Talous

Saab investoi Tampereelle kymmenillä miljoonilla euroilla – Vaikuttaako investointi Suomen hävittäjä­hankintaan?

Saabin valmistamat Gripenit ovat yksi vaihtoehto ilmavoimien nykyisten Hornet-hävittäjien seuraajiksi. Ohjelmajohtaja: Teollinen yhteistyö on yksi kriteeri tarjousten puntaroinnissa.

Ruotsalainen hävittäjävalmistaja Saab perustaa Tampereelle teknologiakeskuksen.

Puolustus- ja turvallisuusyhtiö Saab aloitti keskuksen toiminnan perustamalla Tampereelle elektroniseen sodankäyntiin keskittyvän yksikön. Sinne on jo viime vuoden aikana rekrytoitu insinöörejä, ja lisää palkataan tänä vuonna.

Saabin Suomen-maayksikön johtajan Anders Gardbergin mukaan yksikössä tulee olemaan noin sata työpaikkaa. Viiden vuoden aikana yksikköön investoidaan 50–70 miljoonaa euroa.

Yksikkö osallistuu Saabin nykyisten hävittäjäkoneiden eli Gripenin ja AEW&C-ilmavalvontakoneen elektronisen sodankäynnin järjestelmien kehittämiseen. Lisäksi yksikössä kehitetään maasta käytettäviä elektronisten tukitoimien ja elektronisen tiedustelun järjestelmiä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saab Gripen E on yksi vaihtoehto Suomen Puolustusvoimien nykyisten vuoteen 2030 mennessä poistuvien Hornet-hävittäjien tilalle. Saab on yksi yhtiöistä, jotka jättivät vastauksen Puolustusvoimien tietopyyntöön syksyllä 2016. Hornetien seuraajiksi on ehdolla viisi vaihtoehtoa.

Gripenin ohella mukana ovat monitoimihävittäjät Boeing F/A-18 Super Hornet (Yhdysvallat), Dassault Rafale (Ranska), Eurofighter Typhoon (Britannia) ja Lockheed Martin F-35 (Yhdysvallat).

Puolustusselonteon mukaan uuden monitoimihävittäjän on suunniteltu olevan käytössä vähintään 30 vuotta eli 2060-luvulle asti. Hankinnan kustannusarvio on 7–10 miljardia euroa. Uusien hävittäjien suorituskyvyn tulisi vastata nykyisten noin 60 Hornetin suorituskykyä.

 

”Tietysti sitten vuonna 2020 arvioidaan, miten suomalainen teollisuus pääsee osallistumaan esimerkiksi koneen ylläpitoon.”

Yksityiskohtaiset tarjouspyynnöt lähtevät viittä hävittäjämallia edustaville valtioille ja valmistajille tänä keväänä. Vastauksia odotetaan alkuvuodesta 2019.

Strategisten hankkeiden ohjelmajohtaja Lauri Puranen puolustusministeriöstä sanoo HS:lle, ettei Saabin teknologiakeskuksella ole suoranaista vaikutusta Suomen tulevaan hävittäjähankintaan. Suomen hävittäjähankintojen tarjouskilpailun on määrä ratketa vuonna 2021.

Teollinen yhteistyö on Purasen mukaan kuitenkin yksi kriteeri, kun tarjouksia punnitaan.

”Tietysti sitten vuonna 2020 arvioidaan, miten suomalainen teollisuus pääsee osallistumaan esimerkiksi koneen ylläpitoon”, Puranen sanoo.

Purasen mukaan nähtäväksi jää, kuinka merkittävää yhteistyötä Saab ja muut ehdokkaat tulevat tarjoamaan.

Tarjouspyynnöt ovat Purasen mukaan lähdössä viidelle kandidaatille huhti–toukokuun aikana.

”Täytyy muistaa, että ensisijaisesti olemme ostamassa suorituskykyä”, Puranen huomauttaa.

Saabin Suomen-maayksikön johtaja Anders Gardberg sanoo HS:lle, ettei Tampereen-keskus suoranaisesti liity Suomen hävittäjähankintaan, mutta että ”liittymäpintaa löytyy” ja myös Gripenin suorituskyvyn kehittäminen on yksi päämäärä.

”Tämähän on pitempi projekti ja osa Saabin maailmanlaajuista kehitys- ja vientitoimintaa. Suomessa olemme lähinnä siksi, että täältä haetaan korkeaa osaamista mikroaaltotekniikassa, kun Ruotsissa resurssit on kohta käytetty”, Gardberg sanoo.

Yksi Gripenin vientikohde on jo Brasilia.

”Saab tarvitsee insinööritaitoa, jota Suomesta löytyy Nokian peruja. Emme ole vetäytymässä Suomesta, vaikka Suomi ei valitsisi Gripeniä”, Gardberg vakuuttaa. ¨

Gardbergin mukaan Gripenit avaisivat Suomellekin vientimahdollisuuksia ja olisivat myös huoltovarmuustekijä.

Myös Saabin toimitusjohtaja Håkan Buskhe kehui yhtiön tiedotteessa, että huipputeknologiastaan tunnettu Suomi on tärkeä kumppani Saabille.

Saab aloitti jo helmikuussa 2017 tutkimusyhteistyön Aalto-yliopiston kanssa.

Saabilla ja sen tytäryhtiöllä Combitechilla on Suomessa lähes sata työntekijää. Toimipisteet ovat Helsingissä, Espoossa, Jyväskylässä, Tampereella ja Säkylässä.

Gardbergin mukaan Tampereen ohella teknologiakeskuksen sijaintipaikaksi harkittiin muitakin, kuten Espoota, mutta Tampere valittiin tietoturvallisuustilojen ja laajaksi arvioidun rekrytointipohjan takia, vaikka toisaalta Aalto-yliopistosta Espoosta löytyy yhtiön kaipaamaa erityisosaamista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hävittäjät
 • Tampere

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  2. 2

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  3. 3

   Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

   Tilaajille
  4. 4

   Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”

  5. 5

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  6. 6

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  7. 7

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  8. 8

   Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka

  9. 9

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  10. 10

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  7. 7

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  8. 8

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka
  3. Kaikki suomalaismiehet karsiutuivat big airin finaalista – Roope Tonteri arvosteli tuomareiden toimintaa: ”Ei se mennyt niin kuin olisi pitänyt”
  4. Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys
  5. Tuhannet ihmiset ovat jumissa ilman ruokaa ja lääkkeitä Syyrian armeijan pommittamassa Itä-Ghoutassa – Ihmisoikeusjärjestö syyttää Venäjää sairaalaan kohdistuneesta iskusta
  6. Alppihiihtotähti Lindsey Vonn teki historiaa ja kertoi kyyneleet silmissä ajatuksistaan ennen olympiauransa päätöslaskua: ”Uskon, että tein hänet silti ylpeäksi”
  7. Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”
  8. Kahden erityis­lapsen yksin­huoltajaäiti halusi opiskella ammatin, Espoo vastasi epäämällä lastenhoidon – perheissä pelätään nyt kaupungin lopettavan ”liian hövelit” tuet Tilaajille
  9. Teknologian ”pimeästä puolesta” on tiedetty jo 35 vuotta, mutta kukaan ei vieläkään tiedä, mitä sille pitäisi tehdä, sanoo tutkija: teknostressi ja it-riippuvuus haittaavat elämäämme
  10. Tunti sitten
  11. Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset
  12. Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”
  13. Näytä lisää