Talous

Uusi riskirahasto lähti metsästämään kasvuyrityksiä – 40 miljoonaa kerätty muun muassa Ilkka Paanaselta, Mikko Kodisojalta ja Risto Siilasmaalta  

Suomessa on meneillään poikkeuksellinen kasvuyritysten metsästysbuumi. Riskirahaa virtaa uusiin hankkeisiin enemmän kuin koskaan.

Uusi Maki-riskirahasto pyrkii sijoittamaan 70 miljoonaa euroa noin 30 yhtiöön. Pääomasijoittajien Ilkka Kivimäen ja Pirkka Palomäen rahasto julkistetaan tänään keskiviikkona.

Maki-rahasto on jälleen uusi esimerkki startup-yhtiöihin ja aikaisen vaiheen kasvuyhtiöihin kohdistuvasta sijoitusbuumista, joka Suomessa on meneillään.

”Pohjoismaat ja Baltia ovat kotimarkkinamme, mutta rajoituksia ei ole”, Palomäki kertoo Maki-rahastosta.

Kivimäki sanoo, ettei sijoituksia rajoiteta minkään muodissa olevan ilmiön mukaan, kuten esimerkiksi tekoälyyn tai mobiiliin. Hänen mukaansa rahasto tulee monissa sijoituksissa mukaan jo aikaisessa vaiheessa, jopa ensimmäisenä sijoittajana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tyypillinen Makin ensimmäinen sijoitus on 200 000–700 000 euroa ihan alkuvaiheen firmaan tai sitten 700 000–2,5 miljoonaa euroa jo pidemmälle ehtineeseen firmaan”, Kivimäki linjaa.

Hän tarkentaa, että rahaston tarkoituksena on mennä yhtiöihin mukaan ennen kuin niillä on useiden miljoonien liikevaihto. Se aikoo sijoittaa yhtiöön sen kasvun aikana kolme, neljä miljoonaa euroa.

Viime viikolla uusi Saari-rahasto kertoi keränneensä 40 miljoonaa euroa sijoittajilta ostaakseen osuuksia 4–7 miljoonan liikevaihtoa tekevistä suomalaista palvelualan kasvuyhtiöistä.

Helsingissäkin toimiva kansainvälinen Ventech-rahasto kertoi puolestaan uudesta 140 miljoonan euron rahastostaan, joka etsii teknologiayrityksiä myös Suomesta.

Suomen pääomasijoitusyhdistys tiedotti kesällä, että vuonna 2016 suomalaisyrityksiin virtasi bkt:hen suhteutettuna toiseksi eniten pääomasijoituksia Euroopassa.

Alan julkaisussa ennustellaan, että vuodesta 2018 tulisi pohjoismaisen riskisijoittamisen ennätysvuosi. Se tarkoittaisi että pohjoismaisiin teknologiakasvuyrityksiin sijoitettaisiin yli 1,3 miljardia euroa uutta rahaa ja että kohteiden määrä nousisi ensimmäisen kerran yli tuhanteen.

 

Omaa rahaa Kivimäki ja Palomäki ovat panneet rahastoonsa yhteensä 800 000 euroa.

Maki-rahastolla on 40 miljoonaa euroa jo tilillä, ja yli sata sijoituskohdetta on käyty läpi. Sijoituspäätöksiä on tehty neljä.

Huomattava osa tästä summasta on tullut menestyneiltä teknologiayrittäjiltä, sellaisilta kuin Supercellin Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja tai Nokian hallituksen puheenjohtaja ja F-Securen suuromistaja Risto Siilasmaalta.

Ulkomaisista sijoittajista mainitaan Skype-perustaja Niklas Zennström ja japanilaismiljardööri Taizo Son.

Valtaosa rahaston varoista on kerätty yksityiseltä sektorilta. Suurimmat yksittäiset sijoitukset on kuitenkin saatu suomalaisilta suurtoimijoilta, Ilmariselta, OP:ltä ja Elisalta.

Muut riskirahastot on Suomessa perinteisesti kasattu julkisen rahan, yleensä Teollisuussijoitus Tesin tai Euroopan investointipankki EIB:n toimiessa rahaston ankkuriomistajina.

Omaa rahaa Kivimäki ja Palomäki ovat panneet rahastoonsa yhteensä 800 000 euroa.

Kivimäen ja Palomäen on ollut taustojensa takia aika lailla tavallista helpompaa kerätä sijoitusvaroja rahastoonsa.

Ilkka Kivimäki on ollut yksi keskeisimpiä hahmoja kasvuyrittäjien ja teknologiasijoittajien tapahtumassa Slushissa ja yrittäjäverkostoja luovassa Startup-säätiössä.

Hän on kasvattamassa PC-Superstoren suureksi myymäläketjuksi ja perustanut myöhemmin internetpuhelinjärjestelmiä valmistavan Wicomin.

Rahastokokemusta on Kivimäellä on Inventure-rahaston partnerina. Erilaisia kasvuyritys-hankkeitakin riittää Woltin hallituksen puheenjohtajuuteen asti.

Palomäellä on puolestaan takanaan muun muassa 17 vuoden ura F-Securessa, jossa hän ehti olla väliaikaisena toimitusjohtajanakin.

Viimeksi hän oli töissä jäteastioiden täyttymissensoreita valmistavassa, jättitappioita tekevässä Enevossa.

 

”Pelkkä rahasumma ei auta mihinkään. Tuot taidon ja ymmärryksen, sillä se ero tehdään.”

Maki-rahasto toimii toistaiseksi lainatiloissa videotoimisto Klokissa, mutta kevään aikana on tarkoitus siirtyä omiin tiloihin startup-keskittymä Mariaan. Samalla aiotaan kasvattaa nyt nelihenkinen tiimi kahdeksaan.

Kivimäki ja Palomäki painottavat molemmat sitä, kuinka menestyneistä teknologiayrittäjistä on iloa toisilleen myös sijoittajina.

Maki-rahastoon sijoittaneet yksityissijoittajat voivat antaa neuvoja ja avata ovia kasvuyrittäjille, Kivimäki selittää.

Samaan aikaan nämä rahastoon sijoittajat voivat ehkä osallistua suorilla omilla sijoituksillaan niihin yhtiöihin, joiden rahoituskierroksia Maki järjestää, Palomäki lisää.

Entä mikä sai Kivimäen ja Palomäen perustamaan Maki-rahaston sen sijaan että he tekisivät töitä perinteisinä yrittäjinä?

Onko rahaston perustaminen se nykyaikainen vaivattomampi tapa kerryttää vaurautta?

Siinähän pelataan toisten ihmisten rahoilla, hajautetaan riskit ja mahdollisuudet ja kerätään silti voittoja ilman että täytyy tehdä jalkatyötä.

Kivimäki ja Palomäki katsovat kysyjää hämmentyneinä.

”Ei se toimi noin”, Kivimäki aloittaa.

Palomäki huokaa.

Sen jälkeen molemmat kumppanit korostavat työnsä määrää, esimerkiksi sitä kuinka kohde­yrityksiä autetaan monta kertaa viikossa tai kuinka sadasta tutkitusta yhtiöstä ei usein nouse yhtäkään hyvää sijoituskohdetta.

Sekin kyllä mainitaan, että monen kasvuyrityksen kanssa toimiminen on kivaa.

Mutta lopuksi tiivistys.

”Pelkkä rahasumma ei auta mihinkään. Tuot taidon ja ymmärryksen, sillä se ero tehdään”, Kivimäki sanoo.

Tausta

Näin Makin kaltaiset pääomasijoitusrahastot toimivat


 Tavallisessa riskipääoma- eli venture capital -rahastossa sijoituspäätöksiä tekevinä salkunhoitajina ja partnereina toimivat henkilöt saavat 20 prosenttia niistä tuotoista, joita sijoituksista luovuttaessa (exit) saadaan.

 Loput 80 prosenttia menevät rahaston sijoittajille.

 Ennen kuin varsinaiset partnerit pääsevät veloittamaan omaa 20 prosenttiaan tuotoista, sijoittajille lasketaan sovittu vuotuinen perustuotto annetulle rahamäärälle. Se on yleensä 7–8 prosenttia.

 Rahastoyhtiö ottaa sijoituksista yleensä lisäksi hallintokuluna kaksi prosenttia tai enemmän vuodessa palkkojen ja kulujen maksuun.

 Näin esimerkiksi 50 miljoonan euron rahasto voisi veloittaa hallintokuluina sijoituspääomasta miljoona euroa vuodessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sijoittaminen
 • Startupit
 • Talous
 • Rahastot
 • Ilkka Kivimäki
 • Juha-Pekka Raeste

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan

   Tilaajille
  2. 2

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  3. 3

   Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?

  4. 4

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  5. 5

   Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo

  6. 6

   ”Sinusta ei tule koskaan johtajaa, koska olet noin lyhyt” – 500 HS:n lukijaa kertoo, millaisiin omituisuuksiin he ovat törmänneet rekrytoinnissa

   Tilaajille
  7. 7

   Ruotsi voitti MM-kultaa hurjassa jännitysnäytelmässä – Filip Forsberg niittasi ratkaisevan maalin voittolaukaus­kilpailussa

  8. 8

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  9. 9

   Sveitsin nousu oli jääkiekon MM-kisojen piristys – tähdistö­kentällisessä korjattiin kahden vuoden takainen vääryys

  10. 10

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  2. 2

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  3. 3

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  4. 4

   Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

  5. 5

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  6. 6

   Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

   Tilaajille
  7. 7

   Asuntoilmoitusten kuvissa huonekasveja säilytetään eteisen hattuhyllyllä ja jokaisessa keittiössä on söpö basilika – ”Nyt on muodissa eukalyptuksen oksa”

  8. 8

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  9. 9

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  10. 10

   Kirkon ei pitäisi enää vastustaa muutosta, sanoo eläkkeelle jäävä arkkipiispa Kari Mäkinen: ”Ei Jumalaa voi poimia hyllystä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  5. 5

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  6. 6

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  7. 7

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  8. 8

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Eristämistä, masennusta ja tuhottuja opintoja – Korkeakouluissa kiusataan kuin yläasteella, ja helsinkiläisen Leenan toiveet murskattiin ensimmäisenä päivänä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Kokoomus ja keskusta nimittivät Antti Rinteen eläkelupausta vastuuttomaksi, mutta se voitti puolelleen enemmistön suomalaisista
  3. HS Aamusauna ruotii vegaanibuumia: ”Vege on kaupoissa houkuttelevammin tarjolla kuin luomu”
  4. Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?
  5. Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo
  6. Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?
  7. MM-turnauksen tähdistöön valittu Ruotsin tehohyökkääjä Rickard Rakell: ”Toivottavasti tulee pitkät juhlat”
  8. Punk-levy-yhtiön pomosta Kimmo Miettisestä tuli ensin toimittaja ja sitten kirjailija – ja nyt hän kantaa taskussaan 16 000 biisin jukeboksia
  9. ”Sinusta ei tule koskaan johtajaa, koska olet noin lyhyt” – 500 HS:n lukijaa kertoo, millaisiin omituisuuksiin he ovat törmänneet rekrytoinnissa Tilaajille
  10. Notkeammin, rohkeammin, tarkemmin – Suomella on nyt rytmisessä kilpavoimistelussa kaikkien aikojen maajoukkue
  11. Tunti sitten
  12. Pohjoismaat ovat saaneet kasvua talouteen tasa-arvon avulla Tilaajille
  13. Näytä lisää