
Nokia takoi 2,6 miljardin euron liikevoiton ilman kertaluonteisia eriä. Se oli kaksinkertaisesti verrattuna toiseksi eniten liikevoittoa tehneeseen metsäyhtiöön UPM:ään.
Nokian puhelinliiketoiminnan huippuvuosiin verrattuna yhtiön liikevoitto oli kuitenkin vaatimatonta. Nokia liikevoitto oli suurimmillaan huhti–kesäkuussa 2008, jolloin liikevoitto oli yhdellä vuosineljänneksellä runsaat 1,9 miljardia euroa.
Pian sen jälkeen alkoi Nokian puhelimien romahdus ja yhtiö myi vuonna 2014 pahasti tappiollisen puhelinliiketoiminnan ohjelmistoyhtiö Microsoftille 5,44 miljardilla eurolla. Kaupan seurauksena Nokia muuttui verkkolaiteyksiköksi.

Yli miljardin euron liikevoiton saavutti yhteensä neljä yhtiötä. Kaksi muuta Nokian ja UPM:n lisäksi olivat hissejä ja liukuportaita valmistava Kone ja öljynjalostusyhtiö Neste. Vertailuissa ei ole mukana rahoitusalan yhtiöitä eikä ruotsalaista teleoperaattoria Teliaa.
Vertailun on tehnyt finanssiyhtiö Nordea yhtiöiden tulosraporttien pohjalta. Kaikki suurimmat yhtiöt ovat jo kertoneet viime vuoden tuloksestaanhttps://www.hs.fi/talous/art-2000005572638.html, vaikka tuloskausi jatkuu joidenkin yhtiöiden osalta vielä.
Kymmenen eniten liikevoittoa hankkineiden yhtiöiden joukossa on kaksi teräsyhtiötä, jotka ovat olleet hyvin pitkään pahoissa talousvaikeuksissa: Outokumpu ja SSAB. Molempien yhtiöiden liiketoiminta on vakautui selvästi viime vuonna.
Metsäyhtiöistä myös Stora Enso onnistui viime vuonna parantamaan kannattavuuttaan selvästi. Stora Enson 994 miljoonan euron liikevoitto oli vertailussa viidenneksi suurin.
Suurimpien liikevoittojen lista kertoo myös siitä, että Suomi elää edelleen teollisuudesta. Ainoa palveluyhtiö kymmenen joukossa on Suomen suurin teleoperaattori Elisa, jonka liikevaihto ja tulos olivat viime vuonna yhtiön suuremmat kuin koskaan aikaisemmin.
Jos tarkastellaan viime vuoden loka–joulukuuta, tuloskausi sisälsi monia myönteisiä yllätyksiä. Maailmantalouden vahvistuminen paransi monien kansainvälisten yhtiöiden tuloskehitystä.
Pääasiassa Suomen kotimarkkinoilla toimivien yhtiöiden kannattavuutta paransi Suomen ripeä talouskasvu, mikä on lisännyt niiden valmistamien tuotteiden ja palveluiden kysyntää.
Kommentit
Kommenttisi on moderoitavana. Viestejä julkaistaan sitä mukaa, kun toimitus ehtii niitä tarkistaa. Viestejä tarkistetaan arkisin kello 7–24 ja viikonloppuisin kello 8–24