturilla vedettiin hätäjarrusta

  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Työpaikallani vallitsi vuosia pelon ilmapiiri – pelko ei hellittänyt edes lomalla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  5. 5

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  6. 6

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  7. 7

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  8. 8

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  9. 9

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  10. 10

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää