Talous    |   HS-analyysi

Presidentti Trump vesitti G7-kokouksen – yksi valokuva kertoo suhteiden kärjistymisestä

Seitsemän suuren teollisuusvaltion kokouksessa kaikki olivat yhtä vastaan. Presidentti Trump hermostui ja kieltäytyi allekirjoittamasta kokouksen julkilausumaa.

Seitsemän suuren teollisuusvaltion (G7) kokouksesta historian kirjoihin jää todennäköisesti vain yksi valokuva.

Siinä Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron vaikuttavat läksyttävän Yhdysvaltojen presidenttiä Donald Trumpia. Japanin pääministeri Shinzō Abe seuraa vierestä kädet puuskassa turhautunut ilme kasvoillaan.

Ilmeisesti pian valokuvan ottamisen jälkeen presidentti Trump poistui kokouksesta ja ilmoitti, että Yhdysvallat ei allekirjoita kokouksen julkilausumaa.

Kokousta isännöinyttä Kanadan pääministeriä Justin Trudeau’ta presidentti Trump moitti epärehellisyydestä ja heikkoudesta. Ranskan presidentin kanslian nimettömänä esiintynyt virkamies ilmoitti uutistoimisto Reutersin mukaan, että kansainvälinen yhteistyö ei voi perustua kiukutteluun ja kärkeviin repliikkeihin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kärjistäen kokous siis kuivui kokoon, koska valtiot eivät päässet yhteisymmärrykseen kansainvälisen vapaakaupan periaatteiden kunnioittamisesta. Seuraavaksi vaarana on täysimittainen kauppasota, joka voisi arvaamattomalla tavalla kolhia maailmantaloutta.

Pelissä on paljon muutakin kuin vain Yhdysvaltojen määräämät tuontitullit alumiinille ja teräkselle, jotka satuttaisivat Kanadaa, Meksikoa ja Euroopan unionia. Seuraavaksi Trump saattaa määrätä tuontitullit autoille.

Presidentti Trump on närkästyttänyt monia valtioita irtisanoutumalla Iranin ydinsopimuksesta, johon häntä on todennäköisesti kannustanut Iranin vastustajana tunnettu turvallisuuspoliittinen neuvonantaja John Bolton.

Aikaisemmin hämmennystä ja arvostelua on herättänyt myös presidentti Trumpin päätös irtautua Pariisin ilmastosopimuksesta.

Kansainvälisessä yhteistyössä keskeistä on johdonmukaisuus ja luottamus, mutta ainakin johdonmukaisuutta voi tarkastella eri näkökulmista.

Seitsemän suuren teollisuusvaltion kokouksissa saadaan harvoin aikaan mitään konkreettisia päätöksiä. Julkilausumat kertovat yhteisistä tavoitteista, joihin myös sitoudutaan.

Presidentti Trump ei halunnut antaa mitään sitoumusta. Ilmeisesti hän ei ole ylipäätään kovin kiinnostunut yhteistyöstä, mutta sillekin on perusteensa.

Monet valtiot ovat johdonmukaisia vaatiessaan vapaakaupan sääntöjen kunnioittamista. Jos näkökulmana on maailmantalous, vapaakaupasta on ollut paljon hyötyä.

Toisaalta vapaakauppa on aiheuttanut monissa valtioissa ongelmia. Etenkin kehittyneissä kansantalouksissa monet perinteiset toimialat ovat kuihtuneet. Syy on verraten yksinkertainen: yhtiöt ovat siirtäneet tuotantoon edullisempien työvoimakustannusten valtioihin.

Myös presidentti Trump on johdonmukainen, vaikka hänen näkökulmansa on huomattavasti ahtaampi kuin monilla muilla valtioilla. Trumpin keskeisiä vaalilupauksia oli asettaa Yhdysvaltojen etu kaikkien muiden edelle.

Monet Trumpia äänestäneet ovat sitä mieltä, että Yhdysvaltojen pitää ensisijaisesti ajatella kansalaistensa ja liittovaltion etua eikä häärätä eri puolilla maailmaa ratkomassa riitoja ja allekirjoittamassa julkilausumia.

Tuontitulleilla presidentti haluaa suojella toimialoja, jotka ovat Yhdysvalloissa näivettyneet kansainvälisen kilpailun takia. Trump siis toteuttaa sitä politiikkaa, jonka turvin hänestä tuli maailman suurimman kansantalouden 45:s presidentti.

Seitsemän teollisuusvaltion päättynyt kokous on ennen kaikkea merkki siitä, kuinka etäällä eri osapuolten näkemykset maailmantaloudesta ovat. Kuusi valtiota kannattaa vapaakauppaa ja vastustaa protektionismia, kun taas yksi vastustaa vastustaa vapaakauppaa ja kannattaa protektionismia.

Protektionismi tarkoittaa kotimaisen tuotannon suojelemista ulkomaiselta kilpailulta esimerkiksi tullein ja tuontirajoituksin.

Jos kaikki valtiot toimisivat niin kuin presidentti Trump, edessä voisi olla hyvinkin pian talouden halvauttava sekasorto.

Ei siis ihme, että yli 1 100 taloustieteilijää yhdysvaltalaisista huippuyliopistoista lähetti toukokuun alussa presidentti Trumpille kirjeen, jossa he varoittivat häntä tuontitullien ja protektionismin vaaroista.

Kirjeen keskeinen viesti oli, että Yhdysvallat itse asiassa kärsisi tuontitulleista ja protektionistisesta kauppapolitiikasta.

Allekirjoittajina on maailman huomattavimpia taloustieteilijöitä, kuten Alvin Roth, Richard Thaler, Roger Myerson, Robert Merton, George Akerlof, Robert Lucas, Robert Shiller,Vernon Smith, Daron Acemoglu, Robert Engle, Eugene Fama, Robert Solow ja Edmund Phelps.

Vaikka menneisyyden perusteella ei pitäisi tehdä johtopäätöksiä tulevaisuudesta, presidentti Trumpin itsepintaisuudella voi menneisyyden perusteella olla hyvin vakavia seurauksia maailmantalouteen.

”Yhdysvallat ennen muita [America First] tarkoittaa varsinaisesti, että Yhdysvallat on yksin”, kirjoitti entisen presidentin George W. Bushin neuvonantaja ja turvallisuuspolitiikan tuntija Richard Haass viestipalvelu Twitterissä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Söin 60 banaania kolmen päivän aikana, koska halusin testata netissä hehkutettua ”monodieettiä” – näin kävi

  2. 2

   Ruotsin mediavalvoja antoi langettavat päätökset lähes kaikille valituksen kohteeksi joutuneille – #metoo-uutisointi oli yliampuvaa

  3. 3

   Mikä on nolompaa kuin däppääminen? 46-vuotias setämies teki kylmiltään rap-videon, joka sai Cheekin kyykyttäneen suomenmestarinkin vapisemaan: ”Kyllä tästä joku suuttuu”

  4. 4

   Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”

  5. 5

   Ilja Janitskin on maahanmuutto­vastainen ja Johan Bäckman ihmisoikeus­puolustaja, kertoo Venäjän media – keskiverto­venäläiselle he ovat ”hyviä ihmisiä”

  6. 6

   Koko kesän kestävä lähijunamyllerrys vaikuttaa joka päivä yli 100 000 matkustajaan Helsingin seudulla – ”Nämä menevät ihan miten sattuu”, äimistelivät matkustajat Pasilassa

  7. 7

   Turussa puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier sai presidentti Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin

  8. 8

   Ostitko kahden kilon jauhesammuttimen K-raudasta? Tarkista, onko se sama, josta Tukes löysi vakavia puutteita

  9. 9

   Korkea­kouluun voi päästä myös ilman pääsy­koetta tai todistus­valintaa – HS esittelee kaikki reitit

   Tilaajille
  10. 10

   Jatkaako Cristiano Ronaldo maalitehtailua, entä kukistaako Luis Suarezin Uruguay kisaisäntä Venäjän? – lue päivän otteluiden ennakot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Söin 60 banaania kolmen päivän aikana, koska halusin testata netissä hehkutettua ”monodieettiä” – näin kävi

  2. 2

   Game of Thronesin suosikki­pariskunta meni oikeasti naimisiin, ja internet riemastui – kokosimme parhaat meemit seremoniasta

  3. 3

   Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”

  4. 4

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin, järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta – kuvaaja kertoo salamana levinneen otoksen tallennushetkestä

  6. 6

   Yhdysvalloissa valittiin maailman rumin koira – viisi vuotta pentu­tehtaassa viettänyt Zsa Zsa on esimerkki koirien vaarallisesta jalostamisesta

  7. 7

   Valkoisen talon työn­tekijät avautuvat elämästä Washingtonissa: kaduilla solvataan eikä kukaan halua lähteä treffeille – lauantaina ravintolasta poistettiin Trumpin tiedottaja

  8. 8

   Peräti joka kolmas uudis­kodin ostaja löysi asunnostaan valitettavaa – asiakas­tyytyväisyys­tutkimuksen ykkös­rakentaja ja hännän­huippu kertovat, miksi kävi näin

  9. 9

   Lomarahojen leikkaukset järkyttivät julkista sektoria – uuden laskelman mukaan veron­kevennykset paikkaavat loven

  10. 10

   HS:n selvitys paljastaa eduskunnan puurtajat ja poissaolijat – katso hakukoneesta, miten kukin edustaja osallistuu eduskunnan perustyöhön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti

  2. 2

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  3. 3

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  4. 4

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  5. 5

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  6. 6

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  7. 7

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  8. 8

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  9. 9

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  10. 10

   ”Miksi?” kysyi Ulla Donner romahdettuaan – Miksi parikymppisten sukupolvi uupuu ja masentuu kohtuuttomiin odotuksiin ja onnen tavoitteluun?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS:n miniristikossa on tänään auringonpaistetta ja draamasarjoista tuttuja paikkoja – Ratkaisetko ristikon?
  3. Etyj: Oppositi­opuolueet eivät saaneet reilua mahdollisuutta vaali­kampanjointiin Turkissa
  4. Ostitko kahden kilon jauhesammuttimen K-raudasta? Tarkista, onko se sama, josta Tukes löysi vakavia puutteita
  5. Koko kesän kestävä lähijunamyllerrys vaikuttaa joka päivä yli 100 000 matkustajaan Helsingin seudulla – ”Nämä menevät ihan miten sattuu”, äimistelivät matkustajat Pasilassa
  6. Amerikkalaisen mediajätin johtaja kertoo, miksi Facebook hänestä riistää laatulehtiä ja miksi Aki Riihilahdesta tuli The Timesin kolumnisti
  7. Mikä on nolompaa kuin däppääminen? 46-vuotias setämies teki kylmiltään rap-videon, joka sai Cheekin kyykyttäneen suomenmestarinkin vapisemaan: ”Kyllä tästä joku suuttuu”
  8. ”Jos haluat loppukiritaisteluja, mene katsomaan vaikka raveja” – Jukolan viestin ratamestari sai tunnetulta suunnistusmieheltä jyrkkää arvostelua
  9. Ruotsin mediavalvoja antoi langettavat päätökset lähes kaikille valituksen kohteeksi joutuneille – #metoo-uutisointi oli yliampuvaa
  10. Turkki haastaa länsimaat yhä aggressiivisemmin luisuessaan kohti diktatuuria
  11. Turussa puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier sai presidentti Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin
  12. Näytä lisää