Talous

Selvitys: Suomalaiset luottavat Stockmanniin vähemmän kuin Halpa-Halliin

Stockmannin talousvaikeudet nakertavat suomalaisten luottamusta yhtiöön. Stockmannin toimitusjohtaja kokee, että laadusta tunnettua kauppayhtiötä arvioidaan muita kauppoja tiukemmilla kriteereillä.

Suomalaisten luottamus Stockmanniin on koetuksella.

Viestintä- ja konsultointitoimisto Tekirin suunnittelemasta Luottamuspuntari­-mielipidemittauksesta ilmenee, että Stockmann jäi vertailussa Keskon ja S-ryhmän lisäksi myös Lidlin ja Halpa-Hallin taakse. Aineiston keräsi tutkimusyritys Kantar TNS.

Stockmann korostaa palvelua ja laatua, kun taas Lidl ja Halpa-Halli tunnetaan edullisista tuotteistaan.

Mittauksessa mukana olleista kaupan alan yrityksistä Stockmanniin luotettiin vähiten. Tilanne ei ole uusi. Kantar TNS:ltä kerrotaan, että Stockmanniin luotettiin vähiten kaupan alan yrityksistä myös viime vuonna.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tänä vuonna noin kaksi viidestä oli sitä mieltä, että Stockmann on luottamuksen arvoinen. Vertailun luotetuin oli S-ryhmä, johon luotti suurin piirtein kolme viidestä.

Eroa S-ryhmän ja Stockmannin välillä oli peräti 25 prosenttiyksikköä.Mielipidemittauksessa vastaajia pyydettiin arvioimaan yrityksiä 20 väittämän perusteella. Luottamusta selvitettiin muun muassa väittämillä yrityksen johdonmukaisuudesta, lojaaliudesta ja kriisitilanteissa pärjäämisestä.

Kokonaisuudessaan kaupan ala pärjäsi Luottamuspuntarissa hyvin. Ihmiset tuntevat alan hyvin, koska kaupassa käyvät lähes kaikki. Vain ruokayritykset, terveydenhuollon yritykset ja avustusjärjestöt pärjäsivät kaupan alaa paremmin vertailussa.

Siksi Stockmann erottui joukosta.

Vastaajien arvio Stockmannista heikkeni viime vuoteen verrattuna merkittävästi seitsemällä ja oireellisesti viidellä mittarilla.

Se kertoo Kantar TNS:n tutkimusjohtajan Jaakko Hyryn mukaan siitä, että ihmisten arvio Stockmannista on kaiken kaikkiaan selvästi heikentynyt.

Eniten heikkeni vastaajien usko siihen, että Stockmann osaisi toimia kriiseissä, ja siihen, että Stockmann tunnistaisi asiakkaidensa odotukset.

Stockmannia arvioi mielipidemittaus Luottamuspuntarissa 563 henkilöä, joiden vastaukset edustavat Hyryn mukaan Manner-Suomen asukkaiden näkemyksiä Stockmannista.

Hyryn mukaan virhemarginaali Stockmannia koskevien vastausten suhteen on noin 4,1 prosenttia suuntaansa, mitä Hyry kuvailee ”varsin luotettavaksi”.

Stockmannin maineen heikkenemisen taustalla ovat Stockmannin pitkään jatkuneet taloudelliset vaikeudet.

Yhtiön vaikeudet johtuvat osin kaupan alan digitalisoitumisesta, mutta yhtiötä ovat ravistelleet lisäksi yhtiön tekemät epäonnistuneet panostukset Venäjälle, kiristynyt kilpailu ja Lindex-vaateketjusta maksettu kallis hinta.

Myös Stockmannin toimitusjohtaja Lauri Veijalainen arvioi, että taloudelliset vaikeudet ovat vaikuttaneet luottamuksen hupenemiseen. Vaikeuksien vuoksi Stockmann on joutunut esimerkiksi myymään kiinteistöjä ja karsimaan työpaikkoja, mikä vuoksi yhtiö on saanut kielteistä julkisuutta.

Viime kesänä Stockmann myi ruokakauppa Herkun Suomen-liiketoiminnan S-ryhmälle.

”Olemme tehneet todella isoja muutoksia, jotka ovat herättäneet mielipiteitä. Esimerkiksi Herkun divestointi herätti paljon mielipiteitä viime kesänä”, Veijalainen sanoo.

Lue lisää: Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

Veijalaisen mielestä Stockmannia arvioidaan tiukemmin kuin muita kaupan alan yrityksiä. Hän uskoo, että se vaikuttaa osaltaan heikentyneeseen luottamukseen.

”Stockmanniin on aina yhdistetty hyvä asiakaspalvelu ja laatu. Koen, että rima on meille korkeammalla meidän perintömme vuoksi”, Veijalainen sanoo.

Veijalaisen mukaan Stockmann ottaa palautteen vakavasti ja aikoo hankkia luottamuksen takaisin.

”Haluamme olla se paikka, josta asiakas saa parhaan palvelun ja parhaan asiakaskokemuksen”, Veijalainen sanoo.

Fakta

Luottamuspuntari


 Luottamuspuntari on viestintätoimisto Tekirin suunnittelema mielipidemittaus, jolla selvitetään suomalaisten luottamusta eri yrityksiä, yhteisöjä ja organisaatioita kohtaan.

 Ensimmäistä kertaa vuonna 2015 tehty mielipidemittaus toteutettiin neljättä kertaa.

 Tutkimusyritys Kantar TNS keräsi aineiston 15.1.–2.2.2018.

 Luottamuspuntari kertoo kaupan alan lisäksi myös, miten monen muun alan yrityksiin luotetaan. Kaikista vertailluista yrityksistä luotettavimpana pidettiin Fazeria.

 Luottamuspuntari perustuu Mikael Pentikäisen Luottamus-kirjassa esitettyihin luottamuksesta kertoviin mittareihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kauppa
 • Luottamus
 • Talous
 • Karla Kempas
 • Stockmann

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   USA:ssa nousi poliittinen myrsky Trumpin puheista – ”Yksi Yhdysvaltain presidentin häpeällisimmistä esiintymisistä”

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   Putin antoi haastattelun vain Trumpin äänitorvena toimivalle Fox-kanavalle ja vihjasi, että venäläiset sekaantuivat USA:n vaaleihin – ”Mutta kaikkihan ne ovat tosiasioita”

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Suomi oli eilen koko maailman huomion keskipiste, mutta oliko siitä hyötyä?

  6. 6

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  7. 7

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  8. 8

   Kärsin kroonisesta kivusta kuukausia ennen kuin hyväksyin olevani stressaantunut – Nykyinen elintapamme uuvuttaa monet

  9. 9

   Legendaarisen Mäntymotellin historiaan mahtuu monta rakkaustarinaa – nyt venäläisten omistama lomakeskus on mystisesti kiinni jo neljättä vuotta

  10. 10

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  3. 3

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  4. 4

   Raskaana olevat Trumpit vangitsivat huomion Esplanadilla – Kuvakooste tiivistää maanantain kiinnostavimmat mielenosoitukset

  5. 5

   Hullutteleva suomalaispoliisi pelmahti keskelle uusiseelantilaisen kanavan suoraa lähetystä Finlandia-talolla – ”Tämä Jouni varasti show’n”

  6. 6

   Sosiaalinen media täyttyi asian­tuntijoiden järkytyksestä: ”Onko mikään tiedotus­tilaisuus ollut Yhdys­valtain presidentille näin nöyryyttävä?”

  7. 7

   ”Ensivaikutelmani oli, että hups, kuningatar Elisabet se siinä” – Melania Trump pitää kiinni luksus­tyylistään Helsingin helteessä

  8. 8

   Kalasatamasta nousi valtava höyrypatsas – silminnäkijät kertoivat pamauksesta Hanasaaren voimalassa

  9. 9

   Niinistö aamiaisesta Trumpin kanssa: ”Tunnissa ehdittiin monta asiaa” – Lue sanasta sanaan, mitä Trump sanoi toimittajille Mäntyniemessä

  10. 10

   Helsingin huipputapaaminen lähestyy loppua, poliisi tiedotti vielä katkoksista illan liikenteessä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  3. 3

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  4. 4

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  7. 7

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  8. 8

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  11. Näytä lisää