Talous

Taloustieteilijä Kate Raworthin mielestä talouskasvun tavoittelu on unohdettava, jotta maailma pelastuisi – ratkaisuksi hän tarjoaa donitsia

Menestyksen muoto ei ole kasvukäyrä vaan donitsi, sanoo taloustieteilijä Kate Raworth. Hänen malliinsa perustuvasta tutkimuksesta ilmenee, että yhdessäkään maailman maassa ei samanaikaisesti kunnioiteta planeetan rajoja ja voida riittävän hyvin.

Jos sinun pitäisi piirtää menestys parilla siveltimen vedolla, miltä piirroksesi näyttäisi?

Oxfordin yliopiston Ilmastonmuutos-instituutissa opettava taloustieteilijä Kate Raworth olisi ehkä vuosia sitten piirtänyt jyrkästi nousevan käyrän. Taloustieteen peruskurssien kasvukäyrät painuivat mieleen, vaikka Raworth hakeutui taloustieteen pariin hillitäkseen nälänhätää ja otsonikerroksen katoa.

Raworth ei ollut ikinä tyytyväinen taivasta kohti kaartavaan käppyrään. Niinpä hän piirsi oman kaavion ja huomasi, että se muistuttaa tuttua herkkua – donitsia.

”Se on vain kuva, mutta kuvat ovat äärimmäisen vaikutusvaltaisia. Ne muuttavat keskustelua. Ihmiset alkavat kysyä uusia kysymyksiä”, Raworth sanoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kuvasta sai nimensä myös hänen hiljattain suomeksi käännetty kirjansa, Donitsitaloustiede – Seitsemän tapaa ajatella kuin 2000-luvun taloustieteilijä.

Raworth haluaa ravistella talousajattelua. Esimerkiksi menestyksen pitää Raworthin mielestä näyttää tasapainolta, ei jatkuvalta kasvulta. Siksi donitsi ei kerro, kuinka paljon maailman talous on kasvanut. Raworth yhdisti donitsillaan ilmastotutkijoiden luoman mallin planeetan kantokyvyn rajoista 20 mittariin, jotka kertovat ihmisten hyvinvoinnista.

Donitsi pyrkii kertomaan, miten ihmiskunta voi ja mitä kuuluu maapallon kantokyvylle. Raworth on sitä mieltä, että jos maailman poliitikot ja yritysjohtajat ottaisivat donitsitaloustieteen johtotähdekseen, ihmiset voisivat paremmin ja luonnonvaroja säästyisi.

”Näin meidän pitäisi mitata edistystä tällä vuosisadalla”, Raworth sanoo.

Maailmantalous on viime vuosina kasvanut, mutta donitsi ei piirrä mairittelevaa kuvaa maailman tilasta.

Donitsi toimii näin:

Sisempi kehä kuvaa mahdollisuutta hyvään elämään. Jos sisempi kehä täyttyy, ihmisten hyvinvoinnin perusedellytykset täyttyvät. Sisemmän kehän täyttyminen ei kuitenkaan kerro hyvinvointivaltion tasoisesta hyvinvoinnista.

Ulompi kehä kuvaa planeetan kantokyvyn rajoja. Jos ulompi kehä ei ylity, luontoa kuluu hallittavissa rajoissa.

Tosimaailmassa donitsin kriteerit eivät täyty. Maailman tilasta kertova donitsi kertoo ihmisistä, joiden perustarpeet eivät täyty ja maapallosta, johon kohdistuu liian suuri kuormitus.


Hyvinvoinnin kehä ei täyty muun muassa siksi, koska liian moni aikuinen ei osaa lukea, koska aliravitsemus on yhä ongelma ja koska kaikilla ei ole puhdasta juomavettä. Myös tuloerot, korruptio, työttömyys ja henkirikosten runsas määrä estävät donitsin sisäkehää täyttymästä.

Samalla ylittyvät myös planeetan kantokyvyn rajat. Ilmakehässä on liikaa hiilidioksidia, mikä kiihdyttää ilmastonmuutosta, typpeä ja fosforia käytetään enemmän kuin maapallolle on hyväksi ja lukuisia lajeja kuolee sukupuuttoon vuodessa.


Leedsin yliopistossa on tutkittu Raworthin donitsimalliin pohjaten, miten eri maat pärjäävät, jos niitä katsoo donitsin läpi. Yliopisto omaksui tutkimukseensa donitsimallin Raworthilta, mutta käytti osin erilaisia mittareita kuvaamaan maapallon kestokykyä ja ihmisten hyvinvointia.

Leedsin yliopiston Hyvä elämä planeetan kantokyvyn rajoissa -tutkimukseen voi tutustua tästä linkistä.

Tutkimuksesta ilmeni, että yhdessäkään maassa maailmassa ei samanaikaisesti kunnioiteta planeetan rajoja ja voida riittävän hyvin.

”Se ei yllätä minua, koska yksikään maa ei ole yrittänyt”, Raworth sanoo.

Parhaiten pärjää Vietnam, joka päästelee liikaa vain hiilidioksidia ja saavuttaa yli puolet hyvinvointitavoitteista. Yhdysvallat, Espanja, Portugali, Kazakstan, Turkmenistan ja Kreikka ylittivät kaikki luonnon rajat. Moni Afrikan ja Etelä-Aasian maa täyttää vain yhden hyvinvointia kuvaavan tavoitteen.

Mutta entä Suomi?

Suomalaiset ovat tottuneet lukemaan, miten Suomi on monella mittarilla yksi maailman parhaista maista. Maailmalla Suomi tunnetaan koulutuksesta ja perusturvakokeilun myötä myös sosiaaliturvasta.

Donitsin mittapuulla Suomi ei ole priimus, vaikka täyttääkin leikiten miltei kaikki hyvinvoinnin edellytykset. Vain työttömyyttä kuvaava kohta jää vajaaksi.

Maapallon kestokykyä Suomi koettelee urakalla, vaikka täällä ilma on puhdasta ja metsiä riittää.

”Suomi täyttää kansansa tarpeet, mutta ampuu planeetan kestokyvyn rajojen yli kaikilla paitsi yhdellä mittarilla”, Raworth sanoo.

Makean veden varantoja Suomessa ei käytetä liikaa.

Suomen tuhlailevasta luonnonvarojen käytöstä kertoo myös se, että ylikulutuspäivä tulee Suomessa neljä kuukautta maailman keskiarvoa aiemmin. Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan tarvitsisimme 3,6 maapalloa kattamaan luonnonvarojen tarpeen, jos kaikki eläisivät suomalaisten tavoin.


Raworth puhui kirjansa teemoista Suomessa viime viikon maanantaina Helsingin yliopiston Tiedekulmassa. Paikalla oli Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju, jonka mielestä Raworth on monessa asiassa oikeassa, vaikka he edustavatkin erilaista taloustieteen näkökulmaa.

”Ympäristöä on suojeltava ja ihmisten on pidettävä paremmin toisistaan huolta. Tästä olimme samaa mieltä”, Kangasharju kertoo.

Kritisoitavaakin löytyi. Kangasharju huomauttaa, että Raworthin taloustieteen kritiikki kohdistui taloustieteen peruskurssin sisältöön, eikä anna todenmukaista kuvaa siitä, kuinka monipuolista taloustiede on.

Lisäksi Kangasharju ei näe, että talouskasvun tavoittelusta luopuminen olisi mahdollista ilman, että pohjoismaalaisesta hyvinvointivaltiosta pitää luopua.

Raworth ei sano haastattelun aikana suoraan, että hyvinvointivaltiota ei olisi mahdollista ylläpitää samalla, kun pysytään planeetan kantokyvyn rajoissa. Leedsin yliopiston tutkimus kertoo kuitenkin, että jotain on muututtava, jos luonnon rajoja halutaan kunnioittaa.

Tutkimuksen mukaan ne maat, jotka voivat taata asukkailleen hyvän elämän, ylittävät planeetan kantokyvyn rajat. Samalla ne maat, joiden asukkaat voivat huonosti, pysyvät hyvin planeetan kantokyvyn rajoissa.

Esimerkiksi kaikki Pohjoismaat pärjäsivät hyvinvointia kuvaavissa mittareissa hyvin, mutta kantokykyä mittaavissa huonosti. Raworth myös kertoo, että maat, joiden talouskasvu ja hyvinvointi alkavat kasvaa, alkavat tyypillisesti samalla myös käyttää enemmän luonnonvaroja.

Siksi muiden maiden ei Raworthin mukaan pidä ottaa mallia Suomesta tai muista maista, joissa ihmiset voivat verrattain hyvin.

”Emme voi sanoa, että meillä on korkea elintaso ja että kaikkien maailman maiden pitäisi olla kuin me. Se panisi planeettamme alttiiksi äärimmäiselle paineelle”, hän sanoo.

Oikaisu 29.5. kello 10.08. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Aki Kangasharjun mielestä talouskasvun tavoittelu ei ole mahdollista ilman, että pohjoismaalaisesta hyvinvointivaltiosta pitää luopua. Lauseesta puuttui sana "luopuminen". Kangasharju sanoi, että talouskasvun tavoittelusta luopuminen ei ole mahdollista ilman, että hyvinvointivaltiosta pitää luopua.

Kuka?

Kate Raworth


 Taloustieteilijä, joka opettaa Oxfordin yliopiston Ilmastonmuutos-instituutissa muun muassa, miten talous ja politiikka kytkeytyvät ilmastonmuutokseen.

 Työskennellyt aiemmin Tansanian Sansibarissa yrittäjien parissa ja kansalaisjärjestö Oxfamissa tutkijana.

 On alustanut Maailman talousfoorumin tapaamisessa Davosissa, jonne kokoontuu vuosittain yritysjohtajia, poliitikkoja ja älykköjä puhumaan ajankohtaisista aiheista.

 Talouslehti The Financial Times nosti Raworthin Donitsitaloustiede-kirjan viime vuoden parhaimpien talouskirjojen joukkoon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Talous
 • Taloustiede
 • Ilmastonmuutos
 • Köyhyys
 • Karla Kempas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  6. 6

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  7. 7

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  8. 8

   Kärsin kroonisesta kivusta kuukausia ennen kuin hyväksyin olevani stressaantunut – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  9. 9

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  10. 10

   Legendaarisen Mäntymotellin historiaan mahtuu monta rakkaustarinaa – nyt venäläisten omistama lomakeskus on mystisesti kiinni jo neljättä vuotta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  9. 9

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  10. 10

   Helsingin huipputapaaminen lähestyy loppua, poliisi tiedotti vielä katkoksista illan liikenteessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  11. Näytä lisää