Talous

Vuokrien nousu hidastui Helsingin ydinkeskustassa – kipuraja on saavutettu, kysyntää siirtyy nyt yksiöistä suurempiin asuntoihin

Helsingin ydinkeskustassa vuokrat nousivat alkuvuonna puolentoista prosentin vauhtia. Muualla Helsingissä ja muualla Suomessa nousu on ollut nopeampaa.

Helsingin ydinkeskustassa vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousevat nyt muuta Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua hitaammin.

Yliaktuaari Martti Korhonen Tilastokeskuksesta tulkitsee tämän johtuvan siitä, että vuokrat ydinkeskustassa ovat nousseet jo kipurajalle eikä korotusvaraa ole enää samalla tavalla kuin aiemmin.

Tilastokeskuksen mukaan vuokrat nousivat koko maassa tämän vuoden ensimmäisellä neljänneksellä 2,4 prosenttia. Helsingin ydinkeskustassa vuokrat nousivat muuta Helsinkiä ja pääkaupunkiseutua hitaammin, noin puolentoista prosentin vauhtia.

Hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola Vuokraturva-yhtiöstä tunnistaa saman ilmiön Helsingin ydinkeskustan vuokratilanteesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hänen mukaansa talouskasvu on johtanut siihen, että kysyntää on siirtynyt nyt myös suurempiin vuokra-asuntoihin, kaksioihin ja kolmioihin ja vielä niitäkin suurempiin.

”Yksiöistä on kysyntää edelleenkin. Joka ikinen, joka tarjolle tulee, vuokrataan nopeasti. Mutta nyt myös parhailla paikoilla olevista hyväkuntoisista kaksioista käydään jonkun verran kilpailua, mitä ei pitkän taantuman vuosina nähty”, Metsola sanoo.

Metsolan mukaan suurissa vuokra-asunnoissa on nähtävissä, että kasvukeskuksiin töiden perässä muuttavat perheet haluavat asua ensin vuokralla ennen kuin siirtyvät ehkä myöhemmin omistusasuntoon. Tämä koskee pääkaupunkiseudun lisäksi myös muun muassa Turkua ja Tamperetta.

”Tässäkin on selkeä ero aiempiin vuosiin. Nimenomaan perheasunnot olivat sellaisia, joiden kanssa oltiin vuokramarkkinoilla ihmeissään”, Metsola sanoo.

Metsolan mukaan yksiöiden ja perheasuntojen vuokrat lähentyivät toisiaan hitaan talouskasvun vuosina. Nyt hänen mielestään perheasuntojen vuokrien luisu alaspäin on pysähtynyt.

”Vielä ei ole lähdetty vuokrapyyntöjä nostamaan. Muutokset ovat olleet vielä hyvin maltillisia”, Metsola sanoo.

Vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat koko maassa keskimäärin 2,3 prosenttia. Pääkaupunkiseudulla vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousivat muuta Suomea hitaammin: Helsingissä ja sen ympäryskunnissa nousua oli 2,2 prosenttia, muualla Suomessa 2,4 prosenttia.

Ara-asuntojen vuokrat nousivat koko maassa 2,5 prosenttia.

”Vuokrat nousevat, mutta aiempaa maltillisempaa vauhtia”, sanoo Pellervon taloustutkimuksen ekonomisti Lauri Vuori.

Vuokrat ovat koko 2010-luvun nousseet nopeammin kuin hinnat ovat yleisesti nousseet. Pellervon taloustutkimus ennusti vuoden alussa, että uusissa vuokrasopimuksissa vuokrat voivat vähitellen kääntyä laskuun, sillä vuokra-asuntotarjonta on vilkkaan rakentamisen ansiosta kasvanut nopeasti.

”Tämä näkyy vasta pidemmällä aikavälillä. Vuokrien nousu on jo hidastunut muutaman vuoden aikana, ei huimasti mutta tasaisesti”, Vuori sanoo.

Vuoren mukaan tämänhetkinen hyvä taloustilanne vaikuttaa vuokramarkkinoihin myös niin, että vuokralta vaihdetaan omistusasuntoon. Talouden epävarmuustekijöiden vähentyessä kiinnostus omistusasumiseen kasvaa, mikä osaltaan hillitsee vuokrien nousua.

Vuonna 2017 vuokrat nousivat keskimäärin 1,5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. Vapaarahoitteisten vuokra-asuntojen vuokrat kohosivat koko maassa keskimäärin 1,7 prosenttia.

Pellervon taloustutkimus ennusti tämän vuoden alussa, että vuokrissa alueelliset erot tasoittuvat hieman.

Pellervo ennusti, että uusien ja vanhojen vapaarahoitteisten asuntojen vuokrat nousevat 2,1 prosenttia tänä vuonna. Ara-vuokrien nousun arvioidaan olevan vapaarahoitteisten nousua maltillisempaa.

Vapaarahoitteisissa yksiöissä pääkaupunkiseudun ja muun maan ero on revennyt vuokrissa suurimmilleen. Tällaisen yksiön keskimääräinen neliövuokra on pääkaupunkiseudulla noussut yli 23 euroon, muualla maassa vajaaseen 15 euroon.

Ara-yksiöissä keskimääräinen neliövuokra pääkaupunkiseudulla on vajaat 15 euroa ja muualla maassa noin 12 euroa.

Opiskelijat siirtyivät syksyllä 2017 yleisen asumistuen piiriin. Tukirakenne kannustaa nyt asumaan yksiöissä, mikä on yksiöiden kysynnän kasvun lisäksi näkynyt myös soluasuntojen hyljeksintänä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vuokrat
 • Asuminen
 • Vuokra-asuminen
 • Vuokra-asunnot
 • vuokra-asunto

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Valtteri Bottas nousi kauden ensimmäiseen suomalaisvoittoon – Lewis Hamilton sai sateen sotkeman Saksan kisan jälkeen aikasakon

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  4. 4

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  5. 5

   Nykyistä maailman­aikaa ei nimettykään ihmisen vaan muinaisen kuivuus­kauden mukaan – geologien mielestä elämme nyt meghalaya-aikaa

  6. 6

   Talousmahtien G20-kokous ajautui pattitilanteeseen – ”Emme neuvottele ase ohimollamme”, Ranskan talousministeri ilmoitti Yhdysvalloille

  7. 7

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  8. 8

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  9. 9

   Lämpöaallolle ei näy loppua, Ilmatieteen laitos varoittaa taas tukalasta helteestä

  10. 10

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  7. 7

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  8. 8

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  9. 9

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  10. 10

   Keskelle Tamperetta rakennettiin vuonna 1925 kaunis sininen talo – nyt se on kadonnut, ja tontista riidellään oikeudessa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat