Talous

Fortumista tuli valtapelin väline – kokosimme kahdeksan keskeistä kysymystä Venäjän virallisen lehden virheellisistä kirjoituksista, jotka saivat energiayhtiön ryhtymään oikeustoimiin

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) ei usko Venäjän hallituksen haluavan rakentaa konfliktia Fennovoiman ydinvoimalaprojektin takia. Hänen mukaansa Venäjällä kerrotaan ilmeisen tietoisesti muunneltua totuutta Fortumista.

Valtionyhtiö Fortum kertoo ryhtyneensä oikeustoimiin Venäjällä ilmestyneiden virheellisten kirjoitusten oikaisemiseksi.

Syynä on viime viikolla Venäjän hallituksen virallisessa lehdessä Rossijskaja Gazetassa julkaistu kirjoitus, joka koskee Fortumin omistuksia ja toimintaa Venäjällä. Sen oli kirjoittanut Mihail Deljagin, joka esitellään yhtenä Venäjän presidentin Vladimir Putinin talousneuvonantajista.

Mitä kirjoituksessa väitettiin?

Kirjoituksen ytimessä on se, että Venäjällä laajaa toimintaa harjoittavat ja suuria voittoja tekevät ulkomaiset yritykset ovat osa läntistä politiikkaa. Myös yritykset alistuvat tarvittaessa lännen määräämiin pakotteisiin ja voivat milloin hyvänsä alkaa toimia Venäjää vastaan.

Esimerkiksi nostettiin energia-ala ja suomalainen Fortum, jonka muistutettiin olevan valtion omistuksessa. Enemmistön osakkeista kerrottiin kuuluvan Suomen hallitukselle, joka ”puhuu maan neutraaliudesta huolimatta johdonmukaisesti Nato-optiosta”.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Deljagin kirjoittaa myös, että ”suomalaisesta valtionyhtiöstä on tullut todellinen uhka paitsi energia-, myös Venäjän muulle turvallisuudelle”.

Mitä suoranaisia virheitä kirjoituksessa oli?

Siinä väitettiin muun muassa, että Fortumin hallituksen puheenjohtajana toimisi puolustusministeri. Todellisuudessa hallituksen puheenjohtaja on Nesteen toimitusjohtaja Matti Lievonen.

Lisäksi väitettiin, että Fortumin hallitukseen kuuluu myös Suomen poliittisen poliisin edustaja. Todellisuudessa ketään tällaista henkilöä ei ole hallituksessa, vaan kaikkien tausta on liike-elämässä.

Miten Fortum reagoi väitteisiin?

Fortumin mukaan Rossijskaja Gazetan kirjoituksen sisältö perustuu useissa epävirallisissa nettijulkaisuissa ilmestyneisiin, valtaosin virheellisiin ja sisällöltään värittyneisiin juttuihin. Näiden nettijulkaisujen liiketoimintamalli on Fortumin mukaan julkaista maksullisia artikkeleita, eivätkä jutut ole normaalia toimituksellista sisältöä.

Fortum yrittää nyt oikeusteitse saada kirjoitukset poistettua tai oikaistua.

Mihin kirjoitus liittyy?

Fortumilla on käynnissä saksalaisen energiayhtiön Uniperin hankinta, johon yhtiö tarvitsee viranomaishyväksynnät sekä EU:n että Venäjän kilpailuviranomaisilta. Uniperilla on useita voimalaitoksia Venäjällä.

Fortumin mukaan sisällöstä ja ajankohdasta voi päätellä, että jutut liittyvät käynnissä olevaan Uniper-järjestelyn viranomaishyväksyntään.

Fortumin yhteiskuntasuhteista vastaava johtaja Esa Hyvärinen sanoo, että yhtiö on ollut aiemminkin vastaavien lokakampanjoiden kohteena Venäjällä. Aiemmat tapaukset ovat kahden vuoden takaa, kun kaukolämpöön liittyvää lainsäädäntöä pantiin toimeen Tjumenin ja Tšeljabinskin alueella.

Fortum ei tiedä nyt ilmestyneiden juttujen alullepanijaa.

Fortumin suurin omistaja 50,76 prosentilla on Suomen valtio. Mitä omistaja voi tehdä oikoakseen väitteitä?

Omistajaohjauksesta vastaava elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) sanoo, että valtio-omistaja on joutunut niin Venäjällä kuin Saksassa selventämään, mikä on valtion rooli Fortumissa.

”Valtio ei ole yhtiössä operatiivinen toimija”, Lintilä sanoo.

Lintilän mukaan myös Venäjän Suomen-lähetystön on syytä pyrkiä oikaisemaan vääriä väitteitä. Itse hän käy seuraavan kerran Venäjällä toukokuussa puhumassa Pietarin talousfoorumissa.

Lintilä sanoo uskovansa, että asioita selvennetään myös valtiomiestasolla eli presidentti Sauli Niinistön ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin yhteydenpidossa.

”Kuten tiedetään, presidentti on usein puhelinyhteydessä naapuriin. Uskonpa vain, että tätä asiaa siinäkin sivutaan.”

Lintilän mukaan Fennovoiman ydinvoimalaprojektin eteneminen kiinnostaa venäläisiä.

”Rosatom on Venäjän hallituksen keskeinen palanen, joten en usko, että siellä halutaan ehdoin tahdoin lähteä rakentamaan tähän jotakin konfliktia”, Lintilä sanoo.

Kuka on Rossijskaja Gazetan kirjoituksen takana?

Lehden kirjoituksen laatinut Mihail Deljagin on venäläinen taloustieteilijä, poliitikko ja yhteiskunnallinen keskustelija, jonka linjanvedot ovat olleet isänmaallis-suoraviivaisia.

Hän johtaa Globalisaation ongelmat -nimistä tutkimuslaitosta, on Vapaa ajatus -nimisen lehden päätoimittaja ja on vetänyt ohjelmaa Tsargrad-televisiokanavalla. Hänen tittelinsä ”todellinen valtioneuvos” on lähinnä arvonimi, ei neuvonantajan ammatti.


Deljagin oli aiemmin keskeinen jäsen patrioottisessa Rodina-puolueessa, mutta siirtyi vuonna 2016 Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen riveihin.

Mitä toimintaa Fortumilla on Venäjällä?

Fortum tuottaa sähköä ja lämpöä pääasiassa kaasulla neljässä voimalassa Tšeljabinskissa, kahdessa voimalassa Tjumenissa ja lisäksi sillä on näissä kaupungeissa kaukolämmön siirtoa.

Kaikkiaan sillä on Länsi-Siperiassa ja Uralilla kahdeksan sähkö- ja lämpövoimalaa, jotka yhtiö hankki vuonna 2008. Yrityskaupan arvo oli tuolloin noin neljä miljardia euroa investointivelvoitteineen.

Pitkän investointiohjelman jälkeen Fortumin kokonaiskapasiteetti Venäjällä on 4 794 MW. Yhtiön Venäjän-liikevaihto on noin 1,1 miljardia euroa.

Voimaloiden lisäksi Fortum omistaa 29 prosenttia TGK-1:stä, joka on Luoteis-Venäjällä toimiva energiayhtiö. TGK-1 omistaa 55 sähkövoimalaitosta Pietarissa, Leningradin alueella, Murmanskin alueella ja Karjalan tasavallassa.

Miten Uniper liittyy asiaan?

Fortum sai juuri päätökseen julkisen ostotarjouksen Uniperista. Tarjouksessa Fortumin omistusosuus saksalaisyhtiöstä nousi 47,12 prosenttiin. Uniper on Venäjän voimalaitostoimintansa lisäksi yksi Venäjältä Eurooppaan kulkevan Nord Stream 2 -kaasuputkihankkeen rahoittajista.

Esa Hyvärinen Fortumilta kertoo, että Fortumin toimitusjohtaja Pekka Lundmark tapasi viime viikon perjantaina Venäjän energiaministerin Aleksander Novakin. Tapaamisen tarkoituksena oli selkeyttää, mistä Uniper-kaupassa on kyse.

”Poliittiselta tasolta me kuulemme hyvää viestiä Fortumista. Fortum on hyvä ja haluttu toimija Venäjällä”, Hyvärinen sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Energia
 • Venäjä
 • Fortum
 • Uniper
 • Teija Sutinen

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisi on huolissaan albanialaisten huumerikollisten tulosta Suomeen – ”Suoraviivaisia, tehokkaita, kovan luokan aseistautuneita ryhmiä”

  2. 2

   Liian moni suomalainen elää sosiaalituilla, ja pian edessä on järjestelmän iso remontti – Tällaisia ovat suurten puolueiden suunnitelmat

  3. 3

   Asuntojen stailaus myyntikuntoon on huolestuttava ilmiö

  4. 4

   Vieläkö saisit ajokortin? Moni meistä pitää itseään mestarikuskina – testaa, miten oikeasti pärjäisit autokoulun teoriakokeessa

  5. 5

   Nopea lounas Tukholmassa? Liikenne tulee katoamaan maan pinnalta, eikä tunnin matka New Yorkiin ole enää vain utopia

   Tilaajille
  6. 6

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  7. 7

   Bill Cosbyn uhrit saivat vihdoin oikeutta – tuomio on dramaattinen ja surkea loppu menestykselliselle uralle

  8. 8

   Etelä- ja Pohjois-Korean historiallinen tapaaminen alkoi johtajien kädenpuristuksella – Leppoisasti esiintynyt Kim Jong-un lupasi tarjota nuudeleita Moon Jae-inille, jos tämä tulee Pjongjangiin

  9. 9

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  10. 10

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   ”Ylös sieltä, kyllä se siitä!” – Suomalaiset pojat kasvatetaan umpimieliseen kovuuteen, ja asiantuntijan mukaan koko yhteiskunta toistaa väärää signaalia

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  4. 4

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

  5. 5

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  6. 6

   Esteitä tielle asetellut 70-vuotias ammuttiin riidan päätteeksi pellolle Porvoossa – syytetty meni teon jälkeen elokuviin

  7. 7

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  8. 8

   Jalankulkija jähmettyy keskelle suojatietä Itäkeskuksessa – Video näyttää, miten autot puikkelehtivat ohi täyttä vauhtia jalankulkijasta piittaamatta

  9. 9

   Mies saa käydä vieraissa, kunhan kertoo siitä, kirjoitti 36-vuotias nainen – mitä muuta kertoivat ne 3 000 ihmistä, jotka vastasivat HS:n kyselyyn seksittömästä parisuhteesta?

   Tilaajille
  10. 10

   Melatoniinia myydään unipulmiin enemmän kuin ennen, mutta kenelle se sopii? Asiantuntijat ja uniongelmaiset kertovat, miten lääkettä kannattaa käyttää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  4. 4

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  5. 5

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  7. 7

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää