Talous

Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

Laboratoriossa kasvatettujen solujen valmistamat vasta-aineet tuottavat raskaustestiin sinisen viivan ja paljastavat haimatulehduksen. Espoolaisen Medix Biochemican tuottamat aineet ovat äärimmäisen arvokkaita, mutta niitä tarvitaan hyvin hyvin pieniä määriä.

”Viime vuonna tuotanto oli runsaat 900 grammaa, tänä vuonna pääsemme jo yli kilon”, Medix Biochemican toimitusjohtaja Ismo Råman sanoo.

Medix Biochemica valmistaa lääketieteellisissä testeissä käytettäviä bioreagensseja ja niitä käyttäviä valmiita testauskittejä. Bioreagenssit ovat melko varmasti Suomen arvokkaimpia vientituotteita. Vain 900 gramman tuotanto riitti viime vuonna noin 20 miljoonan euron liikevaihtoon.

Yhtiön tuoteluettelon kallein aine, trypsinogen 2 -vasta-aine maksaa 3,95 miljoonaa euroa grammalta. Kilohinta on siis lähes neljä miljardia euroa. Sitä on yhtiön tuotannosta kuitenkin hyvin pieni osa ja suurin osa aineista on huomattavasti halvempia.

Trypsinogen 2 -vasta-aineesta valmistettu testi paljastaa haimatulehduksen virtsa- tai verinäytteestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Medix Biochemican vasta-aineiden tuotantotilat ja laboratoriot kätkeytyvät tavallisen espoolaisen toimistotalon uumeniin. Sen sisään rakennetussa puhdastilassa kloonatut solut tekevät varsinaisen työn bioreaktorikaapin sisällä.


Yrityksen tärkeintä omaisuutta ovat nämä räätälöidyt solulinjat, joita kehitetään hiirten soluista. Kun hiireen on ruiskutettu esimerkiksi kilpirauhashormoni tyroksiinia, sen perna alkaa muodostaa tyroksiinille vasta-aineita. Pernan vasta-aineita tuottavat imusolut yhdistetään sitten hiiren myeloomasyöpäsoluihin, jotta solut kasvavat tehokkaasti soluviljelmässä.

Kun tällainen juuri toivottua vasta-ainetta tuottava hybridisolu on kerran luotu, hiiriä ei enää tarvita, vaan soluja voidaan lisätä laboratoriossa kasvattamalla.

”Monet muut yritykset tuottavat vasta-aineita yhä elävissä eläimissä kuten vuohissa, mutta laboratoriossa kasvatetut solut tuottavat luonnollisesti paljon tasalaatuisempaa vasta-ainetta”, operatiivinen johtaja Elina Carlson sanoo.

Yhdessä bioreaktorissa muhii veren tulehdustekijä CRP:tä sitovia vasta-aineita tuottavia soluja. Ne kasvavat oransseissa putkiloissa olevissa nitroselluloosasta tehdyissä onttokuitukapillaareissa ja saavat ravinnokseen vaaleanpunaista ravintoliuosta. Väri tulee pH-ilmaisimesta. Jos väri muuttuu, liuos on joko liian hapanta tai liian emäksistä.

Yksi soluviljelmä tuottaa vasta-ainetta kahden–kolmen kuukauden ajan. Vasta-ainetta otetaan reaktorista talteen viikon välein.

”Se on käytännössä vasta-ainetta sisältävää nestettä, joka on hieman sakkamaista”, Carlson sanoo.

Sen jälkeen neste konsentroidaan eli siitä poistetaan suodattamalla vettä. Laborantti Heta Haikosen pöydällä on konsentrointikäsittelyssä pullollinen nestettä, jonka arvo on Carlsonin arvion mukaan noin 100 000 euroa.

Sitten tuotos puhdistetaan laitteissa, jotka sitovat vasta-aineproteiinin kemiallisesti erityisiin proteiinipylväisiin. Lopulta vasta-aine vielä liuotetaan asiakkaan toivomaan liuokseen, esimerkiksi natriumkloridiin eli ruokasuolaan. Valmis tuote on kirkasta nestettä.


Näitä äärimmäisen arvokkaita aineita tarvitaan yleensä vain hyvin hyvin pieniä määriä. Ismo Råmanin pitelemästä 20 milligramman pullosta tyroksiinin testaamiseen käytettävää vasta-ainetta pystytään valmistamaan noin 20 000 testiä.

”Tämä on melko edullinen tuote. Pullo maksaa noin 2 000 euroa”, Råman sanoo.

Yhtiön noin kilon vuosituotannosta voidaan valmistaa noin miljardi testiä.

Vasta-aineita käyttävien lääketieteellisten testien toiminta perustuu siihen, että kehossa tapahtuvat muutokset tai häiriötilat, kuten sairaudet, tulehdukset tai raskaus saavat kehon tuottamaan tiettyjä proteiineja, jotka erittyvät joko virtsaan tai vereen.

Valmiissa testituotteessa hyödynnetään vasta-aineiden kykyä sitoutua kohdeaineen, esimerkiksi CRP-proteiinin tai istukan erittämän hCG-hormonin tiettyyn kohtaan. Mukana on myös toinen vasta-aine, johon on liitetty merkkiaine kuten väri.

Kun vasta-aineet reagoivat kohdeaineen kanssa, merkkiaine aktivoituu. Näin saadaan näkyviin esimerkiksi raskausteissä sininen viiva tai CRP-testissä tulehdusarvon taso.

Medix Biochemica tekee Joensuussa valmiita pikatestituotteita, muun muassa juuri tähtitieteellisen kallista trypsinogeeni 2 -vasta-ainetta käyttävää haimatulehduksen pikatestiä, CRP-pikatestiä ja erilaisia raskauden seurantaan liittyviä testejä. Lapsiveden tihkumisen paljastavissa testeissä yhtiö on markkinajohtaja Yhdysvaltain ulkopuolella.


Tuotannosta 90 prosenttia menee vientiin. Kiina on lääketieteellisten testienkin alalla kasvumarkkina.

”Siellä on hyvin nopeasti kasvava terveydenhuollon markkina. Kiinan osuus liikevaihdostamme on noin 25 prosenttia. Myös Yhdysvaltain myyntiä haluamme kasvattaa”, Råman sanoo.

Satakunta ihmistä työllistävä yhtiö on viime vuosina kasvanut vauhdikkaasti. Vuonna 2016 liikevaihto oli 16,8 miljoonaa euroa ja viime vuonna jo 20 miljoonaa euroa. Vuodelta 2016 liikevoittoa tuli noin neljä miljoonaa euroa eli kannattavuus on erinomainen. Viime vuoden liiketulosta yhtiö ei ole julkistanut.

Kasvua halutaan kuitenkin yhä kiihdyttää ja se vaatii investointeja. Helmikuun alussa Medix Biochemica tiedotti, että Minerva-säätiö myi enemmistön vuonna 1985 perustetusta yhtiöstä suomalaiselle kehitysyhtiölle Devcolle, jonka taustalla vaikuttaa muun muassa Koneen entinen toimitusjohtaja Matti Alahuhta. Minerva-säätiöllä säilyy yhä merkittävä osuus.

”Saimme nyt pääomistajan, jolla on mahdollisuuksia rahoittaa kasvua. Tarkoitus on kaksinkertaistaa liikevaihto vuoteen 2021 mennessä”, Råman sanoo.

Hänen mukaansa tavoiteltavia kasvualueita ovat syöpä- ja sydäntautimarkkereiden sekä tulehdustautien testaus. Myös molekyylidiagnostiikan eli dna-testien kysyntä kasvaa.

Tulevaisuudessa lääketieteellisiä testejä käytetään myös yhä enemmän kotioloissa, kun esimerkiksi vanhusten hoito siirtyy pois laitoksista. Se kasvattaa helppokäyttöisten pikatestien markkinoita.

”Ylipäätään tarkoituksena on laajentaa tuotetarjontaa ja parantaa testien herkkyyttä entisestään. Haasteena on ennakoida asiakkaiden tarpeet”, Råman sanoo.

Tuotekehitykseen on yhtiössä aina panostettu paljon. Noin neljäsosa henkilöstöstä kehittää jatkuvasti uusia tuotteita.

Fakta

Arvokkaita vientituotteita


 Toiselta bioreagensseja valmistavalta turkulaiselta Hytestiltä löytyy Medix Biochemicaakin kalliimpi tuote. DPAPP-A rekombinantti -antigeenin listahinnan mukainen kilohinta olisi peräti 30 miljardia euroa. Sitä käytetään lähinnä tutkimustarkoituksiin ja 0,05 mikrogramman erissä.

 Orionin kalleimmatkin lääkkeet jäävät hyvin kauas bioreagenssien taakse. Orionin kalleimman lääkkeen, akuutin sydämen vajaatoiminnan hoidossa käytettävän levosimendaanin litrahinta on noin 177 000 euroa. Lääkettä myydään neljä viiden millilitran annosta sisältävässä pakkauksessa, joka maksaa 3 538,43 euroa.

 Arvokkaita ovat myös erilaiset nanotuotteet. Esimerkiksi UPM:n, VTT:n ja Aalto-yliopiston valmistaman GrowDex-biofibrillin litrahinta on noin 29 000 euroa. Solujen kasvattamiseen käytettävää geeliä myydään muutaman millilitran erissä.

Oikaisu 19.2.: VTT ja Aalto-yliopisto olivat mukana GrowDex-biofibrillin kehitystyössä. Tuotteen valmistaja on kuitenkin UPM.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • bioteknologia
 • Terveydenhuolto
 • Talous
 • Anni Lassila
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Siviilipoliisit tarkkailivat yökerhossa, kuinka mieskaksikko tarkkaili muita asiakkaita baaritiskillä Helsingissä – varjostus jatkui läpi Esplanadin puiston ja poiki rikosepäilyjä

  2. 2

   Oikeus määräsi Sunny Car Centerin Markku Ritaluoman maksettavaksi yli kuuden miljoonan euron korvaukset

  3. 3

   Netissä nauretaan lapio kädessä heiluville Donald Trumpille ja Emmanuel Macronille, eikä lapiointikuvasta väännetyille vitseille näy loppua

  4. 4

   Kokoomuksen Orpo vastaa sinisten kritiikkiin Kaj Turusen loikkauksen jälkeen: ”En koe että minä tai kokoomus on pettänyt yhtään ketään”

  5. 5

   70 neliön kolmioon vietiin 600 muuttolaatikkoa, kertoo muuttomies – Tavallisessa suomalaisessa kodissa on 30 000–50 000 tavaraa

  6. 6

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  7. 7

   39-vuotias eläinlääkäri juoksi Guinnessin ennätysten kirjaan Lontoon maratonilla – sai voimaa huudosta, jotka yleensä ärsyttää kaikkia

  8. 8

   Tulkki varasti show’n Mestarien liigan lehdistötilaisuudessa – Liverpool-valmentaja Klopp ei voinut kuin nauraa epäuskoisena: ”Mikä mies!”

  9. 9

   Sähkönsiirtoyhtiö Caruna nostaa hintojaan – kerrostalossa asuvan sähkölasku kallistuu keskimäärin 1,5 euroa kuukaudessa

  10. 10

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  3. 3

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  5. 5

   Netissä nauretaan lapio kädessä heiluville Donald Trumpille ja Emmanuel Macronille, eikä lapiointikuvasta väännetyille vitseille näy loppua

  6. 6

   Kolmas lapsi on Britannian kuninkaallisen perheen väliin­putoaja ja sisaruksiinsa verrattuna oman onnensa seppä

  7. 7

   Kymmenen kuoli ja 15 loukkaantui, kun pakettiauto ajoi jalankulkijoiden päälle Torontossa

  8. 8

   Kokoomuksen Orpo vastaa sinisten kritiikkiin Kaj Turusen loikkauksen jälkeen: ”En koe että minä tai kokoomus on pettänyt yhtään ketään”

  9. 9

   Seurasimme keskustelua Facebookin 20 puskaradiossa – Näin absurdeista asioista puhutaan ryhmissä, joissa oikea Suomi kokoontuu

  10. 10

   Tulkki varasti show’n Mestarien liigan lehdistötilaisuudessa – Liverpool-valmentaja Klopp ei voinut kuin nauraa epäuskoisena: ”Mikä mies!”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  3. 3

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  7. 7

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  9. 9

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  10. 10

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  11. Näytä lisää