Talous

Täyden kauppa­sodan uhka kasvaa: Kiina lupaa vastatoimia Trumpin kaavailemille lisä­tulleille, Etelä-Korea keskeyttää tulli­helpotukset

Mahdollinen uusien tullien käyttöön otto lisäisi Yhdysvaltojen ja Kiinan täyden kauppasodan uhkaa entisestään.

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump sanoi torstaina käskeneensä Yhdysvaltojen kauppaviranomaisia harkitsemaan jälleen uusien tullien käyttöönottoa kiinalaistuotteille.

Uusia tullimaksuja tulisi tuotteille, joiden tuonnin arvo Yhdysvaltoihin on noin 100 miljardia dollaria eli vajaat 82 miljardin euroa, kertoo uutistoimisto Reuters.

Mahdollinen uusien tullien käyttöön otto lisäisi Yhdysvaltojen ja Kiinan täyden kauppasodan uhkaa entisestään.

Trump puolusti tulleja perjantaina ja sanoi, että ne eivät aiheuta merkittävää haittaa, mutta parantavat Yhdysvaltain asemaa pitkällä aikavälillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Me olemme jo hävinneet kauppasodan. Me emme ole kauppasodassa, me olemme hävinneet sen”, Trump sanoi radiohaastattelussa.

Kiinan kauppaministeriö ilmoitti pian Trumpin ilmoituksen jälkeen ryhtyvänsä laajamittaisiin toimiin puolustaakseen maan etua, mikäli Yhdysvallat pitäytyy ”protektionistisella linjallaan”.

Verkkosivuillaan julkaistussa lausunnossa kauppaministeriö sanoi, että se ei toisaalta halua kauppasotaa, mutta ei myöskään pelkää sellaista. Kiinan mukaan kauppakonflikti on Yhdysvaltain synnyttämä.

Lisäksi Etelä-Korea on Reutersin mukaan ilmoittanut Maailman kauppajärjestö WTO:lle keskeyttävänsä myönnytykset, jotka se on antanut Yhdysvalloille tuontitullien suhteen.

Helmikuussa Yhdysvallat ilmoitti asettavansa korealaisille pesukoneille ja aurinkopaneeleille tullimaksut. Perjantaina Etelä-Korean kauppaministeriö kertoi aikovansa keskeyttää vapautukset, jotka maa on myöntänyt tuonnille Yhdysvalloista. Maa aikoo poistaa tullivapauden tuoteryhmältä, jonka tuonnin arvo Etelä-Koreaan on noin 480 miljoonaa dollaria.

Tarkempia yksityiskohtia tuoteryhmistä, joilta myönnytykset poistetaan, Etelä-Korea kertoi ilmoittavansa myöhemmin.

Yhdysvallat ja Kiina ovat maailman kaksi suurinta kansantaloutta. Jos niiden välille syttyy täysi kauppasota, se voi hidastaa maailmantalouden kasvua. Tämä todennäköisesti vaikuttaisi jossain määrin myös Suomen talouteen, joka paljolti perustuu ulkomaankauppaan.

Lisätulleja harkitaan Trumpin mukaan ”Kiinan epäreilujen kostotoimien valossa”, Reuters kertoo. Kiina ryhtyi vastatoimiin, kun Yhdysvallat määräsi suojatulleja kiinalaistuotteille.

Yhdysvallat ehdotti aiemmin tällä viikolla 25 prosentin tullimaksua yli 1 300 kiinalaistuotteelle. Tuotteiden tuonnin arvo Yhdysvaltoihin on arviolta 50 miljardia dollaria. Yhdysvallat perusteli tulleja sillä, ettei Kiina kunnioita yhdysvaltalaisia teollisoikeuksia.

Kiina vastasi keskiviikkona esittämällä vastavuoroisesti tulleja tuonniltaan samanarvoiselle, runsaan sadan tuotteen joukolle. Kiinan tullit koskevat esimerkiksi autoja ja maataloustuotteita.

”Sen sijaan, että olisi parantanut tapojaan, Kiina on päättänyt aiheuttaa vahinkoa maanviljelijöillemme ja teollisuustuottajillemme”, kommentoi Trump Kiinan suunnittelemia tulleja sanomalehti The New York Timesin mukaan.

Kiina on myös aloittanut maailman kauppajärjestössä WTO:ssa valitusprosessin Yhdysvaltojen tällä viikolla määräämistä tulleista. Kiinan mielestä tullit ovat vastoin Yhdysvaltojen tekemiä kansainvälisiä kauppasopimuksia. Yhdysvallat puolestaan on käynnistänyt oman WTO-prosessinsa, joka koskee immateriaalioikeuksia.

Tullikiista sai alkunsa aiemmin tänä vuonna, kun Yhdysvallat määräsi tuontitullit teräkselle ja alumiinille. Ne koskevat myös muualta kuin Kiinasta tuotavaa terästä ja alumiinia, mutta Yhdysvallat on luvannut muiden muassa EU-maille tilapäisen vapautuksen näistä tulleista.

Harkittavina olevat uudet tullit kolminkertaistaisivat niiden kiinalaistuotteiden määrän, joista pitää maksaa tullimaksuja, kun niitä viedään Yhdysvaltoihin, kertoo sanomalehti The Wall Street Journal.

Trumpin ehdottamat uusimmat tullit herättivät Yhdysvalloissa arvostelua myös Trumpin puolueesta republikaaneista.

”Toivottavasti presidentti on taas vain päästämässä höyryjä, mutta jos hän on edes puoliksi tosissaan, tämä on hullua”, totesi republikaanisenaattori Ben Sasse lausunnossaan uutiskanava CNN:n mukaan.

Osa Trumpin hallinnon jäsenistä, kuten valtiovarainministeri Steven Mnuchin, on sanomalehti Financial Timesin mukaan pyrkinyt edistämään Kiinan kanssa sopimusta, jolla saataisiin kurottua Yhdysvaltain 375 miljardin dollarin suuruista kauppavajetta.

Toiset, hyökkäävämmin Kiinaan suhtautuvat tahot Trumpin hallinnossa ovat kuitenkin lehden mukaan valmistautumassa pitkään kamppailuun Kiinan teollisuuspolitiikkaa vastaan. Heidän mukaansa se aiheuttaa pitkän tähtäimen uhan Yhdysvaltain olemassaololle.

Korjaus 6.4. klo 8.58: Otsikkoa tarkennettu. Tullien suuruus ei olisi sata miljardia dollaria, vaan ne koskisivat sadan miljardin arvoista tuontia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yhdysvallat
 • Kiina
 • Maailmankauppa

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  2. 2

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan

   Tilaajille
  3. 3

   Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo

  4. 4

   Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?

  5. 5

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  6. 6

   Sveitsin nousu oli jääkiekon MM-kisojen piristys – tähdistö­kentällisessä korjattiin kahden vuoden takainen vääryys

  7. 7

   Notkeammin, rohkeammin, tarkemmin – Suomella on nyt rytmisessä kilpavoimistelussa kaikkien aikojen maajoukkue

  8. 8

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  9. 9

   Vegas teki NHL-historiaa ja rynni finaaleihin – Laineen ja Armian kausi sai tylyn päätöksen

  10. 10

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  2. 2

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  3. 3

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  4. 4

   Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

  5. 5

   Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

   Tilaajille
  6. 6

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  7. 7

   Asuntoilmoitusten kuvissa huonekasveja säilytetään eteisen hattuhyllyllä ja jokaisessa keittiössä on söpö basilika – ”Nyt on muodissa eukalyptuksen oksa”

  8. 8

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  9. 9

   Kirkon ei pitäisi enää vastustaa muutosta, sanoo eläkkeelle jäävä arkkipiispa Kari Mäkinen: ”Ei Jumalaa voi poimia hyllystä”

  10. 10

   Kun tuhannet Suomeen hullaantuneet venäläiset kokoontuvat yhteen, ei kellään ole naapurimaastaan pahaa sanottavaa – ”Venäjällä emme tiedä, mitä huomenna tapahtuu, mutta teillä tällainen ei olisi mahdollista"

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  5. 5

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  6. 6

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  7. 7

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  8. 8

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Eristämistä, masennusta ja tuhottuja opintoja – Korkeakouluissa kiusataan kuin yläasteella, ja helsinkiläisen Leenan toiveet murskattiin ensimmäisenä päivänä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää