Talous

Uusi riskirahasto lähti metsästämään kasvuyrityksiä – 40 miljoonaa kerätty muun muassa Ilkka Paanaselta, Mikko Kodisojalta ja Risto Siilasmaalta  

Suomessa on meneillään poikkeuksellinen kasvuyritysten metsästysbuumi. Riskirahaa virtaa uusiin hankkeisiin enemmän kuin koskaan.

Uusi Maki-riskirahasto pyrkii sijoittamaan 70 miljoonaa euroa noin 30 yhtiöön. Pääomasijoittajien Ilkka Kivimäen ja Pirkka Palomäen rahasto julkistetaan tänään keskiviikkona.

Maki-rahasto on jälleen uusi esimerkki startup-yhtiöihin ja aikaisen vaiheen kasvuyhtiöihin kohdistuvasta sijoitusbuumista, joka Suomessa on meneillään.

”Pohjoismaat ja Baltia ovat kotimarkkinamme, mutta rajoituksia ei ole”, Palomäki kertoo Maki-rahastosta.

Kivimäki sanoo, ettei sijoituksia rajoiteta minkään muodissa olevan ilmiön mukaan, kuten esimerkiksi tekoälyyn tai mobiiliin. Hänen mukaansa rahasto tulee monissa sijoituksissa mukaan jo aikaisessa vaiheessa, jopa ensimmäisenä sijoittajana.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tyypillinen Makin ensimmäinen sijoitus on 200 000–700 000 euroa ihan alkuvaiheen firmaan tai sitten 700 000–2,5 miljoonaa euroa jo pidemmälle ehtineeseen firmaan”, Kivimäki linjaa.

Hän tarkentaa, että rahaston tarkoituksena on mennä yhtiöihin mukaan ennen kuin niillä on useiden miljoonien liikevaihto. Se aikoo sijoittaa yhtiöön sen kasvun aikana kolme, neljä miljoonaa euroa.

Viime viikolla uusi Saari-rahasto kertoi keränneensä 40 miljoonaa euroa sijoittajilta ostaakseen osuuksia 4–7 miljoonan liikevaihtoa tekevistä suomalaista palvelualan kasvuyhtiöistä.

Helsingissäkin toimiva kansainvälinen Ventech-rahasto kertoi puolestaan uudesta 140 miljoonan euron rahastostaan, joka etsii teknologiayrityksiä myös Suomesta.

Suomen pääomasijoitusyhdistys tiedotti kesällä, että vuonna 2016 suomalaisyrityksiin virtasi bkt:hen suhteutettuna toiseksi eniten pääomasijoituksia Euroopassa.

Alan julkaisussa ennustellaan, että vuodesta 2018 tulisi pohjoismaisen riskisijoittamisen ennätysvuosi. Se tarkoittaisi että pohjoismaisiin teknologiakasvuyrityksiin sijoitettaisiin yli 1,3 miljardia euroa uutta rahaa ja että kohteiden määrä nousisi ensimmäisen kerran yli tuhanteen.

 

Omaa rahaa Kivimäki ja Palomäki ovat panneet rahastoonsa yhteensä 800 000 euroa.

Maki-rahastolla on 40 miljoonaa euroa jo tilillä, ja yli sata sijoituskohdetta on käyty läpi. Sijoituspäätöksiä on tehty neljä.

Huomattava osa tästä summasta on tullut menestyneiltä teknologiayrittäjiltä, sellaisilta kuin Supercellin Ilkka Paananen ja Mikko Kodisoja tai Nokian hallituksen puheenjohtaja ja F-Securen suuromistaja Risto Siilasmaalta.

Ulkomaisista sijoittajista mainitaan Skype-perustaja Niklas Zennström ja japanilaismiljardööri Taizo Son.

Valtaosa rahaston varoista on kerätty yksityiseltä sektorilta. Suurimmat yksittäiset sijoitukset on kuitenkin saatu suomalaisilta suurtoimijoilta, Ilmariselta, OP:ltä ja Elisalta.

Muut riskirahastot on Suomessa perinteisesti kasattu julkisen rahan, yleensä Teollisuussijoitus Tesin tai Euroopan investointipankki EIB:n toimiessa rahaston ankkuriomistajina.

Omaa rahaa Kivimäki ja Palomäki ovat panneet rahastoonsa yhteensä 800 000 euroa.

Kivimäen ja Palomäen on ollut taustojensa takia aika lailla tavallista helpompaa kerätä sijoitusvaroja rahastoonsa.

Ilkka Kivimäki on ollut yksi keskeisimpiä hahmoja kasvuyrittäjien ja teknologiasijoittajien tapahtumassa Slushissa ja yrittäjäverkostoja luovassa Startup-säätiössä.

Hän on kasvattamassa PC-Superstoren suureksi myymäläketjuksi ja perustanut myöhemmin internetpuhelinjärjestelmiä valmistavan Wicomin.

Rahastokokemusta on Kivimäellä on Inventure-rahaston partnerina. Erilaisia kasvuyritys-hankkeitakin riittää Woltin hallituksen puheenjohtajuuteen asti.

Palomäellä on puolestaan takanaan muun muassa 17 vuoden ura F-Securessa, jossa hän ehti olla väliaikaisena toimitusjohtajanakin.

Viimeksi hän oli töissä jäteastioiden täyttymissensoreita valmistavassa, jättitappioita tekevässä Enevossa.

 

”Pelkkä rahasumma ei auta mihinkään. Tuot taidon ja ymmärryksen, sillä se ero tehdään.”

Maki-rahasto toimii toistaiseksi lainatiloissa videotoimisto Klokissa, mutta kevään aikana on tarkoitus siirtyä omiin tiloihin startup-keskittymä Mariaan. Samalla aiotaan kasvattaa nyt nelihenkinen tiimi kahdeksaan.

Kivimäki ja Palomäki painottavat molemmat sitä, kuinka menestyneistä teknologiayrittäjistä on iloa toisilleen myös sijoittajina.

Maki-rahastoon sijoittaneet yksityissijoittajat voivat antaa neuvoja ja avata ovia kasvuyrittäjille, Kivimäki selittää.

Samaan aikaan nämä rahastoon sijoittajat voivat ehkä osallistua suorilla omilla sijoituksillaan niihin yhtiöihin, joiden rahoituskierroksia Maki järjestää, Palomäki lisää.

Entä mikä sai Kivimäen ja Palomäen perustamaan Maki-rahaston sen sijaan että he tekisivät töitä perinteisinä yrittäjinä?

Onko rahaston perustaminen se nykyaikainen vaivattomampi tapa kerryttää vaurautta?

Siinähän pelataan toisten ihmisten rahoilla, hajautetaan riskit ja mahdollisuudet ja kerätään silti voittoja ilman että täytyy tehdä jalkatyötä.

Kivimäki ja Palomäki katsovat kysyjää hämmentyneinä.

”Ei se toimi noin”, Kivimäki aloittaa.

Palomäki huokaa.

Sen jälkeen molemmat kumppanit korostavat työnsä määrää, esimerkiksi sitä kuinka kohde­yrityksiä autetaan monta kertaa viikossa tai kuinka sadasta tutkitusta yhtiöstä ei usein nouse yhtäkään hyvää sijoituskohdetta.

Sekin kyllä mainitaan, että monen kasvuyrityksen kanssa toimiminen on kivaa.

Mutta lopuksi tiivistys.

”Pelkkä rahasumma ei auta mihinkään. Tuot taidon ja ymmärryksen, sillä se ero tehdään”, Kivimäki sanoo.

Tausta

Näin Makin kaltaiset pääomasijoitusrahastot toimivat


 Tavallisessa riskipääoma- eli venture capital -rahastossa sijoituspäätöksiä tekevinä salkunhoitajina ja partnereina toimivat henkilöt saavat 20 prosenttia niistä tuotoista, joita sijoituksista luovuttaessa (exit) saadaan.

 Loput 80 prosenttia menevät rahaston sijoittajille.

 Ennen kuin varsinaiset partnerit pääsevät veloittamaan omaa 20 prosenttiaan tuotoista, sijoittajille lasketaan sovittu vuotuinen perustuotto annetulle rahamäärälle. Se on yleensä 7–8 prosenttia.

 Rahastoyhtiö ottaa sijoituksista yleensä lisäksi hallintokuluna kaksi prosenttia tai enemmän vuodessa palkkojen ja kulujen maksuun.

 Näin esimerkiksi 50 miljoonan euron rahasto voisi veloittaa hallintokuluina sijoituspääomasta miljoona euroa vuodessa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sijoittaminen
 • Startupit
 • Talous
 • Rahastot
 • Ilkka Kivimäki
 • Juha-Pekka Raeste

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tuntematon sotilas oli HS:n lukijoiden mielestä viime vuoden paras elokuva – mutta mitä tapahtuu Jussi-gaalassa? Yksi näyttelijä ilmoitti protestista jo etukäteen

  2. 2

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  3. 3

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  4. 4

   Liian värikkäät talot pilaavat Helsingin katukuvan

  5. 5

   Nainen ei ole enkeli eikä mies paholainen – koston kierre sukupuolten välillä on katkaistava

  6. 6

   Kovan linjan John Boltonista tulee Trumpin uusi turvallisuusneuvonantaja – USA:n ulkopolitiikka siirtyy askelen nationalistisempaan suuntaan

  7. 7

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  8. 8

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  9. 9

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  10. 10

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  2. 2

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  3. 3

   Linnanmäelle avataan yli kilometrin pituinen vuoristorata 2019, huippunopeus 106 kilometriä tunnissa – ”Neljä kertaa pää alaspäin”

  4. 4

   Moni vetää töissä outoa roolia, sillä olemme unohtaneet tuhansia vuosia vanhan viisauden, sanoo eetikko Antti Kylliäinen – ”Olen käyttäytynyt töissä kuin elukka, vaikka en koskaan tekisi niin yksityiselämässäni”

   Tilaajille
  5. 5

   Minna Haapkylä Iltalehden haastattelussa: Aku Louhimies uteli näyttelijän seksuaalisia kokemuksia tyydyttääkseen tiedonhimonsa

  6. 6

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  7. 7

   Ensimmäiset tutkimus­tulokset suomalaisten muinais­geeneistä julkistettiin: Suomen varhaisten asukkaiden perimä muistuttaa nyky­saamelaisia

  8. 8

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  9. 9

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  10. 10

   ”Ei sillä auton moottorilla ole tarkoitettu ajettavan 500 000:ta kilometriä” – Haisuli-Hiace on yksi löytämistämme autoista, joilla on ajettu yli miljoona kilometriä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  10. 10

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  11. Näytä lisää