Talous

Kaavilta ostettiin jopa kunnantalo purettavaksi – terveysyritysten kasvu jatkuu, kävi soten miten vain

Jos sote tulee, maakunnatkaan eivät selviä ilman ulkoistussopimuksia yritysten kanssa. Jos sotea ei tule, kunnissa alkaa jättimäinen ulkoistusten aalto.

Suomen suurimmat terveysyritykset Mehiläinen, Terveystalo, Attendo ja Pihlajalinna ovat nousseet vähitellen sellaiseen asemaan, että niiden kasvu jatkuu, tuli sote-uudistusta tai ei.

Sote-uudistus avaa julkisen perusterveydenhuollon markkinat yksityisille yhtiöille ja voi olla iso lisä monen yrityksen liikevaihtoon, mutta yksikään ei ole rakentanut bisnestään tulevien sote-keskusten varaan.

Terveysyritykset varautuvat tulevaan maakuntahallinnon Suomeen, johon jää paljon epätietoisia kuntia. Juuri nyt kuntia askarruttaa, mikä on kunnassa olevien lähiterveyspalveluiden kohtalo, kun maakunnat alkavat rakentaa toimintaansa.

Jos palvelut lähtevät, lähtee kunnasta myös paljon työpaikkoja. Tämän kunnat haluavat estää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Toinen ongelma on se, että sote-kiinteistöjen riskit on jätetty kuntien harteille.

Maakuntauudistuksen mukaan maakunnat ovat sitoutuneet vuokraamaan kuntien sote-kiinteistöjä kolmen vuoden ajan. Jos maakunnat tämän jälkeen eivät jatka vuokrausta esimerkiksi siksi, että ne keskittävät palveluita muualle, kuntien käsiin voi jäädä neliökaupalla tyhjää sote-tilaa. Osa siitä on huonokuntoista.

Nämä huolet selittävät sen, miksi etenkin Attendo mutta myös muut terveysyhtiöt ovat innokkaasti ostaneet viime ja tämän vuoden aikana kuntien sote-kiinteistöjä. Eivätkä yksin niitä: Attendo esimerkiksi osti huhtikuun lopussa Kaavin terveyskeskuksen, palveluasunnot ja kaupan päälle vielä kunnantalon.

Kunnantalo on tarkoitus purkaa maan tasalle ja rakentaa tilalle 60-paikkainen Attendon hoivakoti.

Näin kuvio menee: kunta saa korvauksen kiinteistöstä, jolla on suuri vaara muuttua arvottomaksi, ja terveysyhtiö saa vastineeksi tontin, asiakkaat ja henkilökunnan. Koska tulevan maakunnan pitää joka tapauksessa hoitaa esimerkiksi Kaavin vanhukset, järjestely sopinee sillekin.


Terveysyritykset tekivät aiemmin kuntien kanssa kokonaisulkoistuksia, joissa kunta siirsi koko terveydenhuoltonsa yrityksen hoitoon. Ulkoistukset ovat nyt jäässä, mutta eivät kokonaan pysähdyksissä.

Syynä hyytymiseen on se, että meno äityi liian villiksi ja hallitus jatkoi ensi vuoden loppuun asti tilapäistä kuntien sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistusten ja investointien rajoituslakia. Kuntien itsemääräämisoikeuteen puuttuminen on poikkeuksellista.

Laki määrää nyt ulkoistussopimuksiin irtisanomisehdon, jos ulkoistus koskee yli kolmannesta kunnan vastuulla olevista sote-palveluista tai jos sopimus jatkuu vuotta 2020 pitemmälle.

Laki ei estänyt Mehiläisen tekemää isoa ulkoistusta Meri-Lapissa. Pihlajalinnalta meni pari isoa ulkoistusta mönkään, mutta tämän vuoden alussa se voitti pienemmän Hattulan osaulkoistuksen ja havittelee nyt Nokian kaupunkia mukaan Mänttä-Vilppulan jo toimivaan ulkoistukseen.

Maakunta- ja sote-uudistuskaan ei lopeta ulkoistuksia. Tulevat maakunnat ovat vaikeuksissa esimerkiksi sen kanssa, miten ne hoitavat palvelut koko maakunnan alueella.

”Ei tämä maailma muutu yhtäkkiä sote-uudistuksen myötä niin, että olisi yhtäkkiä helpompi järjestää palvelut reuna-alueille. Meidän palvelutarjonnallemme on vielä kysyntää”, Pihlajalinnan toimitusjohtaja Joni Aaltonen sanoo.

”Maakunnat tulevat käyttämään merkittävässä määrin ostopalveluita. Siellä voi olla palveluseteleitä, puitesopimuksia, pienempiä ja isompia ulkoistuksia ja yhteisyrityksissä tuotettavia palveluita”, ennustaa Mehiläisen toimitusjohtaja Janne-Olli Järvenpää.

Millaisia ovat Suomen suuret terveysyritykset? Avaa tausta luettavaksi tai jatka uutisen parissa.Entä jos sote-uudistus kaatuu? Yksi ainakin on varmaa: kunnissa alkaa jättimäisten ulkoistusten aalto.

Soten hoitaminen omana toimintana on jo käynyt monelle kunnalle liian raskaaksi. Monet isotkin kaupungit ovat jo nyt ehtineet pohtia ulkoistusta vakavasti, ja nämä suunnitelmat kaivetaan silloin mapeista esiin.

Valtakunnan tasolla etenkin vasemmistopoliitikot ovat olleet närkästyneitä terveysyritysten rynnistyksestä kuntiin, mutta paikallistasolla saman puolueen edustajat neuvottelevat ulkoistussopimuksia täyttä häkää.

Neljän suuren terveysyrityksen liikevaihdon kasvu viime vuosina on ollut kaksinumeroista, koska ne ovat ostaneet talliinsa kymmeniä lääkäriasemia ja hoivayrityksiä sekä perustaneet uusia toimipaikkoja.

Neljällä suurella on hallussaan noin kolmasosa yksityisistä sote-markkinoista. Paljon pienempiä yrityksiä on vielä ostettavaksi.

Pakkotahtisen kasvun pitäminen hallinnassa ei ole helppoa. Sen todistaa esimerkiksi Pihlajalinna, jonka tulos rysähti alkuvuonna tappiolle muun muassa kolmen ison lääkärikeskuksen käynnistämisen takia.

Osa yrityskaupoista on ulottunut uusille alueille, eikä kaikkia niihin liittyviä suunnitelmia ole vielä kerrottu. Pihlajalinna osti taannoin Forever-kuntosaliketjun, Mehiläinen puolestaan meni omistajaksi Husin tytäryhtiöön Hyksin oy:hyn ja tuki- ja liikuntaelinsairauksiin erikoistuneeseen Ortoniin.

Uusi ilmiö ovat alan ulkopuoliset ostajat, jotka haluavat mukaan kasvavalle alalle. Osuuskuntataustainen Tradeka osti helmikuussa pääomasijoittajalta Med Groupin terveyspalvelut, joihon kuuluu muun muassa kotiin vietäviä hoivapalveluita.

Sote-uudistus ja siihen liittyvä valinnanvapaus tarkoittavat, että terveysyritykset tulevat perustamaan ympäri Suomea omia sote-keskuksiaan, jonne asiakkaat voivat listautua. Tämän pohjustus on meneillään – Pihlajalinnan ongelmat johtuvat osin siitä, että se haluaa laajentua valtakunnalliseksi.

”Me aiomme olla yliopistokaupungeissa ja maakuntakeskuksissa”, Pihlajalinnan Aaltonen määrittelee yhtiön sote-keskusten sijainnin.

Sote-keskusten kannattavuus on vielä arvoitus, koska poliitikot säätävät parhaillaan reunaehtoja: esimerkiksi sitä, paljonko yhdestä listautuneesta asiakkaasta saa rahaa ja millä tavoin valvotaan potilaan lähettämistä eteenpäin jatkohoitoon.

Sosiaali- ja terveysministeriö on arvioinut, että valinnanvapauden piiriin tulevat noin 5,4 miljardin euron markkinat. Siitä sote-keskusten osuus on noin 1,9 miljardia euroa, josta yrityksille menee alkuvaiheessa ministeriön arvion mukaan 100–500 miljoonaa euroa.

Sote-keskusten lisäksi valinnanvapautta laajennettiin niin, että maakunnat ottavat käyttöön asiakassetelit, joilla asiakas voi valita yksityisistä palveluista. Tässä markkinassa on noin 1,6 miljardia euroa.

Myös esimerkiksi vanhuksille ja vammaisille tarkoitetussa henkilökohtaisessa budjetissa liikkuvat isot rahat, kaikkiaan 1,5 miljardia euroa.

Kaikki eurot eivät mene neljälle suurelle, mutta yritykset ovat hyvissä asemissa, kun asiakas miettii itselleen esimerkiksi sote-keskusta. Tunnettu brändi voi painaa valinnassa. Osa ihmisistä on jo nyt yritysten vakioasiakkaita esimerkiksi työterveyshuollon kautta – siitä on helppo listautua saman yrityksen sote-keskukseen.

Sote-huuman varjoon helposti jää, että terveydenhuollossa on meneillään digitalisaation vallankumous, jonka kaikkia vaikutuksia ei vielä edes tunnisteta. Yhtiöiden myymä perustuote, lääkärin vastaanotto, ei pysy samanlaisena kuin nyt. Painopiste alkaa siirtyä sairauksien ennaltaehkäisyyn.

”Sitä pystytään tekemään tietomassojen, uusien analytiikkamenetelmien ja tekoälyn sovellusten avulla. Tämä tulee muuttamaan niin työterveyshuoltoa kuin perusterveydenhuoltoa olennaisesti”, sanoo Janne-Olli Järvenpää.

”Tämä on kehityssuunta, tuli sote tai ei. Sote saattaa entisestään kiihdyttää muutosta”, Järvenpää sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  2. 2

   Kuka tarvitsee supertehokasta perheautoa, jossa on 600 hevosvoimaa? Ei kukaan, mutta yksi tällainen auto kerää kehuja kehujen perään

  3. 3

   He tulivat suorissa rivistöissä kuin armeija, ja sitten helvetti repesi – Tällaista on uuden ajan venäläinen jalkapallo­huliganismi

   Tilaajille
  4. 4

   16-vuotias amerikkalaistyttö julkaisi kuvan itsestään nojailemassa autoonsa ja joutui kaksi vuotta jatkuneen netti-ilkeilyn kohteeksi – kunnes yhtäkkiä internet aloitti kannustamisen

  5. 5

   Jussarön ”Bermudan kolmiosta” löytyi taas tuntematon hylky – ”On selkeästi ollut suuri purjealus”

  6. 6

   Poliisi epäilee tivolin työntekijää kunnianloukkauksesta – soitti kappaleen, jonka romaniperhe koki nöyryyttävänä

  7. 7

   Perheenisä pieksi neljää lastaan nahkavyöllä Espoossa – Nuorin lapsista oli tekohetkellä 2-vuotias

  8. 8

   Oikeus: Paavo Väyrynen ei ole Kansalaispuolueen puheenjohtaja – Väyrynen: Olen yhä puheenjohtaja

  9. 9

   Hovioikeus päästi Jari Aarnion ja rikollispomon vapaaksi odottamaan tuomiota – molemmat vapautuivat heti

  10. 10

   Poliisi tutkii: Helsingin Lauttasaaressa epäillään ympäristörikosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  2. 2

   He tulivat suorissa rivistöissä kuin armeija, ja sitten helvetti repesi – Tällaista on uuden ajan venäläinen jalkapallo­huliganismi

   Tilaajille
  3. 3

   Tulolaskuri näyttää ensimmäistä kertaa, millaisissa kannustinloukuissa suomalaiset pahimmillaan elävät

  4. 4

   16-vuotias amerikkalaistyttö julkaisi kuvan itsestään nojailemassa autoonsa ja joutui kaksi vuotta jatkuneen netti-ilkeilyn kohteeksi – kunnes yhtäkkiä internet aloitti kannustamisen

  5. 5

   Tuotamme katkeria nuoria miehiä kohtuuttomilla odotuksilla

  6. 6

   Perheenisä pieksi neljää lastaan nahkavyöllä Espoossa – Nuorin lapsista oli tekohetkellä 2-vuotias

  7. 7

   Valtio hyllytti Kittilän rikoksista syytetyt päättäjät välittömästi, tarvittaessa käytetään poliisivoimia – Kittilä aikoo valittaa päätöksestä

  8. 8

   Lennä halvalla – Lentolippujen hinnoittelu on salatiedettä, mutta pienellä kikkailulla voi löytää huippuhalvan lennon

   Tilaajille
  9. 9

   Hovioikeus päästi Jari Aarnion ja rikollispomon vapaaksi odottamaan tuomiota – molemmat vapautuivat heti

  10. 10

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pyörällä Suomea kiertänyt italialaiskuvaaja löysi varautuneita ihmisiä ja ikuisti kuihtuvan maaseudun rippeet – ”Ei ole varmaa, millä vuosisadalla ollaan”

  2. 2

   Etkö ymmärtänyt päivän Fingerporia? Ei se mitään, koska ei ymmärtänyt kukaan muukaan

  3. 3

   Trumpin ja Kimin alle­kirjoittama sopimus oli ”floppien floppi” – se yllätti jopa ne, jotka eivät uskoneet siihen alun perinkään

  4. 4

   Juha Partanen julisti 30 vuotta Israelin sanaa, kunnes matka Palestiinaan muutti kaiken – ”Sanon sen nätisti: mä olen puhunut pötyä”

   Tilaajille
  5. 5

   ”En kestä enää, en yhtään yötä!” parkui komeroon lukittu vanki numero 8612 maailman kuuluisimmassa ihmiskokeessa – Nyt koko koe on paljastunut täydeksi teatteriksi

  6. 6

   Aikuisen naisen ruumis löytyi pytonin vatsasta kokonaisena Indonesiassa – useimmiten jättiläiskäärmeiden ihmisuhrit kuolevat sydänkohtaukseen

  7. 7

   Isoja miehiä, kylmiä katseita ja äärettömän julmia tarinoita – HS pääsi tutustumaan valtion mielisairaalan suljetulle osastolle, jonne päätyvät Suomen vaarallisimmat rikolliset

   Tilaajille
  8. 8

   ”Olen kaikille vain ilmaa” – Keskellämme elää ihmisiä, jotka jäävät aina ulkopuolisiksi, ja nyt he kertovat, millaista on olla muiden silmissä näkymätön

   Tilaajille
  9. 9

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  10. 10

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Alkoholiteollisuus suostuteltiin rahoittajaksi suurtutkimukseen lupaamalla tuloksia, joiden mukaan ”kohtuullinen juominen on turvallista”
  3. NHL-seuran ahdistelukohussa lisää käänteitä – hyökkääjä, jonka kihlattua syytetään nettihäiriköinnistä nyt Aleksander Barkovin seurakaveriksi
  4. Itä-Suomen poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli tuomittiin virassa tapahtuneesta pahoinpitelystä ja virkavelvollisuuden rikkomisesta
  5. Kesä palaa huomenna päiväksi, mutta sen jälkeen sataa jälleen – perjantaille on luvassa ”perinteinen suoma­lainen juhannussää”
  6. Poliisi epäilee tivolin työntekijää kunnianloukkauksesta – soitti kappaleen, jonka romaniperhe koki nöyryyttävänä
  7. Jussarön ”Bermudan kolmiosta” löytyi taas tuntematon hylky – ”On selkeästi ollut suuri purjealus”
  8. Kim Jong-un tuli yllätysvierailulle Pekingiin hieromaan neuvottelutaktiikkaansa – Pohjois-Korea näyttää nautiskelevan keskeisestä roolistaan suurvaltojen välissä
  9. Lääkärin toiminta ihmetyttää MM-kisoissa – aivotärähdysepäilyä hoidettiin läpsimällä poskille ja ruiskuttamalla vettä kasvoihin
  10. Tunti sitten
  11. Italian sisäministeri suunnitteli romaniväestön laskentaa, sai arvosteluryöpyn ja päätyi perumaan puheitaan
  12. Poliisi tutkii SM-rallin yleisöturvallisuuden järjestelyjä – Nainen kuoli kilpa-auton sinkouduttua yleisöön Seinäjoella
  13. Näytä lisää