Talous

Miljoonarahoituksen kerännyt startup luopuu voittojen tavoittelusta omistajille – Perustaja toivoo, ettei ikuista kasvua enää ihannoitaisi

Suomalainen startup Sharetribe muutti yhtiöjärjestystään niin, ettei yhtiötä voi enää myydä tai viedä pörssiin. Sen sijaan toiminnan tarkoituksena on reilun jakamistalouden edistäminen.

Tarina alkaa usein autotallista. Toimiva idea, pari innokasta tyyppiä ja tavoitteena parempi maailma. Alkuponnistelujen jälkeen mukaan liittyy rahakkaita sijoittajia ja autotalli vaihtuu trendikkääseen toimistoon. Yhtiö kasvaa, sijoittajia tulee lisää, idea leviää. Yhtäkkiä tavoitteena onkin tehdä vain lisää rahaa ja muuttua yksisarviseksi.

Jakamistalouden alustoja kehittävän Sharetriben perustajat Juho Makkonen ja Antti Virolainen päättivät tehdä jotain toisin. He halusivat varmistaa, ettei yhtiö koskaan hylkäisi tavoitteitaan rahan vuoksi.

Makkonen ja Virolainen tutustuivat saksalaiseen Purpose Venturesiin ja vastuuomistamisen malliin. Siinä yrityksen omistajat sitoutuvat sijoittamaan mahdolliset tuotot yrityksen kehittämiseen ja mission toteuttamiseen.

Äkkiseltään ajateltuna kuulostaa oudolta, että osakeyhtiö luopuisi voiton tavoittelusta osakkeenomistajilleen. Lakikin määrittelee sen toiminnan tarkoitukseksi, ellei yhtiöjärjestyksessä määrätä toisin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sharetribessa kuitenkin ajateltiin, että tavoitteiden toteuttamiseen kannattaa sitoutua, sillä se voi olla kilpailuetu.

Perustajakaksikko halusi todistaa sitoutumisensa vastuulliseen omistamiseen. Toimitusjohtaja Makkonen kertoo, että yhtiöjärjestystä muutettiin niin, että yhtiötä ei voi enää myydä tai viedä pörssiin.

 

Muutos tehtiin niin, että sitä ei voi enää myöhemmin peruuttaa.

”Vastaavia rakenteita on todella isoillakin yrityksillä, jotka ovat tehneet säätiöomisteisia malleja. Bosch on hyvä esimerkki tällaisesta firmasta. Vaikka Boschia ei voi koskaan myydä eikä Boschia voi viedä pörssiin, niin se ei ole estänyt niiden kasvua”, Makkonen kertoo.

Sharetriben yhtiöjärjestyksen mukaan toiminnan tarkoituksena ei enää ole voittojen tuottaminen osakkeenomistajille, vaan reilun jakamistalouden edistäminen. Muutos tehtiin niin, että sitä ei voi enää myöhemmin peruuttaa.

”Vaikka kaikki ihmiset meidän firmassa muuttaisi mieltään, niin sitä ei voi purkaa.”

Yhteiskunnallisen yrittämisen trendi on ollut nousussa viime vuosina, arvioi Sitran liiketoiminnan kehityksen johtava asiantuntija Matti Aistrich.

Hänen mukaansa Suomessa on herätty huomaamaan, että myös osakeyhtiöiden kautta voi tavoitella muutosta yhteiskuntaan. Aiemmin on ajateltu, että yhteiskunnallinen vaikuttaminen kuuluu lähinnä yhdistyksiin ja säätiöihin.

Aistrichin mukaan Sharetriben käyttöön ottamaa vastuuomistamisen mallia ei olisi otettu laajemmin käyttöön Suomessa.

Makkonenkaan ei osaa sanoa, onko Suomessa samanlaista mallia toteuttavia yrityksiä. Hän huomauttaa, että on toki paljon yhtiöitä, jotka saavat aikaan muutoksia yhteiskunnassa, vaikka kulkevat perinteistä reittiä.

”Halumme tehdä tämä muutos lähti siitä, että näimme firmoja, jotka luopuivat yhteiskunnallisen vaikutuksen tavoittelusta kasvettuaan suuriksi.”

Maailmalla jakamistalouden menestystarinoista on kasvanut yksi toisensa jälkeen jättiläisiä. Makkonen on seurannut, kuinka menestyksen vanavedessä on monesti syntynyt uusia haittoja maailman parantamisen sijaan.

Esimerkiksi hän nostaa Airbnb:n. Palvelu on houkutellut puoleensa lukuisia ammattimaisia asuntodiilereitä. Räjähdysmäisen kasvun lieveilmiönä asuntoja on jäänyt suurkaupungeissa tyhjilleen sen sijaan, että tavalliset ihmiset vuokraisivat niitä vaivattomasti toisilleen lyhytaikaiseen majoitukseen.

Perinteisessä startup-maailmassa Makkosta arvelutti erityisesti se, että pääomasijoittajat vaikuttivat yleisesti jahtaavan ainoastaan yhä korkeampia tuottoja.

”Pääomasijoittajien mallit perustuvat siihen, että he sijoittavat kymmeneen startupiin ja yksi niistä kymmenestä sijoituksesta tuottaa takaisin kaikkien muiden edestä.”

”Firmasta pitää kasvaa hirveän nopeasti hirveän iso, mikä taas tuo helposti kapitalismin negatiiviset puolet esiin. Silloin alkuperäinen idealistinen missio, mikä monella perustajalla on, saattaa jäädä sivuun.”

Sharetribe oli perustettaessa kuin mikä tahansa startup. Idea syntyi Otaniemen teekkarikylässä, ja yhtiö onnistui ensimmäisten elinvuosiensa aikana houkuttelemaan mukaan pääomasijoittajia, joiden avulla tuotetta pystyttiin kehittämään eteenpäin.

 

”He sanoivat, että mitä jos ette kuitenkaan tekisi niin.”

Sharetribe koodaa markkina-alustoja, eräänlaisia verkkokaupan pohjia, joiden avulla yhtiön asiakkaat voivat luoda omia jakamistalouden palveluitaan. Makkosen mukaan ajatuksena on ollut tuoda jakamistalouden mahdollistava teknologia edullisesti kaikkien saataville. Asiakkaina on esimerkiksi surffilautojen vertaisvuokraamo ja äänitysstudiotilojen välittäjä.

Makkosen ja Virolaisen kannalta oli onni, että he eivät olleet ehtineet luopua enemmistöomistuksesta. Silloin yhtiöjärjestyksen muuttaminen uuteen uskoon olisi ollut todennäköisesti mahdotonta. Nytkin muutoksen perusteleminen sijoittajille oli vaikeaa.

”Tietysti ensin he sanoivat, että ihan kiinnostava idea, mutta mitä jos ette kuitenkaan tekisi niin.”

”He ovat antaneet tiettyjä lupauksia omille rahoittajilleen, joten heidän on toki vaikea perustella näille alkuperäisten sijoitusehtojen heikentymistä. Lopulta pääsimme kuitenkin yhteisymmärrykseen.”

Sharetribe on hyväksyttänyt yhtiöjärjestyksen muutoksen Patentti- ja rekisterihallituksella, ja muutoksen ehdoksi kirjattu vähintään 500 000 euron joukkorahoituksen kerääminen onnistui.

Yhtiö oli kehittänyt uuden tuotteen, jonka eteenpäin viemiseen se tarvitsi lisää rahaa. Toukokuussa päättyneellä joukkorahoituskierroksella yhtiö sai kerättyä yli miljoona euroa.

Sharetribe ei kuitenkaan ole vielä päässyt voitolle. Makkonen arvioi, että tulos ei nouse plussan puolelle vielä seuraavalla tilikaudella, mutta sitä seuraavalla kaudella kyllä.

Yhtiö on sitoutunut käyttämään 40 prosenttia mahdollisista voitoistaan sijoittajiensa osakkeiden ostamiseen takaisin seuraavien vuosien aikana. Tavoitteena on tila, jossa kaikki sijoittajat olisi ostettu ulos ja yhtiö voisi käyttää voittonsa pelkästään oman toimintansa kehittämiseen, lahjoituksiin tai lupaaviin samanhenkisiin startupeihin sijoittamiseen.

Mitä jos kasvu loppuu, kun kannustimena ei ole aina yhä suurempien voittojen tavoittelu?

Makkonen on pohtinut asiaa paljon. Hän toivoo, että yritysmaailmassa keskityttäisiin yleisemmin vastuulliseen kehitykseen ikuisen kasvun ihannoinnin sijaan.

”Eihän meidän ole pakko kasvaa.”

Fakta

Sharetriben tarina alkoi Teekkarikylästä


 Sharetribe perustettiin vuonna 2011.

 Kaikki alkoi Aalto-yliopiston kampukselta Otaniemestä. Perustajajäsenet olivat mukana kehittämässä jakamistalouden projektia, jonka kautta Teekkarikylän asukkaat pystyivät jakamaan esimerkiksi työkaluja tai käytettyjä kurssikirjoja.

 Yhtiöllä on yhteensä noin 700 asiakasta 50 maassa.

 Liikevaihto toukokuussa 2018 päättyneellä tilikaudella noin 900 000 euroa. Liiketulos noin -200 000 euroa. Lukemat arvioita, vahvistettua tilinpäätöstä ei vielä tehty.

 Yhtiöllä 14 työntekijää.

 Keräsi toukokuussa päättyneellä joukkorahoituskampanjalla yli 1,1 miljoonaa euroa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yrittäminen
 • Startupit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  2. 2

   Jyväskylän Kalevan kisojen toimitsija totesi seitsenottelijoiden häiritsevän muita lajeja – hopeamitalisti Miia Sillman lataa täyslaidallisen: ”Huonoimmin järjestetyt Kalevan kisat ikinä”

  3. 3

   Pelottava hämäräheikki yritti tulla ikkunasta asuntoon, eikä Helsingin poliisia kiinnostanut – vai miten se nyt oikein meni?

  4. 4

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  5. 5

   Venäjältä tihkuu tietoja ”sopimuksista”, joita Yhdysvallat ei vahvista – Trumpin ja Putinin Helsingin-tapaamisen sisällöstä vallitsee yhä epätietoisuus

  6. 6

   Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

   Tilaajille
  7. 7

   Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”

  8. 8

   Yksi ihminen kuoli gyrokopterin pudottua Enontekiössä Kilpis­järven alueella

  9. 9

   Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella

  10. 10

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Jos Sörnäisten Kurvissa eksyi kapakasta lähdettyään väärälle syrjäkujalle, saattoi päästä hengestään – rettelöivät teinihuligaanit pitivät Kallion seutua pelon vallassa 1900-luvun alussa

  2. 2

   Sinkkumiesten kaupungissa on vaikea löytää rakkautta – suomalais­mies hengailee pakaste­altaalla, koska Seattlessa netti­treffeillä korostuu vain raha

   Tilaajille
  3. 3

   Muistoesineet katosivat 5-vuotiaana kuolleen Miron haudalta – ”Silmät kyyneltyivät niin, etten ensin edes nähnyt, oliko kaikki viety”, pojan äiti kertoo

  4. 4

   Saako vessan valoja räpsytellä vai tuleeko ne pitää päällä? Asian­tuntija kertoo, mikä on energia­tehokkain tapa käsitellä kodin valoja

  5. 5

   Miten muiden rakkaus on sinulle uhka?

  6. 6

   Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”

  7. 7

   Amazonin viidakossa elää ”maailman yksinäisin mies” – Brasilian viranomaiset julkaisivat videon miehestä, jolle kukaan ei ole puhunut ainakaan 22 vuoteen

  8. 8

   Päivi Anttikosken valinta Aamulehden päätoimittajaksi saattoi kariutua, koska toimitusjohtajalle ei kelvannut perheestään erillään asuva äiti – Alman Kai Telanne: ”Olen pahoillani, että hakijalle syntyi väärä käsitys”

  9. 9

   ”Lohkoketjut lopettavat vale­kapitalismin”, julistaa entinen pankkiiri – Keski­aikaisessa maisemassa Sveitsissä tehdään vallan­kumousta, tai ainakin yritetään

  10. 10

   James Bluntin keikka Porissa kiteyttää, kuinka vähän uudet ulkomaiset nimet kiinnostavat kotimaisilla festivaaleilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Republikaani­senaattori John McCain: Helsingin huippu­kokous oli hirvittävä virhe – lue HS:n seuranta Trumpin ja Putinin tapaamisen käänteistä

  2. 2

   This is Finland: After Trump and Putin leave, the president heads across the street for a drink

  3. 3

   Tällainen on Suomi: Kun Trump ja Putin olivat poistuneet, presidentti Niinistö lähti terassille kuin kuka tahansa

  4. 4

   Trump tuhosi Helsingin huippukokouksen yhdellä iskulla – amerikkalaiset tyrmistyivät Trumpin ”antautumisesta” Venäjän presidentille

  5. 5

   Suomen hipsterein paikka on pieni kylä Nokian hylkäämässä Salossa – ”Elämäntilanteeni on niin hyvä, ettei siitä melkein kehtaa puhua”

  6. 6

   Donald ja Melania Trumpin saattue saapui Kalastaja­torpalle suuren väkijoukon saattelemana – lue HS:n seuranta sunnuntain tapahtumista

  7. 7

   Jäämies Ötzi kuoli täysin vatsoin, mutta nykyihmistä hänen viimeinen ateriansa voi hirvittää

  8. 8

   ”Ostin kaksi kuumemittaria ja söin elohopeat niistä” – tutkija selvittää laittoman abortin teettäneiden naisten kohtaloita

   Tilaajille
  9. 9

   Trump teki etikettimokan ja saattoi kuningatar Elisabetin kiusalliseen tilanteeseen Britanniassa

  10. 10

   Näistä syistä Kalastajatorppa on ylivoimainen paikka Trumpin yöpaikaksi

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Märkäpuvut kiellettiin Joroisten SM-triathlonin juhlakisassa – Darby Thomas ja Minna Koistinen kirivät mestareiksi: ”Uinnissa keskeytyksiä tuli normaalia vähemmän”
  3. Yksi ihminen kuoli gyrokopterin pudottua Enontekiössä Kilpis­järven alueella
  4. Tunti sitten
  5. Honka saa kovan luokan paluumuuttajan – Demba Savage palaa Espooseen: ”Yksi kaikkien aikojen ulkomaalaisvahvistuksista”
  6. Sadekaan ei sammuttanut Emma Salokosken ja Ilmiliekki Quartetin toista ilmestymistä – Pianisti Iro Haarla kirkasti Lokkilavalla rooliaan omaäänisenä säveltäjänä
  7. Pariisissa nähtiin huima nuoralla­tanssispektaakkeli, kun ranskalaisnainen esiintyi 35 metrin korkeudella
  8. Pettymystä nieleskellyt Valtteri Bottas joutuu Saksan GP:ssa Ferrarien puristukseen – Kimi Räikkönen: ”Kolmas ruutu on aika hyvä lähtöpaikka”
  9. 2 tuntia sitten
  10. Pysäköinninvalvojan auton takalasi hajosi kesken ajon Pohjois-Haagassa – Poliisi tutkii, ammuttiinko autoa ilma-aseella
  11. Rekrytoijien ennakko­luulot voivat vaikeuttaa naisten pääsyä johto­asemiin – Tutkija: ”Standardit ovat erilaiset miehille ja naisille”
  12. Honka nollasi TPS:n, Macoumba Kandji pyssytti jo kauden yhdeksännen maalinsa – ”Kun miettii kaikkia tapahtumia, Honka ansaitsi voiton”
  13. Suomalaistutkimus avaa uuden näkö­kulman syövän hoitoon – ”Kukaan muu ei ollut uskaltanut ajatella, että syöpä­lääkkeiden tehottomuuden taustalla voisi olla yhteinen tekijä”
  14. Näytä lisää