Talous

Lääkeyhtiöt kertovat taloudellisista kytköksistään lääkäreihin – Valtaosa antoi luvan julkistaa nimensä ja saamansa summan

Läpinäkyvyyteen sitoutunut Lääketeollisuus ry toivoo, että vuosi vuodelta useampi lääkäri antaisi luvan nimensä ja taloudellisten yhteyksiensä julkaisuun.

Noin seitsemän lääkäriä kymmenestä (68 prosenttia) lääkeyhtiöiden kanssa yhteistyötä tehneestä lääkäristä antoi luvan julkistaa nimellään taloudelliset yhteytensä lääkeyhtiöihin, kertoo Lääketeollisuus ry.

”Toivomus olisi, että joka vuosi olisi enemmän lääkäreitä mukana. Lopullinen tavoite on 100 prosenttia. Sitä kohti edetään hiljalleen”, sanoo Lääketeollisuus ry:n erityisasiantuntija Laura Labart.

Tiedot perustuvat yhdistyksen tekemään kyselyyn jäsenyrityksille.

Lääketeollisuus ry julkisti keskiviikkona kolmatta kertaa jäsenyrityksiinsä kuuluvien lääkeyhtiöiden yhteyksiä terveydenhuollon organisaatioihin ja ammattilaisiin. Lääketeollisuus ry ja sen jäsenyritykset ovat sitoutuneet eurooppalaisen tutkivan lääketeollisuuden kattojärjestö EFPIA:n läpinäkyvyyteen tähtäävään aloitteeseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuoden 2016 kytköksien julkistukseen omalla nimellään antoi luvan niin ikään 68 prosenttia. Vuonna 2015 vastaava luku oli 65 prosenttia.

Kolme kymmenestä lääkeyhtiöiden kanssa yhteistyötä tehneestä lääkäristä ei halunnut viime vuonna julkistaa nimellään taloudellisia kytköksiään lääkeyhtiöihin. Lääkeyritykset julkistavat taloudellisten kytkösten arvon könttäsummana niiden osalta, jotka jotka eivät suostu julkistukseen.

”Toisille läpinäkyvyys on päivänselvää, mutta toiset harkitsevat tarkemmin, kuinka paljon he haluavat itseään koskevaa tietoa julkisuuteen”, Labart kertoo.

Yhdistykseen kuuluvat lääkeyhtiöt julkistavat lääkärikohtaisesti tiedot taloudellisista yhteyksistä raporteissaan.

Ylivoimainen enemmistö taloudellisesti lääkeyhtiöihin kytkeytyneistä terveydenhuollon ammattilaisista on lääkäreitä. Siksi tässä jutussa puhutaan lääkäreistä, vaikka mukana on myös farmaseutteja, proviisoreja ja sairaanhoitajia.

Lääketeollisuus ry:n julkistus ei tuota aivan aukotonta tietoa, sillä lääkärit voivat sallia julkistuksen jonkun lääkeyhtiön kohdalta mutta kieltäytyä nimensä julkistuksesta toisen yhtiön kohdalla.

Millaisia taloudellisia kytköksiä lääkäreillä ja lääkeyhtiöillä on?

Lääketeollisuuden mukaan noin puolet lääkärien ja lääkeyhtiöiden välisestä taloudellisesta yhteistyöstä oli palkkioita tehdystä työstä. Toinen puoli meni matkustus-, majoitus- ja osallistumiskuluihin.

Lääkeyhtiöt ovat maksaneet lääkäreille esimerkiksi luentojen pitämisestä, koulutusmateriaalien tekemisestä ja tieteellisestä konsultoinnista. Lääkeyhtiöt rahoittavat myös lääkäreiden osallistumista tieteellisiin konferensseihin.

Kokonaisuudessaan Lääketeollisuus ry:n jäsenyhtiöt käyttivät 35,2 miljoonaa euroa terveydenhuollon ammattilaisiin ja organisaatioihin. Organisaatioista valtaosa on julkisen puolen eri yksiköitä ja erikoislääkäriyhdistyksiä. Lisäksi mukana on oppilaitoksia, säätiöitä, klinikoita, sairaaloita ja yrityksiä.

Ne järjestävät lääkeyhtiöiltä saamilla rahoillaan esimerkiksi koulutuksia.

Organisaatioille kulkeutui viisi miljoonaa euroa ja yksittäisille lääkäreille 8,2 miljoonaa euroa, mutta eniten rahaa liikkuu lääkeyhtiöiltä tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Siihen pantiin rahaa Lääketeollisuuden mukaan viime vuonna 22 miljoonaa euroa. Se on enemmän kuin puolet koko potista. Tutkimukseen ja tuotekehitykseen kulkeutuvan rahan määrä on kasvanut joka vuosi.Lääkeyhtiöt eivät kerro, minne tutkimukseen ja tuotekehitykseen suunnattu raha menee. Se tarkoittaa sitä, että valtaosa lääkeyhtiöiden ja terveydenhuollon kytköksistä jää piiloon. Miksi?

Laura Labartin mukaan käytäntö on yleinen Euroopassa. Se perustuu hänen mukaansa siihen, että tietojen julkistaminen haittaisi lääkeyhtiöiden välistä kilpailua.

Labart kertoo, että teollisuus ei itse voi kerätä, koota tai julkaista sellaista tietoa, minkä perusteella yritykset voisivat päätellä liian tarkasti kilpailijoidensa toimintaa markkinoilla. Siksi esimerkiksi rahan saaneen lääkärin tai hänen yhtiönsä nimi jää salaiseksi.

”Emme voi tuottaa tietoa, jonka perusteella jäsenyritykset voisivat päätellä, kenen kanssa kannattaa olla kimpassa”, Labart sanoo.

Lääketeollisuus ry:hyn kuuluu kuuluu 40 yritystä, jotka edustavat yhdistyksen mukaan yli 60 prosenttia lääkealan myynnistä Suomessa. Näistä yrityksistä osa on tutkimuspalveluyrityksiä, joilla ei ole raportoitavaa aiheesta.

Lääketeollisuuden julkistus ei kata kaikkia Suomen lääkeyhtiöitä. Esimerkiksi suomalainen Orion ei kuulu Lääketeollisuus ry:hyn. Lisäksi on olemassa toinen lääketeollisuuden yhdistys nimeltään Rinnakkaislääketeollisuus ry. Siihen kuuluu esimerkiksi Ratiopharm.

Rinnakkaislääketeollisuus ry:hyn kuuluvat lääkeyritykset käyttivät 1,4 miljoonaa euroa yhteistyöhön terveydenhuollon ammattilaisten kanssa viime vuonna, yhdistys kertoi keskiviikkona.

Oikaisu 14.6.2018 kello 15.41. Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että seitsemän lääkäriä kymmenestä antoi luvan julkistaa nimellään taloudelliset yhteytensä lääkeyhtiöihin. Todellisuudessa seitsemän lääkäriä kymmenestä lääkeyhtiöiden kanssa yhteistyötä tehneestä lääkäristä antoi luvan julkistaa nimellään taloudelliset yhteytensä lääkeyhtiöihin.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lääkeyhtiöt
 • Lääkärit
 • Talous
 • Karla Kempas

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Söin 60 banaania kolmen päivän aikana, koska halusin testata netissä hehkutettua ”monodieettiä” – näin kävi

  2. 2

   Ruotsin mediavalvoja antoi langettavat päätökset lähes kaikille valituksen kohteeksi joutuneille – #metoo-uutisointi oli yliampuvaa

  3. 3

   Mikä on nolompaa kuin däppääminen? 46-vuotias setämies teki kylmiltään rap-videon, joka sai Cheekin kyykyttäneen suomenmestarinkin vapisemaan: ”Kyllä tästä joku suuttuu”

  4. 4

   Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”

  5. 5

   Koko kesän kestävä lähijunamyllerrys vaikuttaa joka päivä yli 100 000 matkustajaan Helsingin seudulla – ”Nämä menevät ihan miten sattuu”, äimistelivät matkustajat Pasilassa

  6. 6

   Turussa puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier sai presidentti Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin

  7. 7

   Ilja Janitskin on maahanmuutto­vastainen ja Johan Bäckman ihmisoikeus­puolustaja, kertoo Venäjän media – keskiverto­venäläiselle he ovat ”hyviä ihmisiä”

  8. 8

   Ostitko kahden kilon jauhesammuttimen K-raudasta? Tarkista, onko se sama, josta Tukes löysi vakavia puutteita

  9. 9

   Korkea­kouluun voi päästä myös ilman pääsy­koetta tai todistus­valintaa – HS esittelee kaikki reitit

   Tilaajille
  10. 10

   Jatkaako Cristiano Ronaldo maalitehtailua, entä kukistaako Luis Suarezin Uruguay kisaisäntä Venäjän? – lue päivän otteluiden ennakot

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Söin 60 banaania kolmen päivän aikana, koska halusin testata netissä hehkutettua ”monodieettiä” – näin kävi

  2. 2

   Game of Thronesin suosikki­pariskunta meni oikeasti naimisiin, ja internet riemastui – kokosimme parhaat meemit seremoniasta

  3. 3

   Pentti Aaltonen, 92, ja Tellervo Aaltonen, 93, pitivät kahden viikon ajan kirjaa kotihoidosta: 14 päivää, 14 eri hoitajaa – ”Kyllä me yhdessä pärjäämme”

  4. 4

   Kuvat näyttävät, miten hääpukumuoti on muuttunut vuosien varrella – 1980-luvun puvut ovat hapantuneet pahimmin: ”Kankaatkin tuntuvat vähän noloilta”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuva: Viiden maan presidentit eläytyivät tunteella Islanti-peliin, järkytys paistaa Sauli Niinistönkin kasvoilta – kuvaaja kertoo salamana levinneen otoksen tallennushetkestä

  6. 6

   Yhdysvalloissa valittiin maailman rumin koira – viisi vuotta pentu­tehtaassa viettänyt Zsa Zsa on esimerkki koirien vaarallisesta jalostamisesta

  7. 7

   Valkoisen talon työn­tekijät avautuvat elämästä Washingtonissa: kaduilla solvataan eikä kukaan halua lähteä treffeille – lauantaina ravintolasta poistettiin Trumpin tiedottaja

  8. 8

   Peräti joka kolmas uudis­kodin ostaja löysi asunnostaan valitettavaa – asiakas­tyytyväisyys­tutkimuksen ykkös­rakentaja ja hännän­huippu kertovat, miksi kävi näin

  9. 9

   Lomarahojen leikkaukset järkyttivät julkista sektoria – uuden laskelman mukaan veron­kevennykset paikkaavat loven

  10. 10

   HS:n selvitys paljastaa eduskunnan puurtajat ja poissaolijat – katso hakukoneesta, miten kukin edustaja osallistuu eduskunnan perustyöhön

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Keskellä Helsinkiä on 1800-luvulla rakennettu huvila ja siellä asuu 79-vuotias anarkisti

  2. 2

   Yli 7 000 suomalaisnaista vastasi HS:n orgasmikyselyyn – Tutkija löysi aineistosta mullistavan selityksen sille, miksi naiset eivät tule

   Tilaajille
  3. 3

   Kuuluuko astioista poistaa Iittala-tarra vai ei? Marjatta Sarpaneva vastaa – ja kertoo myös, millainen mies oli myyttinen sankari­muotoilija Timo Sarpaneva

  4. 4

   Vatsaonteloon kerääntynyt rasva paisuttaa vyötäröä ja on terveys­uhka – HS kokosi täsmä­ohjeet, joilla rasva alkaa häipyä viikoissa

   Tilaajille
  5. 5

   Vuosi, joka muutti kaiken – Näe ja koe historian hullu vuosi 1968 HS:n erikoisartikkelissa

  6. 6

   Lasikatto, joka oli liian paksu – HR-johtaja Mikala Larsen tarjosi lahjakkaalle naiselle huippu­pestiä ja järkyttyi kuultuaan vastauksen

   Tilaajille
  7. 7

   Helikopterivanhempien lapset pärjäävät muita huonommin koulussa ja sosiaalisissa taidoissa, paljasti tutkimus

  8. 8

   Suomen pienin kunta on katoamassa – ”Rahat loppuu, ihmiset loppuu, koulussa ei ole enää oppilaita”

  9. 9

   Juhana Vartiainen jakeli sosiaalisessa mediassa päättömältä kuulostavaa tarinaa siitä, ettei töitä oteta vastaan – Lauseesta ”Jos tämä on totta...” syntyi hassuttelun kultakaivos

  10. 10

   ”Miksi?” kysyi Ulla Donner romahdettuaan – Miksi parikymppisten sukupolvi uupuu ja masentuu kohtuuttomiin odotuksiin ja onnen tavoitteluun?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS:n miniristikossa on tänään auringonpaistetta ja draamasarjoista tuttuja paikkoja – Ratkaisetko ristikon?
  3. Etyj: Oppositi­opuolueet eivät saaneet reilua mahdollisuutta vaali­kampanjointiin Turkissa
  4. Ostitko kahden kilon jauhesammuttimen K-raudasta? Tarkista, onko se sama, josta Tukes löysi vakavia puutteita
  5. Koko kesän kestävä lähijunamyllerrys vaikuttaa joka päivä yli 100 000 matkustajaan Helsingin seudulla – ”Nämä menevät ihan miten sattuu”, äimistelivät matkustajat Pasilassa
  6. Amerikkalaisen mediajätin johtaja kertoo, miksi Facebook hänestä riistää laatulehtiä ja miksi Aki Riihilahdesta tuli The Timesin kolumnisti
  7. Mikä on nolompaa kuin däppääminen? 46-vuotias setämies teki kylmiltään rap-videon, joka sai Cheekin kyykyttäneen suomenmestarinkin vapisemaan: ”Kyllä tästä joku suuttuu”
  8. ”Jos haluat loppukiritaisteluja, mene katsomaan vaikka raveja” – Jukolan viestin ratamestari sai tunnetulta suunnistusmieheltä jyrkkää arvostelua
  9. Ruotsin mediavalvoja antoi langettavat päätökset lähes kaikille valituksen kohteeksi joutuneille – #metoo-uutisointi oli yliampuvaa
  10. Turkki haastaa länsimaat yhä aggressiivisemmin luisuessaan kohti diktatuuria
  11. Turussa puukotuksen uhria auttanut Hassan Zubier sai presidentti Niinistön myöntämän hengenpelastusmitalin
  12. Näytä lisää