Talous

Uudenkaupungin autotehdas palkkaa taas 1 000 työntekijää lisää – uskomaton buumi on laskenut kaupungin työttömyyden alle kuuteen prosenttiin

Tehdas palkkasi jo viime vuonna 2200 uutta työntekijää, heistä vain 400 muutti Uuteenkaupunkiin. Kaupunki tekee kaikkensa selvitäkseen tulijoista.

Uudenkaupungin autotehtaan tuotanto alkaa nousta sellaisiin mittoihin, ettei moista ole siellä ennen nähty. Autotehtaan omistava yhtiö Valmet Automotive kertoi tiistaina palkkaavansa tehtaalle tämän vuoden alkupuolella jälleen 1 000 uutta työntekijää.

Tehdas etsii nopeassa tahdissa kymmeniä toimihenkilöitä tuotantoon, tukitehtäviin ja suunnittelupalveluihin. Tuotannon työntekijöitä tarvitaan kaikkiin auton rakentamisen vaiheisiin, kuten hitsaamoon, kokoonpanoon ja maalaamoon.

Uudenkaupungin tehtaasta on viime vuosina tullut saksalaisen Mercedes-Benzin hovihankkija. Pian alkaa uuden A-sarjan valmistus. Se vaatii jonkin verran muutoksia vanhan A-sarjan tuotantolinjaan. Muun muassa hitsaamoa automatisoidaan entisestään ostamalla lisää hitsausrobotteja.

Tehdas tekee myös Mersun GLC-katumaasturia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lähiseudulla tehtaan kasvusta riemuitaan, mutta se on alueen kunnille myös iso haaste. Mistä löytää asunnot ja miten järjestä palvelut?

Jo viime vuonna autotehtaan työntekijämäärää kasvatettiin 2 200 ihmisellä yhteensä 4 000:een. Se on vajaan 16 000 asukkaan Uudessakaupungissa valtava määrä. Niin valtava, ettei kaupunki ole pystynyt asuttamaan tulijoista kuin pienen osan.

”Kaupungin väkiluku kasvoi viime vuonna vajaalla neljällä sadalla ihmisellä, mutta se on muuttanut kaupunkia ihan silmissä vireämmäksi. Jo viime keväänä kaduilla alkoi olla enemmän ihmisiä ja enemmän autoja”, kaupunginjohtaja Atso Vainio sanoo.

Moni tulija on muuttanut naapurikuntiin. Turustakin käy päivittäin noin 800 ihmistä autotehtaalla töissä. Heitä varten on perustettu oma bussilinja.

Uudenkaupungin työttömyysaste on painunut alle kuuden prosentin eli selvästi alle maan keskiarvon, kun se vielä muutama vuosi sitten oli yli kymmenen prosenttia.

Kaupungin elinvoimalle tulijat ovat piristysruiske, vaikka kaupungin talouteen vaikutukset voivat olla ensi alkuun kielteisiä.

”Palvelujen tarpeen kasvu voi tarkoittaa sitä, että lyhyellä tähtäimellä kulut kasvavat tuloja nopeammin. Viime vuonna verotulot eivät vielä kasvaneet, mutta ylittivät kuitenkin ennusteen selvästi”, kaupunginjohtaja Vainio sanoo.

Kaupunki on uusimassa uimahallia ja päiväkoteja. Rakennusliikkeetkin ovat uskoneet Uudenkaupungin ihmeeseen sen verran, että rakenteilla on uusia asuntoja sekä vuokralle että ostettavaksi.

”Mutta paljon enemmän tarvittaisiin ja myös liikenneinvestointeja. Oli hienoa, että hallitus päätti sähköistää Turku-Uusikaupunki-radan, mutta siihen pitäisi saada myös henkilöliikennettä, joka ei ilman tukea onnistu”, Vainio sanoo.

Kaupungin keskustan kivijalkaliikkeissä tulijoita on myös odotettu innolla. Alisellakadulla sijaitsevassa kenkäkauppa Alinassa kaupan piristymistä ei tosin ole kauppias Outi Nurmen mukaan toistaiseksi näkynyt.

”Olen keskustelleet tästä muidenkin kivijalkayrittäjien kanssa, eikä se meillä ole vielä näkynyt vaan ainoastaan ruokakaupassa. Ihmiset ajavat herkästi ostoksille kauppakeskuksiin kuten Raision Myllyyn. Sinne on 70 kilometriä matkaa”, Nurmi sanoo.

Hän toivoo, että säiden lämpeneminen rohkaisee tulijat ostoksille myös kaupungin kaduille.

Yhdestä tehtaasta riippuvaisen kaupungin johtaminen ei ole helppoa. Uudessakaupungissa on yhteensä 8 000 työpaikkaa, joista pian siis jo selvästi yli puolet on tehtaalla. Toiseksi suurin työnantaja on kaupunki.

Miten paljon tehtaan varaan uskalletaan laskea, miten paljon investoida palveluihin ja asuntoihin?

Uudenkaupungin autotehdas on sopimusvalmistaja, joka on tilaajan armoilla. Kolme viime vuotta tilauksia on riittänyt, mutta jos suhdanteet ja autojen kysyntä heikkenee, ensimmäisenä tuotanto yleensä loppuu sopimusvalmistajalta.

Sopimusten pituudesta tai ehdoista yksityisomistuksessa oleva tehdas ei ole kertonut julkisuuteen.

Tehtaan hyöty Suomelle ja seutukunnalle tulee ennen kaikkea juuri työpaikkojen kautta. Vaikka autotehtaan tuotannon kasvu on näkynyt Suomen tavaravientiluvuissa voimakkaanakin kasvuna, viennistä Suomeen jäävä lisäarvo on melko pieni.

Autojen osat tuodaan Suomeen lähinnä Keski-Euroopasta, Uudessakaupungissa pelti hitsataan koriksi ja osat kootaan valmiiksi autoksi, joka viedään sitten takaisin Keski-Eurooppaan myytäväksi.

Katteet ovat pieniä, eikä virheisiin ole varaa. Tehtaan kannattavuus on ollut menneinä vuosina heikko.

Tuotannon kasvattaminen ei ole sujunut aivan kitkatta. Suuria investointeja vaativat uudet tuotantolinjat eivät ole tuottaneet odotetusti tulosta ja tammikuussa yhtiö ilmoitti, että koko työuransa tehtaalla työskennellyt toimitusjohtaja Ilpo Korhonen jättää yhtiön.

Haasteena on myös vaivalla löydettyjen ja koulutettujen työntekijöiden pysyvyys. Valmet Automotive on metsästänyt ihmisiä bussikiertueilla ympäri Suomen taantuvia paikkakuntia ja tiistainakin järjestettiin iso tiedotustilaisuus Turussa, jotta työpaikoille saataisiin julkisuutta.

Osalle työntekijöistä on käynyt niin, että kun he ovat päässeet töihin Uuteenkaupunkiin, töitä onkin yhtäkkiä löytynyt myös vanhalta kotipaikkakunnalta.

Siksi työntekijöiden viihtyvyyteen on yritetty panostaa. Jokaiselle tulijalle nimetään ”sankarikummi” eli mentori, jonka puoleen voi kääntyä missä tahansa asiassa. Henkilöstöosasto myös neuvoo löytämään vapaa-ajan tekemistä.

Kaupunginjohtaja Vainion mukaan tehtaan kasvu on osoittanut, että jopa hyvin vaikeasti työllistettävinä pidetyt ihmiset ovat voineet löytää työtä, kun kysyntää vain on riittävästi.

Fakta

Historiallinen autotehdas


 Valmet Automotiven omistavat valtion pääomasijoitusyhtiö Teollisuussijoitus, Ilpo Kokkilan sijoitusyhtiö Pontos ja kiinalainen akkuvalmistaja CATL.

 Tällä hetkellä autotehtaalla on noin 4 000 työntekijää, joista noin 500 on toimihenkilöitä ja 3 500 valmistuksessa.

 Tehdas valmistaa Mercedes-Benzin A-sarjaa ja GLC-katumaasturia.

 Valmet Automotiveen kuuluu tehtaan lisäksi autojen suunnitteluyksikkö ja avoautojen kattojärjestelmiä valmistava yksikkö.

 Tehdas perustettiin vuonna 1968. Tehdas tuli tunnetuksi Saabien valmistajana. Myöhemmin se on valmistanut muun muassa lähes neljännesmiljoona Porsche-urheiluautoa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkimus: Laihduttajan on turha tuijottaa hiilihydraatteja ja rasvoja – tai edes syyttää geenejä

  2. 2

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  3. 3

   Ugandassa kuolleen suomalaismiehen ruumiinavauksen tehnyt lääkäri HS:lle: Pistojäljet vatsassa ja reidessä kiinnittivät huomioni

  4. 4

   Saara Aallon kolmas kappale on täysiveristä euroviisua kaikessa törkeydessään – tosin UMK-voittaja lienee jo taputeltu

  5. 5

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  7. 7

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  8. 8

   Salaliittoteoriat Floridan kouluampumisesta lähtivät liikkeelle: Aserajoituksia vaativia lukiolaisia väitetään palkatuiksi näyttelijöiksi

  9. 9

   Mikroilmeet paljastavat tunteitamme, vaikka yrittäisimme peittää ne – Toimittaja testasi niihin perustuvaa ”persoonallisuusanalyysia, jota ei voi huijata”

  10. 10

   Kuolleen liikemiehen ja ex-ministeri Suvi Lindénin Ugandan-matkan syy on edelleen mysteeri – oliko liikemies maassa vain kokeilemassa onneaan?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Trumpilta ehdotus kouluampumisten ehkäisemiseksi: Opettajille aseita

  3. 3

   Maailman yksinäisin puu kaukana eteläisellä Tyynellämerellä kantaa jälkeä hetkestä, jolloin ihminen painoi kädenjälkensä koko planeettaan

  4. 4

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  5. 5

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  6. 6

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  7. 7

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  8. 8

   Katajanokalle nousseen kerrostalon urakoitsijana suhmuroi outo yrittäjä – konkurssi jätti kymmeniä alihankkijoita puille paljaille

  9. 9

   ”I hear you”, luki Trumpin lunttilapussa, kun hän kuunteli Floridan joukkosurmasta selvinneitä opiskelijoita ja ehdotti opettajille aseita

  10. 10

   ”Influenssa” saattaakin olla samaan aikaan jylläävä A-streptokokki – hoitoon hakeutumista ei kannata jäädä odottelemaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  6. 6

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  7. 7

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  10. 10

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää