Talous

Miten paljon yhteyksiä Patrialla todella oli kuolleeseen suomalaismieheen? Mikä oli Suvi Lindénin rooli? HS veti yhteen Uganda-tapauksen viimeisimmät tiedot

Jo kolmas aseyhtiö Patrian työntekijä sai jättää yhtiön Uganda-tapauksen takia.

Aseteollisuusyhtiö Patria avasi keskiviikkona aiempaa tarkemmin yhteydenpitoaan Ugandassa kuolleeseen suomalaiseen liikemieheen.

Mies löytyi kuolleena pääkaupunki Kampalassa sijaitsevasta Pearl of Africa -hotellista helmikuun alussa.

Patrian osuus asiassa on herättänyt kysymyksiä, koska miehellä oli mukanaan yhtiön esitteitä ja hän oli saanut luvan markkinoida Patrian tuotteita.

Keskiviikkona Patria kertoi, että jo kolmas sen työntekijä – liikemieheen yhteyttä pitänyt myyntipäällikkö – on saanut jättää yhtiön tapauksen takia.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS käy läpi, mitä Patria on selvittänyt roolistaan Uganda-vyyhdissä.

Minkälaista oli yhteydenpito Patrian ja liikemiehen välillä?

Patrian toimitusjohtaja Olli Isotalo kertoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa tarkasti yhtiön yhteydenpidosta kuolleeseen liikemieheen.

Yhtiön myyntipäällikön Markku Koiviston ja miehen välillä oli vaihdettu sähköposteja yhteensä 18 kertaa marraskuun 2016 ja helmikuun 2018 välillä.

Lisäksi liikemies ja Koivisto olivat tavanneet neljästi eri yhteyksissä ja seurueissa.

Myös yhtiön liiketoimintakumppanin valintaprosessia hoitava henkilö oli ollut liikemiehen kanssa tekemisessä sähköpostitse kaksi kertaa.

Syynä oli, että Patria ja liikemies kävivät keskustelua mahdollisesta liiketoimintakumppanuudesta ja siihen liittyvästä valintaprosessista. Mies ei kuitenkaan koskaan edennyt viralliseksi liikekumppaniksi asti. Hän ei siis edustanut virallisesti Patriaa. Isotalon mukaan myöskään raha ei koskaan liikkunut Patrian ja liikemiehen välillä.

Yhtiön ja miehen viesteissä ja tapaamisissa oli Isotalon mukaan keskusteltu mahdollisista yhteyksistä ja liiketoimista Pakistanissa, Romaniassa, Ugandassa ja Mosambikissa. Lisäksi mies oli halunnut esitellä kontaktejaan Singaporessa ja Qatarissa.

Romaniaan liittyvän yhteydenpidon Patria vahvisti ensimmäistä kertaa. Iltalehti uutisoi asiasta aiemmin. Isotalon mukaan Romania-yhteys ei ollut aiemmin hänen tiedossaan. Romanian projekti eteni ilman suomalaista liikemiestä muttei johtanut mihinkään.

Tekikö Patria mielestään virheitä tapauksessa?

Isotalo toisti keskiviikkona jo aiemmin esittämänsä näkemyksen siitä, että yhtiö teki virheen, kun se antoi liikemiehelle luvan markkinoida Patrian tuotteita Ugandassa ja Mosambikissa.

Luvan antoi Land-liiketoimintayksikössä toimiva myyntipäällikkö Koivisto kirjeellä. Kirje oli Isotalon mukaan mahdollisesti virheellisesti tulkittavissa siten, että liikemies edusti Patriaa.

”Kirje on meidän prosessimme vastainen, tällaisia kirjeitä emme voi antaa”, hän sanoi.

Isotalo painotti myös, että Patrian esitteitä saa yhtiön pääkonttorin aulasta kuka tahansa ja niitä lähes tyrkytetään ihmisille. Esitteiden antaminen ei siis sinällään ollut virhe, mutta kirje oli.

”On eri asia antaa kirje, josta voidaan tulkita, että ollaan Pat­rian asialla.”


Miten yhtiö aikoo muuttaa toimintaansa?

Patria kertoi korjaavansa prosessejaan esimerkiksi siten, että vastaisuudessa kaikki maavalinnat ja harkinta konsulttien tarpeesta tehdään eri liiketoimintayksiköiden johdossa.

Myös vastuullisuuskoulutusta aiotaan lisätä.

Taustaselvityksiin mahdollisista liikekumppaneista aiotaan ryhtyä yhtiön mukaan vasta, kun tarve liikekumppanille jollakin markkina-alueella on selvä.

Isotalon mukaan on selvää, ettei Patria olisi lähtenyt syventämään kauppaneuvotteluja esimerkiksi Ugandan tai Mosambikin kanssa, koska kumpaankaan maahan ei hänen mukaansa voisi saada Suomesta vientilupaa puolustustarvikkeille.

Alla olevalla videolla Patria kertoo, mitä se aikoo muuttaa toiminnassaan. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Nähdäänkö Patriassa vielä irtisanoutumisia?

Toimitusjohtaja Isotalo kertoi keskiviikkona, että liikemieheen yhteydessä ollut myyntipäällikkö Markku Koivisto on lähtenyt yhtiöstä.

Asiasta sovittiin Isotalon mukaan hyvässä yhteisymmärryksessä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Patria maksoi hänelle korvauksen irtisanoutumisesta.

Samalla lailla meneteltiin kahdessa aikaisemmassakin johtajan irtisanoutumistapauksessa.

Patria Landin liiketoimintajohtaja Mika Kari ja yhtiön markkinointipäällikkö Juha Simola jättivät yhtiön jo aiemmin, viime perjantaina.

Isotalo sanoi tuolloin, ettei kumpikaan ollut syyllistynyt Uganda-tapauksessa varsinaiseen menettelytapavirheeseen. Kyse oli hänen mukaansa siitä, että Koiviston tekemä päätös tehtiin Karin ja Simolan vahtivuorolla. Keskiviikkona Isotalo sanoi, ettei muita irtisanoutumisia ei ole tällä tietoa tulossa.

Mikä oli Patrian ja Suvi Lindénin suhde?

Entinen viestintäministeri Suvi Lindén (kok) oli Kampalassa samanaikaisesti liikemiehen kanssa. Isotalo korosti keskiviikkona, ettei Lindén ollut matkalla Pat­rian asialla. Myyntipäällikkö Koivisto kuitenkin tiesi, että Lindén oli samaan aikaan paikalla.

Yrittikö Patria markkinoida Ugandaan tiedustelua?

Suomalainen liikemies oli kirjeissään kertonut, että hän voisi tarjota Ugandan turvallisuuspalvelulle kyberturvallisuuden ratkaisuja liittyen ”valvontajärjestelmiin, mediakontrolliin ja salaukseen, hallituksen kontrolloimiin valvontajärjestelmiin, anonyymien verkkojen ratkaisuihin ja tarkkailuohjelmistoihin.”

Toimitusjohtaja Isotalo sanoi keskiviikkona HS:lle, että Patria ei ollut tarjonnut tällaisia palveluja suomalaisen liikemiehen kautta Ugandaan tai minnekään muuallekaan.

Mikä oli valtion rooli Patrian potkuissa?

Valtio omistaa Patriasta 50,1 prosenttia ja norjalainen pörssiyhtiö Kongsberg loput 49,9 prosenttia. Johtajien potkuista keskusteltiin yhtiön hallituksessa suomalaisten vaatimuksesta.

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Asekauppa
 • Uganda
 • Afrikka
 • Patria
 • Juha-Pekka Raeste
 • Elina Kervinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  4. 4

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  5. 5

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  6. 6

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  7. 7

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  8. 8

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  9. 9

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  10. 10

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   Suomalainen työpari keksi keinon, jolla voi luoda yleisavaimen hotelleihin ympäri maailman – Katso HS:n videolta, miten laite toimii

  9. 9

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  10. 10

   Väyrynen palaa eduskuntaan, hallituksen enemmistö ohenemassa entisestään – ”Minulla ei ole enää mitään syytä edistää sote-uudistusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää