Talous

Joukko Saksan ja Ranskan johtavia taloustutkijoita ratkoo riitaa euroalueen suunnasta – ryhmältä kuusi ehdotusta alueen kehittämisestä

Saksalaisten ja ranskalaisten talousasiantuntijoiden ryhmä yrittää löytää tavat uudistaa euroalueen pelisäännöt niin, että sekä yhteisvastuun kannattajat että talouskurin kannattajat voisivat olla tyytyväisiä.

Berliini

Joukko nimikkeitä saksalaisia ja ranskalaisia ekonomisteja julkaisi keskiviikkona yhteisen ehdotuksen euroalueen uudistamiseksi. Ryhmällä on kaikkiaan kuusi ehdotusta, joiden tavoitteena on vahvistaa euroalueen kestävyyttä talouskriiseissä.

Esityksillä rakennetaan saksalaisen Ifo-instituutin johtaja Clemens Fuestin mukaan siltaa sille, että Ranska ja Saksa samoin kuin myös muut euromaat löytävät yhteisen linjan euroalueen kehittämiseen.

Ehdotuksiin on haettu kompromisseja, joita voisivat tukea niin ne euromaat, jotka Ranskan ja Italian tavoin kannattavat yhteisvastuun ja valtioiden välisen riskinjaon lisäämistä kuin myös ne Saksan ja Suomen kaltaiset maat, jotka painottavat talous- ja markkinakurin kasvattamista ja kunkin euromaan omaa vastuuta vastauksena euroalueen ongelmiin.

Kaikkiaan 14 taloustieteilijän ehdotus on tarkoitettu vakavasti otettavaksi pohjapaperiksi, jonka perusteella Ranskan presidentti Emmanuel Macron ja Saksan tulevaa hallitusta mahdollisesti johtava liittokansleri Angela Merkel lähipiireineen muodostavat poliittista kantaa euroalueen kehittämiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Macron ja Merkel tapaavat perjantaina Pariisissa.

Taloustutkijoiden ehdotukset on käyty läpi laajalti Saksan ja Ranskan valtiovarainministeriöiden sekä EU-komission kanssa, sanoi saksalaisen taloustutkimusinstituutin DIW:n johtaja Marcel Fratzscher keskiviikkona Berliinissä esitellessään ehdotuksia. Tämä lisää osaltaan taloustieteilijöiden ehdotusten painoarvoa.

Ehdotusten tavoitteena on vahvistaa euroalueen kriisinsietokykyä, poistaa euroalueen kriittisiä heikkouksia ja syventää euromaiden talouspoliittista yhteistyötä, Fuest sanoi.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan johtaja Vesa Vihriälä pitää poliittisesti viisaana sitä, että sekä yhteisvastuun että markkinakurin kasvattamista viedään ehdotuksissa eteenpäin rinnakkain.

”Ehdotuksissa on elementtejä, joita esimerkiksi Suomi selvästi kannattaa. Näitä on pankkiunionin ohella ennen kaikkea velkajärjestelymahdollisuuden korostaminen. Riskinjako toisaalta kasvaisi – tosin maltillisemmin kuin mitä EU-komissio ja Ranska ajavat.”

Ehdotuksissa on Vihriälän mukaan selvästi haettu kompromisseja molemmista linjoista. Ongelmiin ajautuneilta pahoin velkaantuneilta mailta edellytettäisiin ensin velkojen leikkaamista, mikäli ne haluavat rahoitustukea Euroopan vakausmekanismilta. Toisaalta luotaisiin jäsenmailta kerättävä rahasto, josta voisi saada tilapäistä suhdannetukea.

”Jos ottaisi tai nostaisi apua uudesta vakuutusrahastosta, se johtaisi jäsenmaan vakuutusmaksun nousuun”, Vihriälä sanoo.

Velkojen järjestelyn mahdollisuus on ollut iso tabu, Vihriälä sanoo.

Kreikan ajautuminen hyvin vakavaan talouskriisiin on ekonimistiryhmän mukaan osoitus siitä, että tiukka no-bailout-sääntö eli se, että jokainen jäsenvaltio vastaa omista sitoumuksistaan, ei ole nykyisellään uskottava.

”Säännön uskottavuus on ollut todella heikkoa”, myös Vihriälä sanoo. ”Voimmeko esimerkiksi uskoa, että jos Italia joutuisi nyt pahoihin vaikeuksiin, sitä ei tuettaisi?”

Saksalais-ranskalaisen ekonomistiryhmän mukaan euroalueen yhteisvastuun kasvattaminen on mahdollista ilman, että se rapauttaisi jäsenvaltioiden moraalia pitää oma taloutensa kunnossa. Ryhmä pitää hyvin suunniteltuja riskinjako- ja vakauttamisvälineitä välttämättömänä tehokkaalle talouskurille.

Yksi keskeisimmistä yhteisvastuuta kasvattavasta ehdotuksesta koskee uutta yhteistä euroalueen rahastoa, jolla autettaisiin vakavaan kriisin joutunutta jäsenmaata. Vakavan kriisin mittarina olisi tietty sovittu työttömyysaste. Omavastuuta painottaa se, että maa, joka joutuisi turvautumaan uuteen kriisirahastoon, maksaisi jatkossa siihen muita korkeampia summia.

Ehdotuksiin kuuluu myös se, että sijoittajille luotaisiin uudenlainen turvallinen sijoitusinstrumentti valtioiden joukkovelkakirjalainoista.

Ryhmä ehdottaa monia uudistuksia euroalueen finanssipoliittisiin sääntöihin. Ryhmän mielestä esimerkiksi euroalueen vakaus- ja kasvusopimuksen laskusäännöt julkisen talouden alijäämälle ovat liian monimutkaisia ja joustamattomia. Säännöstö pitäisi ryhmän mielestä uusia niin, että hyvin velkaisten maiden julkiset menot eivät saisi kasvaa nopeammin kuin nimellinen bruttokansantuote pitkällä aikavälillä.

Ekonomistiryhmä haluaa myös itsenäistää euroalueen sääntöjen valvontaa jäsenmaiden kansallisille viranomaisille, joita puolestaan valvoisi oma euroryhmän valvoja. Euroryhmän puheenjohtaja voisi olla EU-komission jäsen samaan tapaan kuin on EU:n ulkopoliittinen edustaja.

Vihriälä pitää ekonomistien ryhmän ehdotuksia hyvin kiinnostavina ja paljon realistisempina kuin esimerkiksi EU-komission laatimia Emu-tiekarttoja. ”Samaan aikaan ehdotukset edellyttävät isoja muutoksia ja ehkä jopa perussopimusten muuttamista.”

Sitä, miten hyviin ratkaisuihin ehdotukset voivat johtaa, on vaikea vielä arvioida, Vihriälä muistuttaa. ”Se riippuu siitä, miten eri osat painottuvat.”

Vihriälä sanoo itse olevansa lähempänä saksalaista linjaa, joka suhtautuu hyvin kriittisesti riskinjakomekanismeihin. ”Mutta kuva ei ole mustavalkoinen. Tämä keskustelunavaus on hyvin tervetullut.”

Euromaiden kyvyttömyys todella tukea kriisissä olevia maita on taloustieteilijäryhmän mielestä kasvattanut populististen ja nationalististen puolueiden liikkeiden kannatusta niissä maissa, jotka tarvitsisivat muilta lainaa sekä maissa, jotka muita lainoittavat.

Euroalueen uudistuksilla on kiire, Fratzscher sanoi keskiviikkona Berliinissä.

”Pitäytyminen vain pienissä euroalueen pelisääntöjen muutoksissa oli suuri virhe, sillä euroalue kärsii kriittisistä heikkouksista”, Fratzscher sanoi.

”Uudistukset on tehtävä niin sanotusti hyvän sään aikaan, ja nyt euroalueen talous on kääntynyt kasvuun. Aikaa on käytännössä tämä vuosi, sillä ensi vuonna on europarlamenttivaalit.”

Saksan ja Ranskan keskustelut euroalueen tulevaisuudesta ovat jo vauhdissa, vaikka Saksan tuleva hallituskokoonpano on vielä auki. Saksan virkaa tekevä valtiovarainministeri Peter Altmeier isännöi keskiviikkona Berliinissä euroryhmän uutta puheenjohtajaa, portugalilaista Mário Centenoa.

Torstaina Altmeier tapaa Pariisissa Ranskan valtiovarainministerin Bruno Le Mairen ennen Merkelin ja Macronin perjantaista tapaamista.

Tästä on kyse

Kompromissi Saksan ja Ranskan eurolinjaan


 Saksalais-ranskalainen ekonomistiryhmä ehdottaa laajoja uudistuksia euroalueen sääntöihin.

 Ehdotuksilla tavoitellaan kompromissia Saksan ajamaan talouskurilinjaan ja Ranskan ajamaan yhteisvastuulinjaan.

 Ehdotuksen koskevat muun muassa pankkiunionia, euroalueen sääntöjen ja instituutioiden uusimista ja uutta rahastoa, joka toimisi eräänlaisena vakuutuksena eri euromaille talouskriisin varalta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Euroalue
 • Euroalueen talous
 • Rahapolitiikka
 • Emu
 • Anna-Liina Kauhanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkimus: Laihduttajan on turha tuijottaa hiilihydraatteja ja rasvoja – tai edes syyttää geenejä

  2. 2

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  3. 3

   Ugandassa kuolleen suomalaismiehen ruumiinavauksen tehnyt lääkäri HS:lle: Pistojäljet vatsassa ja reidessä kiinnittivät huomioni

  4. 4

   Saara Aallon kolmas kappale on täysiveristä euroviisua kaikessa törkeydessään – tosin UMK-voittaja lienee jo taputeltu

  5. 5

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  7. 7

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  8. 8

   Salaliittoteoriat Floridan kouluampumisesta lähtivät liikkeelle: Aserajoituksia vaativia lukiolaisia väitetään palkatuiksi näyttelijöiksi

  9. 9

   Mikroilmeet paljastavat tunteitamme, vaikka yrittäisimme peittää ne – Toimittaja testasi niihin perustuvaa ”persoonallisuusanalyysia, jota ei voi huijata”

  10. 10

   Kuolleen liikemiehen ja ex-ministeri Suvi Lindénin Ugandan-matkan syy on edelleen mysteeri – oliko liikemies maassa vain kokeilemassa onneaan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Trumpilta ehdotus kouluampumisten ehkäisemiseksi: Opettajille aseita

  3. 3

   Maailman yksinäisin puu kaukana eteläisellä Tyynellämerellä kantaa jälkeä hetkestä, jolloin ihminen painoi kädenjälkensä koko planeettaan

  4. 4

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  5. 5

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  6. 6

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  7. 7

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  8. 8

   Katajanokalle nousseen kerrostalon urakoitsijana suhmuroi outo yrittäjä – konkurssi jätti kymmeniä alihankkijoita puille paljaille

  9. 9

   ”I hear you”, luki Trumpin lunttilapussa, kun hän kuunteli Floridan joukkosurmasta selvinneitä opiskelijoita ja ehdotti opettajille aseita

  10. 10

   ”Influenssa” saattaakin olla samaan aikaan jylläävä A-streptokokki – hoitoon hakeutumista ei kannata jäädä odottelemaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  6. 6

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  7. 7

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  10. 10

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää