Talous

Kauppasodasta pelästyneet markkinat rauhoittuivat, kun USA kertoi joidenkin maiden mahdollisesti saavan vapautuksen tuontitulleista

Valkoisen talon virkailija sanoi tullipäätöksen allekirjoituksen ehkä siirtyvän perjantaihin.

Pahimmat pelot laajan kauppasodan syttymisestä Yhdysvaltain aloitteesta lientyivät torstaina. Osake- ja valuuttamarkkinoilla oli melko rauhallista Euroopassa ja muualla.

Eniten markkinatoimijoita näytti rauhoittaneen viittaus siihen, että jotkut tärkeimmät Yhdysvaltain kauppakumppanit saattaisivat saada vapautuksen teräksen ja alumiinin erityistulleista. Valkoisen talon lehdistösihteeri Sarah Sanders mainitsi mahdollisina poikkeuksina keskiviikkona Kanadan, Meksikon ja ”jotkut muut maat”.

Aasian osakekaupassa kurssit lähtivät ilmoituksen jälkeen torstaina nousuun ja myös Euroopassa oli rauhallista. Keskipäivän jälkeen eniten seurattu Frankfurtin pörssi-indeksi painui hieman pakkasen puolelle, mutta se saattoi olla reaktio odotettua heikompiin lukuihin Saksan teollisuuden tilauksissa helmikuussa.

Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin odotetaan allekirjoittavan virallisesti erikoistullit myöhään torstaina Suomen aikaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Trumpin talouspoliittisen pääneuvonantajan Gary Cohin erottua keskiviikkona vastalauseena tulleille, Trumpin hallinnosta valtiovarainministeri Steven Mnuchin ja kauppaministeri Wilbur Ross astuivat Washingtonissa kameroiden eteen rauhoitellakseen erosta syntynyttä kohua.

Ilmeinen tarkoitus oli rauhoitella ja estää isoja reaktioita osakemarkkinoilla.

Ministerit lupasivat uutistoimisto AFP:n mukaan, että tullitariffiasia ratkaistaan nopeasti, mutta toisaalta sen sisältöä ei ole vielä lyöty lukkoon, vaan se on edelleen neuvoteltavissa. Pääasia on ministerien mielestä, että hyvään vauhtiin päässyt talouskasvu ei vaarannu.

Ross rauhoitteli pelkoja kauppasodasta. ”Meillä on aikomus pitää järkevät suhteet liittolaisiimme, emmekä hae sotaa. Trumpin politiikka on tarkkaan harkittua.”

Mnuchin lisäsi, että kaavaillut tariffit eivät missään tapauksessa vaaranna Trumpin hallinnon tavoitetta päästä kolme prosentin vuotuiseen talouskasvuun.

Kiinan ulkoministeri Wang Yi sanoi torstaina Reutersin mukaan, että jos Yhdysvallat toteuttaa tullikorotuksensa, Kiina vastaa ”tarvittavilla toimilla”.

Markkinoilla arvioidaan, että toistaiseksi Yhdysvaltain uhkailut eivät huolestuta Kiinaa. Kiinalaisen teräksen ja alumiinin Yhdysvaltain-viennin arvo maan bkt:hen verraten on vähemmän kuin 0,1 prosenttia.

Enemmän huolestuneita ollaan Euroopassa, jonne olisi odotettavissa kiinalaisen teräksen tuontitulva.

Saksan talousministeri Brigitte Zypries sanoi torstaina, että Yhdysvaltain toimet ovat ärsyttäviä, mutta mistään oikeasta kauppasodasta ei voi puhua niin kauan kun tulleissa ”on puhe vain muutamasta tuotteesta”.

Saksassa etenkin vientipiirit ovat olleet sitä mieltä, että EU:n ei kannata kärjistää kriisiä varsinkaan ennen kuin mitään päätöksiä on saatu.

EU:n komissaari Jyrki Katainen varoitti AFP:n mukaan Yhdysvaltoja antamasta poikkeuksia tullipäätöksistä yksittäisille maille, kuten Britannialle.

Katainen muistutti, että Britannia on EU:n jäsen vuoteen 2019 saakka, joten jos Britannia saa poikkeuksen, EU:ssa tulkitaan sen koskevan koko yhteisöä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Maailmankauppa
 • Talous
 • Yhdysvallat
 • Donald Trump
 • Heikki Arola

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – maan uumenista aletaan pumpata 120-asteista vettä Espoon kaukolämpöverkkoon

  4. 4

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  5. 5

   Ole kova, ole tunteeton ja kilpaile ankarasti – nuoren pojan rooli on Suomessa yhä tyly, ja asiantuntijan mukaan aikuisten olisi aika havahtua

   Tilaajille
  6. 6

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  7. 7

   Pohjois-Korean sotilas Hyong Myong-jin kertoo, millaista on työskennellä maailman vaarallisimmalla rajalla – ”Sodan uhka on läsnä koko ajan”

  8. 8

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Venäjän hallituksen lehti haukkui Fortumin maan rakoon, nyt se saa vuolasta ylistystä – Mistä U-käännöksessä on kyse?

  10. 10

   Onko diilimies Harkimo Suomen oma Trump?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  2. 2

   Whatsapp kieltää käytön alle 16-vuotiailta EU:n alueella

  3. 3

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  4. 4

   Mikä on ”incel”? Torontossa ihmisten päälle ajanut opiskelija ilmeisesti julistautui liikkeen kannattajaksi, tästä siinä on kyse

  5. 5

   Suomessa vallitseva ilmapiiri ajoi minut osaksi aivovuotoa

  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Isovanhempien arkinen läsnäolo ja lämpö ovat aarre, josta moni lapsi jää tänäkin päivänä paitsi

  8. 8

   Suomalainen työpari keksi keinon, jolla voi luoda yleisavaimen hotelleihin ympäri maailman – Katso HS:n videolta, miten laite toimii

  9. 9

   Kokoomuksen Elina Lepomäki haukkuu kirjassaan kokoomuksen ja kertoo suoraan mihin pyrkii: valtaan

  10. 10

   Väyrynen palaa eduskuntaan, hallituksen enemmistö ohenemassa entisestään – ”Minulla ei ole enää mitään syytä edistää sote-uudistusta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  6. 6

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää