Talous

Miljoonarahoituksen kerännyt startup luopuu voittojen tavoittelusta omistajille – Perustaja toivoo, ettei ikuista kasvua enää ihannoitaisi

Suomalainen startup Sharetribe muutti yhtiöjärjestystään niin, ettei yhtiötä voi enää myydä tai viedä pörssiin. Sen sijaan toiminnan tarkoituksena on reilun jakamistalouden edistäminen.

Tarina alkaa usein autotallista. Toimiva idea, pari innokasta tyyppiä ja tavoitteena parempi maailma. Alkuponnistelujen jälkeen mukaan liittyy rahakkaita sijoittajia ja autotalli vaihtuu trendikkääseen toimistoon. Yhtiö kasvaa, sijoittajia tulee lisää, idea leviää. Yhtäkkiä tavoitteena onkin tehdä vain lisää rahaa ja muuttua yksisarviseksi.

Jakamistalouden alustoja kehittävän Sharetriben perustajat Juho Makkonen ja Antti Virolainen päättivät tehdä jotain toisin. He halusivat varmistaa, ettei yhtiö koskaan hylkäisi tavoitteitaan rahan vuoksi.

Makkonen ja Virolainen tutustuivat saksalaiseen Purpose Venturesiin ja vastuuomistamisen malliin. Siinä yrityksen omistajat sitoutuvat sijoittamaan mahdolliset tuotot yrityksen kehittämiseen ja mission toteuttamiseen.

Äkkiseltään ajateltuna kuulostaa oudolta, että osakeyhtiö luopuisi voiton tavoittelusta osakkeenomistajilleen. Lakikin määrittelee sen toiminnan tarkoitukseksi, ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sharetribessa kuitenkin ajateltiin, että tavoitteiden toteuttamiseen kannattaa sitoutua, sillä se voi olla kilpailuetu.

Perustajakaksikko halusi todistaa sitoutumisensa vastuulliseen omistamiseen. Toimitusjohtaja Makkonen kertoo, että yhtiöjärjestystä muutettiin niin, että yhtiötä ei voi enää myydä tai viedä pörssiin.

 

Muutos tehtiin niin, että sitä ei voi enää myöhemmin peruuttaa.

”Vastaavia rakenteita on todella isoillakin yrityksillä, jotka ovat tehneet säätiöomisteisia malleja. Bosch on hyvä esimerkki tällaisesta firmasta. Vaikka Boschia ei voi koskaan myydä eikä Boschia voi viedä pörssiin, niin se ei ole estänyt niiden kasvua”, Makkonen kertoo.

Sharetriben yhtiöjärjestyksen mukaan toiminnan tarkoituksena ei enää ole voittojen tuottaminen osakkeenomistajille, vaan reilun jakamistalouden edistäminen. Muutos tehtiin niin, että sitä ei voi enää myöhemmin peruuttaa.

”Vaikka kaikki ihmiset meidän firmassa muuttaisi mieltään, niin sitä ei voi purkaa.”

Yhteiskunnallisen yrittämisen trendi on ollut nousussa viime vuosina, arvioi Sitran liiketoiminnan kehityksen johtava asiantuntija Matti Aistrich.

Hänen mukaansa Suomessa on herätty huomaamaan, että myös osakeyhtiöiden kautta voi tavoitella muutosta yhteiskuntaan. Aiemmin on ajateltu, että yhteiskunnallinen vaikuttaminen kuuluu lähinnä yhdistyksiin ja säätiöihin.

Aistrichin mukaan Sharetriben käyttöön ottamaa vastuuomistamisen mallia ei olisi otettu laajemmin käyttöön Suomessa.

Makkonenkaan ei osaa sanoa, onko Suomessa samanlaista mallia toteuttavia yrityksiä. Hän huomauttaa, että on toki paljon yhtiöitä, jotka saavat aikaan muutoksia yhteiskunnassa, vaikka kulkevat perinteistä reittiä.

”Halumme tehdä tämä muutos lähti siitä, että näimme firmoja, jotka luopuivat yhteiskunnallisen vaikutuksen tavoittelusta kasvettuaan suuriksi.”

Maailmalla jakamistalouden menestystarinoista on kasvanut yksi toisensa jälkeen jättiläisiä. Makkonen on seurannut, kuinka menestyksen vanavedessä on monesti syntynyt uusia haittoja maailman parantamisen sijaan.

Esimerkiksi hän nostaa Airbnb:n. Palvelu on houkutellut puoleensa lukuisia ammattimaisia asuntodiilereitä. Räjähdysmäisen kasvun lieveilmiönä asuntoja on jäänyt suurkaupungeissa tyhjilleen sen sijaan, että tavalliset ihmiset vuokraisivat niitä vaivattomasti toisilleen lyhytaikaiseen majoitukseen.

Perinteisessä startup-maailmassa Makkosta arvelutti erityisesti se, että pääomasijoittajat vaikuttivat yleisesti jahtaavan ainoastaan yhä korkeampia tuottoja.

”Pääomasijoittajien mallit perustuvat siihen, että he sijoittavat kymmeneen startupiin ja yksi niistä kymmenestä sijoituksesta tuottaa takaisin kaikkien muiden edestä.”

”Firmasta pitää kasvaa hirveän nopeasti hirveän iso, mikä taas tuo helposti kapitalismin negatiiviset puolet esiin. Silloin alkuperäinen idealistinen missio, mikä monella perustajalla on, saattaa jäädä sivuun.”

Sharetribe oli perustettaessa kuin mikä tahansa startup. Idea syntyi Otaniemen teekkarikylässä, ja yhtiö onnistui ensimmäisten elinvuosiensa aikana houkuttelemaan mukaan pääomasijoittajia, joiden avulla tuotetta pystyttiin kehittämään eteenpäin.

 

”He sanoivat, että mitä jos ette kuitenkaan tekisi niin.”

Sharetribe koodaa markkina-alustoja, eräänlaisia verkkokaupan pohjia, joiden avulla yhtiön asiakkaat voivat luoda omia jakamistalouden palveluitaan. Makkosen mukaan ajatuksena on ollut tuoda jakamistalouden mahdollistava teknologia edullisesti kaikkien saataville. Asiakkaina on esimerkiksi surffilautojen vertaisvuokraamo ja äänitysstudiotilojen välittäjä.

Makkosen ja Virolaisen kannalta oli onni, että he eivät olleet ehtineet luopua enemmistöomistuksesta. Silloin yhtiöjärjestyksen muuttaminen uuteen uskoon olisi ollut todennäköisesti mahdotonta. Nytkin muutoksen perusteleminen sijoittajille oli vaikeaa.

”Tietysti ensin he sanoivat, että ihan kiinnostava idea, mutta mitä jos ette kuitenkaan tekisi niin.”

”He ovat antaneet tiettyjä lupauksia omille rahoittajilleen, joten heidän on toki vaikea perustella näille alkuperäisten sijoitusehtojen heikentymistä. Lopulta pääsimme kuitenkin yhteisymmärrykseen.”

Sharetribe on hyväksyttänyt yhtiöjärjestyksen muutoksen Patentti- ja rekisterihallituksella, ja muutoksen ehdoksi kirjattu vähintään 500 000 euron joukkorahoituksen kerääminen onnistui.

Yhtiö oli kehittänyt uuden tuotteen, jonka eteenpäin viemiseen se tarvitsi lisää rahaa. Toukokuussa päättyneellä joukkorahoituskierroksella yhtiö sai kerättyä yli miljoona euroa.

Sharetribe ei kuitenkaan ole vielä päässyt voitolle. Makkonen arvioi, että tulos ei nouse plussan puolelle vielä seuraavalla tilikaudella, mutta sitä seuraavalla kaudella kyllä.

Yhtiö on sitoutunut käyttämään 40 prosenttia mahdollisista voitoistaan sijoittajiensa osakkeiden ostamiseen takaisin seuraavien vuosien aikana. Tavoitteena on tila, jossa kaikki sijoittajat olisi ostettu ulos ja yhtiö voisi käyttää voittonsa pelkästään oman toimintansa kehittämiseen, lahjoituksiin tai lupaaviin samanhenkisiin startupeihin sijoittamiseen.

Mitä jos kasvu loppuu, kun kannustimena ei ole aina yhä suurempien voittojen tavoittelu?

Makkonen on pohtinut asiaa paljon. Hän toivoo, että yritysmaailmassa keskityttäisiin yleisemmin vastuulliseen kehitykseen ikuisen kasvun ihannoinnin sijaan.

”Eihän meidän ole pakko kasvaa.”

Fakta

Sharetriben tarina alkoi Teekkarikylästä


 Sharetribe perustettiin vuonna 2011.

 Kaikki alkoi Aalto-yliopiston kampukselta Otaniemestä. Perustajajäsenet olivat mukana kehittämässä jakamistalouden projektia, jonka kautta Teekkarikylän asukkaat pystyivät jakamaan esimerkiksi työkaluja tai käytettyjä kurssikirjoja.

 Yhtiöllä on yhteensä noin 700 asiakasta 50 maassa.

 Liikevaihto toukokuussa 2018 päättyneellä tilikaudella noin 900 000 euroa. Liiketulos noin -200 000 euroa. Lukemat arvioita, vahvistettua tilinpäätöstä ei vielä tehty.

 Yhtiöllä 14 työntekijää.

 Keräsi toukokuussa päättyneellä joukkorahoituskampanjalla yli 1,1 miljoonaa euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yrittäminen
 • Startupit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä

  2. 2

   S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Esa luuli saaneensa unelmaduunin, mutta pomon käytös ajoikin hänet masennukseen – Kun työntekijän ja työnantajan arvot eivät kohtaa, edessä saattaa olla iso kriisi

   Tilaajille
  5. 5

   Jos mieheni alkaisi huomautella ylipainosta, suuttuisin varmasti

  6. 6

   Helsingin keskustassa liikennekaaos: junat eivät kulje, raitiovaunut pysähtelevät – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta

  7. 7

   Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää

   Tilaajille
  8. 8

   Valtionjohtajien turvatoimet ovat omaa luokkaansa: Putin pelkää myrkytystä, Trumpia ympäröi huomaamattomien salaisten agenttien joukko

  9. 9

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  10. 10

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  2. 2

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  3. 3

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  4. 4

   Kaliforniassa viikko sitten kadonnut nuori nainen löydettiin elossa – selvisi juomalla vettä jäähdyttimen letkun kautta

  5. 5

   Nobelisti Bengt Holmström selittää, miksi Trump tuntuu aidolta silloinkin, kun ei puhu totta, kun taas muut poliitikot tuntuvat teeskentelijöiltä, vaikka puhuisivat totta

   Tilaajille
  6. 6

   Mitä Trumpin suosikki­kanava Fox kertoo Suomesta? ”Suomalaiset menevät naimisiin toisten suomalaisten kanssa, joten heidän yhteis­kuntansa on puhdas”

  7. 7

   Osa Helsingistä eristetään tänään, joukko­liikenne pysähtyy paikoin täysin – kartta näyttää, miten liikenne järjestetään keskustassa

  8. 8

   Avoin kirje Yhdysvaltojen ja Venäjän presidenteille: Ettehän päätä eurooppalaisten asioista Euroopan pään yli

  9. 9

   Ilosaarirock ei osaa päättää, ollako rockfestari vai palvellako nuorisoa – Zara Larsson oli päälavalla hukassa, mutta pikkulavojen bändit pelastivat loppuunmyydyn lauantain

  10. 10

   Vain Putin sai heti sateenvarjon, kun rankkasade yllätti MM-finaalin palkintojenjaon – Ranskan ja Kroatian presidentit seisoivat likomärkinä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Netissä pyöriminen kuormittaa ja vie keskittymiskyvyn – tämän jutun voit lukea vain ilman verkkoyhteyttä

  2. 2

   Kävin Elastisen kuntosalilla ja vaivaannuin suunnattomasti – Mitä vikaa on keskinkertaisuudessa?

  3. 3

   Los Angeles Timesin toimittaja tuli Helsinkiin raportoimaan huippukokouksesta, mutta rakastuikin julkiseen liikenteeseen – ”Suomi on voittanut minut puolelleen”

  4. 4

   Kaikki loukkuun jääneet pelastettiin luolasta Thaimaassa, myös lääkäri ja sukeltajat pääsivät ulos – ”Emme tiedä, onko tämä ihme, tiedettä vai mitä”

  5. 5

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  6. 6

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  7. 7

   Suomalais­sukeltaja Mikko Paasi oli thaimaalaisessa luolassa viimeisten joukossa ja joutui pakenemaan nousevaa vettä viime hetkellä – nyt hän kertoo HS:lle tapahtumien dramaattiset vaiheet

  8. 8

   Espoolaisilta 13-vuotiailta löytyi huume­seulassa jopa viittä eri ainetta – Eräs poika yritti sekavassa tilassa kaupata rauhoittavia lääkkeitä lastensuojelun työntekijällekin

  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Grafiikka näyttää: Näin sukeltajat saattavat lapsia ulos luolastosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Helsingin keskustassa liikennekaaos: junat eivät kulje, raitiovaunut pysähtelevät – lue ajantasainen tieto aikatauluista ja liikennejärjestelyistä tästä jutusta
  3. ”Miksi mä en saa kun noi muutkin tekee noin” on aina ollut huono perustelu millekään – ja etenkin siksi Scarlett Johanssonin ympärille nousi kohu
  4. Kritiikistä huolimatta musiikki voittaa Pori Jazzeilla
  5. Minihuuhkajat pelaavat isännän elkein jalkapallon EM-kisoissa – ”Tyhmintä, mitä voi tehdä, on pelätä”
  6. Ranska repesi liitoksistaan riemuun ja verhoutui sinivalkopunaiseen: soihtuja, savua ja suudelmia – katso kuvakooste railakkaista MM-kultajuhlista
  7. Donald Trump suuntaa heti aamusta Mäntyniemeen, jakoi kuvan suomalais­yleisöstä eilisen saattueen varrelta – HS seuraa huippu­kokous­päivää hetki hetkeltä
  8. S-ryhmän työntekijät kommentoivat verkkokeskusteluja jopa anonyymissa Jodelissa – ”Kyllä siellä pitää olla kuuntelemassa asiakkaita”
  9. Taas pukkaa hikeä, mutta miksi hikoilen enemmän kuin vierustoveri? Ihotautilääkäri vastaa 12 kysymykseen hikoilusta ja miten sitä voi vähentää Tilaajille
  10. Kansallispuistot tarvitsevat rahaa Tilaajille
  11. Galleriat Huuto ja Rankka avaavat Eerikinkadulla syksyllä – Jätkäsaaresta häädön saaneille löytyi tila Kampista, kun Metropolia muutti pois
  12. Näytä lisää