Talous    |   HS-analyysi

Suomen metsäteollisuutta luultiin jo toivottamaksi tapaukseksi, mutta nyt se on paremmassa kunnossa kuin koskaan

UPM, Stora Enso ja Metsä Group saavat kiittää menestyksestään etenkin kiinalaisia kuluttajia.

Suomalaiset metsäyhtiöt ovat nyt todennäköisesti paremmassa kunnossa kuin ne ovat olleet koskaan.

Joskus markan devalvaatioiden aikoina yhtiöt tekivät hetkittäin ehkä parempia voittoja, mutta kokonaisuutena yhtiöt tuskin koskaan olleet niin terveitä kuin nyt.

”En minä ainakaan muista, milloin metsäyritykset ovat olleet näin hyvässä kunnossa. Ainakin jos ottaa vielä huomioon, ettei niillä ole enää kovinkaan paljon velkaa”, sanoo EQ-pankin salkunhoitaja Hannu Angervuo. Hän on seurannut metsäyhtiöitä 1980-luvulta lähtien.

”Kannattavuustasot ovat nyt todella hyviä”, sanoo Inderesin metsäyhtiöanalyytikko Antti Viljakainen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Angervuon laskelman mukaan yhtiöt tekevät keskimäärin jo yli 52  000 euroa liikevoittoa työntekijää kohden, mikä reippaasti enemmän kuin kertaakaan 10 vuoteen. Velkaa yhtiöillä oli vielä kymmenen vuotta sitten yli 10 miljardia, enää 3,4 miljardia euroa.

Suurin kiitos yhtiöiden hyvästä kunnosta kuuluu kuluttajille, jotka ostavat koko ajan enemmän tavaroita, joita kuljetetaan ja myydään paketeista, joiden tekoon tarvitaan sellua ja erilaisia kartonkeja.

Sellun hinta nousee, kun Kiinassa ja muissa kehittyvissä maissa ihmiset tarvitsevat enemmän pakkauksia. Hyvää yhtiöille tekee myös se, että kehittyvissä maissa ihmiset siirtyvät koko ajan enemmän käyttämään kunnon vessa- ja keittiöpapereita.

Havusellun tonnihinta on noussut ennätystasolle, vaikka vuosi sitten edes metsäyhtiöissä ei enää uskottu sellun hinnannousuun.

Sellun merkityksestä kertoo se, että Metsä Groupilla sellu- ja sahayksikkö toi tuloksesta 56 prosenttia ja UPM:llä 46 prosenttia. Sellun ja sahojen osuus liikevaihdosta näillä yhtiöillä on vain 37 ja 25 prosenttia.

Suomalaisyhtiöille Eurooppa on tärkein markkina-alue, joten alueen talouskasvu on tuonut lisää kysyntää metsätuotteille. Pääasiassa erittäin hyvässä kunnossa olevat koneet käyvät nyt kuumina.

Kyse ei ole vain suhdanteista, vaan myös metsäyrityksissä on tehty paljon töitä.

Kymmenen vuotta sitten alaa pidettiin eilisen päivän bisneksenä. Sen jälkeen koneita on trimmattu, muutettu tekemään kannattavampia tuotteita ja suljettu. Työväkeä on vähennetty ja velkoja maksettu pois.

Puu- ja paperituotteet nousivat Tullin tilastojen mukaan pitkästä aikaa jo vuonna 2015 Suomen merkittävämmäksi vientituotteiksi.

Yhtiöt ovat oppineet 1980- ja 1990-luvun hulluista vuosista eivätkä ole ainakaan vielä hölvänneet rahojaan saman tien kuin ne on ansaittu. Kuria tuovat koko ajan parempaa osinkoa vaativat omistajat.

Ennen pystyttiin elämään enemmän kuin pellossa, koska metsäherrat tiesivät, että vaikeuksissa valtio tuli apuun ja pönkitti vientiä alentamalla markan arvoa.

UPM on tulosmittareilla nyt jonkin verran kannattavampi kuin kaksi muuta.

UPM:n sijoitettu pääoma tuotto on 12,8. Kaukana eivät ole Metsä Group 12,3:n ja Stora Enso 11,9:n prosentin tuotoillaan. Tulosta UPM tekee 12,9 prosenttia liikevaihdosta, Metsä Group 11,2 ja Stora Enso 10. Metsäyhtiöille nuo ovat isoja lukuja.

UPM on pystynyt tekemään kohtuukannattavasti jopa paperia, jonka kysyntä vähenee koko ajan. UPM:n tuotannosta yli puolet on paperia.

UPM on käytännössä velaton firma. Sillä onkin isoja investointeja suunnitteilla.

UPM ja Uruguayn hallitus sopivat maaliskuussa toimintaedellytyksistä ja ehdoista, joilla UPM:n kahden miljardin euron sellutehtaan saa rakentaa Uruguayssa.

Päätöstä rakentamisesta ei vielä ole, mutta kyseessä olisi UPM:n kaikkien aikojen suurin investointi ja yksi kaikkien aikojen kalleimmista metsäteollisuuden investoinneista.

UPM:lla on vakaa aikomus muuttua yhä enemmän myös kemikaali- ja biopolttoaineyhtiöksi.

Tästä selkein merkki on yrityksen suunnitelma rakentaa uudenlainen biokemikaaleihin keskittyvä tehdas Saksaan keskelle kemianteollisuudestaan tunnettua Frankfurt-Höchstin yritysaluetta.

Se kaavailee myös Kotkan Mussaloon biojalostamoa, joka kehittäisi biopolttoaineita liikenteen tarpeisiin. UPM:llä on jo Lappeenrannassa biojalostamo, joka tuottaa esimerkiksi puupohjaista dieseliä.

UPM on parhaiten trimmattu yhtiö, mutta Stora Enson ja Metsä Groupin on helpompi parantaa tulostaan.

Niillä on sikäli parempi asema, että ne ovat vähemmän riippuvaisia paperista, jonka kysyntä hiipuu. Metsä Group ei edes tee enää muita paperilaatuja kuin pehmo- ja ruuanlaittopapereita. Niiden kysyntä kasvaa.

Stora Enson liikevaihto ja mahdollisesti myös tulos saattavat parantua etenkin kun se saa Kiinan Beihain kuluttajapakkaustehtaan täyteen vauhtiin.

Yhtiö ei päässyt viime vuonna nauttimaan sellun hurjasta vedosta täysin palkein, koska sillä oli tuotanto-ongelmia vuoden aikana Ruotsissa Skutskärin ja Uruquayssa Montes Del Platan sellutehtailla.

Eniten liikevaihtoaan ja tulostaan paransi Metsä Group, joka oli vielä joitakin vuosia sitten kriisiyhtiö.

Eläkkeelle tänä keväänä jäävä pääjohtaja Kari Jordan on tehnyt kovan työn johtaessaan Metsä Groupin ja siihen kuuluvan pörssissä noteeratun kartonkiyhtiö Metsä Boardin takaisin terveiksi. Metsä Group emoyhtiö on yli 100  000 jäsenen omistama Metsäliitto.

Metsä Group sai käyntiin 1,2 miljardia maksaneen Äänekosken sellutehtaan elokuussa. Tehtaan pitäisi olla täydessä vauhdissa tänä vuonna.

Vaikka investointi oli valtava, Metsä Group on onnistunut vähentämään nettovelkojaan. Se on nykyisin hyvin kohtuullisesti velkaantunut yhtiö.

Kaikilla metsäyhtiöillä on karkeasti ottaen samat riskit vaikka niiden tuotannot eroavat toisistaan.

Ylipäätään metsäyhtiöiden menestys heilahtelee vahvasti taloussuhdanteiden mukaan. Yhtiöille erittäin tärkeän sellun hinta saattaa pudota nopeastikin, jos vaikkapa Kiinan talouskasvu alkaa hiipua. Uusia sellutehtaita rakennetaan nyt. Lisätarjonta voi pudottaa hintaa.

Myös ilmastomuutoksella on vaikutuksensa etenkin, jos talvet muuttuvat pysyvästi leudoiksi ja syksyt sateisiksi.

Tänä vuonna puun saanti oli paikoin jo vaikeaa. Se taas nostaisi havupuiden hintoja ja heikentäisi suomalaisten metsätuotteiden menekkiä maailmalla.

Oikaisu 15.2. 2018 kello 13.10: Kirjoituksessa mainittiin aluksi, että metsäteollisuus on mennyt metalli- ja teknologiateollisuuden ohi Suomen tärkeimpänä vientiteollisuutena. Koko metalli- ja teknologiateollisuuden ohi se ei ole mennyt, vaan puu- ja paperituotteet ovat nyt Tullin tilastojen tärkeimmät vientituotteet.

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Metsäteollisuus
 • Pörssiyhtiöt
 • Tulos
 • Teemu Luukka
 • Talous

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  4. 4

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  5. 5

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  6. 6

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  7. 7

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  8. 8

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  9. 9

   ”Join yhden lasin viiniä, toinen jäi puoliväliin, koska halusin kotiin” – viinanhimoon on lääkkeet, mutta niitä käytetään vähän

  10. 10

   Suomen kallein vientituote lähti Turun satamasta – Tältä näyttää risteilyalus Mein Schiff 1

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  5. 5

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  6. 6

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   ”Join yhden lasin viiniä, toinen jäi puoliväliin, koska halusin kotiin” – viinanhimoon on lääkkeet, mutta niitä käytetään vähän

  9. 9

   Mäntsäläläiseen pöheikköön rakennetaan uutta lentokenttää, vaikka lupaa ei vielä ole – virallisesti kyseessä on ”pelto”

  10. 10

   HS:n asiantuntijaraati testasi Suomen suosituimmat kuohuviinit – voittajan saa alle kympillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää