Talous

Sahoilta kuuluu hätähuuto samaan aikaan kuin metsä­jätit tekevät huippu­tulosta – ”Sahojen toiminta­ympäristö on Suomessa tuhottu”

Sellukattiloissa on tänä vuonna poltettu puupulan takia jo järeitä tukkeja.

Itsenäisiä sahoja edustava Sahateollisuus ry julkaisi keskiviikkona kovasanaisen hätähuudon suomalaisten sahojen tilasta. Sahat pääsivät viime vuonna juuri ja juuri nollatulokseen, vaikka niiden vienti vetää ja sahatavaran hinnat nousevat. Samaan aikaan muissa maissa sahat tekevät huipputulosta.

Tilanne on erikoinen, sillä metsäjätit UPM, Stora Enso ja Metsä Group tekevät parempaa tulosta kuin koskaan.

Sahateollisuus ry:n mukaan sahojen ”toimintaympäristö on Suomessa tuhottu”. Sahateollisuus edustaa 34:ää sahaa, joiden osuus sahatavaran tuotannosta on runsaat puolet. Toisen puolen tuottavat kolmen suuren metsäyhtiön sahat. Sahatavaran viennin arvo on noin 1,7 miljardia euroa. Sahat ovat metsänomistajille elintärkeitä, sillä ne maksavat kaksi kolmannesta metsänomistajien kantorahatuloista.

Sahateollisuus ry:n toimitusjohtaja Kai Merivuori kirjoittaa blogissaan, että yksityinen puunostaja Junnikkala on jo keskeyttänyt puun oston.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Merivuoren mukaan syynä on se, että selluteollisuus imee markkinoilta kaiken sellun keitossa normaalisti käytettävän osan puusta eli kuitupuun, mutta ei silti pysty hankkimaan riittävästi kuitupuuta markkinahintaan.

Merivuoren mielestä kuitupuun hinta on pidetty kurissa, jonka takia metsäyhtiöt tekevät jopa ennätyksellistä tulosta sellulla. Sellusta on valtava kysyntä markkinoilla, koska siitä tehdään muun muassa verkkokaupan tarvitsemia pakkauksia ja pehmopaperia, jonka kysyntä etenkin Kiinassa on hurjassa kasvussa.

Merivuoren mukaan raakapuun hinnankorotukset ovat kohdistuneet vain järeän tukkipuun hintaan.

”Integraateille lankeaa koko lasku kuitupuun mahdollisesta hinnannoususta, mutta vain puolet tukin hinnan noususta”, Merivuori sanoo.

Integraateilla hän tarkoittaa isoja metsäyhtiöitä. Tukkipuun hinta on yli kolminkertainen verrattuna kuitupuuhun. Ero on kasvanut tasaisesti 1990-luvulta. Vuoden 2017 alusta lähtien esimerkiksi mäntytukin hinta on noussut noin 56 eurosta yli 61 euroon kuutiolta.

Sahat myyvät sahaamisen sivutuotteena syntyvän selluhakkeen suurille metsäyhtiöille. Sahat saavat nykyään huomattavasti vähemmän rahaa tukkipuun sahaamisesta syntyvästä hakkeesta kuin ne maksavat itse tukkipuusta. Merivuoren mukaan puupulassaan metsäjätit keittävät nyt sellukattiloissa jopa järeitä tukkeja, joista sahateollisuus normaalisti tuottaa lautoja, parruja ja muuta rakennustavaraa. Kuitupuuta ostetaan myös ulkomailta kotimaista puuta kalliimmalla.

”Integraatit ovat sitoneet sahojen sivutuotteena syntyvän selluhakkeen hinnan kotimaisen kuitupuun hintaan, joten ne ostavat korkealaatuisen, kalliista tukista tuotetun hakkeen 70 prosentin alennuksella raaka-aineen hintaan verrattuna. Omien sahojensa tulokset integraatit ovat piilottaneet isompiin kokonaisuuksiin”, Merivuori sanoo.

Erikoista puumarkkinassa Merivuoren mukaan on se, että kuitupuun kysynnän kasvaessa tukin hinta on epäloogisesti kääntynyt rajuun nousuun. ”Metsänomistajat pyrkivät maksimoimaan kantorahatulonsa. On helpompi kilpailuttaa kymmenien ostajien markkinalla tukin hinta kuin kolmen ostajan markkinalla kuitupuun hinta. Tämä sopii myös integraateille. Laskun maksaa itsenäinen sahateollisuus”, Merivuori sanoo.

Sahateollisuuden mukaan yksityiset sahat kärsivät myös energia- ja ilmastopolitiikasta.

Tuilla pyritään lisäämään metsähakkeen käyttöä uusiutuvan energian tuotannossa, mutta samalla tuet syrjivät sahojen sivutuotteena syntyvää purua ja kuorta puupolttoainemarkkinoilla. Tästä hyötyvät sekä kaukolämpövoimalaitokset että energialiiketoiminnassa mukana oleva selluteollisuus, mutta sahat kärsivät.

”Tuet eivät edes ole lisänneet metsähakkeen käyttöä”, Merivuori sanoo.

Suurille metsäyhtiöille sillä ei ole niin väliä, miten niiden sahoilla menee, koska ne tekevät niin hurjaa tulosta sellulla.

”Metsäteollisuudelle ohjatut kansainvälistä kilpailukykyä takaamaan tarkoitetut tukijärjestelmät on suunnattu vain suurteollisuudelle. Energiaveroleikkuri ja päästökauppakompensaatio ovat erinomaisia esimerkkejä tuista, jotka hyödyttävät metsäteollisuudessa lähes yksinomaan metsäintegraatteja vääristäen kilpailua kotimaassa joko välillisesti tai suoraan. Sahoja hyödyttäviä toimivia energiatukijärjestelmiä ei Suomessa ole, toisin kuin merkittävissä kilpailijamaissa”, Merivuori kirjoittaa.

UPM:n johtaja Heikki Vappula ei epäile sahateollisuuden ahdingon aitoutta, mutta on muuten niukkasanainen suuria metsäyhtiöitä kohtaan esitetyistä syytöksistä.

”En voi kommentoida, nämä ovat kaupallisia juttuja”, sanoo Vappula.

Vappula sanoo, että tukkia on saattanut mennä poikkeuksellisesti sellukattiloihin tammikuussa, kun puupula oli todella paha. Syksyllä rajut sateet kastelivat maat ja sen jälkeen lämpötila pysyi korkealla, joten maasto oli korjuukoneille liian upottavaa. Samaan aikaan sellutehtaat ovat käyneet täysillä, koska sellun kysyntä on poikkeuksellisen suurta.

”Tukin käyttö sellunteossa on yhtään pitemmällä aikavälillä taloudellisesti kestämätöntä”, Vappula sanoo.

Vappulan mukaan puun saanti alkoi helpottua, kun pakkaset kovettivat maan helmikuussa.

”Nyt puuhuolto alkaa olla kunnossa, mutta valtavalta puunhankintakoneistolta kestää aikansa toipua.”

Stora Enson metsäjohtaja Janne Partanen on tietoinen sahojen ongelmista, mutta on yllättynyt, kuinka raju sahojen syyttävä ulostulo on.

”Olemme mekin huolissamme omien sahojemme raaka-aineen hinnasta, joten siihen nähden väitteet isoja metsäyhtiöitä kohtaan eivät istu millään tavalla”, Partanen sanoo.

Hän lisää, että puumarkkinoilla valtaosa on yksityisiä puunmyyjiä, joita kiinnostaa erityisesti tukin hinta, koska se on kuitupuun hintaa parempi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Metsäteollisuus
 • Talous
 • Sahat
 • Teemu Luukka

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   ”Varokaa, sieltä tulee pyöräilijä!” komensivat vanhemmat lapsiaan minua syyllistävään sävyyn – Miksei lapsia opasteta liikenteessä?

  3. 3

   Sinkkumiesten painajaiskaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalaismies hengailee pakastealtaalla, koska Seattlessa nettitreffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  4. 4

   Kuiva hellekesä ajaa maatilat ahdinkoon: karjaa uhkaa ennenaikainen teurastaminen

  5. 5

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  6. 6

   Neil Hardwick on Suomi-viihteen kultasormi, joka piruillessaan teki sarjan ”jota ei kirjoiteta tai harjoitella ollenkaan”

  7. 7

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  8. 8

   Poliisi päätti katkaista helsinkiläismiehen rikoskierteen – epäillään tehneen 19 liikennerikosta puolessa vuodessa

  9. 9

   Avioliiton arvoa ei romuta samaa sukupuolta olevien puolisoiden rakkaus, vaan kommunikaation puute, arjen paineet ja itsekeskeisyys

  10. 10

   Kai Saarinen joutui päättämään joukon perääntymisestä, kun liekkimeri eteni kohisten puiden latvoissa – näin eteni vaikea operaatio Varsinais-Suomen jättipalossa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  2. 2

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  3. 3

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  4. 4

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  5. 5

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  6. 6

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  7. 7

   Ainakin yhdeksän haavoittui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  8. 8

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  9. 9

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  10. 10

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää