Talous

Nordean pääekonomisti perää rajua remonttia yhtiöiden saamiin miljarditukiin ja verohelpotuksiin: ”Pieni viilaus ei nyt riitä”

Jos yritystuet vähenisivät puoleen, yhteisövero voitaisiin pudottaa 15 prosenttiin, Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju laskee.

Finanssikonserni Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju haluaa nostaa keskustelua siitä, miksi Juha Sipilän (kesk) hallitus ei ole valmis yritystukien roimaan uudistamiseen, vaikka siihen on monessa tutkimuksessa todettu olevan tarvetta.

Kangasharju haluaisi yhdistää yritystukiremontin verouudistukseen, jossa yritysten veroprosenttia laskettaisiin ja oman pääoman laskennallinen kustannus saataisiin vähentää verotuksessa.

Perusteluna kannalleen Kangasharju selittää, että nyt yritystukiin näyttäisi tulevan vain hyvin pieniä viilauksia, vaikka tukijärjestelmä olisi perusteellisen remontin tarpeessa.

Kangasharjun mukaan työ- ja elinkeinoministeriön yritystukiuudistusta käsittelevistä valmisteluasiakirjoista ja jo hankkeen asettamisasiakirjasta käy selvästi ilmi, että tavoitteet ovat vaatimattomat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”On selvää, että omista tuistaan huolehtivat tahot sanovat, että ainakaan heidän tuistaan ei saa ottaa. Väkisinkin tulee minimipeliä.”

Kangasharjusta on selvää, että yritystukijärjestelmästä ei saa pelkästään tukijärjestelmää muokkaamalla järkevää.

”On selvästi uudistavia tukia kuten tuotekehitystuet, ja eri lailla kilpailukyvyllä perusteltavia staattisia tukia. Ja kaikille löytyy aina joku kilpailukykyperuste.”

Kangasharju säästäisi tuotekehitykseen annettavia tukia, mutta korvaisi kansainvälisellä kilpailukyvyllä perusteltavat yritystuet pitkälti runsaalla yhteisö- eli yritysveron laskulla.

Perusteluna on se, että tuet ovat ikään kuin palautettua yhteisöveroa. Tuet tosin jakautuvat yrityksille kohdennetummin.

”Kun nuo rahat nyt kohdennetaan, se ei tuo kannustimia yrityksille mennä uuteen maailmaan.”

Kun tuki annettaisiin yhteisöveron alentamisen muodossa, heikkoja toimialoja ei keinotekoisesti tuettaisi, vaan markkinat ohjaisivat yrityksiä uusiutumaan, Kangasharju korostaa.

Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan suorat yritystuet ovat miljardi euroa ja verotuet kolme miljardia euroa, ja valtiovaraministeriön mukaan yritysten verotuet ovat jopa seitsemän miljardia euroa vuodessa, Kangasharju listaa.

Jos yhteisöveroprosenttia laskettaisiin nykyisestä 20 prosentista vaikka 15 prosenttiin, se maksaisi nykyisellä 5,5 miljardin euron yhteisöverokertymällä vajaat 1,5 miljardia euroa, Kangasharju laskee.

” Viiden prosenttiyksikön veroalennus saataisiin aikaan leikkaamalla selkeästi nykyisistä yritystuista.”

Kangasharjun ehdotus kuulostaa poliittisesti aivan mahdottomalta, koska esimerkiksi metsä- tai laivateollisuus ei suostu luopumaan sellaisista tuista, joita Suomen keskeiset kilpailijamaat tarjoavat.

Kun tämän kertoo Kangasharjulle, hän alkaa nauraa.

”Tiedän. Siksi tukiuudistusta on vaikea tehdä. Kaipaan silti keskustelua.”

Kangasharjun veronalennusvaade poikkeaa viime aikojen verotyöryhmien yleisestä näkemyksestä.

Esimerkiksi ylijohtaja Terhi Järvikareen johtama valtiovarainministeriön verotyöryhmä päätyi viime vuoden helmikuussa linjaamaan, että yritysverotukseen ei tarvita muutoksia, koska se on kansainvälisesti kilpailukykyinen.

Kangasharjun mukaan alhainen yhteisöveroprosentti voisi kuitenkin houkutella liiketoimintaa Suomeen yritystukia paremmin.

”Se antaisi myös dynamiikan rakennemuutokseen.”

Verotuet ovat taloustieteellisesti sama asia kuin verotuksen alentaminen, Kangasharju sanoo.

Hän korostaa, ettei suoraan ehdota viiden prosenttiyksikön yhteisöveron alentamista, vaan yleisemmin yhteisöverojen ja yritystukien rakenteen muuttamista.

”Niin, että siinä painotettaisiin enemmän yhteisöveroa ja vähennettäisiin staattisia tukia.”

Kangasharjun toinen ehdotus on, että yritysten oman pääoman laskennallinen kustannus, toisin sanoen omalle pääomalle laskettava jokin asiallinen korkokulu, olisi päästävä vähentämään verotuksessa.

Se estäisi Kangasharjun mukaan velkapääoman käytön kannustimen omaan pääomaan verrattuna ja edistäisi yritysverotuksen neutraalisuutta.

Tässäkin Kangasharjun näkemys tuntuu ensi alkuun poikkeavan verotyöryhmien näkemysten valtavirrasta.

Ylijohtaja Järvikareen verotyöryhmä totesi, että listaamattomien yritysten osingonjaossa on Suomessa selkeä ongelma, joka nimenomaan suosii runsaan oman pääoman yhtiöitä.

Syy tähän syntyy työryhmän mukaan siitä, että listaamattomissa yhtiöissä verohuojennetun osingon laskennassa käytetään työryhmän mukaan liian korkeaa tuottoprosenttia.

Toinen syy oman pääoman suosimiseen syntyy osinkojen suuresta verovapaasta osuudesta.

Molemmat edut ovat riippuvaisia nettovarallisuudesta eli omien pääomien määrästä.

Samantyyppiseen päätelmään päätyi hieman aiemmin myös Vattin ja Etlan yhteinen veroraportti. Se tosin kiinnitti huomiota myös siihen, että verotus suosii velaksi sijoittamista.

Pitäisikö siis samalla korjata listaamattomien yritysten osinkoverotus niin kuin eri verotyöryhmät ovat Martti Hetemäen verotyöryhmästä vuodesta 2010 lähtien ehdottaneet?

”Kyllä, tietenkin”, Kangasharju sanoo. ”Se olisi kolmas kohta, mihin verouudistusta voisi laajentaa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yritystuet
 • Verotus
 • Juha-Pekka Raeste

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Seksuaalisesta häirinnästä syytetty elokuvaohjaaja Lauri Törhönen Arto Nybergin ohjelmassa Ylellä: ”Olen käyttäytynyt tyhmästi ja harkitsemattomasti”

  3. 3

   Yhdysvalloissa joka neljäs kauppakeskus saattaa sulkea ovensa lähivuosina, mutta Suomessa niitä rakennetaan jatkuvasti lisää – Voiko edessä olla pudotuspeli?

  4. 4

   Tänään televisiossa: Silta-sarja päättyy – ja päätösjakso onnistuu vähän huijaamaan katsojia

  5. 5

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  6. 6

   Mediat: Isisin ”kalifaattiin” karannut saksalainen Linda, 17, tuomittiin vuosiksi vankeuteen Irakissa

  7. 7

   Venäjän varjoarmeija taistelee Syyriassa ilman että virallinen uhriluku kasvaa – asetelma sai Yhdysvallat tappamaan kymmeniä venäläisiä

  8. 8

   Vanhempia pyydettiin hakemaan lapset ”turvallisuuden takaamiseksi” aikaisin pois päiväkodista – sijaispula on äitynyt huomattavan pahaksi Helsingin päiväkodeissa

  9. 9

   Nokian ostaman ohjelmistoyhtiö Comptelin toimitusjohtajaa epäillään törkeästä sisäpiirintiedon väärinkäytöstä

  10. 10

   Salibandyliitto tutkii: sovittiinko ottelun päättyvän tasapeliin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  2. 2

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  3. 3

   Elintaso on Virossa nyt kuin Suomessa 1990-luvulla – näin keskiluokka elää Tallinnassa

  4. 4

   Valepoliiseja, asekauppaa ja kuolema – HS tutki, miten suomalainen liikemies ja entinen ministeri Suvi Lindén päätyivät Ugandaan ja mitä sen jälkeen tapahtui

   Tilaajille
  5. 5

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  6. 6

   Vanhempia pyydettiin hakemaan lapset ”turvallisuuden takaamiseksi” aikaisin pois päiväkodista – sijaispula on äitynyt huomattavan pahaksi Helsingin päiväkodeissa

  7. 7

   Toimitusjohtajamme käytös on pitänyt sisällään nimittelyä, haukkumista, aiheettomia syytöksiä ja raivokohtauksia – Hallitus ei katso tarpeelliseksi puuttua tilanteeseen

  8. 8

   Ensimmäinen iso dopingkäry olympialaisissa? Venäläisen mitalistin näytteessä ”epäilyttävää”

  9. 9

   ”Mun unelmana on käydä Malediiveilla ennen kuin ne uppoaa” – HS vietti vuorokauden abien kanssa, jotka juovat ja tupakoivat vähemmän kuin yksikään aiempi sukupolvi

  10. 10

   Vähenevä kiinnostus lastenhankintaan näkyy myös adoptiohakemuksissa – hakijat ovat niin vanhoja, että eivät voi toivoa pientä lasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pystytkö tähän hyppyyn? Jos et, kannattaa huolestua – ”Kolmi­kymppisenä on viimeinen hetki ruveta kuntoilemaan”

   Tilaajille
  2. 2

   Viime keväänä Zakarie Ali oli töissä Sörnäisten Alepassa, kun lippispäinen mies teki kahvihyllyllä yllättävän ehdotuksen – nyt 19-vuotias suomalainen on maailman kysytyimpiä muotinäytösmalleja

   Tilaajille
  3. 3

   Ihmiset pitävät lämpimänä jopa viittä ”varasuhdetta” siltä varalta, että parisuhde päättyisi – koskee niin sinkkuja kuin varattuja

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  6. 6

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  7. 7

   ”Haluaisin suojella ihmisiä siltä, etteivät he itse mokaisi omia suhteitaan”, sanoo kokenut parisuhdekouluttaja, ja kertoo viisi olennaista rakastamisen taitoa

   Tilaajille
  8. 8

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  9. 9

   Naisleijonissa kuohuu, tähtihyökkääjältä Jatkoajassa suoraa puhetta: ”Meidän kisoja ei tule pilaamaan kukaan, ei oma valmentaja tai kukaan ulkopuolinen”

  10. 10

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää