Talous

Kymmenen vuotta sitten lyöty miljoonan dollarin veto ratkesi: Warren Buffettin passiivinen sijoitustapa oli tuottoisampi – miksi suomalaiset maksavat turhia kuluja?

Warren Buffett voitti miljoonan dollarin vedon siitä, että osakepoiminnoilla ei voi voittaa indeksien turvallista ja halpaa tuottoa. Suomessa sijoitukset perinteisiin rahastoihin kasvavat silti vauhdilla.

Amerikkalainen suursijoittaja Warren Buffett teki kymmenen vuotta sitten mielenkiintoisen vedonlyöntitarjouksen, jota ammattisijoittajat ovat seuranneet kiinnostuksella.

Buffett tarjoutui vuonna 2007 lyömään miljoonasta dollarista vetoa siitä, että hänen sijoituksensa Yhdysvaltain Standard & Poors -pörssilistan 500 yhtiötä seuraavaan S&P 500 -indeksiin tuottaa kymmenessä vuodessa paremmin kuin jonkun salkunhoitajan räätälöimä vipurahasto.

Sijoitustaitojensa vuoksi Omahan oraakkeliksi kutsutun Buffettin lähtökohtana oli se, että kaupankäyntikulut ja rahastopalkkiot syövät vuosituottoja sen verran, että pitkällä ajanjaksolla niin kutsuttu passiivinen sijoittaminen edulliseen indeksiin olisi tuottoisampaa.

Salkunhoitaja Ted Seides Protégé Partners -yhtiöstä tarttui vetoon ja sijoitti varat yhtiön vipurahastoihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Viime vuonna amerikkalaismedia ehti jo julistaa Buffettin vedon epäviralliseksi voittajaksi, vaikka periaatteessa vedonlyöntiaikaa oli vielä virallisesti jäljellä vuoden loppuun.

Ero sijoitusten tuotoissa oli jo niin selvä.

Seidesin miljoonan dollarin sijoitukset olivat tuottaneet syyskuuhun mennessä noin kymmenessä vuodessa 220 000 dollaria, kun Buffettin indeksisijoitus oli tuottanut 854 000 dollaria.

Yli 60 miljardin euron henkilökohtaisen varallisuuden omistava Buffett on ilmoittanut antavansa vedonlyönnissä voittamansa miljoonan dollarin panoksen omahalaisten tyttöjen asemaa parantavalle hyväntekeväisyysjärjestölle.

Buffettin veto herättää kuitenkin kysymyksen siitä, miksi yhä niin monet uskovat salkunhoitajien johtamiin rahastoihin eli aktiiviseen sijoittamiseen.

Kotimaisia sijoitusrahastoja oli viime vuoden lopulla 470. Rahastosijoituksia on noin 1,2 miljoonalla 15–79-vuotiaalla suomalaisella.

Myös perinteisten rahastojen pääomat olivat viime vuonna reippaassa kasvussa. Suomeen rekisteröityjen sijoitusrahastojen yhteenlaskettu arvo nousi viime vuoden lopussa 116,2 miljardiin euroon.

Määrä on 9,5 miljardia euroa ja 8,9 prosenttia enemmän kuin edellisen vuoden lopussa, Finanssialan tilastot kertovat.

Määrän kasvusta vajaa puolet selittyy sillä, että näihin sijoitusrahastoihin sijoitettiin vuoden 2017 aikana yhteensä 4,5 miljardia euroa uutta pääomaa.

Osakerahastot tuottivat Finanssialan selvityksen mukaan viime vuonna keskimäärin 9,5 prosenttia.

Parhaiten suomalaisista rahastoista tuottivat Japaniin ja kehittyville markkinoille sijoittavat osakerahastot, joissa molemmissa keskimääräinen vuosituotto oli 13,4 prosenttia.

Kolmanneksi parhaiten tuottivat Euroopan osakkeisiin sijoittavat rahastot, jotka toivat 11,3 prosentin tuotot.

Suomi-osakerahastot tuottivat 7,8 prosenttia.


Valtaosa suomalaisten rahastosijoituksista on kuitenkin korkosijoituksia ja osakkeita sisältävissä yhdistelmärahastoissa.

Koko rahastopääoman rahaston koolla painotettu 12 kuukauden tuotto vuonna 2017 oli 5,1 prosenttia euroissa mitattuna, Finanssialan analyytikko Elina Salminen kertoo.

”Kun tuottoprosentit Yhdysvaltain osakkeissa ovat takoneet parinkymmenen prosentin tietämissä, nämä tuotot voivat tuntua pieniltä”, Salminen sanoo.

Esimerkiksi S&P 500:n tuottoprosentti oli 20,0 prosenttia vuonna 2017.

Selitys löytyy Salmisen mukaan siitä, että euron vahvistuminen suhteessa dollariin on syönyt dollareilla arvostettavia tuottoja.

Sama ilmiö näkyy Aasian sijoituksissa, koska näiden maiden valuutat ovat usein varsin suorassa kytköksessä dollariin.

Suomalaisten osakkeiden kurssikehitystä mittaava OMX Helsinki Cap -indeksi nousi viime vuonna yhteensä 7,3 prosenttia.

Passiivinen sijoittaminen yleistyy ammattilaisten kesken

Passiivisessa sijoittamisessa maailmanlaajuinen menee kohti etf-sijoittamista.

Siinä sijoittaja valitsee salkkuunsa joukon pörssinoteerattuja erilaisia indeksejä seuraavia etf-rahastoja (exchange traded fund), eikä tee niillä kauppaa.

Niitä ostamalla saa rahastojen hajautusedun selvästi halvemmilla vuosikuluilla.

Esimerkiksi Boston Consulting Group ennustaa, että vuosina 2016–2020 tällaiset passiiviset pörssinoteeratut rahastot ottavat 42 prosenttia sijoitusvirroista.

Maailman suurin varainhoitaja Blackrock arvioi tuoreessa vuosikatsauksessaan, että etf-alalla hallinnoitujen varojen määrä ylitti viime vuonna 4 500 miljardin dollarin rajan.

Blackrock on ollut etf-tuotteiden suurin yksittäinen peluri. Viime vuonna sen etf-markkinaosuus oli vajaat 40 prosenttia.

”BlackRockin Ishares-liiketoiminta kasvoi nopeammin kuin koskaan aiemmin vuonna 2017, joka oli etf- ja indeksisijoittamisen menestysvuosi. Isharesin rahastoihin virtasi uusia varoja ennätykselliset 246 miljardia dollaria”, yhtiö kertoo katsauksessaan.

”Arvioimme, että globaalit etf-markkinat yli kaksinkertaistuvat hallinnoitujen varojen määrällä mitattuna vuoteen 2022 mennessä”, Blackrockin indeksisijoittamisjohtaja Mark Wiedman sanoo tiedotteen mukaan.

Suomessa kotitalouksien etf-sijoituksia on vaikea tilastoida, jos niiden säilytyspaikkana ei ole Suomi.

Suomen Pankin tilastojen mukaan suomalaiset tahot ovat sijoittaneet ulkomaisiin rahastoihin 120 miljardia euroa, joista noin kahdeksan miljardia on mennyt etf-rahastoihin.

”Määrä voi olla suurempikin, koska kaikki rahastot eivät mahdu annettuihin luokituksiin”, Suomen Pankin ekonomisti Topias Leino kertoo.

Ulkomaisiin rahastoon sijoitetuista varoista suurin osa on työeläkeyhtiöiden varoja. Muita isoja sijoittajia ovat julkisyhteisöt, suomalaiset rahastoyhtiöt ja vakuutuslaitokset.

Syyskuun lopussa kotitalouksilla oli Suomen Pankin tilaston mukaan etf-sijoituksia vain 332 miljoonan euron edestä.

Todellinen määrä voi olla merkittävästi suurempi, koska tilastossa näkyvät vain Suomessa säilytyksessä olevat etf-arvopaperit.

Fakta

Passiivinen sijoittaminen


 Passiiviseksi sijoittamiseksi tarkoitetaan yleensä varojen sijoittamista sijoitustuotteisiin kuten etf:iin, joiden hoidossa ei harjoiteta perinteistä markkinanäkemyksen ottamista eli myymistä ja ostamista omistamisen eri aikoina.

 Näitä tuotteita suositaan niiden helppouden, laajan valikoiman ja matalien kustannusten takia.

 Kun omistukseen hankitaan tiettyjä laajempia kokonaisuuksia, esimerkiksi jonkin maan koko osakeindeksiä, kaupankäynnistä ja omistuksen hallinnoinnista tulevat kulut voidaan pitää pieninä.

 Yhdistelemällä tällaisia arvopapereita myös sijoitussalkun hajautusta ja riskiä voidaan säädellä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  2. 2

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  3. 3

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  4. 4

   Tutkimus osoitti ylivertaisuus­vinouman pätevän myös politiikkaan: Mitä vähemmän ihminen tajuaa aiheesta, sitä enemmän hän luulee tietävänsä

  5. 5

   Saksan suuret TV-kanavat ostivat oikeudet suomalaiseen hittisarjaan ja tekivät siitä oman versionsa, joka on identtinen – lukuun ottamatta tapaa, jolla käydään vessassa

  6. 6

   Ranskalainen parisuhde eroaa suomalaisesta, koska puoliso menee lasten edelle eikä uskottomuutta tuomita – kirjailija Helena Liikanen-Renger kertoo, mitä parisuhteen salaisuuksia voimme oppia ranskalaisilta

   Tilaajille
  7. 7

   Turun puukottajan kuulemisesta tuli hyvin sekava – Bouananen käytöksestä voi tehdä muutaman päätelmän siitä, millainen ihminen salissa istui

  8. 8

   Suomalaiskuvaajan kuvat yhdestä saaresta Lapissa nousivat viraalihitiksi maailmalla – eikä ihme, sillä ne näyttävät täydellisesti Suomen luonnon upeuden

  9. 9

   ”On harhaluulo, että vain mies voisi kiihottua raiskauskohtauksen katsomisesta”, sanoo yhden historian rankimmista raiskauskohtauksista ohjannut Isabella Eklöf – Nyt hän kertoo, miten se tehdään näyttelijöitä kunnioittaen

  10. 10

   Marimekko painosti teekkareiden Julkku-vappu­lehden ottamaan naiset mukaan toimintaansa – ”Edellytimme Luola­miehiltä välitöntä sitoutumista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  2. 2

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  3. 3

   Hjallis Harkimo ja Mikael Jungner ovat perustamassa uutta poliittista liikettä nykyisten puolueiden haastajaksi – Lähteet: ”Kokoomuksessa vallitsee syvä huoli”

  4. 4

   Kansanedustaja Hjallis Harkimo jättää kokoomuksen ja haukkuu puolueen johtamista: ”Olen keskustellut Orpon kanssa tänä vuonna ehkä kaksi minuuttia” – Nämä asiat Harkimon lähdöstä tiedetään

  5. 5

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  6. 6

   Tamperelainen tietoturva-asiantuntija Janne Ahlberg on internetin huijareiden metsästäjä, jonka paljastama kuva­huijaus levisi jälleen Syyrian ohjus­iskun jälkeen

  7. 7

   Suomalaiskuvaajan kuvat yhdestä saaresta Lapissa nousivat viraalihitiksi maailmalla – eikä ihme, sillä ne näyttävät täydellisesti Suomen luonnon upeuden

  8. 8

   Ranskalainen parisuhde eroaa suomalaisesta, koska puoliso menee lasten edelle eikä uskottomuutta tuomita – kirjailija Helena Liikanen-Renger kertoo, mitä parisuhteen salaisuuksia voimme oppia ranskalaisilta

   Tilaajille
  9. 9

   ”Koko ajan ne katsovat, mitä muuta työtä voisi olla tarjolla”

  10. 10

   Saksan suuret TV-kanavat ostivat oikeudet suomalaiseen hittisarjaan ja tekivät siitä oman versionsa, joka on identtinen – lukuun ottamatta tapaa, jolla käydään vessassa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  3. 3

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  4. 4

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  5. 5

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  6. 6

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  7. 7

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  8. 8

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  9. 9

   Hjallis Harkimo ja Mikael Jungner ovat perustamassa uutta poliittista liikettä nykyisten puolueiden haastajaksi – Lähteet: ”Kokoomuksessa vallitsee syvä huoli”

  10. 10

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tutkimus: Autismia tutkinut lasten­lääkäri Hans Asperger osallistui natsien rotuhygienia­ohjelmaan, joka seuloi vammaisia lapsia tapettavaksi
  3. Tobin Carberry vauhditti Vilppaan avausvoittoon – Seagullsin valmentaja kehui upeaa tunnelmaa: ”Tässä sarjassa et parempaan paikkaan pysty menemään”
  4. Kärpät nousi takaa ohi ja kaatoi Tapparan toistamiseen, Tappara-luotsi Rautakorpi: ”Paransimme selkeästi edelliseen peliin”
  5. Kansanedustaja Hjallis Harkimo jättää kokoomuksen ja haukkuu puolueen johtamista: ”Olen keskustellut Orpon kanssa tänä vuonna ehkä kaksi minuuttia” – Nämä asiat Harkimon lähdöstä tiedetään
  6. Tunti sitten
  7. Syntymäpäiväsankari Patrik Laine joutui joukkuekaverin pilan kohteeksi – fanit vitsailivat jekun seurauksista
  8. Marimekko painosti teekkareiden Julkku-vappu­lehden ottamaan naiset mukaan toimintaansa – ”Edellytimme Luola­miehiltä välitöntä sitoutumista”
  9. Tutkimus osoitti ylivertaisuus­vinouman pätevän myös politiikkaan: Mitä vähemmän ihminen tajuaa aiheesta, sitä enemmän hän luulee tietävänsä
  10. Henkilö­auto törmäsi tukki­rekkaan Etelä-Savossa, yksi kuoli
  11. Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi Tilaajille
  12. Etelä-Korea: Pjongjang sanoo olevansa valmis ”täydelliseen ydinaseriisuntaan”
  13. Näytä lisää