Talous

Finanssivalvonta joutui julkistamaan ”hyvinvointi­miljoonien” saajat – näille yhtiöille luvattiin eniten julkista eläkerahaa kerralla työhyvinvointiin

Korkein hallinto-oikeus määräsi Finanssivalvonnan kertomaan, mille yrityksille työeläkeyhtiöt jakavat työhyvinvointirahoja. Päätös lisää avoimuutta: Finanssivalvonnan mukaan rahalupaukset ovat keskittyneet vain osalle yrityksistä.

Neljätoista yritystä tai yhteisöä on saanut kerralla lupauksen miljoonaluokan rahoituksesta työhyvinvointiin 2010–2016. Työeläkeyhtiöt ovat myöntäneet hyvinvointimiljoonia kerralla muun muassa Nokialle, Keskolle ja Tiedolle.

Saajien joukossa on yllättävän monta valtionyhtiötä kuten VR-konserni, Teknologian tutkimuskeskus VTT oy ja silloinen Itella, selviää Finanssivalvonnan (Fiva) viime viikolla julkistamista asiakirjoista.

Suurten työhyvinvointirahojen (tyhy-rahan) saajat tulevat nyt ensi kertaa esiin. Korkein hallinto-oikeus (KHO) päätti viime viikolla, että saajien nimet ovat julkisia. Finanssivalvonta on vastustanut vuosia nimien julkaisemista ja valittanut julkaisemispäätöksistä korkeimpaan hallinto-oikeuteen saakka.

Tiedot työhyvinvointirahoista ovat yhteiskunnallisesti merkittäviä, sillä Fiva on todennut työeläkeyhtiöiden myöntäneen asiakkailleen työhyvinvointirahaa kyseenalaisin perustein. Valvoja on epäillyt, että rahoja on annettu asiakkaiden saamiseksi eikä työkyvyn ja työhyvinvoinnin parantamiseen.


Myös Helsingin Sanomien selvitys 2015 osoitti, että eläkeyhtiöt ovat kalastelleet asiakkaita jakamalla miljoonia yritysten työhyvinvointiin. Lisäksi työhyvinvointirahat keskittyivät vain osalle asiakkaista, vaikka kaikki maksavat järjestelmään saman prosenttiosuuden, HS:n selvitys kertoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kyse on rahalupauksista, joita asiakkaiden ei ole pakko nostaa tai käyttää kokonaisuudessaan.

Isoja työhyvinvointipotteja ovat myöntäneet Suomen suurimmat eläkeyhtiöt Varma ja Ilmarinen. Pienemmät työeläkeyhtiöt – kuten Elo ja Etera – eivät ole myöntäneet kerralla miljoonan euron tai sitä suurempia työhyvinvointirahoja.

Työhyvinvointirahojen saajat ovat olleet vuosikausia salaisia, vaikka lain mukaan ne ovat julkisia.

Korkein hallinto-oikeus katsoi viime viikolla pitävänsä olennaisena, että tiedot työeläkevakuutusyhtiöiden työhyvinvointitoimintaa koskevista liiketoimista ovat julkisia myös asiakasta koskevien tietojen osalta. KHO viittasi lain esitöihin, joiden mukaan säännöksen yhtenä tarkoituksena oli ollut estää työeläkevarojen liiallinen tai epätarkoituksenmukainen käyttäminen uusien asiakkaiden hankintaan.

Työeläkevaroja kerryttävät sekä työnantajat että työntekijät.

Helsingin Sanomat kävi lävitse Fivan julkistamat tiedot vuosilta 2010–2016. Fivan asiakirjoista oli poimittu miljoonaluokan työhyvinvointirahojen saajat sekä niistä vielä työeläkeyhtiön uudet asiakkaat.

Asiakas on uusi, jos työhyvinvointiraha on myönnetty sille ennen asiakkuuden alkamista tai vuoden sisällä sen jälkeen. Tämä on myös Finanssivalvonnan linjaus.

Kun yritys saa ison työhyvinvointilupauksen hyvin lähellä asiakkuuden alkamista, herää epäilys työeläkevarojen käytöstä asiakashankintaan vastoin niiden tarkoitusta. HS:n selvityksessä haastatellut yhtiöt ja työeläkeyhtiöt kiistivät tämä ajatuksen: niiden mukaan työhyvinvointirahat on käytetty työhyvinvointiin kuten pitääkin.

HS kysyi kommentit kaikilta niiltä yhtiöiltä, jotka olivat niin sanottuja uusia asiakkaita sekä VR:ltä, joka oli listalla peräti neljä kertaa.

Selvityksen suurin työhyvinvointiraha on 5,3 miljoonaa euroa. Eläkeyhtiö Ilmarinen lupasi sen televiestintäyhtiö Nokialle marraskuussa 2011, jolloin Nokia oli ollut Ilmarisen asiakas neljä vuotta.

Pari vuotta myöhemmin työeläkeyhtiö Varma puolestaan lupasi Nokialle 4,3 miljoonan euron työhyvinvointirahat.

Selvityksen neljänneksi suurin yksittäinen työhyvinvointirahoitus oli työeläkeyhtiö Varman myöntämä 3,6 miljoonaa euroa, jonka sai VR-konserni toukokuussa 2014. VR esiintyy työhyvinvointirahojen kärkilistauksessa peräti neljä kertaa: junaliikenneyhtiö on saanut Varmalta 2012–2013 neljässä erässä yhteensä 7,8 miljoonan euron arvosta työhyvinvointirahalupauksia.

Varma ei kommentoi yksittäistapauksia. Se kuitenkin muistuttaa, että joissain tapauksissa toteutuneet kustannukset ovat pienempiä kuin Fivalle raportoidut luvut.

Valtionyhtiö VR:stä kerrotaan, että Varma on myöntänyt työhyvinvointiin vielä enemmän kuin listauksista näkyy: kaiken kaikkiaan kymmenen miljoonaa euroa 2010–2019. Se tarkoittaa noin miljoonaa euroa vuodessa.

VR:n mukaan sen henkilöstön haasteena ovat edelleen voimakas ikääntyminen, eläköityminen sekä sen mukanaan tuoma sukupolvenvaihdos, mutta tyhy-rahat ovat vähentäneet selvästi muun muassa sairauspoissaoloja.

Entä sitten työeläkeyhtiöiden uudet asiakkaat: Ostivatko työeläkeyhtiöt asiakkuuksia isoilla työhyvinvointirahoilla? Tästä on vaikea saada lopullista selvyyttä, sillä kilpailevien työeläkeyhtiöiden lupaamat työhyvinvointitarjoukset eivät ole julkisia.

Kaksi vuotta sitten HS kertoi, että työeläkeyhtiö Varma lupasi maksaa valtion Raha-automaattiyhdistykselle (RAY) 755 000 euroa työhyvinvointiin, jos se siirtää asiakkuutensa Ilmarisesta Varmaan vuosiksi 2015–2018. HS:n tietojen mukaan muut tarjouskilpailuun osallistuneet työeläkeyhtiöt tarjosivat noin puolet Varman lupaamasta työhyvinvointirahan määrästä. Varma sai valtion pelimonopolin työeläkkeet itselleen.

Tässä selvityksessä esiin nousevat työhyvinvointirahat ovat kuitenkin mielenkiintoisia suuren kokonsa vuoksi.

Toiseksi suurimman työhyvinvointirahan lupasi Ilmarinen, joka myönsi 2011 tammikuussa 5,1 miljoonan euron työhyvinvointirahan kauppakonserni Keskolle. Kesko on niin sanottu uusi asiakas, joka raportin mukaan aloitti Ilmarisen huomassa syyskuun alussa 2010 – vain neljä kuukautta ennen isoa työhyvinvointirahoitusta.

Lupasiko Ilmarinen Keskolle viisi miljoonaa euroa kynnysrahaa houkutellakseen tämän asiakkaakseen?

Ilmarinen ei kommentoi yksittäistapauksia, mutta kertoo yleisiä periaatteita: Ilmarisen mukaan sopimussummat voivat olla suuria silloin, kun kyseessä on palkkasummaltaan suuri asiakasyritys, jonka kanssa on pitkäaikainen sopimus.

Keskon mukaan kyseinen 5,1 miljoonan euron lupaus ei vaikuttanut Ilmarisen valintaan.

”Sopimus työhyvinvointitoimenpiteiden tuesta tehtiin vuonna 2011 ja päätös työeläkevastuiden hoidon siirrosta Ilmariseen valmisteltiin ja päätettiin jo vuonna 2009. Tuki jäi myös osittain käyttämättä”, työhyvinvointiasioista vastaava johtaja Katriina Ahtee vastaa.

Teknologian tutkimuskeskus VTT on sekin niiden valtionyhtiöiden joukossa, jotka ovat tulleet uusina asiakkaina työeläkeyhtiö Ilmariseen. Finanssivalvonnan asiakirjojen mukaan Ilmarinen lupasi VTT:lle 2,8 miljoonaa euroa työhyvinvointirahaa samana päivänä, kun asiakkuus alkoi.

VTT:stä kerrotaan, että työhyvinvointipanostukset olivat vain yksi kriteeri työeläkeyhtiön valinnassa. Sen jälkeen VTT päätyi valitsemaan Ilmarisen työeläkevakuuttajakseen julkisen kilpailutuksen ja siinä käytetyn kriteeristön kautta. Tukea VTT on hakenut tähän mennessä 1,5 miljoonaa euroa.

Myös Microsoft Mobile oy katsoo, että sille luvattuja ”työhyvinvointirahoja on käytetty työhyvinvointiin, kuten pitääkin”. Yhtiö siis kiistää, että Ilmarinen olisi 1,8 miljoonan euron työhyvinvointilupauksella saanut puhelinvalmistajan asiakkaakseen.

Alkon saama työhyvinvointilupaus Ilmariselta oli yli miljoona euroa huhtikuussa 2011.

Alko sai sopimuksen isosta työhyvinvointirahasta vain neljä kuukautta asiakkuuden alkamisen jälkeen, joten epäily kynnysrahasta on perusteltu.

Alkon viestintäjohtajan Maritta Iso-Ahon sähköposti ei vastaa kysymykseen työhyvinvointirahojen merkityksestä.

Sen sijaan Iso-Aho korostaa kilpailutusta: kun Alko luopui omasta eläkesäätiöstään, se siirsi työeläkevakuuttamisen kilpailutuksen kautta Ilmariseen. Kilpailussa häviölle jäivät Tapiola ja Varma.

Vuoden 2010 yhtiötiedotteessa työhyvinvointi on sen sijaan mainittu. Alkon mukaan Ilmarisella ”oli näyttöä myös tuloksekkaista työhyvinvoinnin palveluista, joita se tarjoaa asiakkailleen”.

Poiminta

Yhtiöt kertovat: Näin rahaa kului


 Kesko palkkasi 2015 työterveys-, työhyvinvointi- ja työturvallisuusjohtajan, jonka alaisuudessa on neljän asiantuntijan ohjaustiimi. Hyvinvointia edistettiin myös esimiestyön ja johtamisen kehittämisen kautta.

 VTT kertoo antaneensa rahaa henkilöstön voimavaravalmennuksiin, tiimien ja yksilöiden jaksamisen ja palautumisen tukemiseen sekä esimiestyön kehittämiseen.

 Alko on käyttänyt työhyvinvointirahaa kouluttamalla esimiehiä valmentavaan esimiestyöhön. Työporukoita on valmennettu työyhteisötaidoissa, minkä lisäksi on keskitytty työergonomian kehittämiseen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Naiset ovat kautta historian käyttäneet seksuaalista valtaansa miehiin

  2. 2

   Jörn Donner mielipidesivulla: Ohjaajasadismi ei ole uutta

  3. 3

   Taisia Lindqvistin elämä oli kuoleman ja päihteiden levoton kimara, joten diagnoosi ei ollut yllätys – Kenelle puhkeaa kaksisuuntainen mielialahäiriö ja miksi?

   Tilaajille
  4. 4

   Reetta Tikanmäki, 37, muutti vailla venäjän taitoa töihin Pietariin, nyt hän on johtotehtävissä ja oppinut kielen lisäksi uuden asenteen – HS kertoo vinkit ulkomaanuraa suunnittelevalle  

  5. 5

   Kittilän päättäjät saivat kolme viikkoa sitten ohjeet, joiden viesti oli selvä: lähtekää – Mitään ei ole tapahtunut

  6. 6

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  7. 7

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  8. 8

   Ensikosketukseni seksiin oli raiskaus – pystyin sanoittamaan kokemukseni vasta aikuisena

  9. 9

   Facebookia ravistelee käyttäjätietojen kaappausskandaali – jos se huolestuttaa, tee tilillesi ainakin nämä asiat

  10. 10

   Feministinen keskustelu on mennyt miesten mollaamiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  2. 2

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Kymmenien työntekijöidensä julmasta johtamistavasta kritisoima Tukholman teatterin johtaja teki itsemurhan

  5. 5

   ”Join aamulla mehua” ja muut selitykset koululaisten minimaalisille lounaille – kuvat näyttävät, miten pienillä annoksilla osa lapsista yrittää pärjätä koulupäivän

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaisnainen katosi Dubaissa – poikkeukselliseen tapaukseen liittyy henkensä edestä pakeneva prinsessa, ranskalainen vakooja ja asemiesten isku huvijahdille

  7. 7

   Tiede on vahvistanut sen, minkä meditoijat ovat tienneet jo vuosia: oikein hengittämällä voi oikeasti parantaa oloa

  8. 8

   Wahlrooseilla käynnissä sukupolvenvaihdos: Björn Wahlroos on siirtänyt lapsilleen Sammon osakkeita jo 154 miljoonalla eurolla – HS:n tietojen mukaan ilman veroja

  9. 9

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  10. 10

   Turun isku oli Isisille epäonnistuminen, mutta se tarjosi jihadisteille myös selkeän opetuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  2. 2

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  3. 3

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  10. 10

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  11. Näytä lisää