Talous

Sammutusjärjestelmän laukeaminen tuhosi kolmasosan pörssin palvelimista – voisiko vastaava katastrofi tapahtua yhteiskunnan kannalta kriittisissä kohteissa?

Helsinginkin pörssiä pyörittävän Nasdaq Nordicin konesalin sammutusjärjestelmä hajotti kolmasosan salin koneista ja pörssikauppa lamaantui tunneiksi. Sama riski liittyy muihinkin konesaleihin, silti asiantuntijat ihmettelevät pörssin kompurointia.

Helsingin ja muiden Pohjoismaiden pörssejä pyörittävän Nasdaqin konesalissa Ruotsin Upplands Väsbyssä laukesi keskiviikkoaamuna kello 8.32 Suomen aikaan palohälytys.

Hälytys oli todennäköisesti aiheeton, mutta se käynnisti salin automaattisen kaasupanokseen perustuvan sammutusjärjestelmän. Panoksesta vapautuvan kaasun tehtävä on sitoa salamannopeasti konesalin ilmasta pois tulen tarvitsema happi, mikä tukahduttaisi mahdollisen palon.

Lopputulos oli katastrofi. Kaasupanoksen laukeaminen aiheutti niin kovan ääni- ja paineaallon, että se rikkoi peräti kolmasosan konesalissa sijaitsevista palvelemista. Nasdaq ei pystynyt käynnistämään pörssikauppaa viiteen tuntiin lainkaan. Vielä torstaina ja perjantainakin käytössä oli varajärjestelmä.

Arvopaperipörssi on yksi koko rahoitusjärjestelmän toiminnan kannalta aivan keskeisistä järjestelmistä, jonka tulisi toimia häiriöittä.

Yhteiskunnassa on vielä paljon pörssiäkin kriittisempiä tietojärjestelmiä, kuten puhelinverkot tai pankkien järjestelmät, joiden lyhyetkin toimintahäiriöt voivat aiheuttaa vakavia ongelmia.

Muissakin konesaleissa käytetään yleisesti kaasusammutusjärjestelmiä.

Olisiko vastaava häiriö mahdollinen myös niissä?Tiedon riskienhallintajohtajan Mikael Salonahon mukaan sammutusjärjestelmien laitteille aiheuttamia riskejä voidaan vähentää, mutta ei täysin poistaa. Tieto on yksi konesalipalveluita myyvistä yrityksistä.

Paineaalto voi vaurioittaa pyöriviä kovalevyjä, joissa lukupään ja levyn välissä on vain nanomillimetrejä. Uudemmissa laitteissa pyörivää kovalevyä ei tosin enää välttämättä ole.

”Kaasupanoksen laukeamisen aiheuttamaa ääntä ja paineaaltoa voidaan vaimentaa äänenvaimentimilla, mutta se ei poista kovalevyille aiheutuvaa riskiä kokonaan”, Salonaho sanoo.

Joissain saleissa palot on pyritty Salonahon mukaan ehkäisemään pienentämällä ilman happipitoisuutta jo etukäteen.

”Niistä tiloissa ei ihminen voi kuitenkaan työskennellä ilman happilaitteita. Sama vaara tietysti liittyy myös hapen poistavaan sammutusjärjestelmään. Tiloista pitää poistua välittömästi, kun palohälytys kuuluu”, Salonaho.

Yhteiskunnan kannalta kriittisten järjestelmien turvallisuus perustuu Salonahon mukaan yleensä siihen, että samoja palveluja pyöritetään vähintään kahdesta tai vielä useammasta konesalista, jotka ovat fyysisesti etäällä toisistaan.

Jos yhdessä salissa on ongelmia, järjestelmä voidaan siirtää pyörimään toisen konesalin palvelimille. Se voi sujua nopeastikin tai kestää tunteja järjestelmän luonteesta riippuen.

Näin toimitaan esimerkiksi puhelinverkkoyhtiö Elisassa.

”Meillä mobiiliverkon järjestelmät tulevat neljästä eri konesalista, jotka sijaitsevat eri kaupungeissa. Vaikka jotain kävisi yhdessä niistä, mikä on hyvin epätodennäköistä, niin kolme muuta salia pystyisivät tuottamaan palvelut niin, ettei asiakas huomaisi sitä mitenkään”, palveluhallinnasta vastaava johtaja Markus Kinnunen sanoo.

Fujitsun konesaleista vastaavan johtajan Kristian Takalan mukaan yhtiön konesaleissa kaasusammutuksen ei pitäisi laueta väärästä palohälytyksestä eikä laukeamisen pitäisi aiheuttaa vaurioita laitteille.

”Sammutusjärjestelmän laukeaminen edellyttää esimerkiksi kahden palotunnistimisen aktivoitumista. Lisäksi kaasupanoksen suuttimet vaimentavat paineaaltoa, eikä äänen pitäisi aiheuttaa kovalevyille vaurioita”, Takala sanoo.

Myös Takalan ja Elisan Kinnusen mukaan yhteiskunnan kriittisten palvelun varmentaminen perustuu konesalien kahdentamiseen. Samassa tilassa olevia konesaleja on saatettu myös jakaa ja eristää palo-osastoihin ja dataa peilataan jatkuvasti paloseinän toiselle puolelle.

Nasdaq-pörssilläkin on olemassa varakonesali, jonne kaupankäynti, kauppojen selvitys ja arvopaperikeskustoiminnot siirrettiin. Siirto kesti kuitenkin paljon kauemmin kuin sen olisi pitänyt kestää.

Koko Nasdaq Nordicin toimitusjohtajan Lauri Rosendahlin mukaan järjestelmän siirron pitäisi sujua kahdessa tunnissa, kun nyt siihen kului viisi tuntia.

”Olemme sopineet viranomaisten kanssa, että kaksi tuntia on kohtuullinen aika, jossa varajärjestelmä pitäisi saada pystyn. Tähän on myös valmistauduttu. Nyt siihen meni meiltä kuitenkin viisi tuntia. Siinä me emme onnistuneet”, Rosendahl sanoo.

Operaatio oli Rosendahlin mukaan erittäin vaativa.

Pörssijärjestelmän tiedot eivät missään vaiheessa olleet vaarassa. Varajärjestelmä päivittyy jatkuvasti pääjärjestelmän rinnalla. Kaikki tiedot kopioidaan vielä usealle muulle kovalevylle, joten mitään ei pitäisi päästä katoamaan katastrofinkaan sattuessa.

”Varajärjestelmä on jatkuvassa valmiudessa oleva hot-hot-järjestelmä, joka on koko ajan peilattu pääjärjestelmään”, Rosendahl sanoo.


Edes vara­järjestelmään siirtyminen ei palauttanut kaikkea kaupan­käyntiä normaaliksi.

”Tilanteen moni­mutkaisuutta lisäsi se, että myös samassa konesalissa sijaitsevat pankkien ja pankkiiriliikkeiden tietokoneet vaurioituivat yhtä lailla ja osin pahemminkin kuin pörssin laitteet”, Rosendahl sanoo.

Nämä pörssin asiakkaiden omistamat koneet käyvät itsenäisesti algoritmien perusteella niin sanottua ultranopeaa pörssikauppaa eli hft-kauppaa. Näillä koneilla ei yleensä ole varajärjestelmää, joten hft-kauppa ei palautunut torstainakaan ennalleen.

Ultranopean kaupan osuus pohjoismaisten pörssien vaihdosta on yleensä noin 20–25 prosenttia. Osa siitä siirtyi tosin normaaliin kaupankäyntiin.

Osa myös vähittäissijoittajille tarkoitetuista pankkien kaupankäyntijärjestelmistä oli torstaina yhä nurin konesalin ongelmien takia.

Ainakin S-pankkiin kuuluvan FIMin ja OP-ryhmän asiakkaille tarkoitetut kaupankäyntijärjestelmät olivat yhä epäkunnossa Suomessa.

Molemmissa pankeissa niiden omat meklarit pystyivät käymään kauppaa normaalisti, koska he käyttävät eri järjestelmää. Ongelmat koskivat asiakkaille tarjottavaa kaupankäyntialustaa, jonka molemmat pankit ostavat ruotsalaiselta Itiviti-nimiseltä yritykseltä.

Itivitin koneet sijaitsivat Nasdaqin konesalissa ja myös niitä tuhoutui palohälytyksessä.

Konesalissa tuhoutui niin paljon palvelimia, että uusia joudutaan tuomaan ulkomailta asti.

Palvelimien asentaminen jatkuu viikonlopun yli ja pörssikauppaa käydään vielä perjantainakin varajärjestelmässä.

Ongelmat kiinnostavat myös pörssejä valvovia viranomaisia. Finanssivalvonta kertoi jo keskiviikkona vaativansa pörssiltä selvitystä tapahtumista. Pörssille voidaan langettaa lain mukaan rangaistusmaksuja.

Ongelmat ovat aiheuttaneet Nasdaq Nordicin asiakkaille varovaisenkin arvion mukaan miljoonien eurojen vahingot menetettyinä kaupankäyntituottoina.

Rosendahl ei halunnut vielä torstaina lähteä arvioimaan mahdollisia vahingonkorvauksia tai pörssille koituvia tappioita.

”Tässä vaiheessa tärkeintä on luottamuksen palautus. Nyt tapahtui jotain sellaista, jota ei saisi päästä tapahtumaan ja jota ei nykyisten järjestelmien aikaan eli vuodesta 2010 ole tapahtunut. Meidän olisi pitänyt saada varajärjestelmä toimimaan nopeammin”, Rosendahl sanoo.

Tästä on kyse

Kolmasosa pörssin palvelimista tuhoutui


 Nasdaqin Pohjoismaiden ja Baltian pörssejä pyörittävässä konesalissa Ruotsin Väsbyssä tapahtui keskiviikkona palohälytys, joka laukaisi sammutusjärjestelmän.

 Järjestelmä perustuu automaattisesti laukeavaan kaasupanokseen, joka syö konesalista tulen tarvitseman hapen. Panoksen laukeamisesta aiheutuva paineaalto tuhosi pörssin palvelimista kolmasosan.

 Pörssikauppa keskeytyi viideksi tunniksi, koska varajärjestelmääkään ei saatu käyntiin ennen kuin vasta iltapäivällä.

 Kauppaa joudutaan torstain tietojen mukaan tekemään varajärjestelmän varassa maanantaihin asti.

 Finanssivalvonta vaatii pörssiltä perinpohjaisen selvityksen tapahtumista.

 Pörssiä odottanevat myös miljoonien eurojen vahingonkorvaukset toteuttamatta jääneistä kaupoista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   TV-tähti Pamela Anderson suuttui jalkapalloseuralle, joka lahjoitti keräysvaroja Notre Damen kirkon korjaamiseen

  2. 2

   Facebook ja Attendo rakensivat bisneksensä oletuksille, jotka valtio voi nyt viedä pois

  3. 3

   Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

  4. 4

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  5. 5

   Veren­myrkytys murentaa muistin, syylliseksi paljastui sokeri

  6. 6

   Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

  7. 7

   Salainen kikka salille – Puolitoistakertainen toisto parantaa leuanveto- ja penkkipunnerrustulosta

  8. 8

   Autojen päälle ropisi hiekkaa Britanniassa, Suomessa ihasteltu poikkeuksellisen upeita auringon­laskuja – kumpaakin ilmiötä selittää ilma­kehään noussut hiekka­pöly

  9. 9

   WHO:lta tiukka linja ruutu­aikaan: Alle viisivuotiaille lapsille enintään tunti päivässä, alle vuoden ikäisiä ei pitäisi altistaa äly­laitteille lainkaan

  10. 10

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Vatsa oireilee, mieli on äreä ja elämä pelkkää pinnistelyä – Oravanpyörä ajaa ihmisen tuhoisaan ylivireystilaan, ja näin se katkaistaan

   Tilaajille
  2. 2

   Unkarilaisesta opetusmenetelmästä tuli matematiikanopettajille lähes kultti, ja nyt vanhempia ahdistaa – Testaa, osaisitko itse alakoulun läksyjä

   Tilaajille
  3. 3

   Keskusta on historiansa syvimmässä kriisissä – eikä puolueen suosituinta poliitikkoa haluttu pelastamaan puoluetta ahdingosta

  4. 4

   ”Palvelijanhuoneella on uusi elämä” – Varakkaat ikäihmiset varautuvat pahimpaan ja se näkyy jo Helsingin asuntomarkkinoilla, väittää kiinteistönvälittäjä

  5. 5

   Tällainen on Linnanmäen yli kymmenen miljoonaa euroa maksanut uusi vuoristorata

  6. 6

   Menestynyt avaruustutkija Sini Merikallio harjoitteli Mars-lentoa Utahin autiomaassa ja pärjäsi astronauttien valintakokeessa – Sitten hän sai tarpeekseen

  7. 7

   Espoo sulki arkkitehtonisesti arvokkaan koulun ja jätti sen vuosikausiksi tyhjilleen: Nyt rappio on häkellyttävää

  8. 8

   Kesken partioinnin torkahteleva hevonen valittiin Helsingin poliisilaitoksen kuukauden työntekijäksi

  9. 9

   Hotelliravintola Platta avasi Pasilassa – Pihvi oli syömäkelvottoman raaka ja perusasiat muutenkin hukassa

  10. 10

   Pihvi näyttää tihkuvan verta mutta on herneestä tehty – Lihankorvikkeen kehittänyt yritys nousemassa miljardin euron arvoiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Muistatko Netscapen ja ponnahtavat porno­ikkunat? Internet täyttää 30 vuotta, ja nyt HS:n erikoisartikkeli vie hämmentävälle matkalle verkon alku­hämärään

   Tilaajille
  2. 2

   Jussi Halla-ahon blogikirjoituksista ja ”ihmiskäsityksestä” tuli hidaste perussuomalaisten hallitustielle – Näin Halla-aho kirjoitti vähemmistöistä vuosikymmen sitten

  3. 3

   Rutiköyhän kainuulais­perheen selviytyminen on ihmeellinen tarina Suomesta

   Tilaajille
  4. 4

   Asiantuntijat pitävät Mannerheimin matkoiltaan keräämää historiallista esineistöä sensaatiomaisena – Miksi nämä aarteet makaavat varaston uumenissa?

   Tilaajille
  5. 5

   Kalliossa asuva Liisa Lehto on yksi niistä, jotka nostivat Jussi Halla-ahon ääni­haravaksi jopa puna­vihreiden koti­kentällä – Halla-ahoa äänestäneet kertovat, millainen heidän Helsinkinsä on

  6. 6

   ”Epämiellyttäviä tapauksia on ollut” – Kristina, 22, myy nettiseksiä suomalaistenkin suosimalla sivustolla

   Tilaajille
  7. 7

   Onko niin, että rahaa kyllä on pilvin pimein, vaikka köyhille ja vähätuloisille sitä ei riitäkään?

  8. 8

   Kaikkien aikojen kovakuntoisin Miss Suomi: äärimmäisen raskas treeni voi pelastaa Lotta Näkyvän hengen

   Tilaajille
  9. 9

   Analyysi: Putous kerää nyt televisiossa historiallisen vähän katsojia, eikä se ole mikään ihme – ohjelmaa vaivaa sama ilmiö kuin koko suomalaista tv-viihdettä

  10. 10

   Vaikeuksista vaikeuksiin kompastelleen Redin johtoon palkattiin farkku­kauppias Lahdesta ja yhtäkkiä kauppakeskus tunnetaan muustakin kuin sokkeloisuudestaan

  11. Näytä lisää