Talous

Kaupan alalta katosi vuodessa 11 000 tekijää, vaikka työllisyys koheni – työpaikat siirtyvät nyt huimaa vauhtia alalta toiselle

Lukumääräisesti eniten työllisten määrä kasvoi viime vuonna koulutuksessa ja asiantuntijapalveluissa. Jälkimmäinen tarkoittaa muun muassa laki-, arkkitehti- ja insinööritoimistoja.

Viime vuosi oli hyvä rakennusalan suunnittelu- ja konsultointipalveluita tarjoavalle Sitowiselle.

Yritys harppasi ihan uuteen kokoluokkaan, kun infrapuoleen erikoistunut Sito ja talosuunnitteluun keskittynyt Wise Group yhdistyivät keväällä uudeksi yritykseksi, joka pyrkii haastamaan alan isot ulkomaiset yritykset Suomessa. Kysyntää yrityksen palveluille riitti, siitä piti huolen ennätyksellisen vilkas rakentaminen.

Vuosi 2018 ei näytä yhtään huonommalta sekään.

”Kaikkiaan alan tilanne näyttää hyvältä, rakentamisen kasvu jatkuu”, sanoo toimitusjohtaja Markus Väyrynen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sitowise myy pitkälti ihmiskäden työtä. Siksi liiketoiminnan kasvattaminen ei oikeastaan onnistu ilman henkilöstömäärän kasvattamista. Viime vuonna yritys rekrytoikin yli sata uutta työntekijää, suurin osa heistä insinöörejä. Henkilöstömäärä nousi noin 1 300:an.

Sitowisen kaltaiset korkeasti koulutettujen ammattilaisten palveluita tarjoavat yritykset olivat isossa roolissa viime vuoden poikkeuksellisen vahvassa työllisyyden kasvussa.

Kausi- ja satunnaistasoitettujen työttömyyslukujen mukaan työllisten määrä kasvoi Suomessa viime vuonna 62 000:lla. Eri toimialoilla työllisyys kuitenkin kehittyi hyvin eri tavoin.

Artikkeli jatkuu grafiikan jälkeen.


Lukumääräisesti eniten työllisten määrä kasvoi koulutuksessa sekä ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan alalla, joka pitää sisällään esimerkiksi laki-, arkkitehti- ja insinööritoimistot. Kummallakin alalla työllisten määrä kasvoi noin 10 000:lla.

Voimakkaasti työllisyys lisääntyi myös rakentamisessa, sosiaali- ja terveyspalveluissa sekä taiteiden, viihteen ja virkistyksen alalla.

Kaikkiaan työpaikat lisääntyivät lähes kaikilla päätoimialoilla.

Mukaan mahtui kuitenkin myös poikkeuksia, niistä ikävimpänä esimerkkinä kaupan ala. Vähittäiskaupasta hävisi vuodessa noin 4 000 ja tukkukaupasta peräti 7 000 työllistä.

Päätoimialatasolla tilastoa kaunistaa se, että kaupan kanssa samaan kategoriaan on niputettu myös moottoriajoneuvojen kauppa ja korjaus, missä työllisten määrä kasvoi 4 000:lla.

Työpaikkojen katoaminen tuntuu nurinkuriselta, sillä suomalaiset kuluttavat nyt poikkeuksellisen paljon. Kaupan liiton toimitusjohtaja Juhani Pekkala sanoo, että työpaikkojen katoamista selittää ennen kaikkea yksi tekijä, digitalisaatio.

”Tukkukaupassa prosesseja voidaan merkittävästi tehostaa. Joissain tapauksissa tukkukauppa voidaan ohittaa nyt kokonaan ja asioida suoraan valmistajan kanssa. Myös vähittäiskaupassa digitaalisuus tehostaa toimintaa”, Pekkala kuvaa.

Kaupan digitalisoituminen näkyy tietysti myös verkkokaupan kasvuna. Sen vuoksi aiempaa suurempi osa suomalaisten kulutuksesta siirtyy ulkomaille.

Toisaalta työllisyystilastot näyttävät, että verkkokauppa myös synnyttää Suomeen työtä: yksi voimakkaimmin työllisyyttä viime vuonna lisännyt toimiala oli varastointi-, posti- ja kuriiripalvelut – siis pakettien liikuttelu. Työllisten määrä alalla kasvoi 7 000:lla, lähes 16 prosenttia edellisvuodesta.

Myös teollisuudessa työllisyyskehitys on ollut vaisua. Vaikka uutisissa on kerrottu uusista risteilijätilauksista ja Uudenkaupungin autotehtaan rekrytointitarpeista, työllisten määrä teollisuudessa itse asiassa väheni hieman viime vuonna.

Teollisuuden sisällä tilanne vaihtelee aloittain. Työllisten määrä väheni metalliteollisuudessa ja elektroniikkateollisuudessa yhteensä noin 8 000:lla. Koneiden ja laitteiden huollossa ja asennuksessa työllisten määrä vastaavasti kasvoi 6 000:lla.

Vuonna, jona Suomen vienti vihdoin lähti vetämään, teollisuuden työpaikat eivät siis lisääntyneet. Elinkeinoelämän keskusliiton ekonomisti Jouko Kangasniemi sanoo, että osalla yrityksistä kapasiteetti on ollut viime vuosina vajaakäytöllä ja työntekijät ovat tehneet vähemmän tunteja. Tuotannon kasvu on tähän saakka voitu hoitaa työaikajärjestelyillä.

Osa teollisuuden työllisyysvaikutuksesta näkyy myös ammatillisen, tieteellisen ja teknisen toiminnan alan voimakkaassa kasvussa. Teollisuusyritykset pyörittävät isoja alihankintaverkostoja ja ostavat paljon palveluita ulkopuolelta. Esimerkiksi Turun telakka pilkkoo valtavan laivatilauksen erilaisiin erikoisosaamista vaativiin töihin, jotka se sitten jakaa ympärillään toimiville pk-yrityksille.

Tuoreimmat kyselytutkimukset kertovat, että teollisuuden työpaikat olisivat viimein kääntymässä kasvuun tänä vuonna.

Viime viikolla julkaistun Suomen Yrittäjien pk-yritysbarometrin mukaan rekrytointiodotukset ovat tällä hetkellä vahvimmat juuri teollisuusyritysten keskuudessa. Kolmannes yrityksistä odottaa henkilöstömääränsä kasvavan.

Monella toimialalla yritykset alkavatkin nyt törmätä osaavan työvoiman pulaan. Tämä näkyy etenkin teollisuudessa ja rakentamisessa. EK:n yritysbarometrin mukaan 40 prosenttia rakennusyrityksistä pitää ammattityövoiman saatavuutta kasvun esteenä. Pk-yritysbarometrin mukaan joka neljäs teollisuus- ja rakennusalan yritys pitää työvoiman saatavuutta pahimpana kasvun esteenä.

Voimakkaasti rekrytoivassa Sitowisessa ongelman kanssa on painittu jo vuosia.

”Etenkin talosuunnittelun puolella on todella kova pula tekijöistä”, toimitusjohtaja Väyrynen sanoo.

Erityisen kova kilpailu alalla on kokeneista tekijöistä. Jopa niin kova, että Sitowise on päättänyt etsiä ratkaisua toisesta suunnasta.

”Olemme panostaneet nuorempiin tekijöihin ja kouluttaneet heitä itse. Se on investointi, joka maksaa itsensä takaisin tulevina vuosina.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työmarkkinat
 • Työllisyys

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tässä työpaikassa hommat voi tehdä milloin vain – Luottamusmies, pomo ja työntekijät ovat tyytyväisiä, mutta lain vaatimuksia työpaikka ei täytä

  2. 2

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan

   Tilaajille
  3. 3

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  4. 4

   Minnesota edesauttoi Erik Haulan Vegas-siirtoa antamalla lupauksen halvalla kaupan päälle – tuhkimotarinan päätteeksi Haula ja Eric Tuch pääsevät kokemaan Stanley Cup -finaalit

  5. 5

   Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo eroaa – siirtyy Metson toimitusjohtajaksi

  6. 6

   Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?

  7. 7

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  8. 8

   Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo Jumalaan

  9. 9

   Legendaarinen Gibson hakeutui yrityssaneeraukseen – sähkökitara kuolee ilman uusia kitarasankareita, varsinkin naispuolisia

  10. 10

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  2. 2

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  3. 3

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  4. 4

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  5. 5

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  6. 6

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  7. 7

   Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

   Tilaajille
  8. 8

   Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

  9. 9

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan

   Tilaajille
  10. 10

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  5. 5

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  6. 6

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  7. 7

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Eristämistä, masennusta ja tuhottuja opintoja – Korkeakouluissa kiusataan kuin yläasteella, ja helsinkiläisen Leenan toiveet murskattiin ensimmäisenä päivänä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Helsingin keskustasta vapautuu pian valtavasti tyhjää tilaa – yksi autioituvista rakennuksista on upea insinööripalatsi Hietalahdessa, johon käyttäjät toivoisivat hotellia
  3. Vuokra-asuntoja rakennuttava Kojamo aikoo listautua Helsingin pörssiin – kolme liittopomoa lähdössä yhtiön hallituksesta, eivät kommentoi asiaa
  4. Epäsäännöllinen työ voi olla jopa eroriski – Vuorotyön konkarit ja asiantuntijat kertovat vinkit parisuhteen hoitamiseen Tilaajille
  5. Pussipeto näyttää mallia synnytystalkoisiin – harrastaa niin paljon seksiä, että immuunijärjestelmä tuhoutuu
  6. Finnairin toimitusjohtaja Pekka Vauramo eroaa – siirtyy Metson toimitusjohtajaksi
  7. Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky” Tilaajille
  8. Tässä työpaikassa hommat voi tehdä milloin vain – Luottamusmies, pomo ja työntekijät ovat tyytyväisiä, mutta lain vaatimuksia työpaikka ei täytä
  9. Helle palaa tänään, ja koko viikon sää näyttää upealta – pääkaupunkiseudulla aurinkoa ja lämpöä on luvassa lähes joka päivä
  10. Minnesota edesauttoi Erik Haulan Vegas-siirtoa antamalla lupauksen halvalla kaupan päälle – tuhkimotarinan päätteeksi Haula ja Eric Tuch pääsevät kokemaan Stanley Cup -finaalit
  11. Trump epäilee, että FBI tai oikeusministeriö soluttautui vakoilemaan hänen vaalikampanjaansa – vaatii tutkintaa
  12. Näytä lisää