Talous

Suomi on verkkokaupan perässähiihtäjä, ja kohta ovea saattaa kolkutella jättiläinen nimeltä Amazon

Amazonin huhuttu tulo kiihdyttää kaupan alan murrosta Pohjoismaissa. Isot yritykset joutuvat investoimaan nopeampiin kuljetuksiin ja algoritmeihin, jotka tietävät, mitä kuluttaja tarvitsee. Pienet muiden yrityksien tuotteita jälleenmyyvät yritykset ovat suurimmassa vaarassa kaatua.

Tuote- ja palvelukaupan yhdistys ETU järjesti toukokuussa kutsuvierastapahtuman, jonka nimi kuului näin:

Amazon tulee, oletko valmis?

Jeesus-vertaus oli ehkä muotoiltu pilke silmäkulmassa, mutta sillä oli pointtinsa.

Kirjakaupasta verkkokaupan jättiläiseksi ponkaissut Amazon olisi voimakas kilpailija menestyneillekin pohjoismaisille verkkokaupoille – saati sitten muille kaupan alan yrityksille. Yhtiö ei ole vain verkkokauppa vaan myös logistiikan mestari ja edelläkävijä verkkokauppojen yksilöllisissä ostosuosituksissa.

Kuluttajalle ajatus verkkokaupasta, joka tuo nopeasti ja halvalla kotiovelle vaatteet, kirjat, teknologiset härpäkkeet, vessapaperit ja jopa paikoin ruuan, kuulostaa houkuttelevalta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Yhdysvalloissa iso osa nuorista aikuisista asioi jo nyt mieluummin verkkokaupassa kuin kivijalkakaupassa.

Kaupan alan yrityksiä Amazonin huhuttu tulo Pohjoismaihin mietityttää. Amazon itse ei ole kiistänyt eikä vahvistanut huhua.

Ruotsalainen hintavertailusivuston toimitusjohtaja sanoi lokakuussa Breakit-lehdessä, että jos Amazon tulee, ”sitten olemme kaikki kuolleita”. Hänen mielestään muille verkkokaupoille ei ole enää Amazonin tulon jälkeen sijaa.

Ruotsalaisen Adlibris-verkkokaupan Suomen ja Ruotsin myyntijohtaja Sakari Luovio pitää puheita kaupan alan tuhosta liioiteltuina.

”Ne yritykset, joilla on tällainen asenne, saavatkin mennä hautaan. Amazon ei ole Jeesus, joka tulee lunastamaan kaikki odotukset”, Luovio sanoo.

Huhut Amazonin tulosta on silti otettu vakavasti. Luovio kertoo, että iso pyörä pyörii huhujen kiihtymisen vuoksi.

Adlibris aikoo Luovion mukaan kokeilla tunnin kuljetuksia Tukholmassa jo tämän vuoden syksyllä. Suomessa kokeilujen toivotaan alkavan ensi vuonna. Lisäksi Adlibris investoi nettisivujensa käyttäjäystävällisyyteen ja algoritmiin, joka osaa tehdä entistä yksilöllisempiä ostosuosituksia asiakkaille.

”Meidän on noustava varpaillemme, jotta pystymme kilpailemaan jättiläistä vastaan”, Luovio sanoo.

Luovion tavoin myös suomalaisen Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja Panu Porkka näkee Amazonin levittäytymisen osana kaupan alan muutosta.

”Kriisiä ei ole, vaan luonnollista kaupan alan muutosta. Muutos on alkanut jo vuosia sitten”, Porkka kertoo.

Kaupan muutoksella viitataan yleensä ilmiöön, jossa kivijalkakaupat kamppailevat kannattavuutensa kanssa samalla kun verkkokaupat kasvavat.

Porkan mukaan Verkkokauppa.com kehittää toimintaansa jatkuvasti, mutta ei yhden kilpailijan vuoksi.

Tänä vuonna se on investoinut uuteen myymälään Raisiossa. Lisäksi yritys kehittää verkkoalustaansa vastaamaan kuluttajien ”yksilöityihin tarpeisiin”. Myös Verkkokauppa.com on lähtenyt mukaan kilpaan nopeista kuljetuksista. Pääkaupunkiseudulla yritys tarjoaa jo nyt lisämaksusta kolmen tunnin toimituksia.

Porkka ja Luovio näkevät Amazonin tulossa myös hyviä puolia. Jos tunnettu yhtiö houkuttelee aiemmin verkkokaupan parissa arkailleet verkko-ostoksille, myös muut verkkokaupan yritykset voivat hyötyä.

Verkkokauppa.comin ja Adlibriksen tilanne on hyvin erilainen kuin kaupan alan yritysten enemmistön. Ovatko pienet kaupan alan yritykset valmiita jätin tuloon?

Keskimäärin eivät, kertoo tuote- ja palvelukaupan yhdistys ETU:n toimitusjohtaja Lauri Pyökäri.

Hän arvioi, että monet yritykset ovat vaikeuksissa – etenkin, jos Amazon järjestää Skandinaviassa ja Suomessa ilmaisen toimituksen asiakkaalle alle vuorokauden toimitusajalla. Vielä ole tietoa, miten, milloin ja millä laajuudella Amazon Suomessa ja muualla Pohjoismaissa aloittaisi.

Pyökärin mukaan muutos voi johtaa erityisesti pienempien jakelijoiden toimintaedellytysten loppumiseen ja konkursseihin, elleivät ne voi tarjota huoltoa tai muuta palvelua, josta asiakas haluaa maksaa.

Pyökäri varoittaa yrityksiä lähtemästä mukaan kilpailuun valikoimasta tai hinnasta, koska niissä Amazonia on miltei mahdotonta voittaa.

”Nopeutta, toimitusvarmuutta ja edullisuutta vastaan on vaikea kilpailla”, Pyökäri kertoo.

Pyökäri kertoo, että etenkin pienten yritysten tilanne on tukala. Pienillä tukku- ja vähittäisjakelijoilla ei ole tarpeeksi rahaa investointeihin, eivätkä ne pysty heittäytymään hintakilpailuun kansainvälisen miljardiyhtiön kanssa.

Suurin riski on yrityksillä, jotka myyvät tuotteita, joihin Amazonkin on keskittynyt. Amazon on vahvoilla etenkin vaatteiden, lelujen ja kuluttajaelektroniikan myynnissä. Myös toisten brändien jälleenmyyntiin keskittyneillä yrityksillä voi olla vaikeuksia pärjätä.

”Yritykset ovat suuren haasteen edessä”, Pyökäri kertoo.

Suomi on Pohjolan verkkokaupan perässähiihtäjä

Logistiikkayhtiö Postnordin verkkokauppa-asiantuntija Sinikka Elorannalla on yksi viesti suomalaisille kaupan alan yrityksille: Herätkää.

”Nyt ei voi jäädä laakereilleen makaamaan ja luottaa, että tässä käy hyvin”, Eloranta sanoo.

Postnord on tutkinut kymmenen vuoden ajan verkkokauppaa Ruotsissa, Tanskassa, Norjassa ja Suomessa. Yhtiön laajoista kyselytutkimuksista ilmenee, että Suomessa verkkokauppa ei ole yhtä pitkälle kehittynyttä kuin muissa Pohjoismaissa. Pohjoismailla viitataan tässä jutussa Ruotsiin, Tanskaan, Norjaan ja Suomeen, vaikka yleensä Pohjoismaihin luetaan myös Islanti.

”Me vain yksiselitteisesti olemme muita jäljessä”, Eloranta sanoo.

Postnordin mukaan suomalaisista selvästi pienempi osuus tekee kuukausittain verkko-ostoksia, ja suomalaiset käyttävät kuukausittain selvästi vähemmän rahaa nettiostoksiin.Suomalaiset tekevät enemmän verkko-ostoksia ulkomaalaisista verkkokaupoista.

Elorannan mukaan se johtuu siitä, että kotimaiset verkkokauppiaat eivät ole onnistuneet täysin vastaamaan kuluttajien tarpeisiin. Hän pohtii, mitä käy, kun ulkomaiset toimijat tulevat entistä lähemmäs, sillä kuluttajat päätyvät usein tekemään ostoksensa ulkomailta jo nyt.

”Jos esimerkiksi nyt jonkun este tehdä ostoksia Amazonista on ollut kielimuuri, se este tulee poistumaan siinä vaiheessa, kun suomenkielinen verkkokauppa lanseerataan”, Eloranta sanoo.

Elorannan mukaan suomalaisilla kaupan alan yrityksillä on muita pohjoismaisia yrityksiä suurempi riski menettää markkinaosuuksiaan Amazonille.Ero muihin voi johtua Elorannan mukaan osittain siitä, että Suomen talous oli pitkään laskusuunnassa.

Syytä voi etsiä myös yrityksistä itsestään.

Nettitavarataloja ja monikanavaisia toimijoita on Suomessa vähän, ja markkinointia tehdään väärin tai ei juuri ollenkaan. Elorannan mukaan hieno verkkokauppa ei yksin riitä, jos kuluttaja ei löydä sinne.

Oikaisu 9.6.2018 klo 16.07: Verkkokauppa.comin toimitusjohtaja on Panu Porkka eikä Pasi Porkka kuten jutussa alunperin kirjoitettiin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Verkkokauppa
 • Kauppa
 • Talous
 • Karla Kempas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Söin 60 banaania kolmen päivän aikana, koska halusin testata netissä hehkutettua ”monodieettiä” – näin kävi

  2. 2

   Ruotsin mediavalvoja antoi langettavat päätökset lähes kaikille valituksen kohteeksi joutuneille – #metoo-uutisointi oli yliampuvaa

  3. 3

   Mikä on nolompaa kuin däppääminen? 46-vuotias setämies teki kylmiltään rap-videon, joka sai Cheekin kyykyttäneen suomenmestarinkin vapisemaan: ”Kyllä tästä joku suuttuu”

  4. 4

   Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”

  5. 5

   Koko kesän kestävä lähijunamyllerrys vaikuttaa joka päivä yli 100 000 matkustajaan Helsingin seudulla – ”Nämä menevät ihan miten sattuu”, äimistelivät matkustajat Pasilassa

  6. 6

   Turussa puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier sai presidentti Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin

  7. 7

   Ilja Janitskin on maahanmuutto­vastainen ja Johan Bäckman ihmisoikeus­puolustaja, kertoo Venäjän media – keskiverto­venäläiselle he ovat ”hyviä ihmisiä”

  8. 8

   Ostitko kahden kilon jauhesammuttimen K-raudasta? Tarkista, onko se sama, josta Tukes löysi vakavia puutteita

  9. 9

   Korkea­kouluun voi päästä myös ilman pääsy­koetta tai todistus­valintaa – HS esittelee kaikki reitit

   Tilaajille
  10. 10

   Jatkaako Cristiano Ronaldo maalitehtailua, entä kukistaako Luis Suarezin Uruguay kisaisäntä Venäjän? – lue päivän otteluiden ennakot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Söin 60 banaania kolmen päivän aikana, koska halusin testata netissä hehkutettua ”monodieettiä” – näin kävi

  2. 2

   Game of Thronesin suosikki­pariskunta meni oikeasti naimisiin, ja internet riemastui – kokosimme parhaat meemit seremoniasta

  3. 3

   Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”

  4. 4

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin, järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta – kuvaaja kertoo salamana levinneen otoksen tallennushetkestä

  6. 6

   Yhdysvalloissa valittiin maailman rumin koira – viisi vuotta pentu­tehtaassa viettänyt Zsa Zsa on esimerkki koirien vaarallisesta jalostamisesta

  7. 7

   Valkoisen talon työn­tekijät avautuvat elämästä Washingtonissa: kaduilla solvataan eikä kukaan halua lähteä treffeille – lauantaina ravintolasta poistettiin Trumpin tiedottaja

  8. 8

   Peräti joka kolmas uudis­kodin ostaja löysi asunnostaan valitettavaa – asiakas­tyytyväisyys­tutkimuksen ykkös­rakentaja ja hännän­huippu kertovat, miksi kävi näin

  9. 9

   Lomarahojen leikkaukset järkyttivät julkista sektoria – uuden laskelman mukaan veron­kevennykset paikkaavat loven

  10. 10

   HS:n selvitys paljastaa eduskunnan puurtajat ja poissaolijat – katso hakukoneesta, miten kukin edustaja osallistuu eduskunnan perustyöhön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti

  2. 2

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  3. 3

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  4. 4

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  5. 5

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  6. 6

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  7. 7

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  8. 8

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  9. 9

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  10. 10

   ”Miksi?” kysyi Ulla Donner romahdettuaan – Miksi parikymppisten sukupolvi uupuu ja masentuu kohtuuttomiin odotuksiin ja onnen tavoitteluun?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS:n miniristikossa on tänään auringonpaistetta ja draamasarjoista tuttuja paikkoja – Ratkaisetko ristikon?
  3. Etyj: Oppositi­opuolueet eivät saaneet reilua mahdollisuutta vaali­kampanjointiin Turkissa
  4. Ostitko kahden kilon jauhesammuttimen K-raudasta? Tarkista, onko se sama, josta Tukes löysi vakavia puutteita
  5. Koko kesän kestävä lähijunamyllerrys vaikuttaa joka päivä yli 100 000 matkustajaan Helsingin seudulla – ”Nämä menevät ihan miten sattuu”, äimistelivät matkustajat Pasilassa
  6. Amerikkalaisen mediajätin johtaja kertoo, miksi Facebook hänestä riistää laatulehtiä ja miksi Aki Riihilahdesta tuli The Timesin kolumnisti
  7. Mikä on nolompaa kuin däppääminen? 46-vuotias setämies teki kylmiltään rap-videon, joka sai Cheekin kyykyttäneen suomenmestarinkin vapisemaan: ”Kyllä tästä joku suuttuu”
  8. ”Jos haluat loppukiritaisteluja, mene katsomaan vaikka raveja” – Jukolan viestin ratamestari sai tunnetulta suunnistusmieheltä jyrkkää arvostelua
  9. Ruotsin mediavalvoja antoi langettavat päätökset lähes kaikille valituksen kohteeksi joutuneille – #metoo-uutisointi oli yliampuvaa
  10. Turkki haastaa länsimaat yhä aggressiivisemmin luisuessaan kohti diktatuuria
  11. Turussa puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier sai presidentti Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin
  12. Näytä lisää