Talous

Tuoreet luvut paljastavat, miten Suomen varallisuus keskittyy eläkeläisille – Professori: ”Nuoret ovat jäämässä alakynteen”

Iso kysymys on, käyttävätkö varakkaat eläkeläiset omaisuutensa itse, jättävätkö he sen jälkipolvilleen vai pannaanko heidät maksamaan sillä omia hoivakustannuksiaan.

”Muut jätkät löytyvät paremmin kuppiloiden puolelta, mutta minä liikun mieluummin”, sanoo iltapäiväkävelynsä Etu-Töölössä sijaitsevan kerrostalon alaovelle päättävä Pekka Tapanainen, 78.

Työuransa talousalalla tehneelle Tapanaiselle on jäänyt velattoman omistusasuntonsa lisäksi sukan varteen säästöjä, mutta hän ei ole ahkera käyttämään niitä vaan keittää kahvitkin aina kotona.

Tapanainen on kävelevä esimerkki ilmiöstä, joka muuttaa koko suomalaista yhteiskuntaa: yhä suurempi osa maamme varallisuudesta keskittyy eläkkeelle jääneille ikäluokille, jotka ovat paitsi edeltäjiään runsaslukuisempia myös parempituloisia.


Tilastokeskuksen tiistaina julkaisema vuoden 2016 varallisuustutkimus kertoo, että eläkeläiset ovat keskimäärin jo selvästi palkansaajia varakkaampia. Yhteensä eläkeläiskotitalouksien hallussa on nyt lähes 40 prosenttia kaikkien suomalaisten nettovarallisuudesta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Meidän sukupolvemme ovat aina saaneet olla töissä. Suoraan koulun penkiltä alkanut työputki on taannut kohtuullisen hyvän elämän”, Tapanainen pohtii.


Pitkien ja nousujohteisten työurien lisäksi eläkeläisten keskimääräistä vaurastumista selittää se, että heidän velattomien omistusasuntojensa myyntiarvot ovat nousseet ajan mittaan voimakkaasti.

Esimerkiksi Helsingin kantakaupungissa, jossa Tapanaisenkin asunto sijaitsee, vanhojen kerrostaloasuntojen reaalinen hintataso on keskimäärin nelinkertaistunut vuodesta 1970.

Kaikki eläkeläiset eivät luonnollisesti ole vauraita, vaan noin 900 000 eläkeläiskotitaloudesta monet ovat hyvin pienituloisia ja vähävaraisia.

Keskeinen kysymys Suomen kannalta onkin se, mitä varallisuudellaan tekevät sadattuhannet eläkeläiset, joilla sitä on. Kuluttavatko he sen omaan hyvinvointiinsa ja mukavuuteensa, jättävätkö he sen jälkeläisilleen vai pakotetaanko heidät käyttämään varallisuuttaan viimeisten vuosien hoivan kustantamiseen?

Vaurauden jakautumista kuvaa Suomessa huonosti perinteinen elinkaarimalli, jonka mukaan ihminen kerryttää varallisuutensa keski-ikäisenä ja käyttää sen eläkeaikana.

Eläkeiän saavuttaneiden 65–74-vuotiaiden tulot ovat viime vuosina olleet ensimmäistä kertaa koskaan suuremmat kuin 25–34-vuotiaiden, mutta eläkeläiset laittavat yhä muita suomalaisia suuremman osan tuloistaan säästöön.

Sama 65–74-vuotiaiden ikäluokka on myös Suomen varakkain.


Jyväskylän yliopiston sosiologian professorin Terhi-Anna Wilskan mukaan koko yhteiskunta yrityksiä myöten on herännyt hitaasti siihen, millainen kulutusvoima eläköityneisiin ikäluokkiin on kasautunut.

”Pitää muistaa, että vielä 1960-luvulla eläkejärjestelmää perustettaessa odotettu elinaika eläkkeellä oli miehillä kymmenisen vuotta. Nyt se voi olla 25 vuotta, ja tuloja sekä varallisuutta on ihan eri tavalla. Tämä on ihan uusi tilanne”, Wilska sanoo.

Hänen mukaansa esimerkiksi mainoksia on alettu suuntamaan eläkeikäisille vasta viime vuosina osin siksi, että työelämästä poistuneet kuusikymppiset ovat vanhempiaan tottuneempia kuluttamaan ja haluavat esimerkiksi matkustella.

Vaikka uuden aallon eläkeläiset joisivatkin päiväkahvinsa useammin kahvilassa kuin kotonaan, näyttää hyvin epätodennäköiseltä, että hekään laittaisivat koko omaisuuttaan palamaan.

Töölöläisessä puistossa lapsenlapsensa Joan leikkihetkeä valvova 67-vuotias Tarja Helanniemi kertoo takaraivoaan kolkuttavan tunteen siitä, että jotain pitäisi jättää jälkipolvillekin.

”Lapsilla on isot asuntolainat, ja ehkä juuri perinnön takia he ovat niitä uskaltaneetkin ottaa”, hän sanoo.

Helanniemeä itseään ei hänen omien sanojensa mukaan ole leveä elämä kiinnostanut, joten säästöjä on kertynyt.


Helsingin yliopiston siviilioikeuden emeritusprofessorin Urpo Kankaan mielestä suomalaiset eläkeläiset miettivät liikaa sitä, millaisia perintöjä he jälkeensä jättävät.

”Perinnönsaaja on usein keski-ikäinen tai jo itsekin eläkkeellä. Eivät aikuiset lapset niitä perintöjä tarvitse”, lukemattomia perunkirjoja ja perinnönjakoja urallaan nähnyt Kangas sanoo.

Hänen mukaansa eläkeläinen voi hyvällä omallatunnolla käyttää varojaan elämästä nauttimiseen.

”En tarkoita mitään pröystäilyä, vaan ihan normaalia omasta hyvinvoinnistaan huolehtimista. Suomessa jotenkin häpeillään sitä, että rahaa on kertynyt. Ensin on kitkutettu elämän läpi, eikä rahaa osatakaan käyttää sitten kuin mahdollisuus siihen olisi.”

 

”Suomessa jotenkin häpeillään sitä, että rahaa on kertynyt.”

Yksi kuluttamisen jarruista on pelko siitä, että säästöjä saattaa minä hetkenä hyvänsä tarvita oman terveytensä hoitamiseen.

Sen tietää myös Töölöntorilla yhdessä vaimonsa kanssa päivää viettävä Timo Karvinen, 75.

”Nytkin on kymppitonni mennyt pelkän pään hoitoon, eikä siihen sisälly edes mitään aivoihin liittyvää”, Karvinen sanoo.

Hän sanoo miettivänsä varallisuutta nimenomaan terveys edellä. Samoin tekevät monet muut. Esimerkiksi yksityiseen hoivakotiin pääseminen tulee erittäin kalliiksi, ja jonot julkiselle puolelle ovat pitkät.

Suomessa on hiljalleen viriämässä keskustelu siitä, pitäisikö eläkeläiset pakottaa itse maksamaan nykyistä suurempi osa myös julkisen hoivan kustannuksista.

Hoivakotien asiakasmaksuihin menee jo tätä nykyä suuri osa asiakkaan eläkkeestä, mutta kysymys kuuluu, pitäisikö myös varallisuuden vaikuttaa maksuihin.


Esimerkiksi Kelan johtava taloustutkija Signe Jauhiainen on sanonut nuorten sukupolvien rusentuvan rahoitustaakan alle, jos sotien jälkeen syntyneet historiallisen varakkaat eläkeläisikäluokat eivät kustanna hoivaansa nykyistä enemmän itse.

Aihe on vaikea, sillä iso osa varallisuudesta on tyypillisesti asunto. Kynnys pakottaa ihmisiä myymään asuntonsa on poliitikoille korkea.

Jotain sukupolvien väliselle epätasapainolle pitäisi kuitenkin tehdä, arvioi Terhi-Anna Wilska. Professorin mukaan on huolestuttavaa, että varallisuutta kasautuu eläkeläissukupolville samaan aikaan kun nuorten tulotaso junnaa.

”Nuoret ovat jäämässä alakynteen”, Wilska sanoo.

Hänen mielestään niin sanottujen suurten ikäluokkien vahva taloudellinen asema ei ole pelkästään niiden omaa ansiota vaan osin seurausta siitä, että sotien jälkeen syntyneen sukupolven edustajat pääsivät nopeasti päättäviin asemiin ja ovat voineet turvata omat etunsa.

”Nykyisillä pieniä ikäluokkia edustavilla nuorilla aikuisilla taas on niin vähäiset taloudelliset resurssit, että he näyttävät jäävän edeltäjiensä talutusnuoraan”.

Ongelma ei ole se, etteivätkö vanhemmat huolehtisi lapsistaan tai lapsenlapsistaan.

Monet esimerkiksi tukevat rahallisesti lastensa opiskelua, ja varakkaat voivat tehdä paljon enemmänkin. Ennakkoperintönä lapsille annetut suuret lahjat, joilla lapsi voi ostaa asunnon tai maksaa pois asuntolainaansa, ovat yleistyneet.

”Valitettavasti nykykehitys johtaa tilanteeseen, jossa elämässä menestymisen mahdollisuudet riippuvat aiempaa enemmän siitä, kuinka varakkaita omat vanhemmat sattuvat olemaan”, Wilska sanoo.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Varallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä

  2. 2

   S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Esa luuli saaneensa unelmaduunin, mutta pomon käytös ajoikin hänet masennukseen – Kun työntekijän ja työnantajan arvot eivät kohtaa, edessä saattaa olla iso kriisi

   Tilaajille
  5. 5

   Jos mieheni alkaisi huomautella ylipainosta, suuttuisin varmasti

  6. 6

   Helsingin keskustassa liikennekaaos: junat eivät kulje, raitiovaunut pysähtelevät – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta

  7. 7

   Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää

   Tilaajille
  8. 8

   Valtionjohtajien turvatoimet ovat omaa luokkaansa: Putin pelkää myrkytystä, Trumpia ympäröi huomaamattomien salaisten agenttien joukko

  9. 9

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  10. 10

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  5. 5

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  7. 7

   Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  8. 8

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  9. 9

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  10. 10

   Vain Putin sai heti sateenvarjon, kun rankkasade yllätti MM-finaalin palkintojenjaon – Ranskan ja Kroatian presidentit seisoivat likomärkinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  4. 4

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Helsingin keskustassa liikennekaaos: junat eivät kulje, raitiovaunut pysähtelevät – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta
  3. ”Miksi mä en saa kun noi muutkin tekee noin” on aina ollut huono perustelu millekään – ja etenkin siksi Scarlett Johanssonin ympärille nousi kohu
  4. Kritiikistä huolimatta musiikki voittaa Pori Jazzeilla
  5. Minihuuhkajat pelaavat isännän elkein jalkapallon EM-kisoissa – ”Tyhmintä, mitä voi tehdä, on pelätä”
  6. Ranska repesi liitoksistaan riemuun ja verhoutui sinivalkopunaiseen: soihtuja, savua ja suudelmia – katso kuvakooste railakkaista MM-kultajuhlista
  7. Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä
  8. S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”
  9. Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää Tilaajille
  10. Kansallispuistot tarvitsevat rahaa Tilaajille
  11. Galleriat Huuto ja Rankka avaavat Eerikinkadulla syksyllä – Jätkäsaaresta häädön saaneille löytyi tila Kampista, kun Metropolia muutti pois
  12. Näytä lisää