Talous

Pankki­neuvoja käski asunto­lainaa hakeneen radio­juontajan ”takaisin koti­maahansa” – Nordea: ”Asiakas­palvelu­tilanteessa on epäonnistuttu täysin”

Tieto Nordean rasistiselta kalskahtavasta asiakaspalvelusta levisi radiotoimittajan Twitter-profiilista nopeasti ja sai Nordean asiakaspalvelutilin reagoimaan.

Turkulainen Yagmur Özberkan pettyi perjantaina pahasti Nordean pankkikonttorin asiakaspalveluun. Miesystävänsä kanssa asuntolaina-asioissa Nordean Kauppiaankadun konttoriin mennyt Özberkan kertoi joutuneensa vastaamaan kysymykseen, kuinka kauan hän on asunut Suomessa.

Özberkan twiittasi saamastaan kohtelusta perjantaina. Tieto Nordean rasistiselta kalskahtavasta asiakaspalvelusta levisi radiotoimittajan Twitter-profiilista nopeasti ja sai Nordean asiakaspalvelutilin reagoimaan.Özberkan kertoo HS:lle, että lainaneuvotteluihin osallistunut asiakasneuvoja oli keskeyttänyt Özberkanin miesystävän, kun tämä oli aikeissa esitellä dokumentteja ostettavasta kohteesta ja palkkakuitteja. Ennen keskustelun aloittamista asiakasneuvoja ei ollut Özberkanin mukaan edes kätellyt eikä esitellyt itseään asiakkaille.

”Hän sanoi, että ensin tarkastetaan perustiedot ja tarkastetaan, onko lainan saaminen mahdollista eli ovatko luottotiedot kunnossa”, Özberkan kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Ajattelin hänen kysyvän, että minkälaista lainaa haluamme ja jotakin kohteesta. Sen sijaan hän kysyi, kuinka kauan olemme asuneet Suomessa.”

Asiakasneuvoja oli Özberkanin mukaan perustellut kysymystä sillä, etteivät he olleet Nordean asiakkaita. Muista pankeista vastaava ei ollut kysytty.

”Vastasin hänelle, että riittävän pitkään tai tarpeeksi kauan ja että uskoisin meidän täyttävän lainan kriteerit.”

Pankkineuvoja keskeytti pariskunnan Özberkanin mukaan kesken lauseen.

”Hän sanoi minulle, että sitten vain takaisin kotimaahan.”

Özberkan yritti tiedustella neuvojalta, kysytäänkö pankissa muiltakin asiakkailta, kuinka kauan he ovat asuneet Suomessa.

”Hän sanoi vain olettaneensa nimien perusteella. Sanoin, että se, mitä hän juuri sanoi, on pahinta mahdollista rasismia. Hän vain kikatteli eikä yhtään tajunnut asian vakavuutta.”

Helsingin Sanomat kysyi tapauksesta perjantaina Nordeasta. Liiketoimintajohtaja Riikka Laine-Tolonen kertoi sähköpostitse antamassaan vastauksessa olevansa tietoinen tapauksesta ja pahoitteli Nordean puolesta. Hänen mukaansa asia on käyty kyseisen asiakasneuvojan kanssa läpi.

”Nordean periaatteisiin kuuluu kohdella kaikkia asiakkaitaan yhdenvertaisesti, ja torjumme syrjinnän kaikissa muodoissaan ja irtisanoudumme siitä. Edellytämme kaikilta työntekijöiltämme sitoutumista näihin periaatteisiin”, Laine-Tolonen sanoo.

”Tässä asiakaspalvelutilanteessa on epäonnistuttu täysin. Asia tullaan käsittelemään sisäisesti perin pohjin.”

Nordeasta oltiin yhteydessä tapahtuneen jälkeen myös Özberkaniin, kun tämä oli sitä vaatinut. Tunnin päästä pankkineuvojana olleen noin 50-vuotiaan naisen esimies soitti ja kertoi Özberkanin mukaan olleensa järkyttynyt ”takaisin kotimaahan” -kommentista.

Özberkan kertoo halunneensa tietää, miten Nordea toimii tällaisissa tapauksissa ja mitä toimenpiteitä he aikovat tehdä.

”Esimies sanoi, että tässähän on kyse yksittäistapauksesta.”

Özberkanilla on turkkilainen tausta, mutta hän on jo asunut Suomessa 25 vuotta. Hän juontaa Yle Puheella radio-ohjelmaa, jossa käsitellään muun muassa Suomen moninaisuutta.

Özberkan kertoo kuulleensa niin paljon vastaavanlaisista sattumuksista Suomessa, ettei tapauksessa ole hänen mielestään kyse yksittäisestä tapauksesta vaan laajemmasta ongelmasta, joka liittyy asenteisiin ja ennakkoluuloihin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   ”Kun joku tekee Suomessa jotain hienoa, siitä ollaan silti vaatimattomia” – intialaiset nuoret miehet rynnivät nyt suomalaisille työpaikoille, näin he näkevät suomalaisen työkulttuurin

  2. 2

   Samuel ei halunnut lasta, ja sitten vauva syntyi – Yli 200 miestä kertoi HS:n kyselyssä, miltä tuntuu tulla isäksi vastoin omaa tahtoa

   Tilaajille
  3. 3

   Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys

  4. 4

   Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”

  5. 5

   Äideillä on kiire töihin ja lapsilla päiväkotiin – lapsen pitäisi olla kotona vähintään kolme­vuotiaaksi

  6. 6

   Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”

  7. 7

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  8. 8

   Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka

  9. 9

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  10. 10

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  2. 2

   Kuolinpesiä tyhjentävä Petteri Laine, 49, siivoaa työkseen asunnot puhtaaksi natsimenneisyydestä, salaisista eroottisten kirjojen kokoelmista ja ”mummotavarasta”

  3. 3

   Yhdysvaltojen pikaluistelijoiden kilpailuasut herättävät ihmetystä: ”Mikä tuo jättimäinen harmaa vaginaympyrä oikein on?”

  4. 4

   Ovatko näppisi aina jäässä? Tutkijat havaitsivat vartalotyypin, jonka käsistä lämpö ei karkaa

  5. 5

   Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset

  6. 6

   Video näyttää, miten turistit sutivat ja raahautuivat jääkouruksi muuttuneita portaita pitkin Uspenskin katedraaliin

  7. 7

   Suomi on Pohjoismaiden pahin nokipölyä tuottava saastuttaja – Hiukkaset sairastuttavat ihmisiä ja sulattavat napajäätiköitä

  8. 8

   Flunssa, joka tuhosi sydämen – Marjo Remes sairastui, vaipui viikkojen uneen ja herättyään kuuli, että hänen rinnassaan sykkii toisen ihmisen sydän

   Tilaajille
  9. 9

   Sarjahukuttajasta tehtiin harvinainen vaarallisuusarvio, jossa pengotaan ihmisen koko elämä – ”Tutkijatiimillä on ainutlaatuiset valtuudet saada kaikki tieto”

  10. 10

   Onko tässä olympialaisten hämmentävin suoritus? Unkaria edustava freestylelaskija käytti porsaanreiän ja teki saman kuin jokaisessa kisassaan: Ei yhtään mitään

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  2. 2

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  7. 7

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  10. 10

   Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Ratavaurio Herttoniemessä hidastaa metroliikennettä, HSL:n mukaan häiriöt jatkuvat aamuyhdeksään saakka
  3. Kaikki suomalaismiehet karsiutuivat big airin finaalista – Roope Tonteri arvosteli tuomareiden toimintaa: ”Ei se mennyt niin kuin olisi pitänyt”
  4. Helsingissä hytistään juuri nyt harvinaisen pitkän pakkasjakson keskellä – pääkaupunkiseudulla mitattiin keskiviikkoaamuna kuluvan talven pakkasennätys
  5. Tuhannet ihmiset ovat jumissa ilman ruokaa ja lääkkeitä Syyrian armeijan pommittamassa Itä-Ghoutassa – Ihmisoikeusjärjestö syyttää Venäjää sairaalaan kohdistuneesta iskusta
  6. Alppihiihtotähti Lindsey Vonn teki historiaa ja kertoi kyyneleet silmissä ajatuksistaan ennen olympiauransa päätöslaskua: ”Uskon, että tein hänet silti ylpeäksi”
  7. Emmi Peltonen luisteli vapaaohjelmaan, ja se on valmentajan mielestä lottovoitto – harvinainen epäonnistuminen toi kirosanan luistelijan huulille: ”Se olisi ollut niin pienestä kiinni”
  8. Kahden erityis­lapsen yksin­huoltajaäiti halusi opiskella ammatin, Espoo vastasi epäämällä lastenhoidon – perheissä pelätään nyt kaupungin lopettavan ”liian hövelit” tuet Tilaajille
  9. Teknologian ”pimeästä puolesta” on tiedetty jo 35 vuotta, mutta kukaan ei vieläkään tiedä, mitä sille pitäisi tehdä, sanoo tutkija: teknostressi ja it-riippuvuus haittaavat elämäämme
  10. Tunti sitten
  11. Viron kieli kuulostaa joskus hämäävän tutulta – kokeile HS:n kielivisassa, tunnistatko 25 sanan merkitykset
  12. Mitaliennätyksen murskanneet norjalaiset pilkkaavat Suomen kisamenestystä: ”En koskaan katso mitalitaulukon häntäpäätä. Ehkä vielä kankkunen päällä?”
  13. Näytä lisää