Asuntomarkkinoilla saattaa tikittää uusi pommi – miten on mahdollista, että asunnonostaja saa satojentuhansien lainan ilman että kukaan tarkistaa hänen tulojaan? - Talous | HS.fi

Asuntomarkkinoilla saattaa tikittää uusi pommi – miten on mahdollista, että asunnonostaja saa satojentuhansien lainan ilman että kukaan tarkistaa hänen tulojaan?

Jos asiakas pystyy maksamaan asunnon myyntihinnan ilman pankkilainaa, hänen maksukykyään ei tarkista kukaan vaikka yhtiölainaa tulisi kaupassa mukana satoja tuhansia euroja. Taloyhtiö kantaa yhdessä vastuun kaikkien osakkaiden lainaosuuksista.

Lauttasaarenmäelle nousee kerrostalo, jossa 86,5 neliön asunnon, hoito-, pääoma- ja vuokravastike maksavat kolmen vuoden jälkeen yhteensä yli 2800 euroa.

5.2.2018 2:00 | Päivitetty 5.2.2018 18:34

Uusien asuntojen kauppaa käydään nyt lähes poikkeuksetta niin, että ostaja maksaa asunnon hinnasta vain alle kolmanneksen ja ottaa lopun taloyhtiön lainaosuutena. Yleensä yhtiölainaan on vielä liitetty usean vuoden lyhennysvapaa, jolloin ostaja maksaa vain lainan korkoja.

Artikkeliin liittyviä aiheita