Talous    |   HS-analyysi

Miljonäärien määrä moninkertaistui Suomessa – tämän vuoksi vauraus kasautuu nyt huipulle

Ennen kaikkea rahoitusvarallisuuden kasvu on tuonut 2010-luvulla Suomeen uusia miljonäärikotitalouksia. Samaan aikaan asuntovarallisuuden arvon on polkenut paikallaan.

Miljonääriksi pääsemisestä on iät ja ajat haaveiltu niin kioskien lottopisteillä kuin televisiovisailuissakin, mutta tämän päivän Suomessa miljonäärit eivät ole enää samanlaisia harvinaisuuksia kuin ennen.

Toissa vuonna jo noin 65 000 kotitalouden nettovarallisuus eli omaisuuden ja velkojen erotus ylsi miljoonaan euroon, käy ilmi Tilastokeskuksen tuoreesta varallisuustutkimuksesta.

Miljonäärikotitalouksien määrä on ostovoimakorjatusti lähes nelinkertaistunut vuodesta 2004, jolloin niitä oli vajaat 18 000, kertoo tutkimusta tekemässä ollut Tilastokeskuksen vanhempi tutkija Veli-Matti Törmälehto.

Varallisuuden keskittymisestä on viime vuosina puhuttu maailmalla ahkerasti. Suomessakin hidasta keskittymistä on 2000-luvulla tapahtunut, ja rikkain viisi prosenttia omistaa nyt noin kolmanneksen kaikesta kotitalouksien nettovarallisuudesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta mistä Suomen tuhansien uusien miljonäärien omaisuus koostuu? Tilastokeskuksen luvuista paljastuu paitsi selkeä selitys myös ilmiö, jota tutkijatkaan eivät vielä osaa selittää.

Artikkeli jatkuu grafiikan jälkeen.


Tavalliselle palkansaajalle yksinkertaisin tapa kartuttaa omaisuutta on edellisinä vuosikymmeninä ollut ostaa asunto ja odottaa sen arvonnousua.

Asuntovarallisuus on tärkeä osa myös varakkaimpien kotitalouksien omaisuudesta, mutta kuluneella vuosikymmenellä asuntojen arvonnousu ei näytä olleen tie rikkauksiin.

Tilastokeskuksen Törmälehdon mukaan varallisuuden keskittymistä huipulle selittää 2010-luvulla nimenomaan rahoitusvarallisuuden eli sijoitusten ja säästöjen nopea kasvu. Sen sijaan asuntovarallisuuden arvo on etenkin viime vuosina polkenut paikoillaan.

Osakekurssien noususta ovat luonnollisesti hyötyneet eniten ne, joilta varallisuutta ja markkinoille laitettavia euroja on jo valmiiksi löytynyt eniten.

Varallisuuseroja ei tulekaan sekoittaa tuloeroihin, sillä varallisuuden hitaasta keskittymisestä huolimatta tuloerot eivät ole Suomessa kasvaneet viime vuosina tai koko 2000-luvulla juuri lainkaan.

Artikkeli jatkuu grafiikan jälkeen.


Mielenkiintoinen yksityiskohta on, että varakkaimpien kotitalouksien omaisuus näyttää tällä hetkellä pakkautuvan pörssiosakkeita tai rahasto-osuuksia enemmän nimenomaan listaamattomien yhtiöiden osakkeisiin.

Varakkaimmalla kymmeneksellä, johon lukeutuu 268 000 kotitaloutta, oli toissa vuonna keskimäärin lähes 120 000 euron edestä listaamattomien yritysten osakkeita. Luku on tuplaantunut vuosikymmenen taitteesta.

Tilastokeskuksen Törmälehdon mukaan listaamattomien yhtiöiden merkitys näkyy ennen kaikkea haitarin terävimmän kärjen eli miljonäärikotitalouksien varallisuuden kasvussa.

Epäselvää on, mistä ilmiö johtuu. Yksi vaihtoehto on, että varakkaat hallinnoivat sijoituksiaan aiempaa enemmän omien osakeyhtiöidensä kautta.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATTin johtavan tutkijan Seppo Karin mukaan osakeyhtiön avulla sijoittaminen ei kuitenkaan aina ole esimerkiksi verotuksen näkökulmasta kannattavaa.

”Tätä ilmiötä pitäisi tutkia tarkemmin, ennen kuin siitä pystyy sanomaan mitään varmaa”, Kari sanoo.

Toinen mahdollinen selitys on se, että listaamattomien yritysten omistajayrittäjien yritykset ovat entistä tuottavampia ja arvokkaampia. Niihin on voinut eri syistä kertyä runsaasti nettovarallisuutta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Varallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Voi vain ihmetellä, millä perusteella kaupungin vuokra-asuntoja jaetaan

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Maksan seksistä, koska vaimo ei ole "sillä tuulella" edes kuukausittain

   Tilaajille
  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Tuloerot saavat tarttumaan pulloon, väittävät tutkijat – aiheuttaako taloudellinen epätasa-arvo todella mielenterveyden ongelmia?

  6. 6

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  7. 7

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  8. 8

   Kaupunki­bulevardeilla on runsaasti vastustajia – ”Varmasti ei löydy vaihtoehtoa, johon kaikki olisivat tyytyväisiä”, sanoo apulais­pormestari Sinnemäki

  9. 9

   Kaura­juomien menekki kasvaa, ja maito­yritykset lähtivät kisaan mukaan – suomalaiset suosivat silti ruotsalaista

  10. 10

   Lewis Hamilton sysäsi Mika Salon hornankattilaan – tuomariston paineet olivat Saksassa poikkeavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  2. 2

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  3. 3

   Kansainväliset toimittajat tulivat Suomeen väärällä hetkellä – ei täällä tällaista ole

  4. 4

   Onko maaseudulla ollenkaan tulevaisuutta? HS:n Heikki Aittokoski lähti selvittämään asiaa Ylä-Savoon, joka on pienois­malli siitä, mitä Suomessa nyt tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   ”Perusterveet aikuiset soittavat, kun ovat vihaisia luonnolle” – Helle­aalto lisää turhia hätä­puheluja

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Helsingin keskustan 1800-luvun puutalot saatetaan purkaa tai siirtää muualle – Kampin ja Hietalahden alueella on käynnissä hurja kiinteistöruletti

  8. 8

   Saksan GP:n tulokset pysyvät alkuperäisessä muodossaan – Lewis Hamilton voitti, Valtteri Bottas oli toinen: ”En päässyt ohi, ja sitten käskettiin minimoimaan riskit”

  9. 9

   Alanis Morissetten keskisormi miehille heiluu korkeammalla kuin koskaan – Porissa esiintyi hyväntuulinen tähti, joka kulki lavalla kuin nurmea leikkaava puistotyöntekijä

  10. 10

   Egyptin vanhan valta­kunnan romahduttanut kuivuus tallentui kiveen intialaisessa luolassa – siitä alkoi meghalaya-aika, jota nyt elämme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Kuvia Suomesta, osa 33: Jonne Heinonen kuvasi krapulaa

  5. 5

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  6. 6

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  7. 7

   Helsingissä vierailleen amerikkalaisen valokuvamallin puoliso edusti punaisessa solmiossa

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   ”Konttorirotta” käveli Ancelikh Kaspisen ja Anni Nykäsen kojulle ja pyysi heidät Finlandia-talolle tarjoamaan mansikoita – Nyt kuvat ”sokeeraavan” makeista mansikoista leviävät maailmalla

  10. 10

   Heidi Juvonen on ollut pian vuoden ostamatta mitään turhaa, vaikka hänellä on kolme alaikäistä lasta ja kaksi kissaa – Näin se onnistui

   Tilaajille
  11. Näytä lisää