Talous

Trumpin vero­uudistuksen seuraus: Apple kotiuttaa maailmalta miljardi­voittojaan Yhdys­valtoihin, ja muut yritykset tekevät pian ehkä saman – Mitä siitä voi seurata?

Teknologiayhtiö Apple on ensimmäinen amerikkalaisjätti, joka ryhtyi kotiuttamaan voittojaan presidentti Donald Trumpin verouudistuksen jälkeen. Muut seuraavat todennäköisesti perässä, sillä Yhdysvallat voi verottaa myös yritysten ulkomailla olevia voittovaroja. Mitä siitä voi seurata?

Amerikkalaisyhtiö Apple aikoo kotiuttaa ulkomailla syntyneitä voittojaan ja maksaa niistä Yhdysvalloissa veroa 38 miljardia dollaria, runsaat 31 miljardia euroa.

Lisäksi Apple lupaa sijoittaa Yhdysvalloissa muun muassa uuteen teknologiakeskukseen 30 miljardia dollaria (24 miljardia euroa) ja palkata 20 000 uutta työntekijää.

Matkapuhelimia ja tietokoneita valmistavan Applen numerot olivat isoja ja selkeitä. Torstaina oli kuitenkin epäselvää, mitä kaikkea Applen siirrosta voi seurata.

Apple toimi nyt, sillä Yhdysvalloissa hyväksyttiin joulukuussa mittava verouudistus, jossa yritysten verotus keveni 35 prosentista 21 prosenttiin. Yksityishenkilöiltä perittävän tuloveron enimmäistaso laski 39,6 prosentista 37 prosenttiin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvaltain kiisteltyä verouudistusta tiiviisti seurannut Valtion eläkerahaston (VER) toimitusjohtaja Timo Viherkenttä arvioi, että Applen perässä voittojaan kotiuttaa myös moni muu amerikkalaisyhtiö. Viherkentän mukaan verouudistuksen myötä Yhdysvallat voi nimittäin verottaa myös ulkomaille jätettyjä vanhoja voittovaroja. Samalla tulevat ulkomaiset voitot vapautetaan verosta.

Uutistoimisto Bloombergin mukaan amerikkalaisilla yrityksillä on ulkomailla mahdollisesti jopa runsaat kolme biljoonaa (kolmetuhatta miljardia) dollaria, noin 2,45 biljoonaa euroa kassavaroja.

Applella oli viime syyskuussa ulkomailla kassavaroja runsaat 250 miljardia dollaria eli noin 205 miljardia euroa, Bloomberg arvioi.

Apple on kertonut, että nyt se aikoo ”suoraan sijoittaa” Yhdysvaltain talouteen yhteensä 350 miljardia dollaria viiden vuoden aikana.

Viherkenttä sanoo, että kotiutettavien rahavirtojen vaikutusta Yhdysvalloissa on hankala arvioida. ”Se nähdään sitten, kun selviää, miten varoja käytetään. Rahoitetaanko niillä esimerkiksi hankkeita, joita ei olisi muuten tehty. Vai maksetaanko velkoja takaisin, tai ostetaanko yhtiöiden omia osakkeita”, Viherkenttä pohtii.

”Mutta jos biljoona taalaa siirretään maailmalta Yhdysvaltoihin, sehän voi vaikuttaa esimerkiksi valuuttakursseihin, mutta niihin vaikuttavat niin monet muutkin asiat.”

Joulukuussa Viherkenttä kirjoitti blogissaan, että sijoittajille Yhdysvaltain verouudistus on myönteinen uutinen.

”Pohdin uudistusta tuolloin nimenomaan sijoittajana. Kun yritysten veroja alennetaan huomattavasti, se on omiaan vahvistamaan osakekursseja. Tämä on kuin kehitysapua ulkomaisille sijoittajille, jotka omistavat merkittävästi amerikkalaisia osakkeita.”

Viherkenttä uskoo, että verojen alennus näkyy Yhdysvalloissa alkavalla tuloskaudella. ”Yritysten tulosennusteita on alettu pikku hiljaa nostaa.”

Applen toimitusjohtaja Tim Cook sanoi keskiviikkona, että republikaanien laatima verouudistus oli vain yksi tekijä yhtiön päätöksen taustalla. Cook sanoi silti uskovansa että yritysveron uudistus luo Yhdysvalloissa uusia työpaikkoja ja kiihdyttää talouskasvua.

Yhdysvaltain presidenttiä Donald Trumpia Applen ilmoitus innosti. Hän kampanjoi viime vuonna kiihkeästi verouudistuksen puolesta ja vakuutti, että se luo Yhdysvalloissa uusia työpaikkoja.

Trump kommentoi Applen ilmoitusta Twitterissä. ”Lupasin, että politiikkani ansiosta Applen kaltaiset yhtiöt voivat siirtää massiivisen määrän varojaan takaisin Yhdysvaltoihin.”
Applen rahoista puhuttiin torstaina myös Euroopassa, sillä yhtiö ei vieläkään ole maksanut 13 miljardin euron verorästejä Irlannille. EU:n mukaan yhtiö on saanut laitonta veroetua Irlannissa.

Rästit piti maksaa jo vuoden 2016 loppuun mennessä, Bloomberg uutisoi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvaltain talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  2. 2

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  3. 3

   Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

   Tilaajille
  4. 4

   Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”

  5. 5

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  6. 6

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  7. 7

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  8. 8

   Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka

  9. 9

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  10. 10

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  7. 7

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  8. 8

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka
  3. Kaikki suomalaismiehet karsiutuivat big airin finaalista – Roope Tonteri arvosteli tuomareiden toimintaa: ”Ei se mennyt niin kuin olisi pitänyt”
  4. Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys
  5. Tuhannet ihmiset ovat jumissa ilman ruokaa ja lääkkeitä Syyrian armeijan pommittamassa Itä-Ghoutassa – Ihmisoikeusjärjestö syyttää Venäjää sairaalaan kohdistuneesta iskusta
  6. Alppihiihtotähti Lindsey Vonn teki historiaa ja kertoi kyyneleet silmissä ajatuksistaan ennen olympiauransa päätöslaskua: ”Uskon, että tein hänet silti ylpeäksi”
  7. Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”
  8. Kahden erityis­lapsen yksin­huoltajaäiti halusi opiskella ammatin, Espoo vastasi epäämällä lastenhoidon – perheissä pelätään nyt kaupungin lopettavan ”liian hövelit” tuet Tilaajille
  9. Teknologian ”pimeästä puolesta” on tiedetty jo 35 vuotta, mutta kukaan ei vieläkään tiedä, mitä sille pitäisi tehdä, sanoo tutkija: teknostressi ja it-riippuvuus haittaavat elämäämme
  10. Tunti sitten
  11. Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset
  12. Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”
  13. Näytä lisää