Talous

Onko MM-kisaveikkauksesi linjassa talouden tutkimuslaitosten kanssa? Matemaattiset kaavat ennustavat maailmanmestarin

Institutionaalisia sijoittajia palveleva tutkimusyhtiö BCA perehtyi ensimmäistä kertaa jalkapalloon ja nosti Espanjan mestarisuosikiksi.

Pörssiä seuraavat tietävät, että parhaat vinkit tulevat usein vasta jälkikäteen. Se ei kuitenkaan estä asiantuntijoita kertomasta arvioitaan myös etukäteen.

Esimerkiksi jalkapallon MM-kisoista.

MM-kisat on maailman suurin urheilutapahtuma. Se kerää eniten katsojia, rahaa ja julkisuutta.

Ja juuri näistä syistä jalkapallon MM-kisoista ovat kiinnostuneita myös lukuisat talouden asiantuntijat.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuonna 2014 Goldman Sachs (GS), yksi maailman suurimmista investointipankeista, laati lähes täydellisen ennakkoraportin Brasilian MM-kisoista. Se esitteli 50:n sivun edestä joukkueita, tähtipelaajia ja osanottajamaiden taloudellista tilannetta.

Se jopa tutki, miten mestaruuden voittaneen maan pörssikurssit ovat kehittyneet seuraavan vuoden ja kolmen vuoden aikana. Ensin kursseihin tulee pikainen hyppy, mutta sen jälkeen jäädään muista jälkeen.

GS ennakoi jokaisen pudotuspelin lopputuloksen ja tietenkin myös mestarin. Raporttiin perehtynyt saattoi helposti lyödä vetoa GS:n näkemysten mukaisesti – ja hävitä.

GS veikkasi mestariksi Brasiliaa, joka kaatui pronssiottelussa Hollannille.

Tänä vuonna huolellisinta työtä näyttää tehneen instituutiosijoittajien suosikki, kanadalainen BCA-tutkimusyhtiö. Koska BCA aina laskuttaa palveluksistaan isoja palkkioita, kisaraportin esipuheessa yhtiö vakuuttaa, ”ettei tutkimuksen laatimiseen ole käytetty työaikaa”.

BCA käyttää 58-sivuista analyysia esimerkkinä siitä, miten intohimoisesti yhtiö suhtautuu työhönsä.

Ja tässä on todellakin perehdytty. On matemaattisia laskukaavoja, tilastoja ja sanallisia arvioita. Lähdeluettelokin on kolme sivua. Valitettavasti raporttiin ei pysty linkkaamaan, sillä se on vain yhtiön asiakkaille varatulla sivustolla.

Kaikille kuitenkin tiedoksi, että BCA on nostanut neljän parhaan joukkoon Ranskan, Espanjan, Brasilian ja Saksan. BCA arvioi, että loppuottelun voittaa 59 prosentin todennäköisyydellä Espanja.

Julkisuudessa on tänä kesänä eniten käsitelty sveitsiläisen jättipankin UBS:n kisaraporttia. Pankin laatimassa 17-sivuisessa kirjoituksessa kerrotaan myös sijoittamisesta Venäjälle ja kisojen vaikutuksista maan kansantalouteen.

Yksi artikkeli käsittelee sitä, mitä sijoittajien olisi hyvä oppia menestyviltä joukkueilta. Joustavuutta, tasapainoa ja kärsivällisyyttä.

Tulevaa mestaria UBS kertoo hakeneensa ns. Elo-reittauksen avulla, jossa pannaan painoa erityisesti tuloksiin edellisissä kisoissa ja karsintalohkoissa. Näkökulma on yllättävä, sillä sijoitustoiminnassa mainitaan aina, että historiallinen kehitys ei ole tae tulevasta.

UBS:n listoilla kärkeen nousevat Saksa, Brasilia ja Espanja. Jostain syystä myös Englanti kuuluu UBS:n suosikkeihin, vaikka joukkueen saavutukset ovat olleet verraten vaatimattomat sitten vuoden 1966 mestaruuden.

Suomalaiset pankit eivät ole jalkapallosta innostuneet.

Danske Bank kuitenkin uutisoi perjantaina, että sen ”ekonomistit ovat rakentaneet ekonometrisen mallin, joka ennustaa jalkapallon MM-kisojen voittajan”.

Myös Danske Bankin arvio perustuu menneeseen, viiden edellisen MM-turnauksen otteluihin. ”Mallin avulla olemme simuloineet MM-kisojen etenemisen”, Danske Bankin vanhempi ekonomisti Vladimir Miklashevsky kertoi tiedotteessa.

Venäjän kansantalouden pankki arvioi kasvavan 2 prosentin vuosivauhtia 2018–2020. Jalkapallon MM-kisoilla on pieni vaikutus talouteen, pankki arvioi.

Ja jalkapallossa pärjää Danske Bankin mukaan parhaiten Brasilia.

Korjaus: Klo 9.20 täsmennetty, että Espanja voittaa loppuottelun 59 prosentin todennäköisyydellä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  2. 2

   New York Times: Trumpin asianajaja nauhoitti salaa keskustelun Playboy-mallin maksamisesta hiljaiseksi

  3. 3

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  4. 4

   Poliisi päätti katkaista helsinkiläismiehen rikoskierteen – epäillään tehneen 19 liikennerikosta puolessa vuodessa

  5. 5

   Digitan antenni-tv-verkossa on häiriöitä koko maassa – syynä on tietoliikennevika

  6. 6

   IL: Mies saattoi olla kuolleena jopa 1,5 vuotta invalidiyhdistyksen asunnossa Helsingissä

  7. 7

   Muotitalo Burberry hämmästytti polttamalla vaatteitaan miljoonien edestä – ”Luksustuotteiden ei haluta päätyvän väärille kuluttajille”, arvioi muotioikeuden asiantuntija

  8. 8

   Sateet saattavat kiertää pääkaupunkiseudun – ”Helteisiin saa nyt tottua”

  9. 9

   Ainakin 14 loukkaantui veitsihyökkäyksessä Saksan Lyypekissä – matkustajat pysäyttivät hyökkääjän

  10. 10

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  11. Näytä lisää
  1. 1

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  2. 2

   Rakastuin laitoksemme lehtoriin, mutta suhde päättyi rumasti – nyt hän pitää mykkäkoulua ja kielsi tulemasta luennoilleen

  3. 3

   Muotitalo Burberry on polttanut vuoden aikana tuotteitaan 32 miljoonan euron arvosta

  4. 4

   Täällä Trump yöpyi Helsingissä – harvinaiset kuvat varjellusta Valtion vierastalosta

  5. 5

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi kariutui, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  6. 6

   Putinin hampaisiin Helsingin huippu­kokouksessa joutunut yhdysvaltalainen sijoittaja HS:lle: ”Olemme löytäneet Putinin hallinnon akilleen­kantapään”

  7. 7

   Kattorakenteiden välissä tursunnut ja viikon kadoksissa ollut kuristajakäärme Olli karkasi taas Vantaalla – Omistaja: ”Voin taata, ettei tämä enää toistu”

  8. 8

   12-vuotiaana Kalle esitti netissä himokasta kotiäitiä – Verkossa tekaistulla identiteetillä esiintyminen on yleistä, ja sen avulla Kalle löysi itsensä

   Tilaajille
  9. 9

   Seppo Järvinen unelmoi matkustavansa vielä jonain päivänä Afrikkaan – Hän on seissyt Myllypuron leipäjonossa kaksi kertaa viikossa vuodesta 2008, koska hänellä on nälkä

  10. 10

   Hittiräppärin uutuuskappale synnytti kesän kuumimman nettivillityksen – ja se oli hauska siihen asti, kunnes teinit alkoivat hyppiä ulos liikkuvista autoista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  8. 8

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  11. Näytä lisää