Talous

Finnair vetosi wc-tukokseen ja sitten hyvän tavan vastaisuuteen – oikeus pani yhtiön maksamaan sekä myöhästymis­korvaukset että perintä­kulut

Finnairin haluttomuus maksaa myöhästymiskorvauksia yhdelle matkustajalle johti lopulta yli 22 000 euron kustannuksiin valtionyhtiölle. Riidat myöhästymiskorvausten perintäkuluista ovat harvinaisia.

Valtionyhtiö Finnairin haluttomuus maksaa myöhästymiskorvauksia yhdelle matkustajalle johti lopulta yli 22 000 euron kustannuksiin lentoyhtiölle, selviää Helsingin käräjäoikeuden tiistaina antamasta ratkaisusta. Finnair hävisi riidan, kun käräjäoikeus pani valtionyhtiön maksamaan asiakkaalle kuuluvien myöhästymismaksujen perintäkulut ja oikeudenkäyntikulut.

Myöhästymiskorvauksista on riidelty käräjäoikeudessa usein aiemminkin, mutta kiistat myöhästymiskorvausten perintäkuluista ovat harvinaisempia.

Finnairin ja tanskalaisen miehen riita alkoi, kun lento Singaporesta Helsinkiin myöhästyi 8,5 tuntia syyskuussa 2014. Tanskalaismies vaati korvauksia ensin tanskalaisen asiamiehen Flyforsinkelsen kautta, mutta Finnair kieltäytyi maksamasta EU:n asetuksen mukaista vakiokorvausta 600 euroa.

Finnair perusteli asiaa lentokoneen wc:n tukoksella ja miehistön pakollisella lepoaikasäännöstöllä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Seuraavaksi korvauksia peri suomalainen yhtiö Hasa & Vartainen syksyllä 2016. Suomalaisyhtiö vaati 600 euron korvausta ja asiamiehen käytöstä syntyneitä kuluja 720 euroa.

Nyt Finnair suostui maksamaan korvauksen, mutta asiamiehen käytöstä vain 120 euroa.

Tanskalainen mies haastoi Finnairin Helsingin käräjäoikeuteen saadakseen kulut täysimääräisesti. Mies perusteli asiaa sillä, että asiamiestä ei olisi tarvinnut käyttää, jos Finnair olisi maksanut oikeutetut myöhästymiskorvaukset heti.

Riidassa oli siis kyse tanskalaismiehelle aiheutuneiden kulujen 744 euron ja Finnairin maksaman 120 euron erotuksesta eli 624 eurosta.

Finnair perusteli kieltäytymistään muun muassa sillä, että tanskalaismiehen käyttämä Hasa & Vartainen toimi ”lain ja hyvän tavan vastaisesti” eikä ”tällaiseen toimintaan liittyville kustannuksille anneta oikeussuojaa”. Väitteitään Finnair perusteli oikeudessa muun muassa sillä, että tanskalaismiehen käyttämillä asiamiehillä ei ollut lupaa perintätoimintaan.

Käräjäoikeus asettui riidassa tanskalaismiehen puolelle. Oikeuden mukaan asiamiehen käyttö myös Suomessa oli perusteltua, koska Finnair maksoi myöhästymiskorvauksen vasta Hasa & Vartainen -yhtiön perintätoimien jälkeen.

Samalla syntyneet kulut olivat välttämättömiä korvauksen saamiseksi, oikeus katsoi.

Samalla oikeus määräsi Finnairin maksamaan tanskalaismiehen 11 500 euron oikeudenkäyntikulut viivästyskorkoineen, minkä lisäksi Finnair maksaa omat liki 10 000 euron oikeudenkäyntikulunsa.

Riidan käsittely markkinaoikeudessa on yhä kesken. Myös oikeusriita tanskalaismiehen ja Finnairin välillä on kesken, sillä Finnairilla on mahdollisuus valittaa käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen.

Finnair on ollut julkisuudessa usein, koska lentoyhtiö on kieltäytynyt maksamasta vaadittuja myöhästymiskorvauksia.

Kuluttaja-asiamies vei Finnairin markkinaoikeuteen viime syksynä. Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) hakee markkinaoikeudelta päätöstä, jolla lentoyhtiö Finnairia kiellettäisiin epäämästä täysimääräiset vakiokorvaukset peruuntuneista tai myöhästyneistä lennoista.

Viraston mukaan sadat kuluttajat ovat syksyn 2015 jälkeen kertoneet kuluttaja-asiamiehelle ja maistraattien kuluttajaoikeusneuvojille, että Finnair ei ole maksanut heille asiaankuuluvia korvauksia.

Yle kertoi perjantaina, että Finnair on ainoa valtionyhtiö, joka löytyy perjantaina valmistuneelta kuluttajariitalautakunnan seurantalistalta. Niin kutsulle mustalle listalle päätyvät yritykset, jotka eivät ole noudattaneet lautakunnan suosituksia.

Perjantaina julkaistulla listalla on 19 yritystä.

Lautakunnan puheenjohtaja Pauli Ståhlberg pitää Finnairin tapausta periaatteellisesti merkittävänä. Hänen mukaansa valtio-omisteisten yhtiöiden pitäisi noudattaa kuluttajansuojaa esimerkillisesti.

”Vaikuttaa siltä, että Finnair on päinvastoin keskimääräistä huonompi kuluttajansuojan toteuttaja”, Ståhlberg sanoi Ylelle.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Helena löysi verkosta naisen, joka tykkäsi kaikesta, mitä hänen miehensä teki – sitten hän urkki lisää, järjesteli eron ja ”räjäytti pommin”

   Tilaajille
  2. 2

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  3. 3

   Alle 2-vuotiaana koettu köyhyys altistaa monille ongelmille pitkälle elämään – Tutkija: ”Vauva-ajan köyhyys on erityisen haavoittavaa”

  4. 4

   Jani Niemisellä on kaksi elämää: yksi, jossa hän vastaa miljardien eurojen asuntovarallisuudesta ja toinen, jossa hän on aina verkkareissa

  5. 5

   Saako mieskriitikko haukkua naisartistin? Kulttuuritoimituksen esimies vastaa sosiaalisessa mediassa nousseeseen keskusteluun

  6. 6

   Helsinki suunnittelee sairaalapäivystyksistä luopumista – Päivystykset siirtyisivät Husille vuodenvaihteessa

  7. 7

   Syyttäjä teki tutkintapyynnön Turun terrori-iskussa loukkaantuneesta Hassan Zubierista – syynä valheelliset tiedot ansionmenetyksistä

  8. 8

   Weekend-festivaalin järjestäminen Hieta­niemessä ei ollut viisasta: Näin omin silmin, kun nuoret juoksivat hautojen yli turva­miehiä karkuun

  9. 9

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  10. 10

   Ex-kampanja­päällikölle tuomio, entinen asianajaja tunnusti maksaneensa naisia hiljaiseksi – Miten vanhojen liittolaisten rikokset vaikuttavat Trumpiin?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  2. 2

   Ylikohteliaat autoilijat väistävät usein pyöräilijöitä, vaikka laki sanoo toista – Nämä neljä tärkeää sääntöä suomalaiset usein unohtavat

  3. 3

   Helena löysi verkosta naisen, joka tykkäsi kaikesta, mitä hänen miehensä teki – sitten hän urkki lisää, järjesteli eron ja ”räjäytti pommin”

   Tilaajille
  4. 4

   Milloin on pakko erota? Eroajatukset voivat olla hätähuuto – asiantuntijat kertovat, milloin parisuhde on pelastettavissa

   Tilaajille
  5. 5

   Entinen ketjupolttaja Iina Puskala päätti juosta maratonin vuoden jokaisena päivänä, nyt takana on jo yli 280 maratonia – ”Ei ole helppoa eikä kivaa”

  6. 6

   Syntyvyyden laskuun löytyi uusi selitys: Vanhempien uupumus vaikuttaa lapsitoiveisiin

  7. 7

   Natsien leirinvartija eli puoli vuosisataa tavallisena amerikkalaisena, kunnes hänestä tuli kansainvälinen hylkiö – Nyt 95-vuotias Jakiw Palij saapui Saksaan ja pääsee vanhainkotiin

  8. 8

   Festareiden silmiinpistävät: Weekendin Baywatch-asuiset naiset: “Olin hitain koulun uimatunnilla, mie en todellakaan pelasta ketään!”

  9. 9

   Aku Louhimies jäi taas kakkoseksi – palkintojury suosi elokuvaa, jonka suosio oli 0,3 prosenttia Tuntemattoman sotilaan luvuista

  10. 10

   Turun terrori-iskun uhria auttanut Hassan Zubier antoi ansiotuloistaan väärennetyn todistuksen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuplavolkkarin nimi oli Jenny, ja sen lokasuojassa kulki maailmalle jotain poikkeuksellista – Kolme suomalaista taltioi Tšekkoslovakian miehitystä 1968, ja nyt HS näyttää ainutlaatuisen materiaalin

   Tilaajille
  2. 2

   Solakka mies, joka myi huumeita, lakanoita ja seuraansa – Jari Sillanpään hovihankkija rakasti huippuhotelleja ja kärähti lapsipornosta

   Tilaajille
  3. 3

   ”Tule kotiin <3”, kirjoitti Eveliina Rimpeläinen – Sitä ennen hänen miehensä humalainen kaahailu oli katkennut piikkimattoon ja epäilyyn poliisin murhan yrityksestä

   Tilaajille
  4. 4

   Sikiön sydän löi, vaikka Susannan munanjohtimet oli poistettu – Lääkärit eivät ymmärrä, miten hän voi olla raskaana

   Tilaajille
  5. 5

   Hermostunut polkupyöräilijä pysäytti Onnibusin keskelle Mannerheimin­tietä, poliisi nuhteli osapuolet – ”Minusta oli täydellisen perusteltua jäädä kaistalle”

  6. 6

   Jamie Oliveria syytetään kulttuurisesta omimisesta uuden mikroateriansa takia

  7. 7

   Annatko tilaa moottoritielle liittyvälle? Ohitus­kaistalle väistäjä voi saada jopa sakot

  8. 8

   Helsinkiläiskoulu jakoi oppilaat eri ryhmiin sukupuolen mukaan – Jenni Korkeaojan lapsi lähti tunnille, jonka nimi on lukujärjestyksessä ”Pojat”

  9. 9

   Miksi lääkärit kirjaavat potilaskertomuksiin jopa huomioita potilaiden ulkonäöstä ja vaatetuksesta?

  10. 10

   ”Teen tyhjänpäiväistä mukatyötä” – Sari tekee viikon hommat päivässä, ja moni muukin kokee työnsä turhaksi

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Helsinki suunnittelee sairaalapäivystyksistä luopumista – Päivystykset siirtyisivät Husille vuodenvaihteessa
  3. Metroliikenteessä oli aamulla häiriöitä hajonneen junan takia
  4. Fortumin voimalassa Järvenpäässä syttyi tulipalo – Voimalassa oli runsaasti terveydelle vaarallista rikkikaasua
  5. Ex-kampanja­päällikölle tuomio, entinen asianajaja tunnusti maksaneensa naisia hiljaiseksi – Miten vanhojen liittolaisten rikokset vaikuttavat Trumpiin?
  6. Syyttäjä teki tutkintapyynnön Turun terrori-iskussa loukkaantuneesta Hassan Zubierista – syynä valheelliset tiedot ansionmenetyksistä
  7. Presidentin entinen asianajaja myönsi maksaneensa kaksi naista hiljaiseksi Trumpin ohjauksessa – Tunnustus liittää Trumpin rikokseen, jolla pyrittiin vaikuttamaan vaaleihin
  8. Alle 2-vuotiaana koettu köyhyys altistaa monille ongelmille pitkälle elämään – Tutkija: ”Vauva-ajan köyhyys on erityisen haavoittavaa”
  9. Jani Niemisellä on kaksi elämää: yksi, jossa hän vastaa miljardien eurojen asuntovarallisuudesta ja toinen, jossa hän on aina verkkareissa
  10. Tunti sitten
  11. Usain Bolt aloitti harjoittelun australialaisessa jalkapallojoukkueessa – ”Ensimmäinen harjoituspäivä on aina rankin”
  12. Helsingissä rakennetaan nyt uusia elokuva­teattereita ennen­näkemätöntä vauhtia – Muuttuuko ohjelmisto, lisääntyykö elokuvissa käynti ja laskeeko lipun­hinta?
  13. Näytä lisää