Talous

Suomalaisyritys keksi tyynyn, joka saa musiikin tuntumaan iholla

Espoolainen Flexound kehitti ensimmäisen värisevän ”älytyynynsä” terapiakäyttöön, mutta päätti sitten tuoda kehittämänsä teknologian myös kuluttajamarkkinoille.

Jokainen rock-konsertissa käynyt tietää, miten basson jytkeen voi paitsi kuulla korvissaan myös tuntea rintakehässään. Ääniaaltojen ja tuntoaistin yhteyttä on pitkään hyödynnetty esimerkiksi terapiahoidoissa, mutta nyt suomalainen kasvuyritys tuo yhdistelmän myös viihdekäyttöön.

Flexound Augmented Audion kehittämää ”älytyynyä” voi käyttää esimerkiksi elokuvien ja tv-sarjojen katseluun tai musiikin kuunteluun. Niskan taakse asetettava laite toistaa äänen kaiuttimien tavoin, minkä lisäksi se värähtelee äänen tahtiin.

Musiikkia kuunnellessa sen rytmin tuntee hartioillaan, ja sotaelokuvaa katsoessa värähdys korostaa taistelukentän äänimaailmaa sitä enemmän, mitä voimakkaammasta räjähdyksestä on kyse.

”Kehitimme ensimmäisenä maailmassa mahdollisuuden tuntea musiikin kehossa ilman, että äänenvoimakkuuden tarvitsee olla kovalla”, sanoo yrityksen toimitusjohtaja ja yksi perustajista Mervi Heinaro.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Humu-nimisen tyynyn pystyy yhdistämään bluetoothin tai piuhan avulla televisioon, tietokoneeseen tai puhelimeen, ja sitä voi käyttää minkä tahansa ääniraidan toistamiseen.

Myös Flexound kehitti ensimmäisen äänityynynsä nimenomaan terapiakäyttöön, ja vasta siitä saatu palaute antoi Heinaron mukaan kaksi vuotta sitten kipinän kehittää teknologiaa kuluttajille.

”Huomasin silloin itsekin, että tykkään oikeasti katsoa Netflixiä tämän kanssa”, hän sanoo.

Humun toiminta perustuu tyynyn sisällä olevaan elementtiin, joka sekä toistaa äänen että välittää siitä syntyvän värähtelyn vastaanottajan kehoon.

Noin 300 euroa maksava tuote tuli vuodenvaihteessa markkinoille Suomessa, ja sitä myydään lisäksi Japanissa, Kiinassa, Baltian maissa sekä suurten Euroopan maiden Amazon-verkkokaupoissa.

Seuraavaksi edessä on rantautuminen muun muassa Yhdysvaltoihin, jossa Flexound sai viime kuussa ensimmäisen patentin kehittämälleen teknologialle.

Toimitusjohtaja Heinaron sanoo Humu-tyynyn olevan ennen kaikkea pilottituote. Tyynyjen lisäksi yritys haluaa tuoda äänen ja värinän yhdistelmän elokuvateattereihin, autoihin ja huonekaluihin.

”Emme ole niin suuruudenhulluja, että kuvittelisimme rakentavamme autojen istuimia itse. Suunnitelmana on myydä teknologiaamme muiden yhtiöiden tuotteisiin.”

Kiinalaisen mediayhtiön Xinhuanetin tutkimuskeskuksessa on jo Flexoundin rakentama elokuvateatteri, jonka istuimet hyödyntävät yrityksen keksintöä.

Yritys pyrkii Heinaron mukaan heti Kiinan ja Yhdysvaltain markkinoille, koska siellä toimivat alan suuryritykset voivat alkaa kehittää vastaavaa tekniikkaa koska tahansa.

Humu-tyynyt myös valmistetaan Kiinassa.

”Haluaisimme kovasti tuoda esimerkiksi elektroniikkamoduleiden valmistuksen Suomeen, mutta ainakaan toistaiseksi meillä ei ole siihen vaadittavia rahoja”, Heinaro sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yritykset
 • Keksinnöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Lämpöaallolle ei näy loppua, Ilmatieteen laitos varoittaa taas tukalasta helteestä

  4. 4

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  5. 5

   Dramatiikkaa sateen sotkemassa Saksassa: Sebastian Vettel ajoi ulos, Lewis Hamilton nousi pitkältä takamatkalta voittoon – suomalaiset palkintopallille

  6. 6

   Espanja muuttaa raiskaus­lakinsa, seksiin tarvittaisiin aina suostumus – taustalla suurmielen­osoituksiin johtanut tuomio

  7. 7

   Nakupyöräilijät kiersivät Helsingin keskustaa jo viidettä kertaa – maailman­laajuinen tapahtuma kritisoi autoilua

  8. 8

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  9. 9

   Suomessa edes lääkäri ei saa pakottaa päihde­ongelmaista hoitoon, ja sitä kutsutaan yksilön­vapaudeksi

  10. 10

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  3. 3

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  7. 7

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  8. 8

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  9. 9

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  10. 10

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää