Talous

Suomalaisyritys keksi tyynyn, joka saa musiikin tuntumaan iholla

Espoolainen Flexound kehitti ensimmäisen värisevän ”älytyynynsä” terapiakäyttöön, mutta päätti sitten tuoda kehittämänsä teknologian myös kuluttajamarkkinoille.

Jokainen rock-konsertissa käynyt tietää, miten basson jytkeen voi paitsi kuulla korvissaan myös tuntea rintakehässään. Ääniaaltojen ja tuntoaistin yhteyttä on pitkään hyödynnetty esimerkiksi terapiahoidoissa, mutta nyt suomalainen kasvuyritys tuo yhdistelmän myös viihdekäyttöön.

Flexound Augmented Audion kehittämää ”älytyynyä” voi käyttää esimerkiksi elokuvien ja tv-sarjojen katseluun tai musiikin kuunteluun. Niskan taakse asetettava laite toistaa äänen kaiuttimien tavoin, minkä lisäksi se värähtelee äänen tahtiin.

Musiikkia kuunnellessa sen rytmin tuntee hartioillaan, ja sotaelokuvaa katsoessa värähdys korostaa taistelukentän äänimaailmaa sitä enemmän, mitä voimakkaammasta räjähdyksestä on kyse.

”Kehitimme ensimmäisenä maailmassa mahdollisuuden tuntea musiikin kehossa ilman, että äänenvoimakkuuden tarvitsee olla kovalla”, sanoo yrityksen toimitusjohtaja ja yksi perustajista Mervi Heinaro.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Humu-nimisen tyynyn pystyy yhdistämään bluetoothin tai piuhan avulla televisioon, tietokoneeseen tai puhelimeen, ja sitä voi käyttää minkä tahansa ääniraidan toistamiseen.

Myös Flexound kehitti ensimmäisen äänityynynsä nimenomaan terapiakäyttöön, ja vasta siitä saatu palaute antoi Heinaron mukaan kaksi vuotta sitten kipinän kehittää teknologiaa kuluttajille.

”Huomasin silloin itsekin, että tykkään oikeasti katsoa Netflixiä tämän kanssa”, hän sanoo.

Humun toiminta perustuu tyynyn sisällä olevaan elementtiin, joka sekä toistaa äänen että välittää siitä syntyvän värähtelyn vastaanottajan kehoon.

Noin 300 euroa maksava tuote tuli vuodenvaihteessa markkinoille Suomessa, ja sitä myydään lisäksi Japanissa, Kiinassa, Baltian maissa sekä suurten Euroopan maiden Amazon-verkkokaupoissa.

Seuraavaksi edessä on rantautuminen muun muassa Yhdysvaltoihin, jossa Flexound sai viime kuussa ensimmäisen patentin kehittämälleen teknologialle.

Toimitusjohtaja Heinaron sanoo Humu-tyynyn olevan ennen kaikkea pilottituote. Tyynyjen lisäksi yritys haluaa tuoda äänen ja värinän yhdistelmän elokuvateattereihin, autoihin ja huonekaluihin.

”Emme ole niin suuruudenhulluja, että kuvittelisimme rakentavamme autojen istuimia itse. Suunnitelmana on myydä teknologiaamme muiden yhtiöiden tuotteisiin.”

Kiinalaisen mediayhtiön Xinhuanetin tutkimuskeskuksessa on jo Flexoundin rakentama elokuvateatteri, jonka istuimet hyödyntävät yrityksen keksintöä.

Yritys pyrkii Heinaron mukaan heti Kiinan ja Yhdysvaltain markkinoille, koska siellä toimivat alan suuryritykset voivat alkaa kehittää vastaavaa tekniikkaa koska tahansa.

Humu-tyynyt myös valmistetaan Kiinassa.

”Haluaisimme kovasti tuoda esimerkiksi elektroniikkamoduleiden valmistuksen Suomeen, mutta ainakaan toistaiseksi meillä ei ole siihen vaadittavia rahoja”, Heinaro sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yritykset
 • Keksinnöt

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Maksan seksistä, koska vaimo ei ole "sillä tuulella" edes kuukausittain

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Tuloerot saavat tarttumaan pulloon, väittävät tutkijat – aiheuttaako taloudellinen epätasa-arvo todella mielenterveyden ongelmia?

  6. 6

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  7. 7

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  8. 8

   Kaupunki­bulevardeilla on runsaasti vastustajia – ”Varmasti ei löydy vaihtoehtoa, johon kaikki olisivat tyytyväisiä”, sanoo apulais­pormestari Sinnemäki

  9. 9

   Kaura­juomien menekki kasvaa, ja maito­yritykset lähtivät kisaan mukaan – suomalaiset suosivat silti ruotsalaista

  10. 10

   Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää