Talous

Kuolleen liikemiehen ja ex-ministeri Suvi Lindénin Ugandan-matkan syy on edelleen mysteeri – oliko liikemies maassa vain kokeilemassa onneaan?

Yli kaksi viikkoa on kulunut siitä, kun suomalainen liikemies löydettiin kuolleena hotellihuoneesta Ugandan Kampalasta. Toistaiseksi on edelleen pitkälti avoin kysymys, mitä kaksikko maassa oikein teki. Lindén palasi Suomeen torstai-iltana, mutta kieltäytyi vastaamasta toimittajien kysymyksiin.

Yli kaksi viikkoa on kulunut siitä, kun suomalainen liikemies löydettiin kuolleena hotellihuoneesta Ugandan Kampalasta.

Tapaus on aiheuttanut myllerrystä sekä Suomessa että Ugandassa. Jo kolme henkilöä on saanut potkut sen takia, että liikemies sai valtionyhtiö Patrialta luvan markkinoida aseita Ugandassa ja Mosambikissa.

Suomalaisen kuolinsyy on selvinnyt. Se oli hapenpuute. Ugandan viranomaisten mukaan miehen ruumiista löytyi kokaiinia ja tuholaismyrkkyä.

On edelleen epäselvää, oliko kyseessä henkirikos vai ei.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

On myös suuri mysteeri, mitä liikemies tarkkaan ottaen oli maassa tekemässä. Ja miksi entinen kokoomuksen viestintäministeri Suvi Lindén oli matkalla mukana?

Lindén palasi Suomeen torstai-iltana eikä kommentoinut Helsinki-Vantaan lentokentällä STT:lle mitään uutta matkaansa liittyen.

Hän ei kertonut lisätietoja myöskään Oulun lentokentällä häntä vastassa olleen Iltalehden toimittajalle.

”Tämä alkaa olla ahdistelua jo”, Lindén sanoi Iltalehden mukaan.

Video näyttää, kun Lindén saapuu Oulun lentokentälle.


Jotain voi päätellä julkisuudessa jo olleista tiedoista.

HS kertoi viime viikolla, että Lindén oli sanonut ääninauhalla olevansa maassa avaamassa ovia. HS ei tavoittanut Lindéniä kommentoimaan tätä juttua varten.

Ugandassa entisen viestintäministerin ja YK:n erityislähettilään tittelillä esiintynyt Lindén oli todennäköisesti tärkeä uskottavuuden tuoja tuntemattomalle liikemiehelle.

Lisäksi Lindén kertoi, että hän oli maassa etsimässä bisnesmahdollisuuksia liikemiehen kanssa.

Mitä ne olivat, se ei ole selvillä. Julkisuudessa Lindén on sanonut, ettei ollut maassa Patrian asialla.

On mahdollista, että Lindénin matka liittyi jonkinlaiseen tietoverkkohankkeeseen. HS kertoi viime viikolla, että kuollut liikemies oli kertonut Patrian johtajalle tällaisesta hankkeesta. Liikemies oli myös todennut, että Lindénin lähtö mukaan oli ”hieno juttu”.

Tietoverkkohankkeet ovat massiivisia, eikä niihin kävellä noin vain mukaan. On kuitenkin mahdollista, että Lindén etsi hankkeita, joihin hän voisi tarjota palvelujaan konsulttiyhtiönsä Pearlconin kautta.

Lindén on mukana myös kansainvälisen sijoitusyhtiön NxtVn:n toiminnassa. Yhtiö kertoo tavoitteekseen ”datakeskuspuistojen” rakentamisen ympäri maailmaa. Kenties Lindénin Ugandan-matkalla oli tarkoitus markkinoida myös NxtVn:ää.


Vaikuttaa joka tapauksessa siltä, että kuolleella liikemiehellä oli Ugandassa paljon enemmän virityksiä kuin Lindénillä. Jos entinen ministeri auttoi pääasiassa avaamaan ovia, liikemiehen oli tarkoitus käydä kauppaa.

Liikemiehen ja Patrian suhdetta on jo käsitelty runsaasti julkisuudessa. Hänellä oli mukanaan maassa ainakin Patrian AMV-taisteluajoneuvojen esitteitä. Yhtiön neuvottelukunta julkisti torstai-iltana tiedotteen, jossa se esitti surunvalittelunsa miehen omaisille ja kertoi toivovansa henkilöstölle työrauhaa.

Ugandan turvallisuuspalvelun ISO:n johtajalle lähettämässään kirjeessä liikemies kertoi edustavansa myös muita yrityksiä: Nammoa, Bittiumia ja Nordic Security Alliancea.

Nammo on muun muassa ammuksia valmistava konserni, jonka omistavat puoliksi Patria ja Norjan valtio. Teknologiayhtiö Bittium valmistaa esimerkiksi tietoturvallisia puhelin- ja ohjelmistoratkaisuja. Nordic Security Alliance on vartiointialan yritys, jonka hallituksen puheenjohtajana liikemies toimi.

Lisäksi liikemies kertoi ISO:n johtajalle osoitetussa kirjeessä, että hän edustaa vielä muitakin yhtiöitä, joista hän voi kertoa vain kasvotusten.

Bittium, Nammo ja Nordic Security Alliance ovat kaikki kiistäneet Ilta-Sanomille, että liikemiehellä olisi ollut lupa edustaa heitä Ugandassa.

Bittiumin ja Nammon edustajien mukaan he eivät ole koskaan olleet miehen kanssa tekemisissä. Nordic Security Alliancen edustaja sanoi, että Ugandaan olisi hankala myydä ravintoloiden portsareita.

Vaikuttaa siltä, että liikemies on listannut ISO:n johtajalle osoitetussa kirjeessään erilaisia yrityksiä, jotka voisivat vaikuttaa uskottavilta. Sellainen olisi luonnollista, jos haluaa valtion turvallisuuspalvelun johtajan puheille.

Vaikutelmaa korostaa se, että liikemies kertoo kirjeessään markkinoivansa muun muassa erilaisia valvonta-, tarkkailu- ja vakoilujärjestelmiä. Bittium, Nammo ja Nordic Security Alliance eivät tällaisia tiettävästi valmista.

Tämä ei toki tarkoita, etteikö liikemiehellä olisi ollut aikeena olla Bittiumiin ja muihin yrityksiin myöhemmin yhteydessä.

Esimerkiksi Patrian johto on kertonut, että aseteollisuudessa pyörii paljon konsultteja, jotka ensin yrittävät varmistaa kaupat asiakkaan kanssa ja sitten tulevat esittelemään diiliä valmistajalle itselleen.

Bittiumin toimitusjohtaja Hannu Huttunen kertoo, että myös tietotekniikka-ala parveilee konsultteja, ja yhteydenottoja tulee paljon.

Edelleen on siis auki se, oliko liikemiehellä mitään konkreettista konsulttisopimusta Ugandassa.

Vai lähtikö hän maahan vain markkinoimaan erilaisia palveluja siinä toivossa, että jotain kauppaa voisi ehkä joskus syntyä?

Tällainenkaan vaihtoehto ei ole poissuljettu.

Nopeasti kasvava ja itsevaltaisen presidentin Yoweri Musevenin rautaisesti hallitsema Uganda on maa, jossa on kysyntää sekä erilaiselle valvontateknologialle että tietoverkkohankkeille.

Yritteliäs liikemies on voinut ajatella, että kannattaa lähteä kokeilemaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  4. 4

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  5. 5

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  6. 6

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  7. 7

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  8. 8

   ”Join yhden lasin viiniä, toinen jäi puoliväliin, koska halusin kotiin” – viinanhimoon on lääkkeet, mutta niitä käytetään vähän

  9. 9

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  10. 10

   Suomen kallein vientituote lähti Turun satamasta – Tältä näyttää risteilyalus Mein Schiff 1

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  5. 5

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  6. 6

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   ”Join yhden lasin viiniä, toinen jäi puoliväliin, koska halusin kotiin” – viinanhimoon on lääkkeet, mutta niitä käytetään vähän

  9. 9

   Mäntsäläläiseen pöheikköön rakennetaan uutta lentokenttää, vaikka lupaa ei vielä ole – virallisesti kyseessä on ”pelto”

  10. 10

   HS:n asiantuntijaraati testasi Suomen suosituimmat kuohuviinit – voittajan saa alle kympillä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää