Talous

Vuokrien nousu hidastui Helsingin ydinkeskustassa – kipuraja on saavutettu, kysyntää siirtyy nyt yksiöistä suurempiin asuntoihin

Helsingin ydinkeskustassa vuokrat nousivat alkuvuonna puolentoista prosentin vauhtia. Muualla Helsingissä ja muualla Suomessa nousu on ollut nopeampaa.

Helsingin ydinkeskustassa vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousevat nyt muuta Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua hitaammin.

Yliaktuaari Martti Korhonen Tilastokeskuksesta tulkitsee tämän johtuvan siitä, että vuokrat ydinkeskustassa ovat nousseet jo kipurajalle eikä korotusvaraa ole enää samalla tavalla kuin aiemmin.

Tilastokeskuksen mukaan vuokrat nousivat koko maassa tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 2,4 prosenttia. Helsingin ydinkeskustassa vuokrat nousivat muuta Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua hitaammin, noin puolentoista prosentin vauhtia.

Hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola Vuokraturva-yhtiöstä tunnistaa saman ilmiön Helsingin ydinkeskustan vuokratilanteesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen mukaansa talouskasvu on johtanut siihen, että kysyntää on siirtynyt nyt myös suurempiin vuokra-asuntoihin, kaksioihin ja kolmioihin ja vielä niitäkin suurempiin.

”Yksiöistä on kysyntää edelleenkin. Joka ikinen, joka tarjolle tulee, vuokrataan nopeasti. Mutta nyt myös parhailla paikoilla olevista hyväkuntoisista kaksioista käydään jonkun verran kilpailua, mitä ei pitkän taantuman vuosina nähty”, Metsola sanoo.

Metsolan mukaan suurissa vuokra-asunnoissa on nähtävissä, että kasvukeskuksiin töiden perässä muuttavat perheet haluavat asua ensin vuokralla ennen kuin siirtyvät ehkä myöhemmin omistusasuntoon. Tämä koskee pääkaupunkiseudun lisäksi myös muun muassa Turkua ja Tamperetta.

”Tässäkin on selkeä ero aiempiin vuosiin. Nimenomaan perheasunnot olivat sellaisia, joiden kanssa oltiin vuokramarkkinoilla ihmeissään”, Metsola sanoo.

Metsolan mukaan yksiöiden ja perheasuntojen vuokrat lähentyivät toisiaan hitaan talouskasvun vuosina. Nyt hänen mielestään perheasuntojen vuokrien luisu alaspäin on pysähtynyt.

”Vielä ei ole lähdetty vuokrapyyntöjä nostamaan. Muutokset ovat olleet vielä hyvin maltillisia”, Metsola sanoo.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 2,3 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat muuta Suomea hitaammin: Helsingissä ja sen ympäryskunnissa nousua oli 2,2 prosenttia, muualla Suomessa 2,4 prosenttia.

Ara-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 2,5 prosenttia.

”Vuokrat nousevat, mutta aiempaa maltillisempaa vauhtia”, sanoo Pellervon taloustutkimuksen ekonomisti Lauri Vuori.

Vuokrat ovat koko 2010-luvun nousseet nopeammin kuin hinnat ovat yleisesti nousseet. Pellervon taloustutkimus ennusti vuoden alussa, että uusissa vuokrasopimuksissa vuokrat voivat vähitellen kääntyä laskuun, sillä vuokra-asuntotarjonta on vilkkaan rakentamisen ansiosta kasvanut nopeasti.

”Tämä näkyy vasta pidemmällä aikavälillä. Vuokrien nousu on jo hidastunut muutaman vuoden aikana, ei huimasti mutta tasaisesti”, Vuori sanoo.

Vuoren mukaan tämänhetkinen hyvä taloustilanne vaikuttaa vuokramarkkinoihin myös niin, että vuokralta vaihdetaan omistusasuntoon. Talouden epävarmuustekijöiden vähentyessä kiinnostus omistusasumiseen kasvaa, mikä osaltaan hillitsee vuokrien nousua.

Vuonna 2017 vuokrat nousivat keskimäärin 1,5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat kohosivat koko maassa keskimäärin 1,7 prosenttia.

Pellervon taloustutkimus ennusti tämän vuoden alussa, että vuokrissa alueelliset erot tasoittuvat hieman.

Pellervo ennusti, että uusien ja vanhojen vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousevat 2,1 prosenttia tänä vuonna. Ara-vuokrien nousun arvioidaan olevan vapaarahoitteisten nousua maltillisempaa.

Vapaarahoitteisissa yksiöissä pääkaupunkiseudun ja muun maan ero on revennyt vuokrissa suurimmilleen. Tällaisen yksiön keskimääräinen neliövuokra on pääkaupunkiseudulla noussut yli 23 euroon, muualla maassa vajaaseen 15 euroon.

Ara-yksiöissä keskimääräinen neliövuokra pääkaupunkiseudulla on vajaat 15 euroa ja muualla maassa noin 12 euroa.

Opiskelijat siirtyivät syksyllä 2017 yleisen asumistuen piiriin. Tukirakenne kannustaa nyt asumaan yksiöissä, mikä on yksiöiden kysynnän kasvun lisäksi näkynyt myös soluasuntojen hyljeksintänä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vuokrat
 • Asuminen
 • Vuokra-asuminen
 • Vuokra-asunnot
 • vuokra-asunto

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Miksi haluaisin elää pidempään, jos elämäni on pelkkää työtä varten?

  2. 2

   Syöpää aiheuttava virus huolestuttaa maailmalla, ja nyt sitä löytyi Suomestakin – Jopa kymmenen prosenttia htlv-1-viruksen kantajista sairastuu aggressiiviseen leukemiaan

   Tilaajille
  3. 3

   Pappi ja kirkkokansa katosivat pienestä belgialaiskunnasta ja pahamaineisen lähiön imaami pelkää islaminuskon puolesta – Belgiassa yhä harvempi uskoo

  4. 4

   Marco Wessman joutui tarkkailuluokalle koko peruskoulun ajaksi, opetteli sitten itsekseen pitkän matematiikan ja opettaa nyt fysiikkaa – Erityis­luokista halutaan nyt eroon, mutta onko se mahdollista?

  5. 5

   Näyttelijät vastaavat Aku Louhimiehen väitteisiin –”Seisomme sanojemme takana”

  6. 6

   Sveitsin nousu oli jääkiekon MM-kisojen piristys – tähdistö­kentällisessä korjattiin kahden vuoden takainen vääryys

  7. 7

   Notkeammin, rohkeammin, tarkemmin – Suomella on nyt rytmisessä kilpavoimistelussa kaikkien aikojen maajoukkue

  8. 8

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  9. 9

   Vegas teki NHL-historiaa ja rynni finaaleihin – Laineen ja Armian kausi sai tylyn päätöksen

  10. 10

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuka on piispa Curry, joka lähes varasti show’n intohimoisella saarnallaan Meghanin ja Harryn häissä? Kuninkaalliset vieraat kuuntelivat puhetta kikatellen ja suu auki

  2. 2

   Vastahan Kalle syntyi ja kohta hän on ylioppilas – minulla on antaa hänelle yksi elämänohje, ja sen opin omissa lakkiaisissani

  3. 3

   Ihmisistä irtoava töhnä ja syövälle altistavat aineet veivät uima-altaan käyttökieltoon helsinkiläisessä hotellissa

  4. 4

   Harri Aho on nähnyt ihmisten kateuden ja poikansa nousun huipulle – kateellisuus loppui, kun Sebastian Aho ratkaisi mestaruuden

  5. 5

   Professori Piia Jallinoja tietää, millainen juhlapöytä ottaa kaikki huomioon – ja miksi voileipäkakku on moka

   Tilaajille
  6. 6

   Kemikaaliyliherkät rakennuttivat itselleen vähäpäästöiset talot – perheen oireet katosivat, toiselle rakennuttajalle kävi köpelösti: ”Omaisuuteni on nyt pumpattava sänky”

   Tilaajille
  7. 7

   Asuntoilmoitusten kuvissa huonekasveja säilytetään eteisen hattuhyllyllä ja jokaisessa keittiössä on söpö basilika – ”Nyt on muodissa eukalyptuksen oksa”

  8. 8

   Yleisradio vastaa Aku Louhimiehen uusiin syytöksiin asiavirheistä – ”Emme löytäneet mitään oikaistavaa”, sanoo Jouko Jokinen HS:lle

  9. 9

   Kirkon ei pitäisi enää vastustaa muutosta, sanoo eläkkeelle jäävä arkkipiispa Kari Mäkinen: ”Ei Jumalaa voi poimia hyllystä”

  10. 10

   Kun tuhannet Suomeen hullaantuneet venäläiset kokoontuvat yhteen, ei kellään ole naapurimaastaan pahaa sanottavaa – ”Venäjällä emme tiedä, mitä huomenna tapahtuu, mutta teillä tällainen ei olisi mahdollista"

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sanna oli 16-vuotias, kun hän kertoi tulleensa raiskatuksi – Viisi vuotta myöhemmin hän paljasti, että vankilaan joutui syytön mies

   Tilaajille
  2. 2

   Haiseva hengitys vaivaa yhä useampaa suomalaista – Asian­tuntija kertoo, mistä se johtuu ja mitä sille voi tehdä

   Tilaajille
  3. 3

   Onko istuminen painanut hartiasi kyyryyn ja niskan kipeäksi? Nämä kolme liikettä paljastavat, kuinka jumissa oikeasti olet, ja treenaavat samalla yläselän kuntoon

  4. 4

   Jasper Pääkkösellä on merkittävä rooli Spike Leen uutuuselokuvassa, josta tuli Cannesissa suuri tapaus – ”Iski tajuntaan, että olen oikeasti osa tällaista”

   Tilaajille
  5. 5

   Patikoimassa ollut turisti ryöstettiin Nuuksion kansallis­puistossa – taklattiin maahan takaapäin vaellus­reitillä

  6. 6

   Tee nämä yksinkertaiset asiat, niin näytät hyvältä selfiessä – HS:n palkittu kuvaaja Sami Kero kertoo 8 temppua, jotka jokainen osaa tehdä

  7. 7

   ”Kaikilla meillä on kuule rajoitteita!” sanoi Susanna Koski A-studiossa pitkäaikaistyöttömälle ja suututti ihmiset somessa – ja oli yhtä aikaa oikeassa sekä aivan väärässä

  8. 8

   Kysy nämä kaksi kysymystä, kun lapsi uhmaa ja raivoaa – kasvatuskouluttaja Liisa Ahosen mukaan ongelmalapsia käsitellään väärin

   Tilaajille
  9. 9

   Häkellyttävän moni kertoo joutuneensa avaruusolentojen sieppaamaksi – Ilmiölle on nimi, ja se selittää, miksi sieppaustarinat ovat nyt loppuneet

   Tilaajille
  10. 10

   Eristämistä, masennusta ja tuhottuja opintoja – Korkeakouluissa kiusataan kuin yläasteella, ja helsinkiläisen Leenan toiveet murskattiin ensimmäisenä päivänä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää