Talous    |   HS-analyysi

Presidentti Trump vesitti G7-kokouksen – yksi valokuva kertoo suhteiden kärjistymisestä

Seitsemän suuren teollisuusvaltion kokouksessa kaikki olivat yhtä vastaan. Presidentti Trump hermostui ja kieltäytyi allekirjoittamasta kokouksen julkilausumaa.

Seitsemän suuren teollisuusvaltion (G7) kokouksesta historian kirjoihin jää todennäköisesti vain yksi valokuva.

Siinä Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron vaikuttavat läksyttävän Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia. Japanin pääministeri Shinzō Abe seuraa vierestä kädet puuskassa turhautunut ilme kasvoillaan.

Ilmeisesti pian valokuvan ottamisen jälkeen presidentti Trump poistui kokouksesta ja ilmoitti, että Yhdysvallat ei allekirjoita kokouksen julkilausumaa.

Kokousta isännöinyttä Kanadan pääministeriä Justin Trudeau’ta presidentti Trump moitti epärehellisyydestä ja heikkoudesta. Ranskan presidentin kanslian nimettömänä esiintynyt virkamies ilmoitti uutistoimisto Reutersin mukaan, että kansainvälinen yhteistyö ei voi perustua kiukutteluun ja kärkeviin repliikkeihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kärjistäen kokous siis kuivui kokoon, koska valtiot eivät päässet yhteisymmärrykseen kansainvälisen vapaakaupan periaatteiden kunnioittamisesta. Seuraavaksi vaarana on täysimittainen kauppasota, joka voisi arvaamattomalla tavalla kolhia maailmantaloutta.

Pelissä on paljon muutakin kuin vain Yhdysvaltojen määräämät tuontitullit alumiinille ja teräkselle, jotka satuttaisivat Kanadaa, Meksikoa ja Euroopan unionia. Seuraavaksi Trump saattaa määrätä tuontitullit autoille.

Presidentti Trump on närkästyttänyt monia valtioita irtisanoutumalla Iranin ydinsopimuksesta, johon häntä on todennäköisesti kannustanut Iranin vastustajana tunnettu turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton.

Aikaisemmin hämmennystä ja arvostelua on herättänyt myös presidentti Trumpin päätös irtautua Pariisin ilmastosopimuksesta.

Kansainvälisessä yhteistyössä keskeistä on johdonmukaisuus ja luottamus, mutta ainakin johdonmukaisuutta voi tarkastella eri näkökulmista.

Seitsemän suuren teollisuusvaltion kokouksissa saadaan harvoin aikaan mitään konkreettisia päätöksiä. Julkilausumat kertovat yhteisistä tavoitteista, joihin myös sitoudutaan.

Presidentti Trump ei halunnut antaa mitään sitoumusta. Ilmeisesti hän ei ole ylipäätään kovin kiinnostunut yhteistyöstä, mutta sillekin on perusteensa.

Monet valtiot ovat johdonmukaisia vaatiessaan vapaakaupan sääntöjen kunnioittamista. Jos näkökulmana on maailmantalous, vapaakaupasta on ollut paljon hyötyä.

Toisaalta vapaakauppa on aiheuttanut monissa valtioissa ongelmia. Etenkin kehittyneissä kansantalouksissa monet perinteiset toimialat ovat kuihtuneet. Syy on verraten yksinkertainen: yhtiöt ovat siirtäneet tuotantoon edullisempien työvoimakustannusten valtioihin.

Myös presidentti Trump on johdonmukainen, vaikka hänen näkökulmansa on huomattavasti ahtaampi kuin monilla muilla valtioilla. Trumpin keskeisiä vaalilupauksia oli asettaa Yhdysvaltojen etu kaikkien muiden edelle.

Monet Trumpia äänestäneet ovat sitä mieltä, että Yhdysvaltojen pitää ensisijaisesti ajatella kansalaistensa ja liittovaltion etua eikä häärätä eri puolilla maailmaa ratkomassa riitoja ja allekirjoittamassa julkilausumia.

Tuontitulleilla presidentti haluaa suojella toimialoja, jotka ovat Yhdysvalloissa näivettyneet kansainvälisen kilpailun takia. Trump siis toteuttaa sitä politiikkaa, jonka turvin hänestä tuli maailman suurimman kansantalouden 45:s presidentti.

Seitsemän teollisuusvaltion päättynyt kokous on ennen kaikkea merkki siitä, kuinka etäällä eri osapuolten näkemykset maailmantaloudesta ovat. Kuusi valtiota kannattaa vapaakauppaa ja vastustaa protektionismia, kun taas yksi vastustaa vastustaa vapaakauppaa ja kannattaa protektionismia.

Protektionismi tarkoittaa kotimaisen tuotannon suojelemista ulkomaiselta kilpailulta esimerkiksi tullein ja tuontirajoituksin.

Jos kaikki valtiot toimisivat niin kuin presidentti Trump, edessä voisi olla hyvinkin pian talouden halvauttava sekasorto.

Ei siis ihme, että yli 1 100 taloustieteilijää yhdysvaltalaisista huippuyliopistoista lähetti toukokuun alussa presidentti Trumpille kirjeen, jossa he varoittivat häntä tuontitullien ja protektionismin vaaroista.

Kirjeen keskeinen viesti oli, että Yhdysvallat itse asiassa kärsisi tuontitulleista ja protektionistisesta kauppapolitiikasta.

Allekirjoittajina on maailman huomattavimpia taloustieteilijöitä, kuten Alvin Roth, Richard Thaler, Roger Myerson, Robert Merton, George Akerlof, Robert Lucas, Robert Shiller,Vernon Smith, Daron Acemoglu, Robert Engle, Eugene Fama, Robert Solow ja Edmund Phelps.

Vaikka menneisyyden perusteella ei pitäisi tehdä johtopäätöksiä tulevaisuudesta, presidentti Trumpin itsepintaisuudella voi menneisyyden perusteella olla hyvin vakavia seurauksia maailmantalouteen.

”Yhdysvallat ennen muita [America First] tarkoittaa varsinaisesti, että Yhdysvallat on yksin”, kirjoitti entisen presidentin George W. Bushin neuvonantaja ja turvallisuuspolitiikan tuntija Richard Haass viestipalvelu Twitterissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä

  2. 2

   S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Esa luuli saaneensa unelmaduunin, mutta pomon käytös ajoikin hänet masennukseen – Kun työntekijän ja työnantajan arvot eivät kohtaa, edessä saattaa olla iso kriisi

   Tilaajille
  5. 5

   Jos mieheni alkaisi huomautella ylipainosta, suuttuisin varmasti

  6. 6

   Helsingin keskustassa liikennekaaos: junat eivät kulje, raitiovaunut pysähtelevät – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta

  7. 7

   Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää

   Tilaajille
  8. 8

   Valtionjohtajien turvatoimet ovat omaa luokkaansa: Putin pelkää myrkytystä, Trumpia ympäröi huomaamattomien salaisten agenttien joukko

  9. 9

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  10. 10

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  5. 5

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  7. 7

   Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  8. 8

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  9. 9

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  10. 10

   Vain Putin sai heti sateenvarjon, kun rankkasade yllätti MM-finaalin palkintojenjaon – Ranskan ja Kroatian presidentit seisoivat likomärkinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  4. 4

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Helsingin keskustassa liikennekaaos: junat eivät kulje, raitiovaunut pysähtelevät – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta
  3. ”Miksi mä en saa kun noi muutkin tekee noin” on aina ollut huono perustelu millekään – ja etenkin siksi Scarlett Johanssonin ympärille nousi kohu
  4. Kritiikistä huolimatta musiikki voittaa Pori Jazzeilla
  5. Minihuuhkajat pelaavat isännän elkein jalkapallon EM-kisoissa – ”Tyhmintä, mitä voi tehdä, on pelätä”
  6. Ranska repesi liitoksistaan riemuun ja verhoutui sinivalkopunaiseen: soihtuja, savua ja suudelmia – katso kuvakooste railakkaista MM-kultajuhlista
  7. Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä
  8. S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”
  9. Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää Tilaajille
  10. Kansallispuistot tarvitsevat rahaa Tilaajille
  11. Galleriat Huuto ja Rankka avaavat Eerikinkadulla syksyllä – Jätkäsaaresta häädön saaneille löytyi tila Kampista, kun Metropolia muutti pois
  12. Näytä lisää