Talous

Trump ilmoitti voimakasta vastustusta herättäneistä tuontitulleista, kauppasodan uhka yltyy – liittolaisilla mahdollisuus neuvotella poikkeuksista

Trump linkitti Saksan alhaiset Nato-jäsenmaksut tulleihin ja sanoi, että ystävät ovat ”käyttäneet USA:ta erittäin pahasti hyväkseen”.

Washington

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti virallisesti uusista teräs- ja alumiinitulleista myöhään torstaina Valkoisessa talossa, mikä nosti kauppasodan uhkaa.

Ulkomaiselle teräkselle pannaan 25 prosentin tulli ja alumiinille 10 prosentin tulli, Trump ilmoitti. Tullit astuvat voimaan 15 päivän määräajan jälkeen.

Trump jättää aluksi tärkeät kauppakumppanit Kanadan ja Meksikon tullien ulkopuolelle. Hän uhkaa kuitenkin ulottaa tullimaksut naapurimaihin myöhemmin, elleivät Meksiko ja Kanada tee myönnytyksiä neuvotteluissa Pohjois-Amerikan vapaakauppasopimus Naftan ehtojen muuttamisesta Yhdysvalloille edullisemmaksi.

Oheisella videolla Trump sinetöi tullimaksut allekirjoituksellaan.


Yhdysvaltain ”turvallisuuskumppaneille” eli oletettavasti ainakin Nato-liittolaisille, Australialle, Japanille ja Etelä-Korealle annetaan mahdollisuus hakea poikkeuksia tullimaksuihin aloittamalla neuvottelut Yhdysvaltain kanssa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Luultavasti neuvotteluissa haetaan kumppaneilta myönnytyksiä.

Torstaina Trump linkitti Euroopan maiden Nato-jäsenmaksut suoraan tullimaksuihin. Hän sanoi, että monet Nato-maat ovat Yhdysvalloille velkaa ”miljardeja dollareita”, koska nämä eivät ole panneet sovittua kahden prosentin osuutta bruttokansantuotteestaan puolustukseen. Esimerkiksi hän nosti Saksan.

Sotilasliitto Naton tilastojen mukaan Saksa käyttää puolustukseen 1,2 prosenttia ja Yhdysvallat runsaat 3,5 prosenttia.

”Sekä viholliset että ystävät ovat käyttäneet meitä erittäin pahasti hyväkseen”, Trump sanoi.

Nato-liittolaiset haluavat Yhdysvalloilta suojelua, mutta eivät maksa siitä tarpeeksi, Trump valitti. ”Se ei ole reilua.”

Myöhemmin hän lisäsi, että jotkut maat, jotka kohtelevat Yhdysvaltoja kaikkein huonommin, ovat Yhdysvaltain liittolaisia ja ”hyvin vauraita maita”.

Trumpin hallinto perustelee tuontitulleja muodollisesti kansallisella turvallisuudella. Halpa ulkomainen metalli on johtanut tuotannon vähenemiseen Yhdysvalloissa.

”Teräs on terästä. Ellei ole terästä, ei ole maata”, Trump sanoi tullien allekirjoitustilaisuudessa Valkoisessa talossa.

Trump on kuitenkin vetänyt mattoa oman perustelunsa alta linkittämällä Nafta-neuvottelujen tuloksen tulleihin.

Trump vihjasi myös saattavansa tehdä Australian kohdalla poikkeuksen tulleihin, koska kauppatase on kunnossa: Australia ostaa Yhdysvalloista enemmän kuin myy sinne.

Tullimaksut ovat Trumpille tapa lunastaa vaalilupaus ydinkannattajilleen, keskilännen teollisuustyöläisille. He ratkaisivat presidentinvaalit.

“Aiomme suojella amerikkalaista työntekijää, kuten kampanjan aikana sanoin”, Trump sanoi torstaina.

Yli sata presidentin puoluetoveria vetosi keskiviikkona Trumpiin, jotta tämä luopuisi tulleista. Kongressi ja Trumpin ministerit ovat huolissaan siitä, että tullit ajavat Yhdysvaltain kauppasotaan tärkeimpien liittolaistensa kanssa.

Ilmeisesti vetoomuksella oli vaikutusta, sillä yhteneväisten tullien sijasta tulossa on räätälöityjä ratkaisuja.

Vetoomuksessa kongressin jäsenet muistuttivat myös, että tulleilla on kielteisiä vaikutuksia Yhdysvaltain taloudelle ja työntekijöille. Yhdysvaltain teräs- ja alumiiniteollisuudessa on alle 200 000 työntekijää. Sen sijaan 6,5 miljoonaa amerikkalaista työskentelee teollisuudessa, joka käyttää ulkomailta tuotua terästä ja alumiinia.

Yhdysvaltain ostamasta alumiinista ja teräksestä kolmannes tulee Meksikosta ja Kanadasta, minkä takia naapurit ovat olleet erityisen raivoissaan Trumpin tulleista. Yhdysvaltain kauppaministeriön tilastojen mukaan teräksen kolme tärkeintä tuontimaata ovat Kanada, Brasilia ja Etelä-Korea – kaikki Yhdysvaltain liittolaisia, jotka kärsivät tulleista.

Alumiinin tärkeimmät tuojat ovat Kanada, Venäjä, Arabiemiraatit ja Kiina.

Euroopan maat eivät ole teräksen tai alumiinin suurimpien tuontimaiden joukossa. Euroopan maista suurin osuus on Saksalla (3 prosenttia Yhdysvaltoihin tuodusta teräksestä). Trumpin tullit kiristäisivätkin luultavasti entisestään Trumpin ja liittokansleri Angela Merkelin viileitä välejä.

Yhteensä EU:sta Yhdysvaltoihin tuotiin viime vuonna terästä 5,3 miljardin euron arvosta ja alumiinia 1,1 miljardin euron arvosta.

Tullin tilastojen mukaan Suomesta vietiin Yhdysvaltoihin rautaa ja terästä runsaalla 91 miljoonalla eurolla viime vuonna. Alumiinin ja alumiinitavaran vienti Suomesta Yhdysvaltoihin oli yhteensä runsaat kaksi miljoonaa euroa.

EU-maat uhkasivat etukäteen vastata Trumpin tulleihin asettamalla tulleja amerikkalaistuotteille, kuten bourbonviskille, farkuille, moottoripyörille ja maapähkivävoille. Trump taas uhkasi tiistaina, että tämän jälkeen hän panisi eurooppalaisille autoille 25 prosentin tullin.

Tämä iskisi erityisesti Saksan autoteollisuuteen.

”Tietty huoli kansainvälisistä suhteista on olemassa. Jos tulleja pystytetään liittolaisia vastaan, herää kysymys, keitä vastustajat oikein ovat”, sanoi Euroopan keskuspankin pääjohtaja Mario Draghi uutistoimisto AFP:n mukaan torstaina.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Kauppapolitiikka
 • EU
 • Laura Saarikoski
 • Saksa

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisi on huolissaan albanialaisten huumerikollisten tulosta Suomeen – ”Suoraviivaisia, tehokkaita, kovan luokan aseistautuneita ryhmiä”

  2. 2

   Liian moni suomalainen elää sosiaalituilla, ja pian edessä on järjestelmän iso remontti – Tällaisia ovat suurten puolueiden suunnitelmat

  3. 3

   Asuntojen stailaus myyntikuntoon on huolestuttava ilmiö

  4. 4

   Vieläkö saisit ajokortin? Moni meistä pitää itseään mestarikuskina – testaa, miten oikeasti pärjäisit autokoulun teoriakokeessa

  5. 5

   Nopea lounas Tukholmassa? Liikenne tulee katoamaan maan pinnalta, eikä tunnin matka New Yorkiin ole enää vain utopia

   Tilaajille
  6. 6

   Bill Cosbyn uhrit saivat vihdoin oikeutta – tuomio on dramaattinen ja surkea loppu menestykselliselle uralle

  7. 7

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  8. 8

   Etelä- ja Pohjois-Korean historiallinen tapaaminen alkoi johtajien kädenpuristuksella – Leppoisasti esiintynyt Kim Jong-un lupasi tarjota nuudeleita Moon Jae-inille, jos tämä tulee Pjongjangiin

  9. 9

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  10. 10

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   ”Ylös sieltä, kyllä se siitä!” – Suomalaiset pojat kasvatetaan umpimieliseen kovuuteen, ja asiantuntijan mukaan koko yhteiskunta toistaa väärää signaalia

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  4. 4

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

  5. 5

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  6. 6

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  7. 7

   Esteitä tielle asetellut 70-vuotias ammuttiin riidan päätteeksi pellolle Porvoossa – syytetty meni teon jälkeen elokuviin

  8. 8

   Jalankulkija jähmettyy keskelle suojatietä Itäkeskuksessa – Video näyttää, miten autot puikkelehtivat ohi täyttä vauhtia jalankulkijasta piittaamatta

  9. 9

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  10. 10

   Mies saa käydä vieraissa, kunhan kertoo siitä, kirjoitti 36-vuotias nainen – mitä muuta kertoivat ne 3 000 ihmistä, jotka vastasivat HS:n kyselyyn seksittömästä parisuhteesta?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  4. 4

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  5. 5

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  7. 7

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää