Talous

Annu Nieminen, 33, etsi Piilaaksosta hanketta, joka pyrkisi pelastamaan maailman – kun sitä ei löytynyt, hän perusti sen Suomeen

Helsinkiläinen Annu Nieminen haluaisi kuluttaa omien arvojensa mukaisesti. Siksi hän perusti yrityksen, joka yrittää selvittää yritysten vaikutuksen maailmaan. Työssä on apuna neuroverkoksi kutsuttu järjestelmä ja 80 miljoonaa tieteellistä artikkelia. ”Yritämme ratkaista vaikeinta ongelmaa, mitä olen koskaan ajatellut”, Nieminen kuvailee.

Vuosi sitten Annu Nieminen, 33, irtisanoutui Kasvuryhmän toimitusjohtajan työstään ja matkusti Kaliforniaan. Hän halusi etsiä projektin, jossa voisi päästä mukaan pelastamaan maailmaa.

”Ajattelin, että ensin rankkaan Piilaakson kymmenen parasta hanketta, ja sitten menen siihen parhaaseen puoleksi vuodeksi ilmaiseksi töihin.”

Kului kaksi kuukautta, ja Nieminen palasi Suomeen.

Nieminen huomasi, että Piilaaksossa maailmanpelastajat ja liike-elämä majailivat yllättävän kaukana toisistaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tuntui, että ihmiset, jotka haluavat hyvää ja ihmiset, jotka saavat jotain aikaan, eivät mahtuneet samaan laariin. Jos joku osaa tehdä hampusta kasseja, ei sillä vielä saada muutosta aikaan. Se oli sellaista hipsuttelua”, Nieminen sanoo.

Amerikkalaisten puolustukseksi on sanottava, että Nieminen on vaativa.

 

”Jos joku osaa tehdä hampusta kasseja, ei sillä vielä saada muutosta aikaan.”

Hän halusi ensisijaisesti projektiin, jossa tutkittaisiin yritysten toiminnan ”nettoimpaktia” eli yhteenlaskettua vaikutusta maailmaan ja jossa tulokset olisivat tulkittavissa numeroina.

Nieminen halusi olla mukana kehittämässä ratkaisua, jonka avulla ihmiset voisivat tehdä arjessaan arvojensa mukaisia päätöksiä. Hänen mielestään eettinen kuluttaminen on nyt lähes mahdotonta, kun ihmisillä ei ole työkaluja päätöstensä tueksi.

Yhdysvalloista palattuaan Nieminen päätti perustaa sen maailman parhaan tutkimusprojektin itse.

Syntyi Upright-projekti, jonka toimitusjohtajana Nieminen nyt toimii.

Sen tavoitteena on selvittää yritysten vaikutus maailmaan. Upright kehittää valtavasta datamassasta tietoa seulovaa järjestelmää, joka tiivistäisi yritysten toiminnan vaikutukset ymmärrettävässä muodossa.

Tarkoituksena on helpottaa kuluttajien, työntekijöiden ja sijoittajien päätöksentekoa.

”Voisin maksaa siitä, että pääsisin mukaan johonkin tällaiseen! No, niinhän oikeastaan teenkin”, hän sanoo ja nauraa.

Toimitusjohtaja saa palkkaa, jos rahaa jää, kun muille on maksettu.

Viime syksynä perustetussa yrityksessä on viisi työntekijää. Asiakkaita on muutamia. Vauhtia on kuin missä tahansa startup-yrityksessä. Tosin Nieminen ei ole vielä kiinnostunut ulkopuolisista sijoittajista.

”Haluan käyttää kaiken aikani yrityksen toimintaan. Yritämme ratkaista vaikeinta ongelmaa, mitä olen koskaan ajatellut, ja siksi tämä on niin upeaa”, Nieminen selittää.

Pitää varmaankin jo kertoa lisää Annu Niemisestä, jotta ymmärtäisi häntä paremmin.

Niemisellä on ollut periaatteena uppoutua asioihin, joista ei ole erityisemmin kiinnostunut, esimerkiksi teknologiaan ja liiketoimintaan.

Sen takia hän päätyi opiskelemaan Teknilliseen korkeakouluun informaatioverkostojen koulutusohjelmaan.

”Siitä tuli äärimmäisen positiivinen vaihe elämässäni. Korkeakoulussa kaikki olivat saakelin outoja mutta skarppeja, ja opinnoissa mentiin aina ongelmanratkaisu edellä”, Nieminen sanoo.

Pikkulapsena Nieminen ehti jo päättää, että hänestä tulee muusikko tai kapellimestari. Hän kertoo viettäneensä enemmän aikaa musiikkiopistossa kuin koulussa.

Sitten abivuonna hän muutti mieltään.

”Alkoi ahdistaa musiikin maailman pienuus. Monet ammattimuusikot eivät arvostaneet mitään muuta kuin musiikkia.”

”Olen varmaan ollut poikkeuksellisen sekopäinen muksu. Yksinhuoltajaäidin tyttö Helsingin Kannelmäestä. Olin määrätietoinen ja peloton, mutta mietin myös vakavia asioita. Sehän on ymmärrettävää, jos perheessä on ollut menetystä”, Nieminen pohtii.

 

”Sen jälkeen ei ole pelottanut puhua sedille.”

Hän menetti isänsä ollessaan kymmenen kuukauden ikäinen. Hyväkuntoinen 28-vuotias mies sai juoksulenkillä sydämen äkkipysähdyksen. Sen jälkeen hän eli 30 vuotta sairaalassa kykenemättä puhumaan, kävelemään tai syömään itse.

Muutaman vuoden ajan perhe kävi katsomassa isää sairaalassa lähes päivittäin. Sitten selvisi, ettei isän tila koskaan muutu, ja pikkuhiljaa käynnit harvenivat.

Nieminen oli 13-vuotias, kun hänen äitinsä kysyi sairaalassa, miltä tuntuu käydä katsomassa isää.

”Kerroin, että hirveältä. Silloin äiti lupasi, ettei ole enää pakko käydä.”

Kaksi vuotta sitten isä kuoli.

”Pienelle lapselle menetys oli tietysti äärimmäisen kivuliasta. Vaikea sanoa varmasti, miten isän kohtalo vaikutti, mutta sen ainakin tiedän, etteivät maalliset asiat pelota. Joku kysyi puoli vuotta sitten, että hirvittääkö oman yrityksen perustaminen. No ei yhtään.”

Työelämänsä Nieminen aloitti konsulttitoimisto McKinseyllä. Amerikkalaisyritys tunnetaan siitä, että rekrytoinneissa rima on korkealla, nuorilla työntekijöillä on paljon vastuuta eikä kukaan laske työtuntejaan – töissä kun ollaan joka tapauksessa aamusta iltaan.

Niemisen periaatteena oli uurastaa McKinseyllä niin kauan kuin hän itse saa työstään enemmän kuin antaa. Periaate toimi kahden vuoden ajan, mutta kolmannella iski työuupumus, josta hän kertoi avoimesti aikoinaan Ylioppilaslehden haastattelussa.

”McKinsey oli sellainen how to get shit done -oppitunti, eli miten saat asioita tapahtumaan. Sen jälkeen ei ole pelottanut puhua sedille”, Nieminen kuittaa kokemuksensa.

Ylioppilaslehdessä Nieminen kertoi, miten hän matkusti sairauslomalla Puerto Ricoon ja merkitsi Excel-taulukkoon kaikki ne asiat, jotka maailmassa olivat pielessä. Vähän myöhemmin hän otti McKinseyltä lopputilin ja aloitti maailmanpelastusprojektinsa.

Ja nyt ollaan yhä sillä tiellä.


Niemisen perustama Upright tekee asioita, joita maallikon ei ole ihan helppo ymmärtää. Kaiken ydin ja avain on neuroverkko.

Neuroverkko tarkoittaa tietokonepohjaisia menetelmiä, joiden avulla informaatiomassoista seulotaan olennaista tietoa. Upright rakentaa laskentamallia, joka hakee syy-seuraussuhteita 80 miljoonan tieteellisen artikkelin tietokannasta.

Uprightilla on nyt projekti muutaman suomalaisen sijoittajan kanssa. Ajatuksena on hankkia tietoa, jonka avulla sijoittaja näkee panostuksensa vaikutukset. Jos panet rahasi vaikkapa teleyhtiöön, sinun on ehkä hyvä tietää, miten yrityksen toiminta vaikuttaa yhteiskuntaan ja koko maailmaan.

Nieminen uskoo, että jos ihmisille tarjoaa riittävästi tietoa, he tekevät kuluttajina ja työntekijöinä järkeviä ratkaisuja, mikä taas ohjaa yritysten toimintaa.

 

”Eihän tämä ole täyspäisten puuhaa, vaan ihan kreisiä shittiä.”

Nieminen muistuttaa, ettei ole mitään vikaa siinä, jos yritys tekee paljon rahaa. Yritysten pitäisi hänestä kuitenkin miettiä toimintaansa niin, että ne minimoivat aiheuttamansa haitat ja maksimoivat aiheuttamansa hyvän.

Kaikilla yrityksillä on ”plussia ja miinuksia”, kuten Nieminen sanoo.

”En usko syyllistämiseen. Parempi on, jos yritykset näkevät mahdollisuuksia ja toimivat itse. Minua kiinnostaa, mitä tälle planeetalle käy. Jos siihen haluaa vaikuttaa, tehokkainta on ajatella ratkaisukeskeisesti.”

Niemisen mukaan vanhaan maailmaan kuuluu ajatus, että ensin yritys tekee paljon rahaa, ja vasta sitten osa siitä käytetään yhteiseen hyvään. Jos yritys ei vielä ymmärrä muutosta, pian se menettää asiakkaansa tai parhaimmat työntekijänsä.

Nieminen kertoo, että ilmoitti pelkästään omalla Facebook-sivullaan etsivänsä työntekijöitä uuteen yritykseensä. Kiinnostuneita tohtoritason hakijoita riitti, koska ihmiset kokivat, että työllä on merkitystä.

”Me kaikki voisimme tehdä töitä jossain muualla paljon kovemmalla palkalla”, hän sanoo.

Nieminen kertoo taas esimerkin. Hän pohtii joskus kaupassa, minkä tuotteen ostaminen olisi järkevin valinta maapallon kannalta.

Joku päivä hän voi Uprightin kehittämän työkalun avulla kirjata omat arvonsa kuluttajana vaikkapa kännykkäänsä ladatulle ohjelmistolle. Tämä tekee kaikki ostokset hänen puolestaan – ilmoitettujen arvojen mukaisesti.

”Me olemme listanneet kaikki maailman palvelut ja tuotteet. Sitten kehitimme tavan laskea niiden aiheuttamat vaikutukset. Ja nyt meillä on jo testivaiheessa sijoittajille tarkoitettu työkalu”, hän sanoo.

”Eihän tämä ole täyspäisten puuhaa, vaan ihan kreisiä shittiä. Mutta tähän minä oikeasti uskon.”

Kuka?

Annu Nieminen


 Valmistunut Teknillisestä korkeakoulusta informaatioverkostojen koulutusohjelmasta.

 Perustamansa Upright-projektin toimitusjohtaja.

 Uprightin tavoitteena on luoda laskentamalli arvioimaan yritysten vaikutuksia ympäristöön, terveyteen, yhteiskuntaan ja tiedon luomiseen.

 Työskenteli kaksi vuotta Kasvuryhmän toimitusjohtajana. Kasvuryhmä on yrittäjien, toimitusjohtajien ja omistajien yhteisö.

 Kasvuryhmän tarkoituksena on kiihdyttää yritysten kasvua jakamalla parhaita toimintatapoja.

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Melatoniinia myydään unipulmiin enemmän kuin ennen, mutta kenelle se sopii? Asiantuntijat ja uniongelmaiset kertovat, miten lääkettä kannattaa käyttää

  2. 2

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  3. 3

   #Femaleincels trendaa somessa – Brittikirjailija kysyi naisilta mitä nämä tekivät tahdonvastaisessa selibaatissa, ja vastaukset ovat upeita

  4. 4

   Poliisilta uutta tietoa Raaseporin rauniolinnan satojen kuoppien mysteeristä – kolmea henkilöä epäillään rikoksista

  5. 5

   Oikeuden tuomio raivostuttaa Espanjassa – viittä miestä syytettiin 18-vuotiaan joukkoraiskauksesta, tuomio tuli seksuaalisesta hyväksikäytöstä

  6. 6

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  7. 7

   Sdp esittää isoa veromuutosta: Eläke- ja sijoitusrahastojen ja säätiöiden saamat osingot verolle – uusi lähdevero koskisi myös ammattiliittoja

  8. 8

   Turku passittaa 450 alakoululaista homeongelmaiseen väistötilaan – Vanhemmat: Miksei ongelmista kerrottu?

  9. 9

   ”Ylös sieltä, kyllä se siitä!” – Suomalaiset pojat kasvatetaan umpimieliseen kovuuteen, ja asiantuntijan mukaan koko yhteiskunta toistaa väärää signaalia

   Tilaajille
  10. 10

   Lepomäen kirja on toimintaohjelma kohti todella vapaan markkinatalouden Suomea – ja herätti kysymyksiä Lepomäen omista tavoitteista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   Syyttäjä antoi Madsenin puhua oikeudenkäynnissä itsensä pussiin

  3. 3

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

  4. 4

   ”Ylös sieltä, kyllä se siitä!” – Suomalaiset pojat kasvatetaan umpimieliseen kovuuteen, ja asiantuntijan mukaan koko yhteiskunta toistaa väärää signaalia

   Tilaajille
  5. 5

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  6. 6

   Seksi lakkasi, mutta Hanna halusi perheen ja jaksoi uskoa – millaista on elää seksittömässä suhteessa ja mitä sille voi tehdä?

   Tilaajille
  7. 7

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  8. 8

   Esteitä tielle asetellut 70-vuotias ammuttiin riidan päätteeksi pellolle Porvoossa – syytetty meni teon jälkeen elokuviin

  9. 9

   Tällainen on Suomen kallein vientituote – Puolen miljardin arvoinen risteilyalus Mein Schiff 1 lähti Turun satamasta

  10. 10

   Jalankulkija jähmettyy keskelle suojatietä Itäkeskuksessa – Video näyttää, miten autot puikkelehtivat ohi täyttä vauhtia jalankulkijasta piittaamatta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  2. 2

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  5. 5

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  6. 6

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  7. 7

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  8. 8

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  9. 9

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää