Talous

Mobiilipankissa voi nyt käyttää usean pankin tilejä – Danske Bank tuo uuden palvelun Suomeen

Uusi palvelu liittyy vuoden vaihteessa voimaan tulleeseen maksupalveludirektiiviin. Sen sallimia palveluja ei ole käytännössä syntynyt, koska tarvittava tekniset sovellukset puuttuvat vielä. Danske Bank onnistui kiertämään ongelman.

Danske Bank tuo ensimmäisenä suomalaispankkina asiakkaille mahdollisuuden nähdä myös muissa pankeissa olevien tiliensä tiedot uudessa kehitteillä olevassa Danske Bankin mobiilipankissa.

Tanskalaisen startup-yritys Spiirin kanssa yhdessä luotu palvelu antaa asiakkaille mahdollisuuden kesäkuusta alkaen valita, mitkä mahdolliset muissa pankeissa olevat tilit ja niiden tapahtumat hän haluaa nähdä Danske Bankin mobiilipankissa.

Palvelulla voi hakea tiedot OP:n, Nordean, S-Pankin, Handelsbankenin, Ålandsbankenin ja Aktian verkkopankeista.

Asiakkaan pitää kuitenkin antaa omat pankkitunnuksensa aina tilitapahtumien päivittämisen yhteydessä. Lisäksi pankeille lähtee Danske Bankilta digitaalinen tunniste, josta pankit tietävät, että asiakas käyttää tiliään Danske Bankin palvelun kautta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Tämä toimintatapa on käyty läpi Finanssivalvonnan kanssa ja se on heidän hyväksymänsä”, kehitysjohtaja Rami Tättilä Danske Bankista sanoo.

Uusi palvelu liittyy vuodenvaihteessa voimaan tulleeseen maksupalvelu- eli PSD2-direktiiviin. Sen mukaan pankkien pitää antaa muille maksupalveluyrityksille tai toisille pankeille pääsy asiakkaidensa tilitietoihin. Siihen vaaditaan luonnollisesti aina asiakkaan suostumus.

Ulkopuoliset yritykset voivat direktiivin mukaan tarjota joko tilitietoihin perustuvia rahankäytön seurantapalveluja tai maksupalveluja eli tehdä maksuja asiakkaan tililtä.

Maksupalvelut voivat olla esimerkiksi verkkokauppaan integroituja maksunappeja, joissa maksu menee suoraan pankkitililtä. Nykytilanteesta se eroaisi niin, ettei asiakkaan tarvitsisi erikseen tunnistautua verkkomaksua varten omilla pankkitunnuksillaan.

Direktiivissä määritellään, että tileille kirjaudutaan erillisen pankkien luoman sovellusrajapinnan kautta. Rajapinta takaa, että pankki aina tietää kuka tilitietoja käyttää.

Ongelma on, ettei näitä rajapintoja ole vielä olemassa ja pankeille on annettu aikaa vuoden 2019 jälkipuoliskolle asti niiden luomiseen.

Käytännössä maksupalveludirektiivin mahdollistamia palveluja ei siis ole vielä syntynyt.

Joissain maissa, kuten Ruotsissa jotkut yritykset ovat yrittäneet kiertää säännöstä niin sanotulla screen scrapingilla. Se tarkoittaa, että maksupalvelun tarjoaja on pyytänyt asiakkaalta hänen pankkitunnuksensa ja käyttänyt niitä asiakkaan pankkitilille kirjautumiseen.

Esimerkiksi verkkomaksuihin ja -rahoitukseen erikoistunut Klarna toi palvelun myös Suomeen. Finanssivalvonta kuitenkin totesi nopeasti, ettei se ole Suomen lainsäädännön mukainen. Pankki ei voisi varmuudella tietää, kuka tilille kirjautuu ja ulkopuolinen taho pääsisi käsiksi asiakkaan kaikkiin muihinkin asiakastietoihin kuin vain tiliin.

Myös suomalaisten pankkien verkkopankkisopimukset kieltävät asiakkailta tunnusten luovuttamisen kolmansille osapuolille.

”Screen scrapingiin on yleisesti Euroopassa suhtauduttu kriittisesti. Me emme käytä sitä. Meidän uusi palvelumme perustuu siihen, että asiakas itse kirjautuu toisen pankin tilille omilla tunnuksillaan verkkopankkien olemassa olevilla rajapinnoilla. Asiakas siis itse käyttää tietoja, eikä meillä ole pääsyä niihin”, Tättilä sanoo.

Tättilän mukaan tilitietojen kokoamista haluttiin kokeilla jo nyt, vaikka tekniikka on vasta kehitysvaiheessa, jotta saadaan tietoa asiakkaiden toiveista ja palvelun käytöstä.

”Palveluista tulee aina parempia kun niitä kehitetään yhdessä asiakkaiden kanssa eikä niin, että kehittäjät vain miettivät niitä omissa kammioissaan”, hän sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pankit
 • Talous
 • Anni Lassila

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  3. 3

   Lämpöaallolle ei näy loppua, Ilmatieteen laitos varoittaa taas tukalasta helteestä

  4. 4

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  5. 5

   Dramatiikkaa sateen sotkemassa Saksassa: Sebastian Vettel ajoi ulos, Lewis Hamilton nousi pitkältä takamatkalta voittoon – suomalaiset palkintopallille

  6. 6

   Espanja muuttaa raiskaus­lakinsa, seksiin tarvittaisiin aina suostumus – taustalla suurmielen­osoituksiin johtanut tuomio

  7. 7

   Nakupyöräilijät kiersivät Helsingin keskustaa jo viidettä kertaa – maailman­laajuinen tapahtuma kritisoi autoilua

  8. 8

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  9. 9

   Suomessa edes lääkäri ei saa pakottaa päihde­ongelmaista hoitoon, ja sitä kutsutaan yksilön­vapaudeksi

  10. 10

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  3. 3

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  4. 4

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  5. 5

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  7. 7

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  8. 8

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  9. 9

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  10. 10

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää