Talous

Työvoimapula räjähtämässä käsiin teknologia-aloilla – nuoret lukevat lyhyttä matematiikkaa ja kaihtavat tekniikan koulutusohjelmia

”Erityisesti kone- ja tuotantotekniikan suosio on katastrofaalisen huono”, sanoo johtaja Laura Juvonen Teknologiateollisuudesta.

Teknologiateollisuuden jäsenyritykset tarvitsevat yli 53 000 uutta osaajaa vuoteen 2021 mennessä, selviää tuoreesta kyselystä, joka julkistettiin torstaina. Pelkästään ict-osaajia eli esimerkiksi data-analytiikan hallitsijoita tarvitaan alan yrityksiin seuraavien neljän vuoden aikana noin 11 400 lisää.

Koulutus ei tuota riittävästi tekijöitä, koska alan ammatillinen koulutus ei kiinnosta tarpeeksi nuoria eikä etenkään tyttöjä. Opinnot aloittaneista moni keskeyttää.

”Suorastaan katastrofaalisen huono on erityisesti kone- ja tuotantotekniikan suosio esimerkiksi toisen asteen yhteishaussa”, sanoo johtaja Laura Juvonen Teknologiateollisuudesta.


Teknologia-aloilla yhä noin kolmannes aloittaneista keskeyttää koulutuksen tai vaihtaa alaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tarvittavien työntekijöiden määrä on valtavan iso, minkä lisäksi ala käy nyt läpi digitalisaation tuomia muutoksia, ja se nostaa myös osaamisen vaatimustasoa”, Juvonen sanoo.

Teknologiateollisuus ei perää suuria muutoksia koulutusjärjestelmään, ja pitää esimerkiksi ammatillisen koulutuksen reformia oikeansuuntaisena.

”Reformin onnistumisesta, kuten riittävästä lähiopetuksesta, pitää nyt huolehtia korottamalla erityisesti tekniikan alan rahoitusta. Lisäksi tarvitaan nopeaa muunto- ja täydennyskoulutusta”, Juvonen linjaa.

”Iso huoli meillä on se, että pitkän matematiikan kirjoittaneita uusista ylioppilaista on vain kolmannes eli noin 10 000, vaikka tarvetta olisi paljon enemmän”, Juvonen huomauttaa.Vuodenvaihteessa tehtyyn verkkokyselyyn vastasi noin 350 jäsenyritystä. Vastanneiden yritysten osuus Teknologiateollisuuden jäsenyritysten Suomen henkilöstöstä on lähes 60 prosenttia ja koko teknologiateollisuuden Suomen henkilöstöstä kolmannes.

Koulutus ja osaaminen -raporttiinsa Teknologiateollisuus on koonnut yhteensä yhdeksän ratkaisua, joiden avulla koulutuksen tulevaisuuden määrällisiin ja laadullisiin vaatimuksiin voitaisiin vastata. Teknologiateollisuus luo puolet Suomen viennistä, järjestö muistuttaa.

Tekniikan alan aloittaneiden määrää tulee Teknologiateollisuuden mukaan hallitusti kasvattaa ja myös läpäisyastetta parantaa. Myös työelämässä jo olevien mahdollisuuksia hankkia lisäkoulutusta tai kouluttautua kokonaan uudelle alalle täytyy lisätä.

Muutos tulisi huomioida myös oppilaitosten ja korkeakoulujen ohjauksessa ja rahoitusmalleissa, joissa nyt palkitaan lähinnä kokonaisista tutkinnoista lyhyempien rupeamien sijaan.

”Välittömänä toimenpiteenä tulee käynnistää mittava digiosaamisen lisä- ja muuntokoulutusohjelma”, järjestö ehdottaa.

Kotimaiset ikäluokat eivät yksin riitä vastaamaan osaajavajeeseen heikkenevän huoltosuhteen Suomessa, vaan täällä opiskelevat ulkomaalaiset tulee houkutella myös jäämään maahan, järjestö vaatii. Teknologiateollisuus lisäisi voimakkaasti myös työperäistä maahanmuuttoa ja nopeuttaisi siihen liittyviä lupamenettelyjä.

Teknologiateollisuuden henkilöstö Suomessa kääntyi kasvuun viime vuonna, ja toimialalla työskentelee lähes 300 000 henkilöä.

Vaikka valtaosa eli noin 36 800 uudesta osaajasta tulisi tekniikan alalta, heidän lisäkseen teknologiayritykset rekrytoivat myös kaupallisen alan, tietojenkäsittelyn, designin ja käyttäytymistieteiden osaajia.

Vuodessa tekniikan aloille tarvitaan keskimäärin 9 200 uutta osaajaa, joista 6 000 olisi korkeakoulutettuja ja 3 200 ammatillisen koulutuksen saaneita.

Nyt vuosittain valmistuvista korkeakoulutetuista noin 4 300 hakeutuu teknologiateollisuuteen, ja ammatillisen koulutuksen saaneista niin tekee 1 500. Vajetta on yhteensä 3 400 joka vuosi, ja se jakautuu tasan korkeakoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen kesken.

Teknologiateollisuuden henkilöstöstä Suomessa yli puolella on opisto- tai korkeakoulututkinto. Korkeakoulututkinnon suorittaneiden osuus henkilöstöstä on pitkään kasvanut, ja selvityksen osuus kasvaa. Rekrytointitarpeesta noin 60 prosenttia kohdistuu korkeakoulututkinnon ja noin 40 prosenttia ammatillisen koulutuksen hankkineisiin.

Henkilöstömäärän arvioidaan kasvavan kaikilla teknologiateollisuuden päätoimialoilla, eniten tietotekniikka-, suunnittelu- ja konsultointialoilla. Erityisesti alle 500 henkeä työllistävät yritykset arvioivat lisäävänsä työntekijöitään Suomessa.

Teknologia-aloilla DI-opinnot aloittaneista noin 60 prosenttia suorittaa tutkinnon seitsemässä vuodessa, ja insinööri-opiskelijoista noin puolet suorittaa tutkinnon viidessä vuodessa. Ammattikoulutuksen aloittaneista noin 70 prosenttia suorittaa tutkinnon neljässä vuodessa.

”Opiskelijoiden ja oppimisen ohjauksella, opettajien innostuksella ja osaamisella sekä yritysten ja oppilaitosten yhteistyöllä ja kulttuurilla on suuri vaikutus läpäisyyn ja työllistymiseen. Tavoitteet tulee asettaa huomattavasti nykyistä korkeammalle”, sanoo Juvonen.

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Koulu on epäonnistunut perustaitojen opettamisessa koko ikäluokalle

  2. 2

   Muistan lakkiaisistani vain humalaisen äidin

  3. 3

   Venäläismediassa varoitetaan Hanhikiven voimalan hinnan nousevan, koska Suomen ”ammattiliitot vaativat monin­kertaistamaan työn­tekijöiden palkat”

  4. 4

   Opettajat kertovat arvosana-arpajaisista: ”Armoviitonen niille, jotka hengittävät samaa ilmaa”, ”Ysin oppilas ei osaa mitään”

   Tilaajille
  5. 5

   Millainen on suomenruotsalainen säätiökenttä? Se jakaa vuosittain noin 150 miljoonan euron verran tukia

  6. 6

   Pedofiilien mieltymyksiä yritetään saada kontrolliin Helsingissä – terapiaa tarjotaan usein vasta vankilassa, kun rikos on jo tehty

  7. 7

   Asuntojen hinnat eriytyvät myös Helsingissä

  8. 8

   Yksi taksikyyti maksoi 27,80, toinen viisi ja puoli euroa, vaikka matka oli sama – Vertasimme taksien hintoja Tallinnassa, jossa turisti on helppo saalis huijarille

   Tilaajille
  9. 9

   Suomi pääsee jalkapallon MM-kisoihin jo tänä vuonna – mutta mitä tapahtuu kun siirrytään aikuisten sarjoihin?

  10. 10

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Valtiolla oli varaa rakentaa kallis mökki Käsivarteen, mutta poliisit ja rajavartijat vietiin tuntien ajomatkan päähän – ”Mökkiä käytetään myös edustamiseen”

  2. 2

   Opettajat kertovat arvosana-arpajaisista: ”Armoviitonen niille, jotka hengittävät samaa ilmaa”, ”Ysin oppilas ei osaa mitään”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen peruskouluissa tapahtuu tuhansia pieniä oikeusmurhia – Miten on mahdollista, että samalla osaamisella arvosana voi olla seiska, kasi tai ysi?

   Tilaajille
  4. 4

   Vanhempien juominen varjostaa monen koulutietä – osa tuoreista ylioppilaista pelkää, joutuuko vielä omissa juhlissaankin häpeämään

  5. 5

   Antti Rinne ärähti Petteri Orpolle ja tiivisti kahteen sanaan Suomen politiikan – samalla selvisi, miksi sotea on väännetty jo 13 vuotta

   Tilaajille
  6. 6

   Sipilän johdolla laadittiin insinöörimäinen hallitusohjelma ja tavoitteille 28 mittaria – HS kävi läpi tavoitteiden toteutumisen

  7. 7

   Kaksi nuorta kuoli musiikki­festivaaleilla Britanniassa, tapahtuma keskeytettiin – järjestäjä varoitti aiemmin ”huonosta aine-erästä”

  8. 8

   Trump maalaa eurooppalaiset ahneiksi ja oveliksi huijareiksi – ja viesti uppoaa amerikkalaisiin

  9. 9

   Valkoinen mies on yhä etuoikeutettu – ja taipuvainen sekä ylimielisyyteen että itsesääliin

  10. 10

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Homomiesten tuoreesta ja pahimmillaan vaarallisesta seksitrendistä on kohistu maailmalla jo vuosia, mutta Suomessa se on noussut esille vasta nyt – tästä on kyse chemsexissä

  2. 2

   Parisuhteen julmuri on ulospäin mitä mainioin tyyppi – Näin henkinen väkivalta kasvaa pienistä moitteista tuhoisaksi kierteeksi

   Tilaajille
  3. 3

   Näytätkö johtajalta vai hoivaajalta? Nämä piirteet kasvoissasi määrittävät sen, millaisena muut ihmiset sinua pitävät

   Tilaajille
  4. 4

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – osa seksin välityksellä tarttuvan viruksen kantajista sairastuu leukemiaan

   Tilaajille
  5. 5

   Prinssi Harryn ex-tyttöystävän tympeä ilme, Amal Clooneyn aviomies ja nuori Meghan Markle palatsin edessä – internet sekosi kuninkaallisista häistä, tässä parhaat palat

  6. 6

   Juha Kärkkäisen tavaratalo on synnyttämässä Rovaniemellä poliittisen kiistan – ”En hyväksy tällaista ihmisvihamielisyyttä”

  7. 7

   Kalle sai puhelun, mietti vedessä pulikoivia lapsiaan ja vastasi kyllä – Se päätös teki hänestä hyvän isän aivan viime hetkellä

   Tilaajille
  8. 8

   Parisuhde paranee yhdellä pienellä teolla – Tämä kirjoitustehtävä auttaa todistetusti pitämään tyytyväisyyttä yllä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  9. 9

   Oletko miettinyt, miten vaivalloisia puolisot, vauvat ja lemmikit voivat olla? Mitään merkittävää ei voi saavuttaa yksin mukavuudesta käsin

  10. 10

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  11. Näytä lisää