Talous

Kilohinta neljä miljardia euroa – Suomen arvokkainta vientituotetta tehdään espoolaisen toimistotalon uumenissa

Laboratoriossa kasvatettujen solujen valmistamat vasta-aineet tuottavat raskaustestiin sinisen viivan ja paljastavat haimatulehduksen. Espoolaisen Medix Biochemican tuottamat aineet ovat äärimmäisen arvokkaita, mutta niitä tarvitaan hyvin hyvin pieniä määriä.

”Viime vuonna tuotanto oli runsaat 900 grammaa, tänä vuonna pääsemme jo yli kilon”, Medix Biochemican toimitusjohtaja Ismo Råman sanoo.

Medix Biochemica valmistaa lääketieteellisissä testeissä käytettäviä bioreagensseja ja niitä käyttäviä valmiita testauskittejä. Bioreagenssit ovat melko varmasti Suomen arvokkaimpia vientituotteita. Vain 900 gramman tuotanto riitti viime vuonna noin 20 miljoonan euron liikevaihtoon.

Yhtiön tuoteluettelon kallein aine, trypsinogen 2 -vasta-aine maksaa 3,95 miljoonaa euroa grammalta. Kilohinta on siis lähes neljä miljardia euroa. Sitä on yhtiön tuotannosta kuitenkin hyvin pieni osa ja suurin osa aineista on huomattavasti halvempia.

Trypsinogen 2 -vasta-aineesta valmistettu testi paljastaa haimatulehduksen virtsa- tai verinäytteestä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Medix Biochemican vasta-aineiden tuotantotilat ja laboratoriot kätkeytyvät tavallisen espoolaisen toimistotalon uumeniin. Sen sisään rakennetussa puhdastilassa kloonatut solut tekevät varsinaisen työn bioreaktorikaapin sisällä.


Yrityksen tärkeintä omaisuutta ovat nämä räätälöidyt solulinjat, joita kehitetään hiirten soluista. Kun hiireen on ruiskutettu esimerkiksi kilpirauhashormoni tyroksiinia, sen perna alkaa muodostaa tyroksiinille vasta-aineita. Pernan vasta-aineita tuottavat imusolut yhdistetään sitten hiiren myeloomasyöpäsoluihin, jotta solut kasvavat tehokkaasti soluviljelmässä.

Kun tällainen juuri toivottua vasta-ainetta tuottava hybridisolu on kerran luotu, hiiriä ei enää tarvita, vaan soluja voidaan lisätä laboratoriossa kasvattamalla.

”Monet muut yritykset tuottavat vasta-aineita yhä elävissä eläimissä kuten vuohissa, mutta laboratoriossa kasvatetut solut tuottavat luonnollisesti paljon tasalaatuisempaa vasta-ainetta”, operatiivinen johtaja Elina Carlson sanoo.

Yhdessä bioreaktorissa muhii veren tulehdustekijä CRP:tä sitovia vasta-aineita tuottavia soluja. Ne kasvavat oransseissa putkiloissa olevissa nitroselluloosasta tehdyissä onttokuitukapillaareissa ja saavat ravinnokseen vaaleanpunaista ravintoliuosta. Väri tulee pH-ilmaisimesta. Jos väri muuttuu, liuos on joko liian hapanta tai liian emäksistä.

Yksi soluviljelmä tuottaa vasta-ainetta kahden–kolmen kuukauden ajan. Vasta-ainetta otetaan reaktorista talteen viikon välein.

”Se on käytännössä vasta-ainetta sisältävää nestettä, joka on hieman sakkamaista”, Carlson sanoo.

Sen jälkeen neste konsentroidaan eli siitä poistetaan suodattamalla vettä. Laborantti Heta Haikosen pöydällä on konsentrointikäsittelyssä pullollinen nestettä, jonka arvo on Carlsonin arvion mukaan noin 100 000 euroa.

Sitten tuotos puhdistetaan laitteissa, jotka sitovat vasta-aineproteiinin kemiallisesti erityisiin proteiinipylväisiin. Lopulta vasta-aine vielä liuotetaan asiakkaan toivomaan liuokseen, esimerkiksi natriumkloridiin eli ruokasuolaan. Valmis tuote on kirkasta nestettä.


Näitä äärimmäisen arvokkaita aineita tarvitaan yleensä vain hyvin hyvin pieniä määriä. Ismo Råmanin pitelemästä 20 milligramman pullosta tyroksiinin testaamiseen käytettävää vasta-ainetta pystytään valmistamaan noin 20 000 testiä.

”Tämä on melko edullinen tuote. Pullo maksaa noin 2 000 euroa”, Råman sanoo.

Yhtiön noin kilon vuosituotannosta voidaan valmistaa noin miljardi testiä.

Vasta-aineita käyttävien lääketieteellisten testien toiminta perustuu siihen, että kehossa tapahtuvat muutokset tai häiriötilat, kuten sairaudet, tulehdukset tai raskaus saavat kehon tuottamaan tiettyjä proteiineja, jotka erittyvät joko virtsaan tai vereen.

Valmiissa testituotteessa hyödynnetään vasta-aineiden kykyä sitoutua kohdeaineen, esimerkiksi CRP-proteiinin tai istukan erittämän hCG-hormonin tiettyyn kohtaan. Mukana on myös toinen vasta-aine, johon on liitetty merkkiaine kuten väri.

Kun vasta-aineet reagoivat kohdeaineen kanssa, merkkiaine aktivoituu. Näin saadaan näkyviin esimerkiksi raskausteissä sininen viiva tai CRP-testissä tulehdusarvon taso.

Medix Biochemica tekee Joensuussa valmiita pikatestituotteita, muun muassa juuri tähtitieteellisen kallista trypsinogeeni 2 -vasta-ainetta käyttävää haimatulehduksen pikatestiä, CRP-pikatestiä ja erilaisia raskauden seurantaan liittyviä testejä. Lapsiveden tihkumisen paljastavissa testeissä yhtiö on markkinajohtaja Yhdysvaltain ulkopuolella.


Tuotannosta 90 prosenttia menee vientiin. Kiina on lääketieteellisten testienkin alalla kasvumarkkina.

”Siellä on hyvin nopeasti kasvava terveydenhuollon markkina. Kiinan osuus liikevaihdostamme on noin 25 prosenttia. Myös Yhdysvaltain myyntiä haluamme kasvattaa”, Råman sanoo.

Satakunta ihmistä työllistävä yhtiö on viime vuosina kasvanut vauhdikkaasti. Vuonna 2016 liikevaihto oli 16,8 miljoonaa euroa ja viime vuonna jo 20 miljoonaa euroa. Vuodelta 2016 liikevoittoa tuli noin neljä miljoonaa euroa eli kannattavuus on erinomainen. Viime vuoden liiketulosta yhtiö ei ole julkistanut.

Kasvua halutaan kuitenkin yhä kiihdyttää ja se vaatii investointeja. Helmikuun alussa Medix Biochemica tiedotti, että Minerva-säätiö myi enemmistön vuonna 1985 perustetusta yhtiöstä suomalaiselle kehitysyhtiölle Devcolle, jonka taustalla vaikuttaa muun muassa Koneen entinen toimitusjohtaja Matti Alahuhta. Minerva-säätiöllä säilyy yhä merkittävä osuus.

”Saimme nyt pääomistajan, jolla on mahdollisuuksia rahoittaa kasvua. Tarkoitus on kaksinkertaistaa liikevaihto vuoteen 2021 mennessä”, Råman sanoo.

Hänen mukaansa tavoiteltavia kasvualueita ovat syöpä- ja sydäntautimarkkereiden sekä tulehdustautien testaus. Myös molekyylidiagnostiikan eli dna-testien kysyntä kasvaa.

Tulevaisuudessa lääketieteellisiä testejä käytetään myös yhä enemmän kotioloissa, kun esimerkiksi vanhusten hoito siirtyy pois laitoksista. Se kasvattaa helppokäyttöisten pikatestien markkinoita.

”Ylipäätään tarkoituksena on laajentaa tuotetarjontaa ja parantaa testien herkkyyttä entisestään. Haasteena on ennakoida asiakkaiden tarpeet”, Råman sanoo.

Tuotekehitykseen on yhtiössä aina panostettu paljon. Noin neljäsosa henkilöstöstä kehittää jatkuvasti uusia tuotteita.

Fakta

Arvokkaita vientituotteita


 Toiselta bioreagensseja valmistavalta turkulaiselta Hytestiltä löytyy Medix Biochemicaakin kalliimpi tuote. DPAPP-A rekombinantti -antigeenin listahinnan mukainen kilohinta olisi peräti 30 miljardia euroa. Sitä käytetään lähinnä tutkimustarkoituksiin ja 0,05 mikrogramman erissä.

 Orionin kalleimmatkin lääkkeet jäävät hyvin kauas bioreagenssien taakse. Orionin kalleimman lääkkeen, akuutin sydämen vajaatoiminnan hoidossa käytettävän levosimendaanin litrahinta on noin 177 000 euroa. Lääkettä myydään neljä viiden millilitran annosta sisältävässä pakkauksessa, joka maksaa 3 538,43 euroa.

 Arvokkaita ovat myös erilaiset nanotuotteet. Esimerkiksi UPM:n, VTT:n ja Aalto-yliopiston valmistaman GrowDex-biofibrillin litrahinta on noin 29 000 euroa. Solujen kasvattamiseen käytettävää geeliä myydään muutaman millilitran erissä.

Oikaisu 19.2.: VTT ja Aalto-yliopisto olivat mukana GrowDex-biofibrillin kehitystyössä. Tuotteen valmistaja on kuitenkin UPM.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • bioteknologia
 • Terveydenhuolto
 • Talous
 • Anni Lassila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tutkimus: Laihduttajan on turha tuijottaa hiilihydraatteja ja rasvoja – tai edes syyttää geenejä

  2. 2

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  3. 3

   Ugandassa kuolleen suomalaismiehen ruumiinavauksen tehnyt lääkäri HS:lle: Pistojäljet vatsassa ja reidessä kiinnittivät huomioni

  4. 4

   Saara Aallon kolmas kappale on täysiveristä euroviisua kaikessa törkeydessään – tosin UMK-voittaja lienee jo taputeltu

  5. 5

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  6. 6

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  7. 7

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  8. 8

   Salaliittoteoriat Floridan kouluampumisesta lähtivät liikkeelle: Aserajoituksia vaativia lukiolaisia väitetään palkatuiksi näyttelijöiksi

  9. 9

   Mikroilmeet paljastavat tunteitamme, vaikka yrittäisimme peittää ne – Toimittaja testasi niihin perustuvaa ”persoonallisuusanalyysia, jota ei voi huijata”

  10. 10

   Ei laihdutus­kuuria eikä kalorien kyttäämistä – Pertti Mustajoki on tutkinut suomalaisten ylipainoa vuosi­kymmeniä ja nyt hän kertoo, miten kilot katoavat helposti ja pysyvästi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Trumpilta ehdotus kouluampumisten ehkäisemiseksi: Opettajille aseita

  3. 3

   Maailmanennätyksen tehnyttä 15-vuotiasta taitoluistelijaa itkettää, kun hän kertoo elämästään – Alina Zagitovasta on rakennettu olympiavoittajaa pikkutytöstä lähtien

  4. 4

   Yhdysvalloissa tapahtuu nyt jotain, mitä ei ole ennen nähty – Miksi Floridan kouluampuminen oli erilainen kuin muut?

  5. 5

   Maailman yksinäisin puu kaukana eteläisellä Tyynellämerellä kantaa jälkeä hetkestä, jolloin ihminen painoi kädenjälkensä koko planeettaan

  6. 6

   Panssarilasin alta löytyy Viron mahtavin aarre, jonka tarina on kuin jännitys­näytelmästä – Piilopaikan tiesi vain pari ihmistä, mutta tieto oli hävitä Siperian vankileireille

  7. 7

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  8. 8

   Katajanokalle nousseen kerrostalon urakoitsijana suhmuroi outo yrittäjä – konkurssi jätti kymmeniä alihankkijoita puille paljaille

  9. 9

   ”I hear you”, luki Trumpin lunttilapussa, kun hän kuunteli Floridan joukkosurmasta selvinneitä opiskelijoita ja ehdotti opettajille aseita

  10. 10

   ”Suomessa on liikaa hengailupäiväkoteja”, jyrähtää asiantuntija – Dosentti Marjatta Kallialan mielestä päiväkodeissa on pulaa motivaatiosta ja työmoraalista

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ei hätää, hoidetaan tämä alta pois”, ajatteli Samuel raskauden selvittyä – puoliso sanoi ei, ja nyt Samuel hoitaa yksin lasta, jota hän ei halunnut

   Tilaajille
  2. 2

   Kuoleva kenkätehdas keksi vuonna 1989 nerokkaan idean – nyt niitä seisoo rivillinen jokaisen päiväkodin eteisessä

   Tilaajille
  3. 3

   Amerikkalaisen mielestä suomalainen on vauva

  4. 4

   Onko puolisosi taipuvainen syrjähyppyyn? Tutkijat löysivät tiedostamattomia tapoja, jotka paljastavat alttiuden pettämiseen

  5. 5

   Lähes 30 vuotta Ylellä työskennellyt urheiluselostaja Tapio Suominen on saanut potkut

  6. 6

   Maailmalla kohistaan nyt ”järisyttävältä” tuntuvasta uudesta orgasmista, mutta mikä ihme on kohdunkaula­orgasmi? Selvitimme

  7. 7

   Näiden sanojen runsas käyttö voi paljastaa puhujan masennuksen – Suomalais­asiantuntija vahvistaa: ”Kieli kertoo käyttäjästään asioita, joita hän ei itse tiedosta”

   Tilaajille
  8. 8

   Sissikoulutus on rankinta mitä armeija tarjoaa, mutta Jaakko Pessinen vain lihoi – miten selittyy mies, joka reuhtoo 45 vuotta metsässä ilman sairaspäiviä ja kaataa traktorin paljain käsin?

   Tilaajille
  9. 9

   Pääsin neljässä viikossa bikinikuntoon – näillä tehokkailla ohjeilla

  10. 10

   Ilja Janitskin loi ja hylkäsi MV-lehden, ja nyt hän kääntää selkänsä sen kannattajille – ”Olen saanut tarpeekseni isänmaallisten skenestä, siitä pelleilystä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää