Talous

Petri Vilén, 30, pääsi vuosi sitten Davosin huippukokoukseen ja kertoo nyt, miksi meidän pitäisi kiinnostua eliitin tapaamisesta

Maailman talousfoorumin vuosikokous houkuttelee pieneen sveitsiläiskylään talouden ja politiikan eliitin. Tänä vuonna kiinnostavin nimi on Yhdysvaltain presidentti Donald Trump.

Helsinkiläinen Petri Vilén, Industryhack-yhtiön 30-vuotias toimitusjohtaja, sai vuosi sitten harvinaisen kutsun: hänelle tarjottiin mahdollisuutta osallistua Maailman talousfoorumin kokoukseen Davosiin. Ilmaiseksi.

Tiistaina alkava Davosin kokous tunnetaan talouden, politiikan ja jopa viihteen eliitin yhteisenä tapahtumana, jonne pääsymaksu on useita kymmeniätuhansia euroja. Kerran vuodessa noin 11 000 asukkaan sveitsiläiskylään matkustaa yli 2 000 päättäjää. Heidän turvallisuuttaan valvoo tuhansia sotilaita ja poliiseja.

Vilénin matkan viimeinen osuus Davosiin sujui junalla. Pääteasemalla oli turvatarkastus, ja saatuaan kulkuluvan Vilén pääsi Davosin keskustaan.

Suljettu huippukokous herättää sekä mielenkiintoa että epäluuloja, ja takavuosina Davosin kokousta vastustettiin jopa mielenosoituksissa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yritysjohtajat maksavat osallistumisensa itse, mutta järjestäjät kutsuvat ilmaispaikoille mukaan myös tieteen ja taiteen edustajia sekä yhteiskunnallisesti kiinnostavia keskustelijoita. Sekä nuoria, kuten vaikkapa Vilénin.

Tästä pääset lukemaan, millaiset odotukset Vilénillä oli ennen kokousta vuosi sitten.

Kutsun vastaanottaessaan joutuu sitoutumaan tiettyihin ehtoihin. Niinpä Vilén ei voi nyt kertoa, keitä muita suomalaisia Davosin kokoukseen osallistui.

”Tarkoituksena on kunnioittaa ihmisten yksityisyyttä. Sen voin sanoa, että paikalla oli muutama muukin suomalainen. Muita pohjoismaalaisia oli huomattavasti enemmän.”

Viime vuonna Davosin ykköstähti oli Kiinan johtaja Xi Jinping. Nyt on mielenkiintoista seurata, millaisen vastaanoton saa Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, joka tulee Sveitsiin mukanaan lähes kaikki tärkeimmät ministerinsä.

Paikalle saapuvat myös Intian pääministeri Narendra Modi sekä Kanadan Justin Trudeau ja Saksan liittokansleri Angela Merkel. Taiteen puolelta kovin nimi lienee näyttelijä Cate Blanchett.


Trumpin osallistuminen on pieni yllätys, sillä populistina hän on usein hyökännyt talouden ja politiikan eliittiä vastaan. Trumpin Amerikka ensin -slogan myös sopii huonosti kokouksen tämänvuotiseen teemaan, joka on yhteinen tulevaisuus sirpaloituneessa maailmassa.

”Trump oli vuosi sitten Davosin ykköspuheenaihe, sillä kokousviikolla oli hänen virkaanastujaisensa. Tuolloin Davosin kokouksen perustaja Klaus Schwab suhtautui kriittisesti yhteiskunnan kahtiajakoa edustaviin ilmiöihin, kuten Trumpin valintaan ja Britannian eroon EU:sta”, Vilén kertoo.

”Yleisön joukossa on varmasti monia, jotka eivät kannata Trumpin politiikkaa. Toisaalta siellä on myös isojen amerikkalaisyhtiöiden johtajia, jotka ovat tyytyväisiä Trumpin verouudistukseen. Kyllä hän voi siellä kerätä pisteitäkin.”

Vilén sai vuosi sitten kutsun Davosiin, sillä hän toimii aktiivisesti Global Shapers -järjestössä. Senkin on perustanut Maailman talousfoorumin takana oleva Klaus Schwab.

Global Shapersin tavoitteena on kannustaa keskusteluun, jakaa tietoa ja vaikuttaa myönteisesti omassa ympäristössään. Jäsenet ovat alle kolmikymppisiä ja usein hyvin koulutettuja.

Vilén perusti ensimmäisen yrityksensä jo 15-vuotiaana. Hän on kauppatieteiden maisteri ja toiminut muun muassa teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slushin pääkuraattorina vuosina 2014–2015.

”Koko työurani on ollut digitaalisten palveluiden rakentamista”, hän sanoo vaatimattomasti.

Vilénin johtaman Industryhackin tavoitteena on auttaa perinteisiä teollisuusyrityksiä löytämään kumppaneita innovaatioiden kehittämiseen.

Mennään takaisin Davosin vuodentakaiseen kokoukseen.

Kuka oli mielestäsi viime vuonna tärkein puhuja?

”Kiinalainen Jack Ma, Alibaban perustaja. Hän teki vaikutuksen. Aasialaiset yrittäjät harjoittavat usein yritystoimintaa pitemmällä tähtäimellä kuin me lännessä. Heillä voi olla yrityksille sadan tai vaikkapa kolmensadan vuoden suunnitelma”, Vilén sanoo.

”Viime vuonna Davosissa puhuttiin paljon teknologiayritysten vallasta. Miten yhtiöillä voi olla monessa asiassa enemmän valtaa kuin vaikkapa valtioilla, ja miten yhtiöiden pitäisi kantaa yhteistä vastuuta. Tietyllä tavalla Jack Ma on onnistunut tässä aika vahvasti.”

Tarinoiden mukaan Davosissa järjestetään kokouksen aikana juhlia, joissa törsätään miljoonia. Miten tämä näkyi?

”No, eihän siellä ole tarjolla laatikkopitsaa, mutta en törmännyt pröystäilyyn tai överijuhliin. Luulen, että tämä asia on muuttunut ajan myötä. Yritykset toki hakevat näkyvyyttä, ja esimerkiksi Facebook oli vuokrannut talon kokouskeskuksen vierestä. Tämä varmaan maksoi paljon rahaa.”

Mitä Davosissa tehdään paremmin kuin muualla?

”Siellä ei vain tuoda kahtatuhatta ihmistä samaan paikkaan ja odoteta, että nyt sitten tapahtuu jotain ristiinpölytystä. Siellä tuodaan hyvin erilaisella agendalla liikkuvia ihmisiä yhteen ja nähdään paljon vaivaa, että keskusteluissa päästään eteenpäin.”

”Itse asiassa Davos ei ole mikään massakokous vaan sarja pieniä, sadan ihmisen tilaisuuksia. Hienointa on, että jokaisella osallistujalla on vapaa pääsy tilaisuuksiin, jos sisään vaan mahtuu. Viime vuonna tosin näin että moni tunnettu nimi jäi ulos, kun tila täyttyi.”

”Davos ei ole poliittisten päätösten huippukokous, sillä sen tehtävänä on olla keskustelufoorumi. Tosin monet yritysjohtajat tekevät siellä paljon kauppaa. He viettävät neljä päivää neuvotteluhuoneissa ja tapaavat ihmisiä.”

Mutta miksi meidän pitäisi kiinnostua Davosin kokouksesta?

”Davosissa katsotaan, mihin suuntaan maailma on menossa. Periaatteena on, että yritetään tehdä maailmasta parempi paikka. Tänä vuonna iso teema on naisten mahdollisuudet johtajina. Kokouksen varapuheenjohtajat ovat kaikki naisia.”

Fakta

Maailman talousfoorumi


 Maailman talousfoorumi (World Economic Forum) on Sveitsissä perustettu, voittoa tuottamaton säätiö.

 Säätiön perusti vuonna 1971 sveitsiläinen taloustieteilijä Klaus Schwab.

 Tänä vuonna Davosin huippukokous järjestetään 23.–26. tammikuuta.

 Tilaisuuden avauspuheen pitää Intian pääministeri Narendra Modi.

 Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puhuu Davosissa päättäjäispäivänä torstaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maailman talousfoorumi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  2. 2

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  3. 3

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  4. 4

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  5. 5

   Mikä on kaksisuuntainen mielialahäiriö ja kenelle se puhkeaa? Taisia Lindqvistin elämä oli päihteiden ja psykoosien levoton kimara, mutta geeneissä piilevä sairaus voi hiipiä hiljaisemminkin

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  8. 8

   Suomi voi joutua pidättämään Helsingissä vierailevan Carles Puigdemontin – maanpaossa elävä Katalonian erotettu johtaja katuu, että lykkäsi syksyn itsenäisyysjulistusta

  9. 9

   Helsinki-Vantaa äänestettiin Pohjois-Euroopan parhaaksi lentoasemaksi maailmanlaajuisessa kyselyssä – ”Kova työmme on huomioitu”

  10. 10

   Ruotsi aikoo kieltää vanhat dieselautot kaupunkien keskustoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  2. 2

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  3. 3

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  4. 4

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  5. 5

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  6. 6

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  8. 8

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  9. 9

   Kun katson pornoa, haluan katsoa utopiaa – siinä mies ei edes voi olla huonolla tavalla itsekäs

  10. 10

   ”Ei sillä auton moottorilla ole tarkoitettu ajettavan 500 000:ta kilometriä” – Haisuli-Hiace on yksi löytämistämme autoista, joilla on ajettu yli miljoona kilometriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  10. 10

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  11. Näytä lisää