Talous

Ari Koponen on rakentanut Brother Christmas -yhdistyksen henkilöbrändinsä ympärille – HS:n näkemissä viesteissä Koponen huorittelee ja puhuu ”neekereistä”

Ari Koponen pyörittää miljoonan euron mittaluokkaan noussutta hyväntekeväisyysyhdistystä. HS kysyi Koposelta hänen lähettämistään viesteistä, joissa hän puhuu ”neekereistä” ja huorittelee naista. Koposen mukaan viestit eivät ole aina kirjakielellä kirjoitettuja.

HS kertoi sunnuntaina Brother Christmas -hahmona esiintyvän Ari Koposen hyväntekeväisyystoiminnasta, joka nousi viime vuonna mittaluokaltaan jo noin miljoonaan euroon.

HS:n selvityksen perusteella rahankäyttö on läpinäkymätöntä. Lisäksi toiminnassa mukana olleet sekä avustusten kohteet ovat ihmetelleet toimintaan liittyviä epäselvyyksiä. Koponen on kiistänyt väitteitä. Joistain hän on todennut, ettei muista kyseessä olevia asioita.

Koponen on myös tehnyt paljon hyvää ja jakanut isoja summia rahaa hyväntekeväisyyteen. Viime vuonna hän sanoi auttaneensa noin 7 000:ta ihmistä.

Kuten on tyypillistä someajan hyväntekeväisyysjulkkiksille, Brother Christmas -yhdistyksen toiminta on rakentunut Ari Koposen henkilöbrändin ympärille. Se pohjautuu lahjoittajien kokemaan luottamukseen häntä kohtaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

HS:n näkemissä viesteissä Koponen puhuu tummaihoisista ihmisistä rasistisella tavalla ja huorittelee naista.

Kyse on yksittäisistä viesteistä. HS kertoo kuitenkin viestien sisällöstä, koska Koposen oma henkilöbrändi ja lahjoittajien häneen kohdistama luottamus ovat olennaisia miljoonaluokkaan nousseen yhdistyksen toiminnalle.

”Brother Christmas on tosi paljon Arin näköinen hahmo. Et sä pystyis joka päivä feikkaamaan jotain muuta, se on tällainen rento, normaali ihminen”, Koponen sanoi MTV:n Peter Nymanin haastattelussa joulukuussa.

Koponen on yhdistyksen kasvot ja pyytää rahaa erilaisiin hankkeisiin. Yksityishenkilöt ja yritykset ovat lahjoittaneet hänen toimintaansa satoja, tuhansia ja kymmeniätuhansia euroja.

HS katsoo, että lahjoittajilla on oikeus tietää Koposen kommenteista.

Tummaihoisia ihmisiä koskeva viesti on lähetetty viime vuoden keväällä.

”Kyl täs sisäinen easismi [rasismi] herää ku noi vitun neekerit ei tee mitää noille skideilleen. Saatana mitä käytöstä”, Koponen kirjoitti lähettämässään Whatsapp-viestissä.


Koponen kommentoi rasistisen MV-lehden levittämää kuvaa. Kuvassa tummaihoinen nuorehko mies istuu jalat pöydällä ilmeisesti ravintolassa.

Toisessa viestissä Koponen haukkuu toimittaja ja juontaja Sanna Kiiskeä, joka on ollut näkyvästi mukana hyväntekeväisyystoiminnassa.

Useamman henkilön yhteisessä Facebook-keskustelussa viime vuonna Koposen kaveri kirjoitti Koposelle seuraavasti: ”Sanna Kiiski yrittää matkia sua Ari.”

Koponen vastasi kutsumalla Kiiskeä ”vitu huoraksi”.


Haastatteluissa Koponen on toistuvasti kertonut, että hän ei koe muita hyväntekeväisyyttä harjoittavia tahoja kilpailijoina.

”On kiva, mitä enemmän jengi pystyy auttamaan”, hän sanoi HS:n haastattelussa.

Kiiski sanoo HS:lle, ettei hän ole koskaan tavannut Koposta.

”En tunne häntä. Olen vain ihaillut hänen työtään ja lahjoittanut hänelle rahaa. Tämä viesti yllätti.”

Kiiski kertoo kuulleensa viestistä erityislapsen vanhemmalta. Kiiskellä on itsellään erityislapsi. Hän on mukana hyväntekeväisyystoiminnassa, jossa autetaan erityislapsia ja heidän vanhempiaan.

Kiiski sanoo Koposen kirjoittaneen viestin sen jälkeen, kun hän aloitti viime vuonna Facebook-kampanjan erityislapsiperheen isän auttamiseksi.

Sen jälkeen Kiiski kertoo saaneensa vinkin siitä, että Koposen kaveri oli kutsunut häntä kilpailijaksi, minkä jälkeen Koponen oli huoritellut häntä.

”En ensin edes uskonut sitä, mutta sitten näin tämän kuvakaappauksen. Mielestäni se kertoo enemmän hänestä kuin kenestäkään muusta. Ikävältähän se totta kai tuntui. Ehkä se on hänen tapansa kommunikoida.”

Kiiski ei ole ollut eikä aio olla asiasta yhteydessä Koposeen.

HS haastatteli Koposta sunnuntain juttua varten useita kertoja. Samassa yhteydessä häneltä kysyttiin myös hänen lähettämistään viesteistä.

Koposen mukaan ”neekereistä” puhuminen menee ”samaan kategoriaan” kuin puhuminen ”separeista”.

”Ei kaikki ole aina sellaista, että kirjoitetaan kirjakielellä. Kyllä sellaista huumoriakin löytyy viesteistä.”

Koponen sanoi, ettei hän muista lähettäneensä viestiä, jossa hän kutsuu Kiiskeä ”huoraksi”.

Koponen toisti sunnuntain jutussa esittämänsä väitteen siitä, että häntä yritetään mustamaalata.

HS ei ole saanut Koposelta sunnuntain jutussa esitetyistä tiedoista yhtään oikaisuvaatimusta.

Koponen lähetti maanantaina HS:n toimitukseen vastineen eli oman kannanottonsa asiassa. HS ilmoitti Koposelle käyvänsä huolellisesti läpi vastineen väittämät ja vasta sen jälkeen päättävänsä mahdollisesta julkaisusta.

Sunnuntaina Koponen sanoi Iltalehdelle, että hän pyytää anteeksi, ”jos on loukannut joitain kehitysvammaisia”.

HS:n jutussa kerrottiin, että ennen toimintansa aloittamista vuoden 2015 lopussa Koponen suunnitteli erilaisia joulupukkitempauksia.

Hän kirjoitti Facebook-viestissä näin: Vai sit joku keräys mut siin vähä vaarana se rehellisyys sit ku itelle täs kumminki kouttaa kerätä eikä millekkää separeille ;)

Separi on halventava slangisana ja tarkoittaa cp-vammaista.


Koponen pyysi termin käyttöä ”erittäin paljon anteeksi” myös Ilta-Sanomien haastattelussa.

”En halua mitenkään niitä puolustella. Ei tällaisia sanoja saisi edes kavereiden keskusteluissa käyttää.”

Koponen sanoi lehdille myös, ettei muista, onko hän lähettänyt tällaisia viestejä. Jos viestejä on ollut, ne on Koposen mukaan irrotettu asiayhteydestä. Hän ei osannut kertoa Ilta-Sanomille, miten hän voi muistaa, että viestit on irrotettu asiayhteydestään, jos hän ei muista, onko viestejä olemassa.

Sunnuntaina Iltalehti kertoi, että Koponen on pyrkinyt useita kertoja Helsingin yliopistollisen keskussairaalaan Hyksin lastenklinikalle sopimatta asiasta henkilökunnan kanssa. Iltalehden mukaan Koponen on pyrkinyt sairaalaan ilman lupaa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin toimialajohtaja Jari Petäjä sanoi Iltalehdelle, että Hyks ei tee Koposen kanssa yhteistyötä, koska Koponen ei ole sisäistänyt sairaalan viestiä.

”On hyvin harvinaista, että keskustelun jälkeen lahjoittaja tai halukas taho olisi erimielinen meidän kanssamme, että sen jälkeen pyrkisi edelleen lahjoittamaan. Koposen torjunta on perustunut ihan puhtaasti siihen, että kun hän ei ole tuntunut millään lailla ottavan vastaan viestiä”, Petäjä kertoi Iltalehdelle.

”Me olemme siinä asemassa, että meidän täytyy määrittää näitä asioita ja Koposen kohdalla määrittely ei ole kelvannut. Hänen kanssaan täytyy olla ihan varuillaan.”

Koponen kertoi Iltalehdelle tarjonneensa Hyksille pari kertaa esimerkiksi vapaalippuja.

”Eivät he niistä periaatteista hirveästi kertoneet. Alkuaikoina koetin tarjota konserttilippuja tai muuta. He eivät niitä halunneet ottaa vastaan. Yhtä vaihtoehtohoitopotilasta käytiin katsomassa. Sitten olemme keskittyneet muihin sairaaloihin, joissa apu on otettu hyvin vastaan ja jotka apua vähemmän saavat.”

 

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Brother Christmas
 • Hyväntekeväisyys

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  2. 2

   Siviilipoliisit seurasivat yökerhossa, kuinka mieskaksikko tarkkaili muita asiakkaita baaritiskillä Helsingissä – varjostus jatkui läpi Esplanadin puiston ja poiki rikosepäilyjä

  3. 3

   30-vuotias mies tuomittiin vankeuteen 14-vuotiaan tytön raiskauksesta – tarjosi ennen tekoa uhrille kannabista

  4. 4

   Synnytyksestä suoraan korkokenkiin ja meikkiin hypännyttä Katea on turha sääliä: Se on pohjimmiltaan ammatin­valintakysymys

  5. 5

   Toimittajaa kopeloitiin festivaalilla 22 kertaa – oli haastattelemassa juttuunsa 54 naista, joita kopeloitiin myös joka ikistä

  6. 6

   Tutkijat löysivät ennätysmäärän mikromuovia Arktisen alueen merijäästä

  7. 7

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  8. 8

   Netissä nauretaan lapio kädessä heiluville Donald Trumpille ja Emmanuel Macronille, eikä lapiointikuvasta väännetyille vitseille näy loppua

  9. 9

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  10. 10

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  2. 2

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  3. 3

   Siviilipoliisit seurasivat yökerhossa, kuinka mieskaksikko tarkkaili muita asiakkaita baaritiskillä Helsingissä – varjostus jatkui läpi Esplanadin puiston ja poiki rikosepäilyjä

  4. 4

   Netissä nauretaan lapio kädessä heiluville Donald Trumpille ja Emmanuel Macronille, eikä lapiointikuvasta väännetyille vitseille näy loppua

  5. 5

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  6. 6

   70 neliön kolmioon vietiin 600 muuttolaatikkoa, kertoo muuttomies – Tavallisessa suomalaisessa kodissa on 30 000–50 000 tavaraa

  7. 7

   Kaj Turusen loikka sinisistä kokoomukseen löi säröä hallitukseen – Näin dramaattinen päivä eteni

  8. 8

   Tulkki varasti show’n Mestarien liigan lehdistötilaisuudessa – Liverpool-valmentaja Klopp ei voinut kuin nauraa epäuskoisena: ”Mikä mies!”

  9. 9

   Toimittajaa kopeloitiin festivaalilla 22 kertaa – oli haastattelemassa juttuunsa 54 naista, joita kopeloitiin myös joka ikistä

  10. 10

   Näin katoat internetistä – Kolme asiantuntijaa kertoo, miten voit hävittää sinusta jo kerättyjä tietoja ja minimoida verkkojälkesi tulevaisuudessa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  7. 7

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  10. 10

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  11. Näytä lisää